Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Witam wszystkich,

myślę i myślę o naszym, wymarzonym domku. Głowa mnie już boli :lol: od różnych możliwości, technologii, rozwiązań, ale edukuję się.

Na początek :

1) czy żeby otrzymać z gminy warunki zabudowy, to składa się wniosek na jakimś zformalizowanym druku ? Jeśli nie, to co trzeba tam podać ? Czy płaci się jakąś opłatę ?

2) czy jesli kupię gotowy projekt, to każdy prjektant może dokonać w nim zmian i czy to są wysokie koszty ?

3) jak długo schną fundamenty ? Czy jest sens wylewać w sierpniu ? Czy lepiej poczekać do wiosny ?

Do boddeku :

chciałabym poznać twoją opinię dotyczącą firmy, która budowała twój dom. Mój adres mailowy : [email protected]. A może porozmawialibyśmy przez telefon, albo osobiście - co ty na to ?

pozdrowienia

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Iwonka i Adaś - ooo tu się zdziwisz, jak dobiegłam do samochodu też przez jakiś czas się śmiałam (i to do siebie samej :o ) - w końcu łikend był

Paweł - moge polecić:

wod-kan + co - p. Pańka 601-780-018

tynki gipsowe - p. Sobolewski - 502-744-070

posadzki - p. Ferlas 691-961-662

elektryka - ci co robili u mnie wewnętrzną są do bani, ale drudzy (robili przyłącze, dokumenty + poprawiali po poprzednikach są ok ale nie tani i raczej wolą duże inwestycje) p. Kosowski 601-772-500

Martelia -

ad.1. ja już nie pamiętam :o

ad.2. każdy architekt (oczywiście z uprawnieniami). gotowy (nawet jak nic nie zmieniasz) podlega i tak adaptacji (więc architekt niezbędny) koszty adaptacji? (nie znam obecnych, kiedyś 1500zł). Jeżeli zmiany większe to, w zależności od architekta.

ad.3. wylewaj śmiało, do zimy dużo czasu, a fundamenty robi się szybko. pamiętaj tylko żeby przez zimą zakończyć budowę na określonym etapie np. na stanie "o". chodzi o to żeby nie zostawiać budowy z wylanymi np do połowy fundamentami (zima robi duże szkody na niezamkniętych etapach).

elektryka to polecam goraco- ale do tanich nie nalezy..za to porzadny, szybki sprawny i nie załuje kabelków...

zerknij na privka

Czemu zawsze wszystko na privka? Przecież to jest forum. Miejsce do rozpowszechniania informacji? Ja też bym chciał namiar na tego elektryka. Między innymi dla takich informacji czytam ten wątek.

Poza tym, siła tego forum tkwi właśnie w publicznym obrocie informacją. Jak ktoś jest dobry to trzeba go pochwalić, jak spartolił robotę to trzeba mu zrobić antyreklamę. Dzięki temu fachowcy będą się bardziej mobilizować i w zapomnienie pójdzie reguła BPS ku naszemu wspólnemu pożytkowi.

moge polecić:

wod-kan + co - p. Pańka 601-780-018

tynki gipsowe - p. Sobolewski - 502-744-070

posadzki - p. Ferlas 691-961-662

elektryka - ci co robili u mnie wewnętrzną są do bani,

ale drudzy są ok p. Kosowski 601-772-500

No o to mi właśnie chodziło. Dzięki Czupurek.

Teska, nie pogniewaj się przypadkiem.

a u mła będzie dzisiaj zakończenie wstępnych prac ogrodniczych od frontu :p

małżek się przyłożył i na dziś został jeszcze tylko kawałek za garażem do obsiania trawką. już się zrobiło niezmiernie kulturnie. coby tylko ta trawa wzeszła! choć połówka mówi, że będzie picabello bo, nawet nawozem potrakowaliśmy i substrat torfowy rozsypaliśmy, czego we właściwym ogrodzie nie stosowaliśmy, a i tak wyrosło. :lol: