adria 27.01.2006 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Witam Grupkę,Czy ktoś wie gdzie w Dołujach jest ulica Tura, jeśli tak to po której stronie czy na Lubieszyn czy na Koscino?Nie mogłam ostatnio znaleźć. Pozdr.adria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 27.01.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Klaus, oświec mnie jaka ściema z oprocentowaniem. Może coś przeoczyłam? Swoją drogą jaka ocena LIBOR-u jest korzystniejsza, 3 czy 6-miesięczna? 1.25% tylko dla bardzo wąskiego grona tj. dla tych, którzy mają 70% wkładu własnego. Tak więc zrobili to po to aby mieć co na bilbordach pokazywać. Dla takich jak ja, którzy 70% chcą pożyczyć oprocentowanie jest 2.6% czyli dwa razy większe. Stary numer. DomBank kiedyś zaproponował nawet 1% ale... i tu lista wymagań była bardzo długa m. in. 80% wkładu w., zawód prawniczy i jeden wnioskodawca. Ilu takich w Polsce? LIBOR 3M był zawsze niższy, aktualnie 0,2% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 27.01.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Klaus, co sądzisz o Saunier Duval Isomax Condens (dwufunkcyjny z wbudowanym 42-litrowym zasobnikiem)? Znajomy polecił mi instalatora mającego siedzibę obok Fastera, w podwórzu, który robił mu instalację (ale nie z kondensatem). Poprosiłam o wycenę - na razie niekompletna ale w granicach 36-40 tys. Nawiasem mówiąc nie polecał Brotje,. Uważa, że są za drogie w stosunku do swoich możliwości. Na moją ripostę, że wygrywają rankingi w Niemczech tylko się zaśmiał. Twierdzi, że na polski rynek kotły te są zupełnie inaczej konfigurowane i nie ma porównania z przeznaczonymi na rynek niemiecki. Podobne, choc mniej znaczące różnice są wg niego także w kotłach Vaillanta i innych producentów. Poza tym bardzo narzekał na serwis Brotje. Ja w ogóle nie słucham co mówią sprzedawcy, to w najlepszym wypadku są brednie a w najgorszym jawne kłamstawa. Cel jest jeden - sprzedać to co mam na półce. Co do kotła to nie znam wyrobów tej marki a osobiście będę raczej kupował Vaillanta, Viessmanna lub WOLFA bo mają zaplecze i jak za 10lat coś mi się uszkodzi to mam przynajmniej szansę na części zamienne. (chyba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 28.01.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Ja w ogóle nie słucham co mówią sprzedawcy, to w najlepszym wypadku są brednie a w najgorszym jawne kłamstawa. Cel jest jeden - sprzedać to co mam na półce. Co do kotła to nie znam wyrobów tej marki a osobiście będę raczej kupował Vaillanta, Viessmanna lub WOLFA bo mają zaplecze i jak za 10lat coś mi się uszkodzi to mam przynajmniej szansę na części zamienne. (chyba). Facet sprzedaje różne marki i twierdzi,że w przypadku Saunier Duval właśnie zachowany jest odpowiedni stosunek między jakością a ceną plus serwis jest dobry. Podobno mało jest serwisantów Brotje (ciągle o nim piszę, bo się zastanawiam) a z kolei w Buderusie tylko ten serwisuje, kto montuje, co czasem rodzi różne problemy. Najgorsze jest to, że ja nie bardzo wiem, jak nie dac się zakręcic, bo np. polecany przez centralę Viessmana autoryzowany instalator namawiał mnie na piec żeliwny z otwartą komorą spalania, sugerując, że inne typy pieców są zupełnie bez sensu dla mnie. Jeśli nawet wymogę na nim instalację innego pieca, to czy mog mu zaufac w pozostałych kwesiach, oto jest pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 28.01.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 1.25% tylko dla bardzo wąskiego grona tj. dla tych, którzy mają 70% wkładu własnego. Tak więc zrobili to po to aby mieć co na bilbordach pokazywać. Dla takich jak ja, którzy 70% chcą pożyczyć oprocentowanie jest 2.6% czyli dwa razy większe. Stary numer. DomBank kiedyś zaproponował nawet 1% ale... i tu lista wymagań była bardzo długa m. in. 80% wkładu w., zawód prawniczy i jeden wnioskodawca. Ilu takich w Polsce? To znaczy nic nie przeoczyłam. Oprocentowanie 1,25 podałam tylko przy kwocie 150 tys, kiedy mam (ba, ale czy mam?) udział własny >70%. Przy większych kwotach podałam wyższe oprocentowanie. Tak, czy siak przejdę się do Nordea. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 28.01.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Krystian wyszedł jednak trochę taniej a i otworzyłem sobie Zbigx, co Ciebie przekonało do tego pieca? Tylko osoba instalatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Krawczyk 28.01.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Dzień Dobry wszystkim !Dziękuję że odpowiedzieliscie na moje pytanie dotyczące kominków z płaszczem wodnym, ale powiem szczerze, że teraz to dopiero mam mętlik.Sama nie wiem co mam teraz wybrać. No cóż ale jakoś trzeba będzie wybrnąć z tego problemu dam radę jeszcze raz bardzo dziękuję.Pozdrwiwm eszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 28.01.