Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Grzesiek, generalnie masz rację. Jednak wszyscy wykonawcy, z którymi rozmawiałam w ten sam sposób rozumieją stan zero, surowy otwarty itd., bo o sprecyzowanie tego zadbałam na początku. Rzrzut cenowy maksymalnie około 22 tys.Decyzji jeszcze nie podjęłam, czekam na ostatnią wycenę. Trochę martwi mnie zdanie np Didi, że ogólnie ceny z kosmosu.

Jak rozwiązałeś kwestie materiału? Czy wykonawca bierze coś na siebie?

Ja poprostu ostatnio słyszałam, jak budowlańcy rozmawiali miedzy sobą i mówili, że mają tyle roboty: "dam "zapórkę", jak się zgodzi za taką cenę to będę robić bo niezłą kasę wyciągnę"

Wymieniony przez Teskę pan M. też tak robił. Do mnie nawet powiedział, gdy znajomi zgłosili sie do niego po wycenę: teraz to ja mam roboty po uszy, ale jak się zgodzą na taką cenę to inne roboty zostawię a wtedy ich zrobię"

Ale być może te wyceny u Ciebie są rzetelne, skoro wszyscy oscylują w okół nich?

Grzesiek, jak rozwiązałeś kwestie materiału? Czy wykonawca bierze coś na siebie?

Nie ja nie chciałem. Lubię mieć wszystko pod kontrolą i wolę aby materiał był moją sprawą. Kwestia VAT-u to jest jedna sprawa :), natomiast materiał materiałowi nierówny... Ja buduje z materiałów o których wiem że sa dobre! Dotyczy to np. Porothermu. Ten ze Złocieńca jest kiepski, ten z Lęborka dobry.... (przekłada się to też na różnicę w cenie). Podobnie ze styropianem. Możesz kupić niby FS20 który nie jest FS20... ale tak zapłacisz. W niekórych hurtowniach "trochę kombinują"...

Może to trochę trudniejsze, ale ja zamawiam, wiem co, wiem ile. Sprawdzam to. Podobnie z cementem, betonem itp.

Nawet cegła cegle nierówna... W Castoramie były jeszcze do niedawna cegły pełne po 75 gr brutto. Cena super, ale jakość do d.py! Prawie się rozsypuje w rękach. Jak Ty zamówisz (a wcześniej będziesz to widzieć) to masz szansę że, chłam odrzucisz...

Gwoździe (ocynk lub nie), rury (spiekane lub nie), drewno (impregnacja ciśnieniowa czy zanurzeniowa). Dogadasz się do ceny ogólnej, ale Wykonawca mając w swojej kwestii zakup materiałów będzie Ci wsadzał najtańsze g.wno. Takie jego prawo jeśli nie zawrzesz tego w umowie. A nie jesteś w stanie opisać wszystkiego!

Witam wszystkich.

Wiadomości z placu budowy- dzisiaj kończą u mnie robić odprowadzenie deszczówki a w przyszłym tygodniu wchodzą brukarze na podjazdy :lol: Za niecały miesiąc będę miała kominek :p Nareszcie coś siędzieje- ozywiście poza rwetesem jaki słychać w naszym domku (jak nie jeden płacze to drugi krzyczy :wink: )

Ciągle obiecuję sobie uzupełnić ranking i jakos czasu nie starcza ale obiecuję poprawę.

Aha- głosy mówią, że działki w Dobrej- jadąc w stronę Lubieszyna po prawej stronie- są z torfem. nie pamiętam czy ktoś tam się rozgląda ale ostrzegam na wszelki wypadek.

Pozdrawiam i miłego dnia. :lol: