Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

wITAM WSZYSTKICH

PROSZĘ O KRYTYCZNE PORÓWNANIE OBU PROJEKTÓW BO MAM SPORY DYLEMAT ;

PIERWSZY TO NOWOC ARCHON + DOM W JEŻOWKACH2

http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&new=1&sid=m4338fb5c4455b

DRUGI TO PROJEKT LIPINSKIECH lmp63

http://www.lipinscy.pl/14094.xml?filter=gold_10&page=2

BARDZO DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE UWAGI

Gdybym to ja wybierała między tymi dwoma to zdecydowanie pierwszy. Myślę, że Ty masz pewnie inne potrzeby niż ja, ale w jednej potrzebie jesteśmy zgodne - my również potrzebowaliśmy gabinetu na dole i dodatkowego pokoju np dla gości (coby nam się koło naszej sypialni nie kręcili :oops: )

BARDZO DZIĘKUJE ! TO CENNA UWAGA JEZELI CHODZI O BALKONY ,U MNIE JEST TROJE DZIECI , ALE POTRZEBUJEMY Z MĘŻEM OSOBNYCH GABINETÓW ... ŻEBY SOBIE NOZYCZEK NIE PODKRADAĆ:)) MI TEŻ JEST BLIZSZY ARCHON

W zasadzie sama sobie odpowiedziałaś. Przy trójce dzieci, rodzicach i wymaganych dwóch gabinetach potrzebujesz 6 pomieszczeń. W projekcie Lipińskich jest ich 4 (3 na górze i 1 na dole), więc raczej będzie trudno sie pomieścić. W Projekcie Archonu jest ich w sam raz: 2 na dole (gabinety) i 4 na górze. Więc wybór jest według mnie oczywisty, pozostałe kwestie balkonów i zmian kosmetycznych sa wmoim przekonaniu wtórne do kwestii zasadniczej, jaka jest rozmieszczenie członków rodziny w domu :wink: :D

Co sądzicie o poniższej ofercie na instalację CO i ciepłej wody użytkowej?

Kocioł kondensacyjny Brotje BBS2N z zasobnikiem warstwowym ciepłej wody o pojemności 135 l oraz pełną automatyką pogodową i sterowaniem dwoma obiegami grzewczymi;

11 grzejników CosmoNova typ V (podłączane od dołu);

wykonanie ogrzewania podłogowego o pow. 85 m2;

wykonanie instalacji c.w.u. oraz kanalizacji wraz z podłączeniem cyrkulacji ciepłej wody użytkowej i powieszeniem stelaży do bidetu i wc;

podłączenie zmiękczacza wody pitnej z filtrem mechanicznym z płukaniem wstecznym;

(cała instalacja c.o i c.w. z rur wielowarstwowych izolowanych w otulinach;

oferta obejmuje instalację gazową wewnętrzną ze wszystkimi odbiorami).

Całośc: 40900,00 plus 7% VAT. :o

Powiem tak: nas całość instalacji rzeczywiscie tyle kosztowała, ale przede wszytskim brutto, a poza tym dodatkowo z kotłem na drewno (czyli jeszcze ekstra jakies elementy instalacji) i z przyłączem gazowym. Wycena podstawowa była (zaznaczam, że mamy bardzo podobne składowe systemu) 30 tys.

Czy ktos ma namiary na Tatka Maro?

Czy pytając o Tatka masz na myśli gościa od okien p. Wiktora Rado?. Bo jeśli tak to mogę ci dać namiary ale musisz mi potwierdzić,że chodzi ci właśnie o niego.

Maro, sądzę że Krzymi chce skontaktować się z facetem o nicku "Tatko", który pracuje w branży okniarskiej i bardzo promuje profil Deceunninck Zendow. Napisałam mu o nim w odpowiedzi na jeden z wcześniejszych postów a Krzymi chyba jeszcze nie rozgryzł wszystkich możliwości wyszukiwarki.

Powiem tak: nas całość instalacji rzeczywiscie tyle kosztowała, ale przede wszytskim brutto, a poza tym dodatkowo z kotłem na drewno (czyli jeszcze ekstra jakies elementy instalacji) i z przyłączem gazowym. Wycena podstawowa była (zaznaczam, że mamy bardzo podobne składowe systemu) 30 tys.

