Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Teska,

w sobotę będę do 14 w pracy. Jak znajdziesz chwilke to wpadnij na kawkę (dawno sie nie widziałyśmy)?

Iwonka,

dawno, dawno :lol: :lol: wpadne....syn pojechał nad morze.Wtedy jak sie umawiałysmy do Cie na budowe...to moj owszem zadzwonił...na 10 minut :cry:

no i w tym jest plus: jak mala grubosc to taniej wychodzi, bo wiecej m kwadratowych

a niedlugo styropian ma podrozec, scmb, lukasinskiego, realbud sprzedaja to co maja w magazynach a niedlugo ma byc juz 160-170 za m3 fs20

Ja myślę, że jak teraz nie potrzebujecie to poczekajcie z tym zakupem do stycznia. Teraz znowu nastała psychoza bo ma podrożeć i ludzie wariuja?Taka sama sytuacja była przed wejsciem 22% stawki vat. W hurtowniach były pustki, ćeny wywindowali bo i tak ludzie kupią, a po maju wszystko sie unormowało, a ceny sa podobne, albo i nawet niższe. Styczeń dla budownictwa to martwy sezon, wiec hurtownie żeby jakos przetrwać "biją sie o klienta" więc można dobry rabat wynegocjować.

Ja też będe potrzebowała styropian na ocieplenie, ale kupie dopiero w przyszłym roku. :D

Ech, to znowu ja

Ewuniu Hebda,

moje gratulacje, mnie tez ostatnio odezwal sie instynkt macierzyński i chyba zwariowałam ale ckni mi sie za takim maleństwem. :oops:

Wszystko przez moja bratówke, ktora przyjechała z bratem na urlop do Szczecina z rocznym dzidziusiem (taki słodki), a drugiego dzidziusia juz nosi w brzuszku. Ja udzielam sie teraz jak dobra ciocia i malego z rąk nie spuszczam, a tak szeptem mezowi do uszka podgaduje, że fajny bylby taki synek (mam 2 corki). Moj slubny oczy wielkie robi :o i powiada, że na głowę chyba upadłam. Egoista jeden, ma 3 baby w domu i nic wiecej mu chyba do szczescia nie trzeba.

Ewuniu szczęściaro jedna, chłopiec czy dziewczynka?

Iwonka

musisz byc bardziej przekonywujaca.... :oops: :-?

Teska,

ja chyba muszę wziąść sprawę w swoje ręce.

Tobie też taka odmiana by sie przydała a ile lat by Ci ubyło (wiem to juz z doświadczenia).

hmm...cos Ty, jestem juz za stara :cry: a do tego juz wygodna....wolę cudze... :lol:

Teska napisała

hmm...cos Ty, jestem juz za stara :cry: a do tego juz wygodna....wolę cudze... :lol:

Teska no i o to chodzi, taka odmiana ujmuje co najmniej 10 lat.

No chyba, że juz się spodziewasz zostać za nie długo babcią hihihi :D :D

o nie...ODPUKAC!!!!!!

Teska, dlaczego odpukac? ile lat ma Twoj syn?

nie chcesz calej przyjemnosci bez odpowiedzialnosci - bo to czyjes a nie Twoje ? :wink:

ma 20...ale ma sama rozumiesz..studia itp.....i całe szczescie poki co ma w glowie...mysli glową...na dzieci to ma przynajmiej 9 lat.

Wtedy facet jest dojrzały, zeby je miec mysle...

nie rozumiem z ta przyjemnoscia bez odpowiedzialnosci???tzn chyba mi sie wydaje ze rozumiem...

np moja mama: ma cala radoche - M sie cieszy ze idzie z babcia na spacer, ze babcia jej lody kupi, ze sie pobawi, zabierze na kulki, ale: babcia nie musi gotowac obiadu, martwic sie zasiusianymi ubrankami - bo przeciez to ja je wypiore, nie martwi sie np ze M je duzo frytek i lodow, do tego ogorka kiszonego - bo sraczke M dostanie w domu - wiec u babci klopotow nie bedzie :lol:

czyli cala przyjemnosc zabawy, zadnych obowiazkow :wink:

Witam

zamierzam budować się w Stargardzie . Czy ktoś zna rzetelnych wykonawców, jakieś namiary.

