Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

poczytajcie wszyscy w dziennikach budowy- w dzienniku Zielonej....

Przerażająca wiadomość. Swoją drogą ciekawe, czy to zdjęcia naprowadziły włamywaczy na ten akurat domek? Ale na pewno musieli obserwować inaczej chyba trudno by było im trafić na taki moment.

nie wiem...ale przeciez rozni ludzie to czytaja...

Zgadza się, na kilku forach spotkałem się z ostrzeżeniami przed pisaniem takich rzeczy jak np. terminów urlopów, o planowanych wyjazdach, itp., jak by się przyjżeć dokładniej to z pewnością można znaleźć sporo informacji w naszych wypowiedziach, które dla złoczyńców mogą być przydatne, a jak dodać do tego zdjęcia, na których widać wyraźnie atrakcyjny "towar". Myślę, że trzeba dobrze przemyśleć, które zdjęcia się zamieszcza jezeli się już na to zdecyduje.

Zgadzam się z tym, już nawet kiedyś rozmawiałam z mężem o tym ''obnażaniu' się na forum, jest to często niebezpieczne, bo nie wiadomo kto może przeczytać coś o nas i wykorzystać to przeciwko nam . Szkoda bo takie sytuacje zniechęcą wiele osób do pisania dzienników czy też zamieszczania zdjęć. :(

Pozdrawiam wszystkich serdecznie po chwilowej nieobecności, ale byłam zaganiana, rozmowy z architektem i obmyslanie zmian, chodzenie po budowach i spotykanie sie z potencjalnymi wykonawcami (nawet trafilam przez rzypadek na jednego z listy - pozytywne wrażenie i profesjonalne podejście: niestety sezon 2006 ma zajety i jedynie z doskoku od maja do pażdziernika by mógl postawić stan surowy). Szkoda ale takie doskakiwanie to nie dla mnie i zdecydowałam się na innych górali, oni wchodzą i robią, jutro pójde z planami i zmianami dogadać szczegóły. Pozwolenie mam otrzymać do końca lutego i to jest pewne. Zdecydowałam sie nawet na kierownika (...czka) budowy, mimo że kobieta to się zna na rzeczy a ewentualne zmiany, jakie wyjdą w trakcie, załatwi w gminie bez problemu, a kase bierze po wszystkim. JEDNYM SŁOWEM MASZYNA RUSZYŁA (a ja ciągle zielona i przerażona :o :o :o ).

Pozdrawiam

... Niestety, kosztowało mnie to zamawianie nowych badań u kogoś innego a na dodatek wysłuchiwałam gorzkich słów pod jej adresem. :evil:

Mam analogiczną sytuację. Badanie okazało się bezużyteczne bo odwiert zrobiono tylko na trzy metry a ja muszę zrobić studnię chłonną i nie wiem na jaką głębokość.

Jedyne co mogę teraz zrobić to nagrodzić takiego "fachowca" czerwoną mordką.

Klaus a ile robiła Ci Pani geolog odwiertów i na jaką głębokość ??

Mowilem (pisalem) juz Wam co warte sa te badania.

Zamowcie koparke i niech Wam zrobi wykop pod fundament.

Jak cos bedzie nie tak to wtedy badania i ewentualna "zmiana" fundamentow.

Badania geologiczne pod studnie???

Koparka za 40zl/h lub przy okazji fundamentow zrobi Ci wykop i sobie sprawdzisz, czy woda wchlania sie, czy tez nie, czy trzeba jeszcze kopac, czy moze lekko zasypac i dopieo kregi.

ZERO pomylki, a jak tanio.

Prawdziwe badania wymagaja sprzetu i kosztuja nieco wiecej, ale kazdy jest Panem swego konta.

... Niestety, kosztowało mnie to zamawianie nowych badań u kogoś innego a na dodatek wysłuchiwałam gorzkich słów pod jej adresem. :evil:

Mam analogiczną sytuację. Badanie okazało się bezużyteczne bo odwiert zrobiono tylko na trzy metry a ja muszę zrobić studnię chłonną i nie wiem na jaką głębokość.

Jedyne co mogę teraz zrobić to nagrodzić takiego "fachowca" czerwoną mordką.

Klaus, wysłałam do Ciebie w tej sprawie informację (w celu umieszczenia oceny w rankingu). Doszło?

[

Mowilem (pisalem) juz Wam co warte sa te badania.

Zamowcie koparke i niech Wam zrobi wykop pod fundament.

Jak cos bedzie nie tak to wtedy badania i ewentualna "zmiana" fundamentow.

Koparka za 40zl/h lub przy okazji fundamentow zrobi Ci wykop i sobie sprawdzisz, czy woda wchlania sie, czy tez nie, czy trzeba jeszcze kopac, czy moze lekko zasypac i dopieo kregi.

Prawdziwe badania wymagaja sprzetu i kosztuja nieco wiecej, ale kazdy jest Panem swego konta.

Nie zgadzam się z Tobą. Moja sąsiadka ma doskonały grunt i zero problemów. U mnie od początku dzięki badaniom wiadomo było, że mam grunty wysadzinowe i muszę robić inne fundamenty. Gdybym dowiedziała się o tym w czasie wykopów straciłabym czas a oszczędność (małych!) pieniędzy wcale nie byłaby warta nerwówki i przepychanki. Zwłaszcza, że wykonawca podważał ustalenia konstruktora i kto wie, czy nie dałabym się złamać, gdybym wcześniej nie przemyślała i przekonsultowała tego z kilkoma prawdziwymi fachowcami.

Nie sądzisz chyba, że robiłem badanie aby wykopać studnię. Po prostu

zamówiłem badanie aby wiedzieć jakie są warunki gruntowe na działce.

Ta wiedza jest potrzebna zarówno w kontekście fundamentów jak i innych

obiektów np. studni chłonnej.

No ale się przeliczyłem, badania mam a wiedzy nie.