trobe 21.01.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Witam sobotkowo dzisiaj Dzień Babci jutro Dziadka przypomnijcie dzieciakom o zyczeniach )) projekt LMP 63 od Lipińskich prawie postanowione pozdrawiam http://www.lipinscy.pl/14094.xml?filter=gold_10&page=2 Co prawda nie pytasz o zdanie ale ja wtrącę swoje trzy grosze. 1. Skomplikowany dach, więc jednak drogi, poza tym dużo możliwości popełnienia błędów. 2. Zastanów się, czy brak przejścia z garażu do domu jest dobrym rozwiązaniem. Wysiadanie z siatami, zamykanie garażu, przejście, otwieranie domu i wnoszenie siat? Trochę to jednak kłopotliwe. 3. Jak dla mnie minusem jest brak garderób. 4. Pokoje na górze, choc liczne, jednak małe. W kwestiio ilości i rozkładu pomieszczeń nie wypowiadam się, bo nie znam Waszych potrzeb. Aha, lubię antresole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 21.01.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Witam dzieki za opinię!!! jak podejrzwasz taki projekt nie mozna pozostawic bez zmian 1. pomieszczenie gospodarcze do powiększenia , poprzez zmniejszenie łazienki na dole no i plus drzwi z garażu 2.garderoba na dole zamiast dodatkowej toalety 3,druga garderoba na gorze nad garażem 4.pokoje nieduze , ale potrzebuje tyle pokoji i niekoniecznie 300 m domu 5,dach .... no cóż to jest gwóźdź programu , ale taki mie sie właśnie podoba )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 21.01.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 oczywiście pisze sie pokoi a nie pokoji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!matko kochania :)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 21.01.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Witam, trochę jeszcze o autach i pogodzie: jeżdziłam tylko po mieście, więc nie wiem, czy na trasie miałabym problemy z szybami, czy nie. Jednak po mieście dało się spokojnie jeździć właśnie dzieki podgrzewanej szybie. Ludziska co rusz na światłach wyskakiwali i skrobali przednie szyby, a ja nie. Boczne musiałam za każdym razem przed (w trakcie) uruchomienia auta skrobać, ale potem luz. Generalnie jeździło się i tak fatalnie. Latem jest dużo lepiej Co do zimówek: oczywiście konieczność ich posiadania nie ulega wątpliwości, ale z dwojga złego, lepiej wiedząc o niedociągnięciach auta a w takich warunkach pogodowych nie przekraczać 50km/h, niż ufając zimówkom, ABSowi, TCSom i innym takim szarżować ułańsko. Efekty ostatnio w Warszawie i w całej Polsce widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzR 21.01.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Witam wszystkich Szamani od pogody zapowiadają, że z soboty na niedzielę temperatura może spaść o około 20 stopni i osiągnąć w Szczecinie -17 stopniC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 21.01.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 projekt LMP 63 od Lipińskich prawie postanowione pozdrawiam http://www.lipinscy.pl/14094.xml?filter=gold_10&page=2 tak sobie pooglądałam.... ze zmianami, o których piszesz, to projekt zaczyna mieć sens. Myslę, że warto zamienić funkcje jadalni z miejscem odpoczynku na kanapie. Jadalnia, aż się prosi w wykuszu obok kuchni, a miejsce do zalegania na kanapie w w ykuszu, przy kominku. Ze względu na geometrię pomieszczenia 1.7 (przy wykuszu) oraz pustkę nad nią...nie myślałaś, żeby ten wykusz zamienić/poszerzyć na ogród zimowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 21.01.2006 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 5,dach .... no cóż to jest gwóźdź programu , ale taki mie sie właśnie podoba )) Nic dodac, nic ując. Powodzenia w realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vitulano 21.01.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Didi, co u Ciebie słychać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 21.01.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Witam wszystkich Kacha 75 projekt optycznie jest bardzo fajny . Macie racje ze dach jest ladny ale bardzo skomplikowany Czy wedlug was kosztorys nie jest troche za niski ??? Brak przejscia z garazu do domu - to brak polaczenia np zakupy + to najwiecej wlaman jest przez garaz i tez sie nad takim rozwiazaniem zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 21.01.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Bardzo wszystkim dziękuje za cenne uwagi co do zmiany miejsca jadalni to jak najbardziej , powiem więcej tam beda okna do podloza poniewaz wychodzi to na południe więc będę chciala to maksymalnie doświetlic , jezeli zaś chodzi o ogród zimowy to nie ma on sensu bo tam akurat wypada pólnocny wschód więc bez słonca specjalnie , w związku z tym tam zastanawiam sie nawet nad pomniejszeniem okien .co do drzwi w garażu tych zewnętrznych też mam duzo wątpliwości chociaż "gł inwestor" czyli mąż jest za , ale to można zawsze w trakcie zmienić pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 21.01.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Witam wszystkich Kacha 75 projekt optycznie jest bardzo fajny . Macie racje ze dach jest ladny ale bardzo skomplikowany Czy wedlug was kosztorys nie jest troche za niski ??? Brak przejscia z garazu do domu - to brak polaczenia np zakupy + to najwiecej wlaman jest przez garaz i tez sie nad takim rozwiazaniem zastanawiam kosztorys to raczej senne marzenie nawet go nie biorę pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 22.01.2006 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Jest 5.43 i niedziela a ja wracam po 2 godzinach w pracy -15 na zew. a w środku +50. Sobie klimatyzator padł. Za zimno mu było czy co Idę spać pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEZWIES 22.01.2006 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Jest 5.43 i niedziela a ja wracam po 2 godzinach w pracy -15 na zew. a w środku +50. Sobie klimatyzator padł. Za zimno mu było czy co Idę spać pozdrawiam. Hi Spac nie mozesz? To moze wiesz, gdzie w Szczecinie zamowic badanie termowizyjne budynku. (Cos mi podpada brak sniegu na moim dachu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuropatewka 22.01.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 witam, bodekku, na forum dowiedziałam się, że budujesz dom w tym systemie. Czy jako bardziej doświadczony mógłbyś mi coś więcej na ten temat powiedzieć? Jak się mieszka w takim domu?, jakie są rzeczywiste koszty budowy?, i jaka firma jest najlepsza? z góry dziękuję za pomoc. pozdrawiam a jak dzialeczki??? z działeczkami ciężko ceny są kosmiczne! co jest ważniejsze jak się kupuje działkę uzbrojenie czy ten plaz zagospodarowania przestrzennego? zaczęłam czytać wszystko co pisaliście na forum od początku jego istnienia i jestem przerażona czasem czekania na różne sprawy związane z pozwoleniem na budowę itd. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 22.01.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 PUK PUK instnieją Witam z kawką o poranku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 22.01.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 PUK PUK instnieją Witam z kawką o poranku Ty zacząłeś tak wcześnie, że dla ciebie zaraz będzie wieczór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 22.01.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 PUK PUK instnieją Witam z kawką o poranku Ty zacząłeś tak wcześnie, że dla ciebie zaraz będzie wieczór Witaj Nie jest tak źle Wstałem o 11.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 22.01.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Kuropatewka, ważne jest wszystko. 1. Plan zagospodarowania przestrzennego, na co przeznaczony jest grunt, czy możliwa jest budowa domu jednorodzinnego, jakie możesz miec sąsiedztwo (np. uciązliwa działalnośc gospodarcza - hałas z warsztatu lub smród z fermy albo autostrada za płotem, itp.). 2. Jeśli działka nie jest uzbrojona - czy możliwe będzie jej uzbrojenie, jaki orientacyjny koszt się z tym wiąże, np, czy daleko są media, czy dostaniesz zgodę, czy ktoś jeszcze będzie partycypował w kosztach. Wstepnie można zapytac (na piśmie!) o warunki. 3. Jeśli właściciel twierdzi, że działka jest uzbrojona, sprawdź co przez to rozumie- czy masz skrzynkę elektryczną na działkę, przyłącze wody, ewentualnie kanalizę. Często jest tak, że media są częściowe albo uzbrojenie jest w drodze, co wcale nie oznacza, że łatwo i tanio będzie sią podłączyc (czasem wręcz jest to niemożliwe - np. nawet jeśli obok przebiega linia el. możesz czasem nie dostac zgody na przyłączenie albo będzie się to wiązac z dużymi wydatkami). 4. Sprawdź, czy jest to autentyczny właściciel a grunt nieobciążony np. hipoteką . Koniecznie księgę wieczystą i to najlepiej 2x (także w dzień finalizacji zakupu), bo bywa różnie, czasem trafia się oszust, co sprzedaje to samo, w tym samym czasie kilku osobom. 5. Nie ufaj bezgranicznie notariuszowi, przez którego finalizowana jest transakcja. Teoretycznie powinien sprawdzic wszystko przynajmniej od strony prawnej ale jego odpowiedzialnośc jest trudno wyegzekwowac. 6. Nie licz na kompetencję i dobrą wolę urzędników, szczególnie w UM Szczecin. Może w innych gminach jest łatwiej ale szczeciński urząd, to gniazdo niekompetentnych, sparaliżowanych niemocą i obawą o własne stołki, nieodpowiedzialnych i zaplątanych pokrętnymi więzami interesów i zależności urzędasów. Nie licz na szybkie (ba, nawet zgodne z Kodeksem Postepowania Administracyjnego) rozpatrzenie Twojej sprawy. Przeciaganie terminów w poczuciu totalnej bezkarności, to absolutna norma. 7. Warto zainwestowac w próbne odwierty przed zakupem ziemi (najlepiej, gdyby wiarygodnie zrobił to właściciel), bo rodzaj ziemi i wysokośc wód gruntowych narzuca często zaskakujące i, niestety, nie tanie rozwiązania. Wymusza specjalne, drogie fundamenty, rezygnację np. z przydomowej oczyszczalni ścieków na rzecz szamba, budowę przepompowni (wody, ścieków - jeśli teren położony niżej, niż okoliczne). 8. Koniecznie oceń jakośc dojazdu do działki. 9. Ogólnie kieruj sie zasadą - naipierw patrz sercem ale potem sprawdzaj wszystko, zakładając najgorsze warianty. Jeśli się nie sprawdzą, będziesz do przodu. Po tym długim wywodzie życzę dobrych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 22.01.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Witam wszystkich Ale zimno brr... Trobe to az tak zle jest w UM w szczecinie Kuropatewka maz racje dzialeczki sa bardzo drogie tez to przerabialam a te tanie bez uzbrojenia to jak policzysz media to wychodzi duzo drozej . A teraz ide na rosolek mniam, mniam Milej niedzieli wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 22.01.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Trobe to az tak zle jest w UM w szczecinie Bryta, jeszcze gorsze, długo by opisywac ale doświadczyłam tego na własnej skórze i stąd moja frustracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts