Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Klaus, oświec mnie jaka ściema z oprocentowaniem. Może coś przeoczyłam?

Swoją drogą jaka ocena LIBOR-u jest korzystniejsza, 3 czy 6-miesięczna?

1.25% tylko dla bardzo wąskiego grona tj. dla tych, którzy mają 70% wkładu własnego. Tak więc zrobili to po to aby mieć co na bilbordach pokazywać. Dla takich jak ja, którzy 70% chcą pożyczyć oprocentowanie jest 2.6% czyli dwa razy większe. Stary numer.

DomBank kiedyś zaproponował nawet 1% ale... i tu lista wymagań była bardzo długa m. in. 80% wkładu w., zawód prawniczy i jeden wnioskodawca. Ilu takich w Polsce?

LIBOR 3M był zawsze niższy, aktualnie 0,2%

Klaus, co sądzisz o Saunier Duval Isomax Condens (dwufunkcyjny z wbudowanym 42-litrowym zasobnikiem)? Znajomy polecił mi instalatora mającego siedzibę obok Fastera, w podwórzu, który robił mu instalację (ale nie z kondensatem). Poprosiłam o wycenę - na razie niekompletna ale w granicach 36-40 tys. Nawiasem mówiąc nie polecał Brotje,. Uważa, że są za drogie w stosunku do swoich możliwości. Na moją ripostę, że wygrywają rankingi w Niemczech tylko się zaśmiał. Twierdzi, że na polski rynek kotły te są zupełnie inaczej konfigurowane i nie ma porównania z przeznaczonymi na rynek niemiecki. Podobne, choc mniej znaczące różnice są wg niego także w kotłach Vaillanta i innych producentów. Poza tym bardzo narzekał na serwis Brotje. :roll:

Ja w ogóle nie słucham co mówią sprzedawcy, to w najlepszym wypadku

są brednie a w najgorszym jawne kłamstawa. Cel jest jeden - sprzedać to

co mam na półce.

Co do kotła to nie znam wyrobów tej marki a osobiście będę raczej

kupował Vaillanta, Viessmanna lub WOLFA bo mają zaplecze i jak za 10lat coś mi się uszkodzi to mam przynajmniej szansę na części zamienne.

(chyba).

Ja w ogóle nie słucham co mówią sprzedawcy, to w najlepszym wypadku

są brednie a w najgorszym jawne kłamstawa. Cel jest jeden - sprzedać to

co mam na półce.

Co do kotła to nie znam wyrobów tej marki a osobiście będę raczej

kupował Vaillanta, Viessmanna lub WOLFA bo mają zaplecze i jak za 10lat coś mi się uszkodzi to mam przynajmniej szansę na części zamienne.

(chyba).

Facet sprzedaje różne marki i twierdzi,że w przypadku Saunier Duval właśnie zachowany jest odpowiedni stosunek między jakością a ceną plus serwis jest dobry. Podobno mało jest serwisantów Brotje (ciągle o nim piszę, bo się zastanawiam) a z kolei w Buderusie tylko ten serwisuje, kto montuje, co czasem rodzi różne problemy. Najgorsze jest to, że ja nie bardzo wiem, jak nie dac się zakręcic, bo np. polecany przez centralę Viessmana autoryzowany instalator namawiał mnie na piec żeliwny z otwartą komorą spalania, sugerując, że inne typy pieców są zupełnie bez sensu dla mnie. Jeśli nawet wymogę na nim instalację innego pieca, to czy mog mu zaufac w pozostałych kwesiach, oto jest pytanie. :o

1.25% tylko dla bardzo wąskiego grona tj. dla tych, którzy mają 70% wkładu własnego. Tak więc zrobili to po to aby mieć co na bilbordach pokazywać. Dla takich jak ja, którzy 70% chcą pożyczyć oprocentowanie jest 2.6% czyli dwa razy większe. Stary numer.

DomBank kiedyś zaproponował nawet 1% ale... i tu lista wymagań była bardzo długa m. in. 80% wkładu w., zawód prawniczy i jeden wnioskodawca. Ilu takich w Polsce?

To znaczy nic nie przeoczyłam. Oprocentowanie 1,25 podałam tylko przy kwocie 150 tys, kiedy mam (ba, ale czy mam?) udział własny >70%. Przy większych kwotach podałam wyższe oprocentowanie.

Tak, czy siak przejdę się do Nordea.

Dzień Dobry wszystkim !

Dziękuję że odpowiedzieliscie na moje pytanie dotyczące kominków z płaszczem wodnym, ale powiem szczerze, że teraz to dopiero mam mętlik.Sama nie wiem co mam teraz wybrać. No cóż ale jakoś trzeba będzie wybrnąć z tego problemu dam radę jeszcze raz bardzo dziękuję.

Pozdrwiwm eszystkich.

Jeśli nawet wymogę na nim instalację innego pieca, to czy mog mu zaufac w pozostałych kwesiach, oto jest pytanie. :o

Raczej nie.

Znajdż sobie sama instalatora. Z tymi autoryzacjami to jest czasem tak, że jak facet kupi od producenta chociaż jeden kocioł to już jest autoryzowany. Autoryzaca niczego realnie Ci nie gwarantuje.

Krystian wyszedł jednak trochę taniej

a i otworzyłem sobie :D

Zbigx, co Ciebie przekonało do tego pieca? Tylko osoba instalatora?

:roll:

co do wyboru wykonawcy - to najlepsza oferta, bo porównywałem 3 wyceny i ta była najtańsza, a startował jeszcze Pan Pańka i RB który też mógł zrobić to na brotje

(teraz cieszę się że Go nie wybrałem, po doświadczeniach GrzegorzaR)

co do pieca to powiem tak

temat wyboru pieca przebadał mój dobry znajomy (który jest dogłębnym badaczem w dziedzinie technicznej) na swojej budowie i zdecydował się na brotje, więc ja niejako zaufałem jego przemyśleniom. tylko u mnie zostało to zmienione pod kątem solarów na piec wiszący i osobny zasobnik 300l