Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Ja analizuję oferty ekip budowlanych.

I męczę drinka Teski :oops:

I co, smakuje?? :wink:

skoro męczy to chyba niezbyt :)

tomadyna a z czego on się składa, może sobie posącze ....... no bo co mam robic :roll: jak się nudzę :roll:

Wiesz nie wiem jak tam prawa autorskie Teski :D

Cukier trzcinowy + limonka + wódka + lód

Ale chyba jednak pozostaniemy przy moim rozwiązaniu.

Ja analizuję oferty ekip budowlanych.

I męczę drinka Teski :oops:

I co, smakuje?? :wink:

skoro męczy to chyba niezbyt :)

tomadyna a z czego on się składa, może sobie posącze ....... no bo co mam robic :roll: jak się nudzę :roll:

Wiesz nie wiem jak tam prawa autorskie Teski :D

Cukier trzcinowy + limonka + wódka + lód

Ale chyba jednak pozostaniemy przy moim rozwiązaniu.

Bacardi cytrynowe z colą, mniam mniam :p

Truizmem jest, że ten sam dom można wybudować i za 350.000 i za 700.000. I moim zdaniem wcale nie zależy to od jakości wykorzystanych materiałów lecz wkładu pracy własnej. I nie rozumiem przez to machania kielnią, lecz logistyka: zatrudnianie zamiast jednej firmy kilku do poszczególnych etapów i samodzielna walka o rabaty w hurtowniach. Oczywiście rośnie ryzyko fuszerki - stąd konieczny wybitny kierownik budowy.

Pewnie i jest truizmem, jak wiele pisanych tu rzeczy...

Mój przykład dotyczył różnic własnie w technologiach, bo logistyka i wkład własny był na podobnym poziomie. Poza tym, kto tak naprawdę na początku budowy orientuje sie w zwyczajach i prawach rynku budowlanego? :-? Juz nie mówię o znajomości technologii, bo tutaj wiekszość panów i trobe :wink: mają jakieś pojęcie. Ale tak naprawdę po zakończeniu budowy dopiero masz wizje, jak to budowanie naprawde powinno wyglądać i gdzie można było zaoszczędzić, a gdzie nie.

Jak widać już dwie osoby na Forum zaczynają budowę drugiego domu, a jak zanm życie, to jeszcze nie ostatnie słowo bywalców Forum.

I na przykład Czupurek dziwi sie że sie nie zmiesciła w 350 tys. - a przecież oranżeria i wielkie drzwi wejściowe mocno podnoszą koszt, choć sa ładne. Wystraczy wydać kilka razy o kilka tysięcy więcej i już robi sie kilkadziesiąt tysięcy .....

a pewnie , pewnie, np. dwa boczne naswitla do zewn. drzwi to 2 tys. zł.

oo, ja za swoje naświetle boczne jedno dałam 700 zł.

No wodna, to wiadomo, rurki ida sobie w podłodze i jak chodzi piec, to kaloryfery i rurki sa ciepłe, natomiast elektyczna: na rurki wylewa sie wylewkę 8) , nastepnie kładzie matę grzejna i zatapia podczas kafelkowania w kleju lub też jakąś zaprawa wyrównującą. Sterownik wyprowadza sie na ścianę. Nas kosztowała ona 459 zł za 6 m2 razem ze sterownikiem. Wprawdzie kable nie są super cieniutkie, ale takowe wyceny zaczynały sie w okolicach 1 tys, zł.

No wodna, to wiadomo, rurki ida sobie w podłodze i jak chodzi piec, to kaloryfery i rurki sa ciepłe, natomiast elektyczna: na rurki wylewa sie wylewkę 8) , nastepnie kładzie matę grzejna i zatapia podczas kafelkowania w kleju lub też jakąś zaprawa wyrównującą. Sterownik wyprowadza sie na ścianę. Nas kosztowała ona 459 zł za 6 m2 razem ze sterownikiem. Wprawdzie kable nie są super cieniutkie, ale takowe wyceny zaczynały sie w okolicach 1 tys, zł.

To dobry pomysł! :D

Jaką grubośc ma podłoga z tymi 2 warstwami (tylko podaj proszę czy z kaflami, czy bez)?

my sie nie namawiamy tylko planujemy zamach stanu na lewobrzeże bo was tam wiecej a jak zrobimy zamach to wtedy nas prawobrzeża i okolic tj kobylanka .morzyczyn, i inne wsie bedzie wiecej

Znaczy co, w jasyr chcesz brać? :roll: Ty nie kombinuj! :p

Czy dobrze wyczuwam pewne zawoalowane zainteresowanie? :wink: