Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Witajcie ! Po raz drugi...

... chyba jestem przeźroczysta, nikt nie zauważył mojego postu ... :wink:

No, cóż bywa...

Chciałam się przywitać, przedstawić i poprosić o namiary na ziemię w okolicach Wołczkowa (dla koleżanki).Ja będę się budować (przy sprzyjających wiatrach) w okolicach Stargardu. 8)

Jeżeli ktokolwiek wie ... A ja narazie czytam, czytam, i bardzo Wam zazdroszczę :D

Pozdrawiam.

P.S. ...może tym razem się uda...

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Tesko!

Jak widzisz skorzystałam z Twojego zaproszenia i wpadłam do klubu, tylko tak niefortunnie na początku...

Tak, czytałam SylwieB, mało, mało, za mało... No, cóż dziewczynka chyba będzie musiała sama sobie radzić i osobiście szukać. A myślałyśmy, że działek "ci u nas dostatek"... :roll:

Dzięki, pozdrawiam.

Witaj Tesko!

Jak widzisz skorzystałam z Twojego zaproszenia i wpadłam do klubu, tylko tak niefortunnie na początku...

Tak, czytałam SylwieB, mało, mało, za mało... No, cóż dziewczynka chyba będzie musiała sama sobie radzić i osobiście szukać. A myślałyśmy, że działek "ci u nas dostatek"... :roll:

Dzięki, pozdrawiam.

działek pewnie tak, tylko gorzej z ich cenami :roll:

Witajcie,

no to już chyba dla mnie nieodwołalnie koniec letniej laby - a szkoda! :cry:

Julietta, działki w Wołczkowie, ul. Zielona: tel. 609 35 66 04, to w stronę Dobrej, w lewo od głównej drogi. Cena - jakaś sensowna, ale położenie dość mocno na uboczu (obwodnica?). Przy szosie na Dobrą stoi tabliczka z tym telefonem. Sporo ogłoszeń o działkach w Wołczkowie widziałam na "interii" i w gazetach, chyba nawet w dzisiejszej Wyborczej.

Józia S.: Próbowałaś kupić przyczepę przez ogłoszenia w Kontakcie? A na co Ci kamienie? Na murek czy na szaniec? :wink:

Klaus, fajna lista, alle Achtung!

Witaj Julieta, Bryta, witajcie wszyscy. KASO- dzięki za informację (przepraszam, że dopiero teraz ale zepsuł mi się monitor i nie mołam wcześniej).

Rankingu wykonawców ciąg dalszy: 41 500,00, 45 000,00 (ale pod warunkiem, że faktury na wykonawcę i on weźmie sobie cały zwrot Vat, w przeciwnym razie 50 000,00). Jutro kolejna wycena.

A propos, czy możecie mnie oświecić, dlaczego tylko 2 potencjalnych wykonawców chce brać na siebie materiały (reszta pracuje "na czarno"?)ale żaden nie chce oddać 15% inwestorowi?

GrzesiekB, "Twój" wykonawca chce ode mnie 50 000,00. Czy to normalny początek rozmów, czy ja wyglądam na ciężką idiotkę? :o Przecież wszyscy mówią, że dom ani strasznie wielki, ani skomplikowany.

GrzesiekR, czy miałeś problemy z Silką? Wykonawcy twierdzą, że bardzo zepsuła się jakość - podobno "nie trzyma" wymiarów. Facet od GześkaB z tego powodu podniósł robociznę o 5 000,00.

zauwazylem brak w rankingu architektow, moze ktos sie pochwali?

czy to bylo zbyt dawno zeby pamietac :) ?

Ja jestem w trakcie załatwiania spraw z architektem. No ale na razie mógłbym tylko powiedzieć że widziałem inne jej prace bo moja jest w trakcie. Młoda dziewczyna, lotny umysł a i przede wszystkim moim zdaniem bardzo rozsądne ceny. No mogę Kalus-owi dać namiary do listy lub kto będzie chciał. Ale się nie pchałem i czekałem aż sam sprawdze jak wyjdzie. Ja zleciłem wszystko od projektu budynku + projekt przyłączy + projekt instalacji + załatwienie pozwolenia + zud-y itp. Do tego podleciła mi badania geotechniczne, ponieważ ja nikogo rozsądnego cenowo do tych badań znaleźć nie mogłem, a Pani Broda nie odbierała telefonu. Ufffffff. to tyle. Zlecić mi było architektce łatwiej bo wcześniej się już trochę znaliśmy więc no jakoś tak padło.

Witaj Julieta, Bryta, witajcie wszyscy. KASO- dzięki za informację (przepraszam, że dopiero teraz ale zepsuł mi się monitor i nie mołam wcześniej).

Rankingu wykonawców ciąg dalszy: 41 500,00, 45 000,00 (ale pod warunkiem, że faktury na wykonawcę i on weźmie sobie cały zwrot Vat, w przeciwnym razie 50 000,00). Jutro kolejna wycena.

A propos, czy możecie mnie oświecić, dlaczego tylko 2 potencjalnych wykonawców chce brać na siebie materiały (reszta pracuje "na czarno"?)ale żaden nie chce oddać 15% inwestorowi?

no nie! TY musisz mieć niezłą chatę skoro taką kaskę chcą. Ja budowałam 2 lata temu - domek w mojej stopce - i za robociznę dałam 26tys.

A może oni dają tzw. ceny zaporowe - mają robotę i jeśli komuś będzie zależało to niech płaci :roll:

no nie! TY musisz mieć niezłą chatę skoro taką kaskę chcą. Ja budowałam 2 lata temu - domek w mojej stopce - i za robociznę dałam 26tys.

A może oni dają tzw. ceny zaporowe - mają robotę i jeśli komuś będzie zależało to niech płaci :roll:

Didi, czytając posty innych jestem pewna, że mój dom nie jest pałacem. Powierzchnia 220m2 (w tym dwustanowiskowy garaż), z poddaszem użytkowym, dach360m2, czterospadowy, dachówka ceramiczna, żadnych lukarn, same okna połaciowe (ale nie montowane teraz). Bryła- prostokąt z dostawionym z przodu garażem (takie L). Prosta konstrukcja (co potwierdzają też wykonawcy).Czy to chata warta tyle kasy??? :evil:

...A propos, czy możecie mnie oświecić, dlaczego tylko 2 potencjalnych wykonawców chce brać na siebie materiały (reszta pracuje "na czarno"?)ale żaden nie chce oddać 15% inwestorowi?

Sporo firm jest na ryczałcie, a wtedy taki układ im się nie opłaca.

KASO, nie wiedziałam,że firmy budowlane mogą mieć taką formę rozliczania podatku.

...A propos, czy możecie mnie oświecić, dlaczego tylko 2 potencjalnych wykonawców chce brać na siebie materiały (reszta pracuje "na czarno"?)ale żaden nie chce oddać 15% inwestorowi?

Sporo firm jest na ryczałcie, a wtedy taki układ im się nie opłaca.

KASO, coś więcej - tak dla blondynki. :oops:

Jeśli firma płaci podatki od obrotu (chyba 5,5%), a nie od dochodu, to nie opłaca im się mieć tego obrotu dużego. Czyli nie opłaca im się brać na siebie materiały.

PS. Jestem KAS zero jeden :D

zauwazylem brak w rankingu architektow, moze ktos sie pochwali?

czy to bylo zbyt dawno zeby pamietac :) ?

Ja jestem w trakcie załatwiania spraw z architektem. No ale na razie mógłbym tylko powiedzieć że widziałem inne jej prace bo moja jest w trakcie. Młoda dziewczyna, lotny umysł a i przede wszystkim moim zdaniem bardzo rozsądne ceny. No mogę Kalus-owi dać namiary do listy lub kto będzie chciał. Ale się nie pchałem i czekałem aż sam sprawdze jak wyjdzie. Ja zleciłem wszystko od projektu budynku + projekt przyłączy + projekt instalacji + załatwienie pozwolenia + zud-y itp. Do tego podleciła mi badania geotechniczne, ponieważ ja nikogo rozsądnego cenowo do tych badań znaleźć nie mogłem, a Pani Broda nie odbierała telefonu. Ufffffff. to tyle. Zlecić mi było architektce łatwiej bo wcześniej się już trochę znaliśmy więc no jakoś tak padło.

to ja poprosze o kontakt na priva.

dziekuje

Wróciliśmy i zaczynamy działania ....

Jestemy teraz w trakcie podejmowania decyzji co do materałów, z których będziemy budować nasz domek. Ja jestem zakręcona kompletnie się na tym ''budowaniu'' nie znam a tu trzeba podjąć szybko decycję . A tak poważnie , czy BK jest tańszy od ceramiki i silki?