Klaus 06.03.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Dla mnie te 511tyś było podejrzanie za mało przy wycenie 240tyś za stan surowy otwarty (bo ten etap zawiera się w przedziale 30-40% całkowitych kosztów budowy). Ja obstawiałem wycenę na powyżej 600tyś. PS. U mnie stan surowy otwarty, to dokładnie 1/3 kosztów. Te reguły są bardzo ale to bardzo zgrubne. Im bardziej ktoś ma skomplikowany dom i szlachetniejsze materiały i technologie, tym większy jest udział procentowy stanu surowego w cenie końcowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 06.03.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Akurat to nie była recenzja na liste. To była prywatna korespondencja do Klausa. Ale jak się juz tam znalazła, to może zostać. Innej recenzji nie dostałem ale jak chcesz to możemy to skorygować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 06.03.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Akurat to nie była recenzja na liste. To była prywatna korespondencja do Klausa. Ale jak się juz tam znalazła, to może zostać. Innej recenzji nie dostałem ale jak chcesz to możemy to skorygować. Nie trzeba. Zadałeś mi kiedyś pare pytań (poprzez maila), a to była moja odpowiedź. Teraz na liście wyglada to troche chaotycznie i przydługawo. Gdybym pisał specjalnie na liste inaczej bym to zredagował. Mi to nie przeszkadza tak jak jest, więc może tak zostać. pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 06.03.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 no to sie przekonamy! jutro .... co do 140 tys to robiło to 2 ludzi zupełnie niezależnych To zawsze większe prawdopodobieństwo, że kosztorys jest rzetelny. Zastanawia mnie, co takiego jest w mojej chałupie (miała byc w miarę tania), że kosztorys stanu surowego opiewa na 250 tys.? I jak potraktowac kosztorysanta, który mówi: od tego trzeba odjąc jakieś 20% (kosztorysant polecany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 06.03.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 gdzie najlepiej kupić piasek i ile ten luksus kosztuje mysle o podniesieniu fundamentów do góry i zastanawiam sie czy to nie jest zbyt kosztowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 06.03.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 mój ma uzytkowej 197 i stan surowy w kosztorysie obliczyli na 140 tys zalży jak bardzo masz skoplikowana konstrukcje ale ja w/g wstępnych obliczeń powinnam sie w tym zmieścic Mój ma 185 z garażem. Kupiłem kosztorys inwestorski i tam stoi, że dom pod klucz ma kosztować 350 tys zł. I co? I nic. Za mniej jak 500 tys. nikt mi go nie chce wybudować. I na pewno bez wodotrysków i złotych klamek. Z każdym dniem przekonuję się, że budowanie tanio jest sztuką często nieosiągalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 06.03.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 no to sie przekonamy! jutro .... co do 140 tys to robiło to 2 ludzi zupełnie niezależnych To zawsze większe prawdopodobieństwo, że kosztorys jest rzetelny. Zastanawia mnie, co takiego jest w mojej chałupie (miała byc w miarę tania), że kosztorys stanu urowego opiewa na 250 tys.? I jak potraktowac kosztorysanta, który mówi: od tego trzeba odjąc jakieś 20% (kosztorysant polecany) może w wariancie "szara strefa"? załamujące te wyceny trobe, czy instalacji w silce nie da się prowadzić zasadzniczo w stropie? Hmm, ja też myślałam o wersji 2W, chętnie z bloczkiem 18cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 06.03.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 gdzie najlepiej kupić piasek i ile ten luksus kosztuje mysle o podniesieniu fundamentów do góry i zastanawiam sie czy to nie jest zbyt kosztowne To jest kosztowne. Cena około 250 - 300 zł za ciężarówkę (nie pamietam dokładnie ładowności). Namiar na nieco tańszego faceta mogę dac na priv (ale taniej, bo bez rachunku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 06.03.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 trobe, czy instalacji w silce nie da się prowadzić zasadzniczo w stropie? Hmm, ja też myślałam o wersji 2W, chętnie z bloczkiem 18cm. Myślę, że się da. Ewentualnie w peszlach w wylewce podłogowej przy ścianie albo w pogrubionej warstwie tynku (wtedy wzrasta koszt, musiałabyś przeliczyc sobie o ile większy jest koszt bloczków 24 i co bardziej się opłaca). Ja nic już nie kombinuję, bo Silkę kupiłam w grudniu i teraz tylko czekam na wiosnę. A'propos, podobno po 15-tym ma już byc ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 06.03.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 gdzie najlepiej kupić piasek i ile ten luksus kosztuje mysle o podniesieniu fundamentów do góry i zastanawiam sie czy to nie jest zbyt kosztowne To jest kosztowne. Cena około 250 - 300 zł za ciężarówkę (nie pamietam dokładnie ładowności). Namiar na nieco tańszego faceta mogę dac na priv (ale taniej, bo bez rachunku). Namiary na innego dostawcę są też na liście rankingowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 06.03.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 trobe a jak nazywa sie twój projekt jeżeli masz gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 06.03.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 No tak, ale zmiana z 18 na 24 to chyba zupełnie inne wyliczenia konstrukcyjne Po 15 powiadasz? Oby! No bo kto to widział, żeby w Szczecinie w marcu z dzieckami na sanki chodzić! Ja dziś byłam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 06.03.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 ile wywrotek piasku jest poptrzebne w opcji podstawowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 06.03.2006 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 trobe a jak nazywa sie twój projekt jeżeli masz gotowy Indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 06.03.2006 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 ile wywrotek piasku jest poptrzebne w opcji podstawowej Musisz ocenic pojemnosc fundamentów i dodac zapas na zagęszczanie. Pogadaj z kierownikiem, niech Ci wyliczy. U mnie poszła koszmarna ilośc ale ja mam rozległy dom i zagłębione fundamenty. W każdym razie koszt zasypu rzuca mnie na kolana za każdym razem, gdy o tym pomyślę. Tak więc nie porównuj tego ze mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 06.03.2006 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 No tak, ale zmiana z 18 na 24 to chyba zupełnie inne wyliczenia konstrukcyjne Po 15 powiadasz? Oby! No bo kto to widział, żeby w Szczecinie w marcu z dzieckami na sanki chodzić! Ja dziś byłam! Dobrze, że mój już nie wymaga towarzystwa matki. Mogłam spędzic dwie godziny na zebraniu w sprawie kanalizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 07.03.2006 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Po 15 powiadasz? Oby! No bo kto to widział, żeby w Szczecinie w marcu z dzieckami na sanki chodzić! Ja dziś byłam! Witam wszystkich. Maggie, patrząc za okno tracę nadzieję na ten piętnasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 07.03.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Witam Co to się dzieje za oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 07.03.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Witam w zimowy wtorek Przy kawce ,ale taka zaspana Maja racje Budzikom smierc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 07.03.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 pozdrawiam wtorkowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts