Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

witam wtorkowo. no dzisiaj to, już zima przesadziła. miałam wrażenie że do furtki płynę - śniegu po kolana, a że u nas droga jest pseudo więc ledwo wyjechałam. choć krajowa wygladała tylko trochę lepiej.

ile wywrotek piasku jest poptrzebne w opcji podstawowej

myśmy ze swoją parterówką nie chcieli być przyciśnięci mocno do ziemi (w otoczeniu wyższe domy oraz dość nierówny teren) i podnieśliśmy wysokość fundamentów bloczkami (z tego co pamiętam o pół metra) - ale piachu do zasypania poszło od groma i ciut ciut. jak mnie pamięć nie myli to na pow. domu ca' 140m2 - piachu zasypowego poszło 220t (wtedy 14-15zł tona) tj. 13-14 wozów.

pozdrawiam zimowo

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

witam wtorkowo. no dzisiaj to, już zima przesadziła. miałam wrażenie że do furtki płynę - śniegu po kolana, a że u nas droga jest pseudo więc ledwo wyjechałam. choć krajowa wygladała tylko trochę lepiej.

ile wywrotek piasku jest poptrzebne w opcji podstawowej

myśmy ze swoją parterówką nie chcieli być przyciśnięci mocno do ziemi (w otoczeniu wyższe domy oraz dość nierówny teren) i podnieśliśmy wysokość fundamentów bloczkami (z tego co pamiętam o pół metra) - ale piachu do zasypania poszło od groma i ciut ciut. jak mnie pamięć nie myli to na pow. domu ca' 140m2 - piachu zasypowego poszło 220t (wtedy 14-15zł tona) tj. 13-14 wozów.

pozdrawiam zimowo

aż tyle?? :o :o

mój ma uzytkowej 197 i stan surowy w kosztorysie obliczyli na 140 tys zalży jak bardzo masz skoplikowana konstrukcje ale ja w/g wstępnych obliczeń powinnam sie w tym zmieścic

Mój ma 185 z garażem. Kupiłem kosztorys inwestorski i tam stoi, że dom

pod klucz ma kosztować 350 tys zł. I co?

I nic. Za mniej jak 500 tys. nikt mi go nie chce wybudować.

Klaus nie strasz bo ja planuje sie zmiescic do 300-350 tys dom mniejszy do 140 uzytk. a mazy mi sie dachowka glazurowana

Dziwię sie jednak,że tak wiele osób stawia na niższy metraż; albo ja jestem marzycielem, albo na imieniny przyjechał wujek z Ameryki.

jacek

hmm...no super zabrzmialo...weteranka :lol: :lol: a czemu tak sporo osob buduje takie metrazowo domy??? hmm...sam zobaczysz....i albo duzo zarabiasz...albo bierzesz kredyt w astronomicznej kwocie( to wspolczuje) no albo ten wujek z hameryki :lol: rzeczywiscie przyjechal....

no i mysle ze sam zrozumiesz...jak bedziesz na etapie wykanczania......

natomaist...zalozenia ze to bedzie mnie kosztowalo tylko tyle....no coz....malo kiedy sie sprawdza....czego akurat zycze...zeby sie sprawdzilo...

mój ma uzytkowej 197 i stan surowy w kosztorysie obliczyli na 140 tys zalży jak bardzo masz skoplikowana konstrukcje ale ja w/g wstępnych obliczeń powinnam sie w tym zmieścic

Mój ma 185 z garażem. Kupiłem kosztorys inwestorski i tam stoi, że dom

pod klucz ma kosztować 350 tys zł. I co?

I nic. Za mniej jak 500 tys. nikt mi go nie chce wybudować.

Klaus nie strasz bo ja planuje sie zmiescic do 300-350 tys dom mniejszy do 140 uzytk. a mazy mi sie dachowka glazurowana

Tak tu sobie o kosztach rozmawiamy, ale trzeba by sprecyzować "koszt budowy domu". Zakładam , że obejmuje on sam dom, bez: podjazdów, ogrodzenia, ogrodu - bo jesli tak, to wycen nie barzdo mozna porównywac, bo samo ogrodzenie z klinkieru i stalowych przęseł na działkę średnej wielkości będzie z 50 tys. kosztować, brukować można całą działkę, albo tylko alejki itd., itp. Tak więc trzeba by ustalić o jakich konkretnie kosztach mówimy. Podobnie z wnętrzem: czy meble też sie liczą, a kuchnia, a kafle, rozumiem, że schody, podłoga, drzwi należą do tej wyceny, ale co z resztą?

Ominął mnie konkurs :o Szkoda :(

W taki razie pytanie dla Ciebie. Na ile firma wycenia stan pod klucz tego domu. Standard raczej podstawowy (np. podłogi salonu panele 45pln/m)?

350.000 - zgadłam??

511.000,0pln, ta reszta chyba do targowania?

jacek no i uwazaj na projekty z archipelagu.....mocno sa niedokladne ( poczytaj w projektach) wiezby to na bank sa przesadzone- w moim domu jest wiezba ktora wystarczylaby spokojnie na jescze 2.....

szkoda ze to dopiero wychodzi jak juz masz projekt.....

Pokaze wam trzy domy wszystkie o powierzchni 130-140 m .Mam w warunkach zabudowy min 35 kat nach dachu .Ktory wedlug was jest najtanszy w budowie a ktory najladniejszy :D

Dom 1

http://images1.fotosik.pl/32/ev0l5brtaxj3cpny.jpg

mam tylko pytanie....jak wjezdza sie do tego garazu????

i jedno jeszcze: gdzi emozna kupic takie podstawki pod kwiaty na kólkach??? na taras by mi sie tez takie przydały