Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Dla mnie te 511tyś było podejrzanie za mało przy wycenie 240tyś za stan surowy otwarty (bo ten etap zawiera się w przedziale 30-40% całkowitych kosztów budowy). Ja obstawiałem wycenę na powyżej 600tyś.

PS. U mnie stan surowy otwarty, to dokładnie 1/3 kosztów.

Te reguły są bardzo ale to bardzo zgrubne. Im bardziej ktoś ma

skomplikowany dom i szlachetniejsze materiały i technologie, tym

większy jest udział procentowy stanu surowego w cenie końcowej.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Akurat to nie była recenzja na liste. To była prywatna korespondencja do Klausa. Ale jak się juz tam znalazła, to może zostać.

Innej recenzji nie dostałem ale jak chcesz to możemy to skorygować.

Nie trzeba. Zadałeś mi kiedyś pare pytań (poprzez maila), a to była moja odpowiedź. Teraz na liście wyglada to troche chaotycznie i przydługawo. Gdybym pisał specjalnie na liste inaczej bym to zredagował. Mi to nie przeszkadza tak jak jest, więc może tak zostać.

pozdrawiam

Konrad

no to sie przekonamy! jutro .... co do 140 tys to robiło to 2 ludzi zupełnie niezależnych

To zawsze większe prawdopodobieństwo, że kosztorys jest rzetelny. Zastanawia mnie, co takiego jest w mojej chałupie (miała byc w miarę tania), że kosztorys stanu surowego opiewa na 250 tys.? I jak potraktowac kosztorysanta, który mówi: od tego trzeba odjąc jakieś 20% :o (kosztorysant polecany)

mój ma uzytkowej 197 i stan surowy w kosztorysie obliczyli na 140 tys zalży jak bardzo masz skoplikowana konstrukcje ale ja w/g wstępnych obliczeń powinnam sie w tym zmieścic

Mój ma 185 z garażem. Kupiłem kosztorys inwestorski i tam stoi, że dom

pod klucz ma kosztować 350 tys zł. I co?

I nic. Za mniej jak 500 tys. nikt mi go nie chce wybudować.

I na pewno bez wodotrysków i złotych klamek. Z każdym dniem przekonuję się, że budowanie tanio jest sztuką często nieosiągalną.

no to sie przekonamy! jutro .... co do 140 tys to robiło to 2 ludzi zupełnie niezależnych

To zawsze większe prawdopodobieństwo, że kosztorys jest rzetelny. Zastanawia mnie, co takiego jest w mojej chałupie (miała byc w miarę tania), że kosztorys stanu urowego opiewa na 250 tys.? I jak potraktowac kosztorysanta, który mówi: od tego trzeba odjąc jakieś 20% :o (kosztorysant polecany)

może w wariancie "szara strefa"?

załamujące te wyceny :(

trobe, czy instalacji w silce nie da się prowadzić zasadzniczo w stropie? Hmm, ja też myślałam o wersji 2W, chętnie z bloczkiem 18cm.

gdzie najlepiej kupić piasek i ile ten luksus kosztuje mysle o podniesieniu fundamentów do góry i zastanawiam sie czy to nie jest zbyt kosztowne

To jest kosztowne. Cena około 250 - 300 zł za ciężarówkę (nie pamietam dokładnie ładowności). Namiar na nieco tańszego faceta mogę dac na priv (ale taniej, bo bez rachunku).

trobe, czy instalacji w silce nie da się prowadzić zasadzniczo w stropie? Hmm, ja też myślałam o wersji 2W, chętnie z bloczkiem 18cm.

Myślę, że się da. Ewentualnie w peszlach w wylewce podłogowej przy ścianie albo w pogrubionej warstwie tynku (wtedy wzrasta koszt, musiałabyś przeliczyc sobie o ile większy jest koszt bloczków 24 i co bardziej się opłaca).

Ja nic już nie kombinuję, bo Silkę kupiłam w grudniu i teraz tylko czekam na wiosnę. A'propos, podobno po 15-tym ma już byc ciepło. :p

gdzie najlepiej kupić piasek i ile ten luksus kosztuje mysle o podniesieniu fundamentów do góry i zastanawiam sie czy to nie jest zbyt kosztowne

To jest kosztowne. Cena około 250 - 300 zł za ciężarówkę (nie pamietam dokładnie ładowności). Namiar na nieco tańszego faceta mogę dac na priv (ale taniej, bo bez rachunku).

Namiary na innego dostawcę są też na liście rankingowej.

ile wywrotek piasku jest poptrzebne w opcji podstawowej

Musisz ocenic pojemnosc fundamentów i dodac zapas na zagęszczanie. Pogadaj z kierownikiem, niech Ci wyliczy. U mnie poszła koszmarna ilośc ale ja mam rozległy dom i zagłębione fundamenty. W każdym razie koszt zasypu rzuca mnie na kolana za każdym razem, gdy o tym pomyślę. Tak więc nie porównuj tego ze mną.

No tak, ale zmiana z 18 na 24 to chyba zupełnie inne wyliczenia konstrukcyjne :-?

Po 15 powiadasz? Oby! No bo kto to widział, żeby w Szczecinie w marcu z dzieckami na sanki chodzić! 8) Ja dziś byłam!

Dobrze, że mój już nie wymaga towarzystwa matki. Mogłam spędzic dwie godziny na zebraniu w sprawie kanalizy.