Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich

Jelik - jak powiedzieli wcześniej - większość z nas jak tu wchodziła to byli laicy. ja śmiem twierdzić, że większość, mimo stażu nadal nimi została. ot coś tam liznęliśmy z fachowego słownictwa, a wykonawcy i tak jak mogli to oszwabili.

i tym optymistycznym akcentem witam cię. :p

powiadasz działka wykrojona z podwórza? :o a co cię tam konkretnie urzekło? jakiej byłaby wielkości? byłby do niej dojazd? jak tak od zera to, musisz się liczyć że to, potrwa + mnóstwo papierów i trochę takie wydzielenie + przekwalifikowanie kosztuje (na czyj koszt?)?

więc jak chcesz szybko to ten pomysł jest nie trafiony.

Maggie - no wielkie gratulacje. teraz zawołam: do roboty, do roboty...

pozdrówka dla wszystkich

Witam Wszystkich

Facet ma 50 arów podwórza do zagospodarowania na działki.

Zainteresowany jestem powierzchnią 12 arów. Ceni tą jeszcze nieprzekwalifikowaną ziemię za 50 zł/m. Szczerze z budowa chciałbym ruszyć na wiosnę 2007 roku. Nie wiem jeszcze ile czasu te formalności przekwalifikowania będą trwały i ile będą mnie kosztować.

powiem tak; miejsce podoba mi się bardzo stad jestem w stanie pokusic się o cierpliwość. Nie chcę kupować tej ziemi dopuki nie bedzie ona w pełni przekształcona także zamierzam zorientować sie ile czasu bedzie to trwało i jakie są to koszty dopiero wtedy zacznę negocjować cenę.

Czekam na podpowiedzi lub macie może info na temat innych działek w ciekawych miejscach.

Pozdrawiam

Jak ZE wywiązywał się u Was z terminów opracowania projektu zawartych w umowie?

Hm, właśnie się nie wywiązuje. Od stycznia 2005 jeszce nie zdążyła (Enea) wykonać projektu. :evil: I nie zanosi się na przyspieszenie. Będę chyba musiała kupic agregat. Zbankrutuję na samej benzynie. :-?

Jak ZE wywiązywał się u Was z terminów opracowania projektu zawartych w umowie?

Hm, właśnie się nie wywiązuje. Od stycznia 2005 jeszce nie zdążyła (Enea) wykonać projektu. :evil: I nie zanosi się na przyspieszenie. Będę chyba musiała kupic agregat. Zbankrutuję na samej benzynie. :-?

A czemu nie wystąpiliście o zrobienie projektu we własnym zakresie? Powinni się zgodzić na taką możliwość.

Witam wszystkich.

Klaus, czy dostałeś ofertę od Grześka 13? Ciekawa jestem Twojej opinii.

Maro, ekipa OK - taka powszchna. :wink: :roll:

Ogólnie wygląda OK.

Nie mam jeszcze ostatecznego zdania bo ofertę dostałem w stanie

niepodliczonym a nie miałem jeszcze czasu tego zrobić.

Szczególy wyślę Ci na prv.

Facet ma 50 arów podwórza do zagospodarowania na działki.

Zainteresowany jestem powierzchnią 12 arów. Ceni tą jeszcze nieprzekwalifikowaną ziemię za 50 zł/m.

ło matko, to ile on zaśpiewa jak przekwalifikuje, jeżeli w tym stanie chce 50 zł/m2 gdzieś na zapupiu? :o

Ciekawe jakie są to koszty przekwalifikowania tej działki.

Na tym etapie dowiedziałem się że musze poczynić następujace kroki:

-kupuje dwie mapki w miejskim ośrodku dokumentacji geodezyjnej i kartografi (mój koszt 120 zł)

-składam wniosek o wypis i wyrys ze studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy do wydziału urbanistyki i administracji budowlanej w urzedzie miejskim( załączając te dwie mapki z zaznaczeniem wyodrebnionej docelowej działki) i ponoć czekam dwa miesiace.

Rozmawiałem z pewna geodetką która twierdziła że wiele ziemi w tej okolicy własnie w ten sposób było załatwiane.

Przyznam się ze trochę wkurza mnie fakt przekwalifikowania i nasuwa sie pytanie czy czekać w niepewności bo miejsce jak dla mnie super czy szukać cosik innego?????

Nie upieram sie na siłe do tego miejsca ale powiem szczerze że zależało mi na tym że jak juz zapada decyzja o budowie domu to niech mi tam bedzie cisza , spokój, jakiś lasek niedaleko, od co.

Nie upieram sie na siłe do tego miejsca ale powiem szczerze że zależało mi na tym że jak juz zapada decyzja o budowie domu to niech mi tam bedzie cisza , spokój, jakiś lasek niedaleko, od co.

Miejsce jest super, jak na wczasach pod gruszą ale...

Masz dzieci? Jeśli tak albo jeśli chociasz planujesz, no to pomyśl jak one

będą dojeżdżały do szkoły. Także wtedy gdy będą miały już naście lat.

Do miasta niby blisko ale na prawdę daleko. Wiem coś o tym bo tam mieszka moja rodzina. Mogłem tam kupić działkę, nie zdecydowałem się.

Nie wiem czy jest się czym chwalić ale niech tam. Jest to jakiś kamień milowy na drodze do własnego domu.

A więc:

- pozwolenie na budowę prawomocne

- kredyty pozałatwiane

- ekipa chyba wybrana

Teraz czekam na wiosnę i zaczynam śledzić prognozy pogody.

Pewnie, że jest się czym chwalić. GRATULACJE i szybkiego nadejścia wiosny

Nie wiem czy jest się czym chwalić ale niech tam. Jest to jakiś kamień milowy na drodze do własnego domu.

A więc:

- pozwolenie na budowę prawomocne

- kredyty pozałatwiane

- ekipa chyba wybrana

Teraz czekam na wiosnę i zaczynam śledzić prognozy pogody.

Sąsiedzie gratuluję i niesamowicie zazdroszczę 8)

Daj znać (może być na priv) za ile ekipę wybrałeś i który bank padł :lol: w Twoim wyborze.

[quote name="KlausOgólnie wygląda OK.

Nie mam jeszcze ostatecznego zdania bo ofertę dostałem w stanie

niepodliczonym a nie miałem jeszcze czasu tego zrobić.

Szczególy wyślę Ci na prv.[/quote]

Dostałam, dziękuję. Jeśli chcesz, mogę zrewanżowac się tym samym.

Aha, najważniejsze - gratuluję załatwienia papierowych spraw. Czekamy na wiosnę! :lol:

[

A czemu nie wystąpiliście o zrobienie projektu we własnym zakresie? Powinni się zgodzić na taką możliwość.

Oczywiscie zbyt późno zorientowalismy się, że wszystko idzie jak po grudach. Cały czas projektanci utrzymywali nas w przekonaniu, że mają problem z UM w Szczecinie (no, w akurat to ja jestem skłonna wierzyc :evil: ), który ma w d.... terminy i przeciagnął wydanie właściwych (sic!) warunkow do trzech miesięcy. Próba interwencji była niemozliwa, bo nie bylismy stroną dla UM. Swoja drogą o te warunki występowano też w tempie ślimaka (po siedmiu miesiacach od podpisania wstępnej umowy). Teraz, kiedy warunki już są (od grudnia) okazało się, że znowu brakuje zgody współwłaściciela jednej z działek, przez którą ma byc prowadzony kabel. Miesiąc temu brakowało już tylko :evil: pełnomocnictwa innego właściciela itd., itp. A ja dzwonię, jak idiotka, szukam kontaktów z tymi ludźmi, załatwiam podpisy, po czym przy kolejnym telefonie okazuje się, że panowie projektanci, jak magicy z cylindra, wyciągają kolejne sprawy do załatwienia. Sami oczywiście nie robia nic, żeby sprawę przyspieszyc.Mogę sie wściekac ale nic to nie zmieni. Enea jest monopolistą, umowa, jaką podpisujesz jest tak sformułowana, ze odpowiedzialnośc za opóźnienia zaczyna się od "świętego nigdy", a jeśli nawet należy się odszkodowanie, to są to groszowe kwoty, nieistotne dla takiego potentata. Ogólnie :evil: :evil: :evil:

O rany, ale się rozpisałam. :o

Witam po długiej przerwie :)

Klaus gratuluje zakończenia etapu papierologicznego!

jelik czy potrzebne jest ci koniecznie przekwalifikowanie? teraz mozna dostać pozwolenie na budowę na zasadzie tzw. dobrego sąsiedztwa.

Tomadyna wiesz ze jutro w gminie jest posiedzenie komisji budownictwa? podobno jest w porządku jakaś zmiana w planie na Bezrzeczu.

Witam po długiej przerwie :)

Klaus gratuluje zakończenia etapu papierologicznego!

jelik czy potrzebne jest ci koniecznie przekwalifikowanie? teraz mozna dostać pozwolenie na budowę na zasadzie tzw. dobrego sąsiedztwa.

Tomadyna wiesz ze jutro w gminie jest posiedzenie komisji budownictwa? podobno jest w porządku jakaś zmiana w planie na Bezrzeczu.

Monka

Masz może jakieś dokładniejsze informacje ??

Ja wiem tylko tyle że odrzucono protest który został wniesiony do zmiany w planie :D , jednak teraz okazało się ze brakuje jakiegoś podpisu w porozumieniu odnośnie uzbrojenia tego terenu. Z tego co ja wiem to nie wejdzie to na posiedzenie lutowe a dopiero w marcu :( :evil: :cry: :-?

Chyba że masz jakieś dokładniejsze informacje to byłbym wdzięczny za informację. Przyznam że Pani do której się dzwoni jest mocno tajemnicza.

Jutro jest spotkanie w temacie