Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Jednak co innego jest ogłaszać to w sposób publiczny - z użyciem słów: złodziej i oszust (Można to przecież powiedzieć inaczej, ale tak żeby wszyscy zrozumeli).

Grzegorzu gdyby dziennikarze byli tak przesadnie "ostrożni" to wiele afer nie ujrzałoby światła dziennego.

Także myślę, że dla naszego wspólnego dobra warto czasami balansować na granicy prawa.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

ja wysłsłam na privka

Dziękli, dodałem.

Teska cieszę się, że się przekonałaś do listy. Wiem, że niechętnie zapatrywałaś się na publiczne podawanie danych personalnych zarówno dobrych jak i złych wykonawców. Ale pamiętaj to jest jak na wojnie jak nie ty ich to oni ciebie.

Musimy się jakoś bronić przed "w pionie usług fachową robotą".

:) przekonana byłam....

Witam wtorkowo.

Trobe. Ja co prawda jeszce nie mam tego dylematu ale z racji tego, że kiedyś będę miał to intensywnie śledzę różne wątki na temat wycen i uważam że te wyceny są za wysokie. Co prawda nie wiem jaki dom budujesz ale mimo to twierdzę, że można znaleźć tańszą ekipę i wcale nie gorszą.

Za drogo.

Mój wykonawca pokazywał mi dom, za którego postawienie wziął 50tyś (stan surowy otwarty).Dom należy do człowieka, który dorobił się na handlu diamentami. Jest bardzo reprezentacyjny, rozczłonkowany (składa się z wielu brył), ma kilka wykuszy, dach wielopołaciowy, bardzo skąplikowany. Dom cały obłożony kamieniem. Nie wiem jaka jest jego powierzchnia, ale na oko coś miedzy 300 a 400m2 + dwustanowiskowy garaż.

pozdrawiam

Konrad

Cześć wtorkowo. Co sądzicie o robociźnie za stan surowy otwarty domu o powierzchni 223m2, z poddaszem użytkowym, sciana z Slki 18, dachówka ceramiczna:

1. 57 500,00

2. 50 000,00 ?

:roll:

Na pozostałe wyceny jeszcze czekam.

Witam Was po urlopie ( moim urlopie) :p

Ja mam dom o pow. uzytkowej 130 m + garaz wolnostojacy jednostanowiskowy. Wszystko z silki 18 pokrycie dachowka.

Za stan surowy z pokryciem dachu robocizna 28 tys. Ale byla ekpia co chciala 48tys.

pozdrawiam goraco , narazie :p

Cześć wtorkowo. Co sądzicie o robociźnie za stan surowy otwarty domu o powierzchni 223m2, z poddaszem użytkowym, sciana z Slki 18, dachówka ceramiczna:

1. 57 500,00

2. 50 000,00 ?

:roll:

Na pozostałe wyceny jeszcze czekam.

Witaj!

Ja mam 229m2 (choć parterówkę) i cenę niższą...

U mnie wykorzystuję Porotherm (nie Silkę), ale to chyba nie powinno rzutować znacząco?

Poza tym u mnie w cenie jest drenaż opaskowy oraz przyłącza wod-kan.

Pozdrawiam

Ja mam dom o pow. uzytkowej 130 m + garaz wolnostojacy jednostanowiskowy. Wszystko z silki 18 pokrycie dachowka.

Za stan surowy z pokryciem dachu robocizna 28 tys. Ale byla ekpia co chciala 48tys.

Ja za podobny dom (ok116m2 pow. uż + 16m2 garaż) płace 20800zł, a miałem ekipe (górale grasujący w Szczecinie), co chcieli 135 tyś za stan surowy otwarty (z materialem). Twierdzili, że materiały bedą kosztować nie mniej niż 85 tyś, czyli za robocizne niby liczyli sobie 50 tyś.

W rzeczywistości materiały będą mnie kosztować ok. 60 tyś. I w tym jest dachówka ceramiczna i dwa kominy systemowe. Wychodzi więc, ze za robocizne chceliby ok. 75 tyś. :o :o :o

Miałem też wyceny na 40 tyś i 35tyś. Wątpie, aby wyceniajacy wogóle patrzyli w projekt. Było to raczej szukanie frajera.

Mogłbym też znaleźć jeszcz tańsze ekipy, ale ta co wybrałem miała dobre referencje.

Jestem na budowie codziennie (na czas budowy nie pracuje) i widze ile taka budowa zabiera czasu. Uważam więc, ze te 20800 zł, które płace to jest dużo. Ekipa za mury od szefa dostanie 7000zł, dekarze może z 5000zł. Reszta, to czysty zarobek szefa ekipy.

Prace murarskie, to ok.20 dni roboczych po 8h, przy 3 osobach. Dekarzom zajmie to może ze 3 tyg. Nie licze oczywiście przerw technologicznych (w tym czasie robia na innych budowach)

Namiary już podawałem na Grupie.

Ryziński Mirosław

Morzyczyn ul.3go Maja (nie wiem ile)

tel. 601743948

dom. 561 05 24 (pisze z pamięci numer domowego, ale na 99% prawidłowy)

PS. Facet ma wiele ekip. Buduje od 15 do 25 domów rocznie. Buduje też w Szczecinie, ale za wyższe ceny niż w okolicach Stargardu.

Namiary już podawałem na Grupie.

Ryziński Mirosław

Morzyczyn ul.3go Maja (nie wiem ile)

tel. 601743948

dom. 561 05 24 (pisze z pamięci numer domowego, ale na 99% prawidłowy)

PS. Facet ma wiele ekip. Buduje od 15 do 25 domów rocznie. Buduje też w Szczecinie, ale za wyższe ceny niż w okolicach Stargardu.

Jeszcze jakiś komentarzyk i dajemy go na listę