Delf, kto Wam ją robił? Czy też montowaliście filtr i zmiękczacz?

Delf, kto Wam ją robił? Czy też montowaliście filtr i zmiękczacz?

Pan Pańka :D Bez filtra i zmiękczacza.

Co sądzicie o poniższej ofercie na instalację CO i ciepłej wody użytkowej?

Kocioł kondensacyjny Brotje BBS2N z zasobnikiem warstwowym ciepłej wody o pojemności 135 l oraz pełną automatyką pogodową i sterowaniem dwoma obiegami grzewczymi;

11 grzejników CosmoNova typ V (podłączane od dołu);

wykonanie ogrzewania podłogowego o pow. 85 m2;

wykonanie instalacji c.w.u. oraz kanalizacji wraz z podłączeniem cyrkulacji ciepłej wody użytkowej i powieszeniem stelaży do bidetu i wc;

podłączenie zmiękczacza wody pitnej z filtrem mechanicznym z płukaniem wstecznym;

(cała instalacja c.o i c.w. z rur wielowarstwowych izolowanych w otulinach;

oferta obejmuje instalację gazową wewnętrzną ze wszystkimi odbiorami).

Całośc: 40900,00 plus 7% VAT. :o

Nam też robił Pańka wycenę i wyszło podobnie jak Krystianowi.

U nas podobna cena, przy czy nie interesowało mnie nic, żaden zaworek, itp a rozprowadzone wszytko co ma coś wspólnego z wodą i ogrzewaniem, podłączeniem pralek itp. wraz z odbiorami gazowymi i kominiarskimi.

Sorry, zapomniałam odpowiedziec na Twoje pytanie. W zasadzie tuż przy Wielkiej Odrzańskiej, czyli na Nowej Starówce od strony Odry, zaraz przy oddziale Millenium. Ulica nazywa się Opłotki, nr 1.

Dzięki już tam dotarłem. Z tym 1,25% to ściema pozostałe parametry mogą być ale u mnie coś czuję skończy się na kredycie w Nordea. Tam dostanę Libor6M+1%.

u mnie jest troje dzieci , ale potrzebujemy z mężem osobnych gabinetów ... żeby sobie nozyczek nie podkradać:))

hm, nożyczki to jeszcze nic, my ostro konkurujemy o taśmę klejącą.

Kiedyś myślałam o domku parterowym z archonu.

o innych drobiazgach nie wspominam:)) ale słuchając uważnie wszystkich rad i biorąc pod uwagę zorientowanie domu w stosunku do stron swiata archon wygrywa zdecydowaliśmy sie troszke powiekszyc częśc dzienna wyburzajac co sie da!!

Dzięki już tam dotarłem. Z tym 1,25% to ściema pozostałe parametry mogą być ale u mnie coś czuję skończy się na kredycie w Nordea. Tam dostanę Libor6M+1%.

Klaus, oświec mnie jaka ściema z oprocentowaniem. Może coś przeoczyłam?

Swoją drogą jaka ocena LIBOR-u jest korzystniejsza, 3 czy 6-miesięczna?

Klaus, co sądzisz o Saunier Duval Isomax Condens (dwufunkcyjny z wbudowanym 42-litrowym zasobnikiem)? Znajomy polecił mi instalatora mającego siedzibę obok Fastera, w podwórzu, który robił mu instalację (ale nie z kondensatem). Poprosiłam o wycenę - na razie niekompletna ale w granicach 36-40 tys. Nawiasem mówiąc nie polecał Brotje,. Uważa, że są za drogie w stosunku do swoich możliwości. Na moją ripostę, że wygrywają rankingi w Niemczech tylko się zaśmiał. Twierdzi, że na polski rynek kotły te są zupełnie inaczej konfigurowane i nie ma porównania z przeznaczonymi na rynek niemiecki. Podobne, choc mniej znaczące różnice są wg niego także w kotłach Vaillanta i innych producentów. Poza tym bardzo narzekał na serwis Brotje. :roll: