Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Dzien Dobry

Ponawiam pytanie.

Moze jednak ktos wie kto wykonuje w Szczecinie badania kamera

termowizyjna?

Sąsiedzie drogi :lol:

Pisałem do Ciebie post-a na stronie 482 :D

ale ponowię dla Ciebie informację o termowizji - a właściwie o termografii.

Na stronie znajdziesz wszelkie informacje http://www.prabud.pl/

Serdeczne dzieki

Mam nadzieje, ze mam teraz jak szukac dziury w calym.

A co Ci zaproponowali w GE?

Zaznaczam, że rozmowa miała charakter "rozpoznawczy".

300 tys kredytu w CHF na 20 lat, oprocentowanie 1,9, rata 1618 zł; 391 tys./20 lat/ 2,30%/ 2189 zł; 150 tys./20 lat/ 1,25%/ 760 zł. Prowizja w racie, przewalutowanie 0 opłat, wcześniejsza spłata 0 opłat. Hm, może jednak nie przeanalizowałam dobrze tych ofert. Chyba Millenium trochę gorsza.

Klaus, teraz na spokojnie spojrzałam na oferty i widzę, że oprocentowanie zdecydowanie korzystniejsze w GE. Ale oczywiscie zależy to od wielu czynników. Najbardziej zastanawia mnie wycena końcowej wartości nieruchomości przez banki. Poza tym, jaki haczyk jest w tym, że proponują większy kredyt, "którego można nie wziąc w całości"? Czy tylko większe oprocentowanie?

Dzień Dobry wszystkim !

Mam do forumowicz prośbe może mi pomożecie. Chce ogrzewać dom dodatkowo kominkiem będę miała ogrzewanie gazowe. Nie wiem co jest lepsze kominek z płaszczem wodnym czy z nadmuchem ciepłego powietrza. Każdy wykonawca chwali swój kominek, może ktoś z was ma już zamontowwany któryś ze sposobów ogrzewania kominkiem i podzieli się ze mną swoimi spostrzeżeniami. Wykonawca, który będzie mi robił instalacje gazową i wodno-kanalizacyjną jest troche przeciwny włączaniu się kominka wodnego w jego instalacje. Twierdzi że to nie zda egzaminu i nie będzie dobrze funkcjonować. Jaka jest prawda proszę pomóżcie.

Dzień Dobry wszystkim !

Mam do forumowicz prośbe może mi pomożecie. Chce ogrzewać dom dodatkowo kominkiem będę miała ogrzewanie gazowe. Nie wiem co jest lepsze kominek z płaszczem wodnym czy z nadmuchem ciepłego powietrza. Każdy wykonawca chwali swój kominek, może ktoś z was ma już zamontowwany któryś ze sposobów ogrzewania kominkiem i podzieli się ze mną swoimi spostrzeżeniami. Wykonawca, który będzie mi robił instalacje gazową i wodno-kanalizacyjną jest troche przeciwny włączaniu się kominka wodnego w jego instalacje. Twierdzi że to nie zda egzaminu i nie będzie dobrze funkcjonować. Jaka jest prawda proszę pomóżcie.

Witaj Iwona,

ja też mam ten problem, ale wszystko przemawia za tym że będe miała tradycyjny kominek ponieważ:

1. Jest bezpieczniejszy,

2. trudniej cokolwiek w nim popsuć,

3. jestem gościem w domu, wieć nie będę miała czasu w pełni go wykorzystać.

4. Jest tańszy.

5. Spartherm już wycofał ze swojej oferty kominki z płaszczem wodnym.

Moja 1 wersja kominka to też koniecznie z płaszczem wodnym. Temat śledzę jakieś pół roku i teraz juz wiem że szkoda kasy i zachodu.

Jak zwykle kij ma 2 końce i są Ci którzy wybiorą kominek tradycyjny i z płaszczem wodnym.

Myslę, że powinnaś sobie najpierw zadać pytanie czy będziesz miała czas dokładać do niego drewienka i będzie np. za 5 lat chciało się w nim palić.

Mam znajomych, którzy wydali na taki kominek kupę kasy a palą w nim tylko od święta.

Na forum jest sporo wątków na ten temat więc poszukaj i poczytaj.Bardzo ciekawa lektura życzę trafnego wyboru.

Pozdrawiam

Iwona

Dzień Dobry wszystkim !

Witaj!

Nie mam osobiście kominka z płaszczem wodym, ale takowy ma zamontowany mój sąsiad. I........ma problemy.

-gdy nie ma prądu musi wygaszać w kominku, bo chodzi o jakąś pompkę, która działa na prąd

- na wiosnę pękł mu komin, kominiarz, który przyszedł do niego powiedział, że to jest częsty przypadek jeśli chodzi o te kominki, że coś tam na ścianach komina się osadza i potem to się właśnie zapala

I dlatego sąsiad zbiera pieniądze na podłączenie gazu

Dzień Dobry wszystkim !

Temat też przerabialismy i w efekcie nie zastosowalismy takiego rozwiązania:

1. podwyższa koszty o urzadzenia pozwalające wpiąć całość do systemu ogrzewania gazowego (pompa)

2. wymaga (z reszta podobnie, jak przy rozprowadzaniu DGP, czyli ciepłego powietrza) ciagłego palenia w kominku - ja sie poddałam

3. aby zdywersyfikować (fiuch :wink: ) ogrzewanie gazem zainstalowalismy piec na wszystko: śmieci, drewno itp.; a więc jak przykręcą kurki - damy sobie radę :D

Dobry instalator zrobi wszytsko, a więc zostaje tylko twoja decyzja.

A co Ci zaproponowali w GE?

Zaznaczam, że rozmowa miała charakter "rozpoznawczy".

300 tys kredytu w CHF na 20 lat, oprocentowanie 1,9, rata 1618 zł; 391 tys./20 lat/ 2,30%/ 2189 zł; 150 tys./20 lat/ 1,25%/ 760 zł. Prowizja w racie, przewalutowanie 0 opłat, wcześniejsza spłata 0 opłat. Hm, może jednak nie przeanalizowałam dobrze tych ofert. Chyba Millenium trochę gorsza.

Ale te procenty to marża chyba a nie całkowite oprocentowanie?

Dzisiejsze notowania:

LIBOR3M=1.0075%

LIBOR6M=1.1825%

A który libor stosuje GE?