amo 20.09.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 witajcie we wtoreczek chłodno się zrobiło a miał się klimat ocieplić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 20.09.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Laura_ms ja brałam okna Urzedowskiego z Szybowcowej (nie zagląda sie na listę wykonawców, co ), poza komentarzem na tej liscie, mogę śmiało polecić i Urzędowskiego i Eko-dom. U mnie okna stoja drugi rok i bez żadnych uwag - oczywiście mówię o konkretnych oknach: moich - nie moge ręczyć za tegoroczną produkcje Urzędowskiego. iwa-k Różyca pisze sie niestety: Rurzyca, też kiedys myslałam, że to od róży, a to od rury po prostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 20.09.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 PROŚBA Witam forumowiczów Dostałam ofertę na okna drewniane z firmy Eko-dom (ul. Szybowcowa) okna Urzędowskiego. Muszę dać odpowiedź w przeciągu dwóch dni. Może ktoś słyszał coś o tej firmie? Warto tam kupić? Bardzo proszę o opinie W temacie "Szukam dobrych okien" fachowcy sporo (i negatywnie) pisali o suchym szkleniu w oknach Urzędowskiego. Wrzuć w wyszukiwarkę "suche szklenie" i poczytaj, wtedy sama zdecydujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 20.09.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Nie spać - to nie dworzec! Nie dworzec ale za to środek nocy (za oknem). Swoją drogą, jak szybko zmienia się pogoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 20.09.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 witam gwardię budujących mam już te chol.rne zezwolene na budowe i poradzcie czy zaczynać już tz ok1.10 2005 czy poczekać do wiosny i jeszcze jedno pyt. czy na kierownika budowy braci gościa który mi te wszystkie papiery załatwiał przez półtora roku czy dać sobie na luz i poszukać innego ale się rozpisałem ale w związku z tym zezwoleniem mam tyle pytani do was na forum że jeśli pozwolicie to może tak sukcesywnie po troszeczkę Ja też mam dylemat ale zaczynam 1-2 października. Warunki ziemno-wodne mam fatalne, więc najbardziej boję się deszczu ale może u Ciebie nie jest tak źle, jak u mnie. Mam nadzieję, że uda mi się przed mrozami postawić stan surowy otwarty z dachem. Jeśli się przeliczę, najwyżej zatrzymam się na jakimś, w miarę bezpiecznym, etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 20.09.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 kombi ja tez zaczynałam w październiku, na zime zostawilismy stan "0". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 20.09.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 PROŚBA Witam forumowiczów Dostałam ofertę na okna drewniane z firmy Eko-dom (ul. Szybowcowa) okna Urzędowskiego. Muszę dać odpowiedź w przeciągu dwóch dni. Może ktoś słyszał coś o tej firmie? Warto tam kupić? Bardzo proszę o opinie Polecam Szczeciński Ranking Wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 20.09.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 ... i poradzcie czy zaczynać już tz ok1.10 2005 czy poczekać do wiosny i jeszcze jedno pyt. .... czy na kierownika budowy braci gościa który mi te wszystkie papiery załatwiał przez półtora roku czy dać sobie na luz Osobiście (podkreślam to moja opinia) czekałbym do wiosny a teraz jak najlepiej bym się do tego przygotował... umowy z wykonawcami, rozeznanie w hurtowniach, ustalenie wszystkich szczegółów, technologii, itp, itd W drugiej sprawie - zdecydowanie szukać innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzesiekB 20.09.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 ... i poradzcie czy zaczynać już tz ok1.10 2005 czy poczekać do wiosny i jeszcze jedno pyt. .... czy na kierownika budowy braci gościa który mi te wszystkie papiery załatwiał przez półtora roku czy dać sobie na luz Osobiście (podkreślam to moja opinia) czekałbym do wiosny a teraz jak najlepiej bym się do tego przygotował... umowy z wykonawcami, rozeznanie w hurtowniach, ustalenie wszystkich szczegółów, technologii, itp, itd W drugiej sprawie - zdecydowanie szukać innego. Ja z kolei twierdzę, że dobrze budowę podzielić na dwa sezony. Ty jeszcze masz czas, aby w tym roku zrobić stan zerowy... po moich doświadczeniach uważam, że możesz to zrobić... (zajmie Ci to tylko ok. dwa tygodnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 20.09.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 GrzesiekB mam do ciebie prośbę, czy mógłbyś przy okazji zrobić zdjęcie pokazujące sposób mocowania krokwi narożnej na murłacie? Mój projekt przewiduje tu ogromne okucia stalowe (4x300kg) a widzę, że nikt tak nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzesiekB 20.09.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 GrzesiekB mam do ciebie prośbę, czy mógłbyś przy okazji zrobić zdjęcie pokazujące sposób mocowania krokwi narożnej na murłacie? Mój projekt przewiduje tu ogromne okucia stalowe (4x300kg) a widzę, że nikt tak nie robi. Nie ma sprawy. Dziś po południu to zrobię (jak nie zapomnę ). Ale prawdę mówiąc u mnie nie ma czegoś takiego... wiem bo sam kupuję materiały. Poza tym przeglądnąłem projekt i on też tego nie przeiwduje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 20.09.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 witajcie ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 20.09.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Ale prawdę mówiąc u mnie nie ma czegoś takiego... wiem bo sam kupuję materiały. Poza tym przeglądnąłem projekt i on też tego nie przeiwduje... No właśnie o to chodzi. Szukam alternatywnych rozwiązań bo te okucia po pierwsze bardzo drogie w wykonaniu nawet do 8000 zł a po drugie nikt takich cudów nie wyprawia na dachu. Jak rozmawiałem z biurem projektowym to mówią, że z konstruktorem się nie będą kłócili i sprawa utknęła w martwym punkcie. No więc ja też się z nimi nie będę kłócił tylko zrobię tak jak to górale od stuleci robią i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzesiekB 20.09.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Ale prawdę mówiąc u mnie nie ma czegoś takiego... wiem bo sam kupuję materiały. Poza tym przeglądnąłem projekt i on też tego nie przeiwduje... No właśnie o to chodzi. Szukam alternatywnych rozwiązań bo te okucia po pierwsze bardzo drogie w wykonaniu nawet do 8000 zł a po drugie nikt takich cudów nie wyprawia na dachu. Jak rozmawiałem z biurem projektowym to mówią, że z konstruktorem się nie będą kłócili i sprawa utknęła w martwym punkcie. No więc ja też się z nimi nie będę kłócił tylko zrobię tak jak to górale od stuleci robią i tyle. Tylko pamiętaj, uzgodnij to z kierownikiem budowy czy Ci to podpisze... jeżeli uznane to zostanie za istotne odstępstwo od projektu - to nie możesz tego samodzienie zmienić (oficjalnie). Spróbuj dotrzeć do konstruktora samodzielnie i ustal to jeszcze raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 20.09.2005 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Tylko pamiętaj, uzgodnij to z kierownikiem budowy czy Ci to podpisze... jeżeli uznane to zostanie za istotne odstępstwo od projektu - to nie możesz tego samodzienie zmienić (oficjalnie). Spróbuj dotrzeć do konstruktora samodzielnie i ustal to jeszcze raz... No ja to rozumiem tylko to właśnie z tym konstruktorem jest problem bo on inaczej nie potrafi. A górale już od dawna takie dachy robili i co zawalił się który? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzR 20.09.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Klaus a może prościej będzie znaleźć jakiegoś konstruktora na miejscu, który przerobi to jako adaptację, pewnie będzie to troche kosztowało, ale z tego co piszesz to pewnie będzie to jednak taniej niż okucia. Wydaje mi się, że z punktu widzenia przepisów może to być istotna zmiana. Dobrze będzie porozmawiać z kierownikiem robót, czy on samodzielnie podejmie się zaakceptowania takiej zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 20.09.2005 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Ogólnie to masz rację ale ja jeszcze nie mam kierownika, więc na razie nie mam z kim gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzesiekB 20.09.2005 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 GrzesiekB mam do ciebie prośbę, czy mógłbyś przy okazji zrobić zdjęcie pokazujące sposób mocowania krokwi narożnej na murłacie? Mój projekt przewiduje tu ogromne okucia stalowe (4x300kg) a widzę, że nikt tak nie robi. Wysłałem na e-mail... Pozdrawiam GB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 20.09.2005 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Dziękuję, już odebrałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzR 20.09.2005 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Klaus to może trzeba porozmawiać, z kimś kto takie funkcje pełni, albo jeszcze lepiej porozmawiać tak niezobowiązująco z kimś z nadzoru budowlanego lub Wydziału Budownictwa, zresztą każdy konstruktor też powiniene znać odpowiedź na taką zagadkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts