Daria 08.02.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Witam środowo popołudniowo i podciągam bo zaraz na drugą stronę spadniemy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jelik 08.02.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Witam wszystkich Jelik - jak powiedzieli wcześniej - większość z nas jak tu wchodziła to byli laicy. ja śmiem twierdzić, że większość, mimo stażu nadal nimi została. ot coś tam liznęliśmy z fachowego słownictwa, a wykonawcy i tak jak mogli to oszwabili. i tym optymistycznym akcentem witam cię. powiadasz działka wykrojona z podwórza? a co cię tam konkretnie urzekło? jakiej byłaby wielkości? byłby do niej dojazd? jak tak od zera to, musisz się liczyć że to, potrwa + mnóstwo papierów i trochę takie wydzielenie + przekwalifikowanie kosztuje (na czyj koszt?)? więc jak chcesz szybko to ten pomysł jest nie trafiony. Maggie - no wielkie gratulacje. teraz zawołam: do roboty, do roboty... pozdrówka dla wszystkich Witam Wszystkich Facet ma 50 arów podwórza do zagospodarowania na działki. Zainteresowany jestem powierzchnią 12 arów. Ceni tą jeszcze nieprzekwalifikowaną ziemię za 50 zł/m. Szczerze z budowa chciałbym ruszyć na wiosnę 2007 roku. Nie wiem jeszcze ile czasu te formalności przekwalifikowania będą trwały i ile będą mnie kosztować. powiem tak; miejsce podoba mi się bardzo stad jestem w stanie pokusic się o cierpliwość. Nie chcę kupować tej ziemi dopuki nie bedzie ona w pełni przekształcona także zamierzam zorientować sie ile czasu bedzie to trwało i jakie są to koszty dopiero wtedy zacznę negocjować cenę. Czekam na podpowiedzi lub macie może info na temat innych działek w ciekawych miejscach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 08.02.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Jak ZE wywiązywał się u Was z terminów opracowania projektu zawartych w umowie? Hm, właśnie się nie wywiązuje. Od stycznia 2005 jeszce nie zdążyła (Enea) wykonać projektu. I nie zanosi się na przyspieszenie. Będę chyba musiała kupic agregat. Zbankrutuję na samej benzynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzR 08.02.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Jak ZE wywiązywał się u Was z terminów opracowania projektu zawartych w umowie? Hm, właśnie się nie wywiązuje. Od stycznia 2005 jeszce nie zdążyła (Enea) wykonać projektu. I nie zanosi się na przyspieszenie. Będę chyba musiała kupic agregat. Zbankrutuję na samej benzynie. A czemu nie wystąpiliście o zrobienie projektu we własnym zakresie? Powinni się zgodzić na taką możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzR 08.02.2006 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 ENEA chyba wybiera projektantów w ramach przetargu co oczywiście dokłada trochę czasu do tego od kiedy sprawa zostanie wyciągnięta ze stary papierów "nabierających mocy urzędowej". My bylismy w tej dobraj sytuacji, że ZK mieliśmy już na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 08.02.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Facet ma 50 arów podwórza do zagospodarowania na działki. Zainteresowany jestem powierzchnią 12 arów. Ceni tą jeszcze nieprzekwalifikowaną ziemię za 50 zł/m. ło matko, to ile on zaśpiewa jak przekwalifikuje, jeżeli w tym stanie chce 50 zł/m2 gdzieś na zapupiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 08.02.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Witam wszystkich. Klaus, czy dostałeś ofertę od Grześka 13? Ciekawa jestem Twojej opinii. Maro, ekipa OK - taka powszchna. Ogólnie wygląda OK. Nie mam jeszcze ostatecznego zdania bo ofertę dostałem w stanie niepodliczonym a nie miałem jeszcze czasu tego zrobić. Szczególy wyślę Ci na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jelik 08.02.2006 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Facet ma 50 arów podwórza do zagospodarowania na działki. Zainteresowany jestem powierzchnią 12 arów. Ceni tą jeszcze nieprzekwalifikowaną ziemię za 50 zł/m. ło matko, to ile on zaśpiewa jak przekwalifikuje, jeżeli w tym stanie chce 50 zł/m2 gdzieś na zapupiu? Ciekawe jakie są to koszty przekwalifikowania tej działki. Na tym etapie dowiedziałem się że musze poczynić następujace kroki: -kupuje dwie mapki w miejskim ośrodku dokumentacji geodezyjnej i kartografi (mój koszt 120 zł) -składam wniosek o wypis i wyrys ze studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy do wydziału urbanistyki i administracji budowlanej w urzedzie miejskim( załączając te dwie mapki z zaznaczeniem wyodrebnionej docelowej działki) i ponoć czekam dwa miesiace. Rozmawiałem z pewna geodetką która twierdziła że wiele ziemi w tej okolicy własnie w ten sposób było załatwiane. Przyznam się ze trochę wkurza mnie fakt przekwalifikowania i nasuwa sie pytanie czy czekać w niepewności bo miejsce jak dla mnie super czy szukać cosik innego????? Nie upieram sie na siłe do tego miejsca ale powiem szczerze że zależało mi na tym że jak juz zapada decyzja o budowie domu to niech mi tam bedzie cisza , spokój, jakiś lasek niedaleko, od co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 08.02.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Nie upieram sie na siłe do tego miejsca ale powiem szczerze że zależało mi na tym że jak juz zapada decyzja o budowie domu to niech mi tam bedzie cisza , spokój, jakiś lasek niedaleko, od co. Miejsce jest super, jak na wczasach pod gruszą ale... Masz dzieci? Jeśli tak albo jeśli chociasz planujesz, no to pomyśl jak one będą dojeżdżały do szkoły. Także wtedy gdy będą miały już naście lat. Do miasta niby blisko ale na prawdę daleko. Wiem coś o tym bo tam mieszka moja rodzina. Mogłem tam kupić działkę, nie zdecydowałem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 08.02.2006 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Nie wiem czy jest się czym chwalić ale niech tam. Jest to jakiś kamień milowy na drodze do własnego domu.A więc:- pozwolenie na budowę prawomocne- kredyty pozałatwiane- ekipa chyba wybrana Teraz czekam na wiosnę i zaczynam śledzić prognozy pogody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzR 08.02.2006 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Nie wiem czy jest się czym chwalić ale niech tam. Jest to jakiś kamień milowy na drodze do własnego domu. A więc: - pozwolenie na budowę prawomocne - kredyty pozałatwiane - ekipa chyba wybrana Teraz czekam na wiosnę i zaczynam śledzić prognozy pogody. Pewnie, że jest się czym chwalić. GRATULACJE i szybkiego nadejścia wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 08.02.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Nie wiem czy jest się czym chwalić ale niech tam. Jest to jakiś kamień milowy na drodze do własnego domu. A więc: - pozwolenie na budowę prawomocne - kredyty pozałatwiane - ekipa chyba wybrana Teraz czekam na wiosnę i zaczynam śledzić prognozy pogody. Sąsiedzie gratuluję i niesamowicie zazdroszczę Daj znać (może być na priv) za ile ekipę wybrałeś i który bank padł w Twoim wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 08.02.2006 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 [quote name="KlausOgólnie wygląda OK. Nie mam jeszcze ostatecznego zdania bo ofertę dostałem w stanie niepodliczonym a nie miałem jeszcze czasu tego zrobić. Szczególy wyślę Ci na prv.[/quote] Dostałam, dziękuję. Jeśli chcesz, mogę zrewanżowac się tym samym. Aha, najważniejsze - gratuluję załatwienia papierowych spraw. Czekamy na wiosnę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 08.02.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 [ Hm, właśnie się nie wywiązuje. Od stycznia 2005 jeszce nie zdążyła (Enea) wykonać projektu. I nie zanosi się na przyspieszenie. Będę chyba musiała kupic agregat. Zbankrutuję na samej benzynie. A czemu nie wystąpiliście o zrobienie projektu we własnym zakresie? Powinni się zgodzić na taką możliwość. Oczywiscie zbyt późno zorientowalismy się, że wszystko idzie jak po grudach. Cały czas projektanci utrzymywali nas w przekonaniu, że mają problem z UM w Szczecinie (no, w akurat to ja jestem skłonna wierzyc ), który ma w d.... terminy i przeciagnął wydanie właściwych (sic!) warunkow do trzech miesięcy. Próba interwencji była niemozliwa, bo nie bylismy stroną dla UM. Swoja drogą o te warunki występowano też w tempie ślimaka (po siedmiu miesiacach od podpisania wstępnej umowy). Teraz, kiedy warunki już są (od grudnia) okazało się, że znowu brakuje zgody współwłaściciela jednej z działek, przez którą ma byc prowadzony kabel. Miesiąc temu brakowało już tylko pełnomocnictwa innego właściciela itd., itp. A ja dzwonię, jak idiotka, szukam kontaktów z tymi ludźmi, załatwiam podpisy, po czym przy kolejnym telefonie okazuje się, że panowie projektanci, jak magicy z cylindra, wyciągają kolejne sprawy do załatwienia. Sami oczywiście nie robia nic, żeby sprawę przyspieszyc.Mogę sie wściekac ale nic to nie zmieni. Enea jest monopolistą, umowa, jaką podpisujesz jest tak sformułowana, ze odpowiedzialnośc za opóźnienia zaczyna się od "świętego nigdy", a jeśli nawet należy się odszkodowanie, to są to groszowe kwoty, nieistotne dla takiego potentata. Ogólnie O rany, ale się rozpisałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 08.02.2006 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 OTWIERAM po raz drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 08.02.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Witam po długiej przerwie Klaus gratuluje zakończenia etapu papierologicznego! jelik czy potrzebne jest ci koniecznie przekwalifikowanie? teraz mozna dostać pozwolenie na budowę na zasadzie tzw. dobrego sąsiedztwa. Tomadyna wiesz ze jutro w gminie jest posiedzenie komisji budownictwa? podobno jest w porządku jakaś zmiana w planie na Bezrzeczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 08.02.2006 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Witam po długiej przerwie Klaus gratuluje zakończenia etapu papierologicznego! jelik czy potrzebne jest ci koniecznie przekwalifikowanie? teraz mozna dostać pozwolenie na budowę na zasadzie tzw. dobrego sąsiedztwa. Tomadyna wiesz ze jutro w gminie jest posiedzenie komisji budownictwa? podobno jest w porządku jakaś zmiana w planie na Bezrzeczu. Monka Masz może jakieś dokładniejsze informacje ?? Ja wiem tylko tyle że odrzucono protest który został wniesiony do zmiany w planie , jednak teraz okazało się ze brakuje jakiegoś podpisu w porozumieniu odnośnie uzbrojenia tego terenu. Z tego co ja wiem to nie wejdzie to na posiedzenie lutowe a dopiero w marcu Chyba że masz jakieś dokładniejsze informacje to byłbym wdzięczny za informację. Przyznam że Pani do której się dzwoni jest mocno tajemnicza. Jutro jest spotkanie w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 08.02.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 No rzeczywiście nie ma tego w temacie posiedzenia, chyba mój informator wprowadzil mnie w błąd Możesz przesłać jakieś szczegóły w tej sprawie na priva to poproszę znajomego o zorientowanie się o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 08.02.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 No rzeczywiście nie ma tego w temacie posiedzenia, chyba mój informator wprowadzil mnie w błąd Możesz przesłać jakieś szczegóły w tej sprawie na priva to poproszę znajomego o zorientowanie się o co chodzi. już się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 08.02.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 No rzeczywiście nie ma tego w temacie posiedzenia, chyba mój informator wprowadzil mnie w błąd Możesz przesłać jakieś szczegóły w tej sprawie na priva to poproszę znajomego o zorientowanie się o co chodzi. Monka Poszło na PRIV - dziękuję serdecznie już za samo zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts