Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktos z Was kupowal na ulicy Rymarskiej siatke lub slubki bo tam sie dodzwonilam i maja dobra oferte cenowo ale nie wiem jak z jakosciom

ja tam kiedys byłam....beznadziejnie było z jakoscią.....ale to 2 lata do tyłu....a cena...ccos mi kolacze ze siatka miala inne wymiary itp

Ale jakosc i siatki i slupkow bo slupki sa o 10 zl tansze na sztuce

uczciwue to tam bylo najgorzej z jakoscia. A i cena nie byla korzystna jak na taki wyrob.

Czy robił ktoś może porównania cenowo-wykonawcze jak wychodzi :

tynk barwiony w porównaniu ze zwykłym mineralnym+malowanie na kolor ?

Witam

W weekend robiłem kalkulacje dla swojego domu na tynk akrylowy i tynk mineralny malowany farbą silikonową (ten sam kolor co akryl). Nieznacznie taniej wyszedł wariant drugi. Ten wariant jest też lepszy. Dla mnie główną wadą tynków akrylowych jest to, ze po paru latach jest on dobrym podłożem do rozwoju glonów (szczególnie gdy dom stoi w takim miejścu jak u mnie - wśród drzew). Nie widziałem kilkuletniego tynku akrylowego w dobrym stanie. Od strony północnej zawsze jest zielony. Stosując farbę silikonową (lub tynk silikonowy - bardzo drogi) mamy gwarancje, że tam gdzie dotrze deszcz tynk sam się będzie oczyszczał ( w miejscach, gdzie nie ma dostepu trzeba lać samodzielnie - farba ta dobrze to znosi).

Tynki akrylowe odznaczją się mniejszą trwałością niż tynki mineralne, ponieważ starzeją sie pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Natomiast tynki mineralne z czasem, na skutek procesu karbonizacji wapna zyskują na jakości.

Podstawową wadą tynku mineralnego malowanego farbą silikonową jest to, ze w przypadku uszkodzenia powłoki przebija biały tynk. Dla mnie ta wada jest nie istotna, bo i tak wybiorę kolor biały, lub jakiś bardzo jasny odcień beżu.

PS. Dla zaintersowanych mogę przesłać swoje kalkulacje na elewację.

pozdrawiam

Konrad

Witam

W weekend robiłem kalkulacje dla swojego domu na tynk akrylowy i tynk mineralny malowany farbą silikonową (ten sam kolor co akryl). ..........................farbą silikonową jest to, ze w przypadku uszkodzenia powłoki przebija biały tynk. Dla mnie ta wada jest nie istotna, bo i tak wybiorę kolor biały, lub jakiś bardzo jasny odcień beżu.

PS. Dla zaintersowanych mogę przesłać swoje kalkulacje na elewację.

pozdrawiam

Konrad

Dzieki serdeczne za opinię. :D

Witam wszystkich

czupurek dzięki za gratki

mój wykonawca twierdzi ze tynk barwiony jest lepszy z tym ze mniejsza paleta barw to podobno jego jedyny minus

::))

Dla wykonawcy tynk akrylowy zawsze będzie lepszy :wink: . Dla Ciebie niekoniecznie. Przy akrylowym jest po prostu mniej roboty i jest ona łatwiejsza (bo ma się gotową masę). Tynk mineralny jest w workach i trzeba go rozrobić i jeśli nie będzie on później malowany, to trzeba uważać, aby miał on zawsze ten sam kolor (na skutek złego przygotowania mieszanki może wyjść lekka różnica w odcieniu). Jeśli tynk będzie malowany, to dochodzi dodatkowa praca. I na dodatek można ją wykonać dopiero po 2-3 tygodniach od nałożenia tynku.

Poszukuję pilnie namiarów na firmę/osobę, która robi projekty (i ewentualnie w praktyce) instalacji dystrybucji gorącego powietrza z kominka.

Pomożecie? 8)

czy nikt nie ma DGP z kominka? :(

ja będę takie miała ale... mój wykonawca mi to zrobi w cenie więc w tej kwesti nie pomoge ... :((

A jaki masz w projekcie strop? Monolit, czy gęstożebrowy?

Chciałabym zawczasu przewidzieć, którędy mniej więcej będą szły rury o DGP, żeby potem np. nie musieć robić sufitu podwieszanego.

witam grupę SIATKA I SŁUPKI RYMARSKA MOŻE SIĘ WYPOWIEM ZNAM TEMAT siatka jest sprowadzana az z bydgoszczy lub torunia , słupki to nic innego jak rura kupiona w hurtowni załozony kapturek i dospawany pręt fi 6 co do rury to ścianka rury troszke za cienka ale i cena przystępna W następnym opisie podam następną hurtownie z prętami i ceny POPRZEDNIE HURTOWNIE I CENY KTÓRE PODAŁEM TO CENY PODANE SĄNETTO PROSZE DOLICZAĆ DO TYCH CEN VAT SORY MÓJ BŁĄD

Hurtownia stali Sambud Płonia ul.Szosa Stargardzka ( z tyłu za giełdą)

Ceny prętów NETTO :

Fi 12 żebro 1600 zł Tona

Fi 10 żebro 1630 zł tona

Fi 8 żebro 1720 zł Tona

Fi 6 żebro 1649 zł Tona

Fi 6 gładki 1630 zł Tona

Drut wiązałkowy 5 kg brutto 22 zł

Istnieje również możliwość transportu

Witam wieczorkiem. Wpadłam na chwilkę poczytać, bo całą noc i dzień walczę z cholerną infekcją jelitową u mojej malutkiej, gorączka i .... wiecie co :evil: :evil: . A ja cały czas po łyżeczce aby się nie odwodniła. Najgorsza to jest noc. :cry: :cry:

To zeczywiscie nie ciekawie

Wszystko bym zrobiła żeby to przeszło na mnie a zostawiło moją córcie w spokoju :( :(

Witam wieczorkiem. Wpadłam na chwilkę poczytać, bo całą noc i dzień walczę z cholerną infekcją jelitową u mojej malutkiej, gorączka i .... wiecie co :evil: :evil: . A ja cały czas po łyżeczce aby się nie odwodniła. Najgorsza to jest noc. :cry: :cry:

no to uważaj bo ja właśnie we wtorek trafiłam z moją małą do szpitala, bo się odwodniła. :( A wydawało mi się że sobie z tym poradzę, bo nie pierwszy raz zwracała

to było straszne - małe dzieciątko pod kroplówką ... :cry: :(

poszukuję pilnie namiarów na firmę/osobę, która robi projekty (i ewentualnie w praktyce) instalacji dystrybucji gorącego powietrza z kominka.

Pomożecie? 8)

czy nikt nie ma dgp z kominka? :(

ja będę takie miała ale... Mój wykonawca mi to zrobi w cenie więc w tej kwesti nie pomoge ... :((

a jaki masz w projekcie strop? Monolit, czy gęstożebrowy?

Chciałabym zawczasu przewidzieć, którędy mniej więcej będą szły rury o dgp, żeby potem np. Nie musieć robić sufitu podwieszanego.

strop monolityczny .... Wykonawca ma ukryc tylko rury pod sufitem tak częciowo ma mi przygotowac projekt z pomysłemn po zaakceptowaniu moze mi tak zrobić ..... Jak dostane blizsze info przeslę nie wiem jeszcz czy mi to sie spodoba ale... Moze

czy robił ktoś może porównania cenowo-wykonawcze jak wychodzi :

Tynk barwiony w porównaniu ze zwykłym mineralnym+malowanie na kolor ?

witam wszystkich

czupurek dzięki za gratki

mój wykonawca twierdzi ze tynk barwiony jest lepszy z tym ze mniejsza paleta barw to podobno jego jedyny minus

::))

dla wykonawcy tynk akrylowy zawsze będzie lepszy :wink: . Dla ciebie niekoniecznie. Przy akrylowym jest po prostu mniej roboty i jest ona łatwiejsza (bo ma się gotową masę). Tynk mineralny jest w workach i trzeba go rozrobić i jeśli nie będzie on później malowany, to trzeba uważać, aby miał on zawsze ten sam kolor (na skutek złego

przygotowania mieszanki może wyjść lekka różnica w odcieniu). Jeśli tynk będzie malowany, to dochodzi dodatkowa praca. I na dodatek można ją wykonać dopiero po 2-3 tygodniach od nałożenia tynku.

dziękuje za informacje na pewno wezme je pod uwagę :))

witam wieczorkiem. Wpadłam na chwilkę poczytać, bo całą noc i dzień walczę z cholerną infekcją jelitową u mojej malutkiej, gorączka i .... Wiecie co :evil: :evil: . A ja cały czas po łyżeczce aby się nie odwodniła. Najgorsza to jest noc. :cry: :cry:

to zeczywiscie nie ciekawie

wszystko bym zrobiła żeby to przeszło na mnie a zostawiło moją córcie w spokoju :( :(

zalezy ile maleństwo ma moja koza ma dwa lata i juz mozna jej parzyć czarne jagody ... Doskonale sie sprawdzaja