Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam!!

Buduję dom jednorodzinny. Obecnie jestem na etapie poszukiwania sensownego hydraulika (ze Szczecina lub okolic). Może mi kogoś niedrogiego i solidnego polecicie.

witamy w grupie :D

prosimy napisz coś więcej o sobie i swojej budowie tzn. gdzie budujesz, co budujesz

a co do hydraulika to my znamy i polecamy tylko dobrych :wink:

informację wysyłam na priv

Teraz napiszę Wam ciekawostkę dlaczego ZUDy zbierają się co 2tyg:

2. Opinię, o której mowa w ust. 1, wraz z dwoma egzemplarzami projektu wydaje się inwestorowi w terminie 14 dni od dnia przedłożenia wniosku. W uzasadnionych przypadkach termin ten może być przedłużony do 30 dni. Niezajęcie stanowiska przez zespół w tych terminach uznaje się za brak zastrzeżeń do przedstawionego projektu

Jest to fragment ustawy dotyczącej działalności ZUDów, a co ciekawsze ci co niby uzgadniają dokumentację wcale nie muszą się pokazać na spotkaniu, bo właśnie jest tem przepis.

Piszę wam o tym bo właśnie walczę z elektrykiem w Goleniowie

to ja też się melduję przed łikendowo

Andzio - również witam. Didi dała ci już namiary, więc nie będę powtarzać, bo u mnie hydraulik był ten sam.

WKT - ja też brałam tylko materiały. o wykonawcach współpracujących nic nie wiem. no i pisałam, że NIEKIEDY mieli dobre ceny na styropian - co oznacza że nie zawsze (trzeba sprawdzać i żądać dobrej ceny). :p

wczoraj praktycznie uporaliśmy się już z tym kawałkiem ziemi do obsiania - wszystko piknie rozdrobnione, prawie wyrównane. a wiecie czym walczyłam? nie? no to powiem:

małżek - siekał grudy szpadlem, a ja.... siekierą :lol: i to bite 2 godz.

efekt zadowalający, a ja mogę iść na rzeźnika i robić tatar.

Teska - zostaw te mrówy w spokoju, co ci one przeszkadzają? nie wchodzą do domu? no daj im żyć, to w końcu ich teren. ja chciałąm walczyć, ale po nieudanej próbie i przemyśleniu - dałam spokój.

pozdrawiam wszystkich

Dzieńdoberek

Didi, Ty tak z rańca i juz klikasz. Myslalam, że ja bede 1sza.

To chyba przez te okna. Masz góre przeciez do umycia, wiec spij kawusie i do pracy. Miłego dnia.

Chyba Ci zazdroszcze, bo dziś to ja tez bym chętnie okienka "przeleciała", oczywiście w swoim domciu, ale cóz, p.oki nie mam tynków i podłog to syzyfowej prace nie bede wykonywać.

andzio

witamy witamy. No prosze, tak niedawno a jeszcze ja bylam nowa, potem doszla do nas SylwiaB a teraz Ty. Może i w tym Szczecinie nie jest tak źle z tym budowaniem?

pozdrowionka

iwonka

Jeszcze raz się muszę wyżalić:

A raczej wykrzyczeć:

:evil: cholera miałam zacząć budowę w :evil: maju, :evil: teraz mamy połowę lipca :evil: (12 go minie 2 tyg jak leżą papiery w :evil: ZUD) po 18stym złożę o pozwolenie na budowę, i zanim się uprawomocni to już będzie wrzesień :evil:

cholera

a poprzednim razem poszło tak dobrze w Goleniowie

Didi - o ZUD-ach jest i jeszcze jedna prawda. ostatnio pytałam rejon dlaczego nie było nikogo (a mi zależało) i dowiedziałam się, że ponoć mają cztery miejsca spotkań i dlatego na danym ZUD-zie nie są co tydzień

to powiedz mi dlaczego oni za każdy zespół biorą pieniądze?

Owszem starostwo im nie płaci , ale płaci w przypadku pana.K :evil: energetyka (ENEA)

To chyba przez te okna. Masz góre przeciez do umycia, wiec spij kawusie i do pracy. Miłego dnia.

Chyba Ci zazdroszcze, bo dziś to ja tez bym chętnie okienka "przeleciała", oczywiście w swoim domciu, ale cóz, p.oki nie mam tynków i podłog to syzyfowej prace nie bede wykonywać.

dziś chyba nie będę myła tych okien, bo z nerwów mam taką energię, że chyba prędzej bym powybijała te okna niż je umyła

Teska,

jak tam sublokatorki się wyniosły?

W sprawie mrowek to przypomnial mi sie taki patent.i o tym nie powiedziałam.

Swego czasu u mnie pod blokiem (mieszkam na parterze), tez pojawiły się czarne mrówki.

Siedze sobie w fotelu, a tu patrze pod oknem na moim dywanie czarno jak w ulu. Se mysle co za mafia tu przybyla. Widok niesamowity byl wtedy. Moj ślubny z racji tego że nie cierpi zadnego robactwa (kiedyś przez pająka o mało nie wjechał w słup energetyczny), zaczął działac. Wziął talerzyk z wodą i cukrem postawił na podłoge a mróweczki jak w wojsku po sznureczku i do talerzyka. Pózniej odkurzacz zrobił resztę. Pod dom wiem, że kupi.ł jakis preparat i spryskał ziemię no i mrówki sie wyniosły.

Teska w jakims miejscu tez zrob "basen" dla mrówek. Cukru nie żałuj, a one wszystkie tam przyjdą. Może to być np. folia na której wylejesz wodę z cukrem. Z foli to je tez pozbierasz łatwiej, no i oczywiście ratuj sie jakims srodkiem na mrówki, który dobije resztę sublokatorów.

powodzonka :D

Didi - zawsze można się wyżyć na łopacie :)

Oj Didi, dla mnie to byś była SKARBEM z tą Twoja energią. Panowie pomału kończą ogrodzenie z murku i musze jak najszybciej zrobić wykop wzdłuz płotu pod tuje po które mam jechać z Teską. A tak jak wyliczyłam to musze kupic 35-40 tuj. (33 m. ogrodzenia na jednej ścianie).

Na samą mysl ile to kopania to glowa mnie boli. Planuje oczywiscie sobote (po południu bo praca) i niedzielę. Chce wykopać dół pod tuje i sypnąc do niego trochę czarnoziemu, kory i dopiero roslinki. Pózniej posypka z kory na wierzch.

Jak głeboko sadzi sie tuje np. wielkości 0,60 cm?

Witajcie w piątek!

Bodekku - mam nadzieje że nie uraziłem Cię tym lewobrzeżem

Tak naprawde lewobrzeże jest OK, ale tylko dlatego że budują się tam tacy fajni ludzie z forum :D - może ich znacie :wink:

Didi - nie denerwuj się - urzędnicy dezorganizują ten kraj bo im tak wygodniej. My musimy odpowiedzieć spokojnie - więc proponuje poranną kawke i może jakiegoś lekkiego drinka :wink:

Czy ma ktoś DOBRĄ i TANIĄ (czy da się to połączyć :-? ) ekipe do ocieplenia poddasza i położenia regipsów, plizzzzzzzz?