Witam

Sprawdź tego: Ryziński Mirosław z Morzyczyna (na ul. 3go maja) tel.5610524 (numer komórki zostal mi niestety w telefonie, który komus oddalem). Facet prowadzi ok. 15 budów w ciagu roku. Jest bezkonkurencyjny cenowo i terminowo (przynajmnie wśród ekip na które miałem namiary). Jest w stanie wejść na budowe niemal z dnia na dzień (ma dużo ludzi). Dodatkowo ma bardzo dobre rabaty i układy w hurtowniach (na ogół ja wstępnie negocjuje cenę, a on ją później jeszcze zbija). Zna odpowiednich i niedrogich fachowców. Ma też wejścia w urzędach (mi np. to sie przydało). Ma tez dobre referencje. M. in od mojego architekta (prywatnie najlepszego kumpla), i jeszcze jednego kolegi z ogólniaka któremu budował dom. Wg. mnie dobrymi referencjami jest też fakt, że wybudował "pół Morzyczyna", w tym prawie wszystkich swoich najbliższych sąsiadów (też takim dla niego będe). Wiem też, że cena zależy u niego bardzo od lokalizacj (lubi mieć budowy blisko siebie), więc najlepiej, gdy sa to miejścowości na trasie Stargard - Niedźwiedź (w Szczecinie tez mu sie zdarza robić, ale juz za wyższą cene).

pozdrawiam

Konrad

Maksiu, no faktycznie, nie wróżbita, a doświadczony z Ciebie budowlaniec. Z tym wróżbitą to był żart

Monka, Delf, Teska dzieki za gratulacje. To bardzo miłe z Waszej strony, jeszcze raz dzięki :)

Iwonka i Adaś , jeszcze nie wiem czy chłopak czy dziewczyna pcha nam sie na świat. Małż twierdzi, że tym razem zmajstrował córę, pożyjemy, zobaczymy.

Agnieszka 1, co do umowy ja zastosowałam UMOWĘ KAROLINY z malutkimi własnymi modyfikacjami i wyszło mi tego cztery bite strony formatu A4 :o Wykonawca za głowę się złapał jak to "cudo" zobaczył, ale podpisał.

Maksiu, no faktycznie, nie wróżbita, a doświadczony z Ciebie budowlaniec. Z tym wróżbitą to był żart

Monka, Delf, Teska dzieki za gratulacje. To bardzo miłe z Waszej strony, jeszcze raz dzięki :)

Iwonka i Adaś , jeszcze nie wiem czy chłopak czy dziewczyna pcha nam sie na świat. Małż twierdzi, że tym razem zmajstrował córę, pożyjemy, zobaczymy.

Agnieszka 1, co do umowy ja zastosowałam UMOWĘ KAROLINY z malutkimi własnymi modyfikacjami i wyszło mi tego cztery bite strony formatu A4 :o Wykonawca za głowę się złapał jak to "cudo" zobaczył, ale podpisał.

Karoliny??? Ewa bardzo prosze, mozesz mi ja przyslac na maila? umowe oczywiscie a nie Karoline :lol: maila przesle ci na priv, bede wdzieczna :p

No i oczywiscie serdeczne gratulacje !!!!!!

Witam wszystkich :D

Czy ktoś z Was ma bramę garażową segmentową firmy BIG-TOR?

a co to za firma?? pierwsze slysze... :-?

Prawdopodobnie firma, która robiła wcześniej dla Hormanna, czy też z nimi współpracowała. Nawamiają na nią goście z M&S z Gdańskiej. Okna już u nich zamówiłem.

Mam prośbę: dziś lub jutro mają rozpocząć stawianie ścian, daj znać jezeli zauważysz, że coś zaczyna się dziać na budowie.

Dzisiaj jestem umówiony z Wykonawcą, aby przedyskutować kilka modyfikacji, które zproponował wprowadzić, wydaje się, że są dobre, przynajmniej od strony funkcjonalności użytkowania, ale chyba trzeba będzie się jeszcze kogoś poradzić.

Co do umów na roboty budowlane, to mam taką jedną właściwie trzyczęściową i ma chyba około 40 stron. Ale na budowę domku to jej nie polecam, bo samemy można się pogubić w gąszczu zapisów i odniesień. Ja ściągnąłem z Muratora proponowane przez nich wzory, są dość proste, chociaż patrząc na to jak zawsze piszą o tym, że zapisy muszą być dobrym zabezpieczeniem, to umowa jest łagodna.

Oczywiście mogę podesłać, tylko proszę o adres.

Ewa Hebda gratuluję tempa, co prawda na stan surowy umowa podpisana i prace trwają, ale dobry wzór umowy zawsze może się przydać później, więc również proszę o przesłanie wzoru.