Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Klaus a co to jest ta prowizja zakupowa

Teska Deutsche bank jako jedyny zaproponowal mi splate kredytu w euro bo tak zarabiam bez zadnego przeliczania

wiem ze tak jest bo nam zaproponowali spalte bez przeliczania w $...ale i tak sie nie opalacalo....te 3 lata bez mozliwosci wczesniejszej spalty i jeszcze cos tam bylo w umowie..ale uczciwe juz nie pamietam...w kazdym razie wzielismy kredycik w pkobp swiety spokoj zero faktur i spalacam nadwyzke jak chce bez zadnych %

Klaus a co to jest ta prowizja zakupowa

spread wyrażony procentowo czyli twój koszt zakupu dewiz

Teska Deutsche bank jako jedyny zaproponowal mi splate kredytu w euro bo tak zarabiam bez zadnego przeliczania

Amo a kiedy zdiecia :D

FortisBank też to ma ale to nie jest ostaeczny argument a w twoim wypadku żaden bo CHF do EUR ma stabilny kurs a kredyty w EUR mają wyższe oprocentowanie.

Tak czy inaczej tak długo jak zarabiasz w dewizach masz bardzo komfortową sytuację, bierzesz tani kredyt i nie ponosisz ryzyka kursowego.

www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m4354ef72c7a03

Co sadzicie o tym nowym projekcie Archonu?

Dla mnie za "tradycyjny" i "rustykalny". Mnie swego czasu zauroczył projket Archonu http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&all=1&sid=m3f02ade3a00c0 Ale w końcówce przegrał z obecnym. Wydawał się za drogi w budowie.

Zrobiłem ostatnio pewne rozeznanie w bankach. Oto wyniki dla zainteresowanych.

http://republika.pl/klaus_gaiger/banki/oferty.htm

Klaus

Ty jak zawsze niesamowicie uporządkowany :D

Ja do tego jeszcze bym dorzucił ofertę BPH w którym udało mi się podjąć negocjację z nimi odnośnie kursu kupna :D. Co do oprocentowania to startuje do negocjacji od 2,35 z Liborem6M.

Amo jak sie mieszka w nowym domku :D

suuuuper.

nareszcie jest przestrzeń. teraz widzimy jak niewielu mebli dotychczas się dorobiliśmy :wink:

jeszcze dużo do zrobienia, ale radość już ogromna :D

teraz czaekamy na wiosne, by zająć się ogrodem i wtedy będzie pełnia szczęścia

amo - no to jesteś pan na włościach :)

Klaus a to nie jest tak, ze oprocentowanie zalezne jest od stopnia zaawansowania budowy????? czy tez od wartosci budynku - jak tak mialam....

Klaniam sie wszystkim nisko!!!!!!

Teska - doczekalam sie, w poniedzialek dadza znac czy beda w srode czy w czwartek, ale banany sa, teraz tylko czekac na kogo zwala wine, gosciu przez telefon mowil, a moze to budynek osiada itd. pieprzyl glupoty, to ja mowilam ze 80% ludzi mialoby problemy!!!!!!!!!!!!!!

czekam cierpliwie na ich przyjazd!!!!

dam znac i dziekuje wszystkim co wypowiedzieli sie w tym temacie!

Witam

A GE nie brałeś pod uwagę? Chyba mają dość ciekawą ofertę.

I dzięki za porównanie - chyba każdemu nowemu kredytobiorcy się przyda. :)

Ja do tego jeszcze bym dorzucił ofertę BPH w którym udało mi się podjąć negocjację z nimi odnośnie kursu kupna :D. Co do oprocentowania to startuje do negocjacji od 2,35 z Liborem6M.

Będą stosowali dla Ciebie indywidualny spread?

Wiesz tak naprawdę chodzi o podwyższenie kursu w momencie wypłaty transz - z tego co na dziś mam ustalone to podniosą mi przy każdej transzy ponad aktualny na dzień wypłaty kurs kupna o 2 grosze - może to niewiele ale moim zdaniem warto 8)

Później już i tak dotyczyć nas będzie kurs sprzedaży :x

Wiesz umowy jeszcze nie podpisałem (więc wszystko może się zdarzyć) jednak jest to jedyny bank który w ogóle w tym temacie podjął rozmowę, a jak już powiedział o ile to znaczy że coś w tym jest 8)

:) dla wszystkich.

O kornikach - olałam sprawę wyganiania ich z więźby - zaczęłam zajmowac się wyganianiem paskudztwa z mojego dziecka (i tak minął prawie cały 2005).

O bankach - GE - sucks!

Facet z tego banku sprawił, że prawie osiwiałam. Wpierw teksty o wspaniałej zdolności kredytowej a potem, jak przyszło co do czego - to nasz kredyt mógłby wynosić ew. 50-70 tys (a zaczął od 500 tys). Nie lubię ich.

Pozdrawiam ciepło bo idzie zimno.

Joaśka

Klaus a to nie jest tak, ze oprocentowanie zalezne jest od stopnia zaawansowania budowy????? czy tez od wartosci budynku - jak tak mialam....

Różnie to bywa. Oprocentowanie zwykle zależy od:

1. Udziału własnego

2. Wielkości kredytu

3. Waluty

4. Aktualnej polityki banku

5. Wynegocjowanych warunków

Wiesz tak naprawdę chodzi o podwyższenie kursu w momencie wypłaty transz - z tego co na dziś mam ustalone to podniosą mi przy każdej transzy ponad aktualny na dzień wypłaty kurs kupna o 2 grosze - może to niewiele ale moim zdaniem warto

Pewnie, że warto, każdy grosz to pieniądz. A jakie są pozostałe parametry ich oferty?