Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Witam wszystkich ... po nieprzespanej nocy!!!

Moj synus poszedl pierwszy raz do szkoly ..... wczoraj na rozpoczeciu byl dzielny, ale juz wieczorem puscily mu nerwy i sie rozryczal.... na pytanie dlaczego? ......... mamo - ja ze szczescia...... :lol:

melduje:

- sciana z piaskowca - gotowa - wyglada za....... :lol:

zreszta kominek tez niczego sobie

- kuchnia tez sie robi - olcha retro country (f-a stanred)

- dom w korniku - okazalo sie ze wszystkie niedociagniecia poszly pod kornik - czyli nic nie widac!!! super....

- taras wylany

- juz juz juz juz nieeeeeedddddllluuuuuuuggggggggoooooooooo!!!!!!

pozdrawiam wszystkich i zycze milego lykendziku!

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich!

No i zaczął się szkolny kieracik, moje dziecko niechętnie dzisiaj wstało na 8 do szkoły :-? W końcu wie co ja czeka bo to drugoklasistka :wink:

Didi, Jolly a wy jak przeżyłyście pierwszy dzień w szkole? Powiem szczerze że mi w zeszłym roku nie było łatwo ale po kilku dniach córa się zaaklimatyzowała i było ok.

Jolly to już naprawdę blisko :o gratuluję i zazdraszczam :D

A jakieś fotki będą?

SylwiaB nie chcę cię martwić ale u mnie już dawno minął określony umową termin na wykonanie sieci a dopiero Enea ogłasza przetarg na jego wykonanie.

Teska - a inne ceny tez znasz ? :)

a wlasnie ,macie psy? i jak sobie radzicie z ich "zalatwianiem potrzeb" ? maja wydzielone miejsca i nauczone sa ze tylko tam moga czy co? czy zbierac po nich trzeba?

kurcze sorry za glupi temat ale na serio sie nad tym zastanawiam :oops:

Ja bardzo lubie zwierzęta, ale pieska napewno sobie nigdy nie zafunduje z wielu powodów. Takim głównym argumentem jest to, że często wyjeżdzam i wtedy robi się problem co z psem, po zatym szkoda by mi było zostawiać psa samego na ileś tam godzin mojej nieobecności w domu, jak jestem w pracy. Pies to bardzo duża odpowiedzialnośc i większy bałagan w domu. Nie znosze sierści, kołtunów i innych psich nieczystości. To dotyczy psa domowego.

Pies w ogrodzie to też problem. Nie ma miejsca na ładne roślinki, bo lubi "zaznaczać" swój teren i podgryza krzaki. Moja koleżanka mając psa w ogrodzie musiała założyć pastucha, bo jej wszystkie rośliny zniszczył.

Ale to jest moje zdanie i pogląd na ten temat :D

pozdrawiam

no ja mam podobne zdanie, tez nie lubie siersci w domu, zniszczonego ogrodu itd. Tam gdzie ja wyjezdzam co roku mozna zabierac psy wiec nie byloby klopotu. Jesli juz pies to w ogrodzie u mnie - chociaz i tak sie zastanowiam bo ja mam alergie na siersc :cry: no ale u nas teren nie jest jeszcze mocno zabudowany, lamp nie ma, najblizszy sasiad w odleglosci 100m , wiec troche strach bez psa. Co prawda za dwa lata sasiad bedzie zaraz obok, no ale rok trzeba bedzie pomieszkac.

Dlatego mysle ze kupimy takiego do ogrodu, kupimy bude i bedzie sobie siedzial. A co do wypuszczania zeby sie zalatwial, owszem ja mam w kolo duzo lasu, no ale przeciez pies nie bedzie 9 godzin czekal az wrocimy z pracy i z nim pojdziemy. Zalatwi sie poprostu w ogrodzie - to okropne . Widzialam w ktoryms muratorze - toalety dla psow w ogrodach - wydzielone miejsca do ktorych pies jest nauczony chodzic :roll:

Czupurek dlugo swoje psy uczulas???

Agnieszka1 - stara 8-letnia suczka była mieszkaniowa więc dom i obejście traktuje jako całość i nie chce się załatwiać na terenie, więc wychodzi po za. a że generalnie kanapowiec kocykowy to, wychodzi późno i nie za często.

młodego - szybko. jako 8 tyg. szczenię po chyba tygodniu-dwóch już widział, że trzeba na zewnątrz (wtedy bez pokazywania miejsc - bo i tak pobojowisko było wokół, a dla mnie szczęście że wogóle nie w domu):

- wyprowadzasz jak widzisz że to już, komenda "załatw się", potem pochwała "dobrze", nagroda i tak do skutku (bez bicia, krzyku, karcenia)

gdy się jako tako zagospodarowaliśmy - parę dni psa na smycz, w konkretny obszar z komendą "załatw się" (zna ją od małego), jak załatwił co trzeba - pochwała, nagroda. i gotowe

a i tak latam sprzątam codziennie. bo po pierwsze: jeszcze niezbyt oddzielone i ja widzę, pies się denerwuje że mu miejsca brak, no i wogóle nie chcę much czy jakieś zarazy u się

po sąsiedzku mam za to, psa w kojcu (dość małym) i już parę razy widziałam przy okazji spaceru jak latał po swoich odchodach - obrzydliwe :x

Właśnie wróciłam z zaprowadzenia córki na pierwszą w życiu lekcję w szkole.

Gdybyście widzieli ten entuzjazm i bieg (wręcz galop) gdy dzieci usłyszały dzwonek na lekcje :o Oby im tak zostało!

A u mnie w oku łezka oczywiście się zakręciła. A dziś był druga noc bez snu, i motylki w brzuchu

a ja mam pytanie co do pilnowania budowy :lol:

co prawda kupilismy barak, czlowiek ma tam spac, ale sie zaczelam zastanawiac ze co da jeden czlowiek, bedzie spal a budowe obrobia ze nie bedzie slyszal.Wykonawca ma dac czlowieka. A co jesli cos sie niedajBoze stanie, zabija go czy co, to chyba wykonawca odpowiada za niego a nie ja , zaraz bedzie kto go po godzinach zatrudnial na nocki, a gdzie ubezpieczenie itp.?????

Jak to u was jest? pilnuja wam budow??????

Aha a moze ma ktos z was do odsprzedania ogrodzenie takie tymczasowe zeby ogrodzic budowe?w sumie chcielismy bez ogrodzenia pojechac ale jak ma stac w zimie to lepiej niech juz bedzie ogrodzone.

agniesia ja brałam beton z Arbetu (ul.Piesza, przy Gdańskiej), do tej chwili nie zastanawiałam się nad kwestia ilości betoniarek, bo kasowanie za czas oczekiwania uważam za zwykłe naciagactwo! :evil: U mnie jeździły chyba dwie, w każdym razie przestojów takich, o jakich mówisz, absolutnie nie było.

Witam wieczorową porą.

Agniesia- u mnie pompa była za 200/h, liczyli 15min za dojaz. Betoniarki jeździły 3 (strop monolityczny) z Thomas Betonu.

Bardzo, bardzo Wam dziekuje,

podzwonilam i mam aktualne ceny, moze sie komus przyda:

RMC z Dabia - najdrozszy

b20 210 netto! pompa 180 netto od wyjazdu

ThomasB

b20 185 netto pompa 160 netto

tu chyba najkorzystniej bo jeda wszystkie betoniarki za pompa, nie ma wiec przestojow

Jeszcze ta nieszczesna Jasienica:

b20 177netto (215,94 brutto) oplaca sie jesli ktos nie musi korzystac z pompy, do kazdego kursu doliczaja 110 za transport - u nas tak bylo z Jasienicy do Trzebiezy

obecne ceny styropianu:

Cebud Lukasinskiego fs20 160m3

APA2 kolo stoczni fs20 - 186,66m3, fs15 - 145m3

castorama fs20 - 160m3

realbud fs20 - 157,90m3

wszystkie ceny styr brutto

pozdrawiam

ThomasB

b20 185 netto pompa 160 netto

tu chyba najkorzystniej bo jeda wszystkie betoniarki za pompa, nie ma wiec przestojow

Agniesia ja też biorę beton z Thomas Beton za pośrednictwem handlowca, który zawitał kiedyś do nas na budowę i obiecał niższe ceny. Jak chcesz to wieczorem podeślę ci namiar no i sprawdzę ceny na fakturach bo teraz nie pamiętam.