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Facet sprzedaje różne marki i twierdzi,że w przypadku Saunier Duval właśnie zachowany jest odpowiedni stosunek między jakością a ceną plus serwis jest dobry. ...albo ma najwyższą marżę na tym produkcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 28.01.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Jeśli nawet wymogę na nim instalację innego pieca, to czy mog mu zaufac w pozostałych kwesiach, oto jest pytanie. Raczej nie. Znajdż sobie sama instalatora. Z tymi autoryzacjami to jest czasem tak, że jak facet kupi od producenta chociaż jeden kocioł to już jest autoryzowany. Autoryzaca niczego realnie Ci nie gwarantuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 28.01.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Tak, czy siak przejdę się do Nordea. Jest tylko pewin kłopot z Nordea. 20 stycznia skończyła się tam promocja, teraz trzeba czekać na następną. Ale najlepiej przejdź się i wypytaj o wszystko sama, może jest jakiś sposób na równie dobre oprocentowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 28.01.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Jest tylko pewin kłopot z Nordea. 20 stycznia skończyła się tam promocja, teraz trzeba czekać na następną. Ale najlepiej przejdź się i wypytaj o wszystko sama, może jest jakiś sposób na równie dobre oprocentowanie. Na szczęście mogę zaczekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vitulano 28.01.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 vitulano niezła ta twoja trutka na robaczki, myślę,że nie tylko robaczki powala podrawiam prawie po sąsiedzku Witamy. iwa-k no nie tylko........... Dzisiaj za godzinę będziemy rozmawiać i dogadywać się z firmą budowlaną. TRZYMAJCIE KCIUKI!!! Pozdrowionka weekendowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigx 28.01.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Krystian wyszedł jednak trochę taniej a i otworzyłem sobie Zbigx, co Ciebie przekonało do tego pieca? Tylko osoba instalatora? co do wyboru wykonawcy - to najlepsza oferta, bo porównywałem 3 wyceny i ta była najtańsza, a startował jeszcze Pan Pańka i RB który też mógł zrobić to na brotje (teraz cieszę się że Go nie wybrałem, po doświadczeniach GrzegorzaR) co do pieca to powiem tak temat wyboru pieca przebadał mój dobry znajomy (który jest dogłębnym badaczem w dziedzinie technicznej) na swojej budowie i zdecydował się na brotje, więc ja niejako zaufałem jego przemyśleniom. tylko u mnie zostało to zmienione pod kątem solarów na piec wiszący i osobny zasobnik 300l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 28.01.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Zbigx, dzięki za opinię, bo ja mam już zawrót głowy. Prawdopodobnie każdy z pieców ma swoje wady i zalety a najważniejsze, by znaleźc inteligentnego instalatora. No, oczywiście bardzo ważny jest serwis i dostępnośc części w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 28.01.2006 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Dzisiaj za godzinę będziemy rozmawiać i dogadywać się z firmą budowlaną. TRZYMAJCIE KCIUKI!!! Pozdrowionka weekendowe. Vitulaki, tak wszyscy trzymają za Was kciuki, że nikt prawie nie pokazuje się na Forum - zabrakło wolnych kończyn. Mam nadzieję, że rozmowy wypadły pomyślnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 28.01.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Witam Niestety z przykrością muszę poinformować iż nie udało się nic załatwić w wodociągach odnośnie zgody na wodomierz w garażu. Są strasznie sztywni w tym temacie. No cóż trzeba brnąć dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 29.01.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Witam Niestety z przykrością muszę poinformować iż nie udało się nic załatwić w wodociągach odnośnie zgody na wodomierz w garażu. Są strasznie sztywni w tym temacie. No cóż trzeba brnąć dalej. Shit... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigx 29.01.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Macie może pomysł gdzie podjechać do przycięcia i zeszlifowania paru kafli gresowych,są dosyć twarde i jak się je tnie standartowymi narzędziami to sie troszkę szkliwo kruszy, a chcę mieć ładne połączenia narożników czy np jakiś zakład kamieniarski mi to ładnie przytnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 29.01.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Napewno o ile będzie im się chciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 29.01.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Zakład kamieniarski raczej tak, nie wiem tylko, czy będą chcieli. A co Twój wykonawca na ten problem? Powinien sobie poradzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts