Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

dzieki Teska i Delf za wyczerpujace informacje n.t. III lic ,terażniejsza wychowawczyni syna w gimn. tez uczy fizyki i ma jedną klasę w tym liceum to powiem synowi zeby sie zapytał kto jeszcze tam uczy fizy.dla mnie to dobra opca bo teraz niedaleko a z płoni jeden autobus-20 min i jest a tak 2,3 połaczenia do centrum.i tu bardziej pod okiem a dalej to hulaj dusza,na gimnazjum też narzekaja niekórzy ale na szczeście syn umie się wszędzie znaleśc

ta babka jest ok....chodzil moj syn do niej na korki....u niej mialby 5....a u pana k mial 1 :cry:

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam czwartkowo grupkę :)

adria masz jakieś wieści ze spotkania?

Większość przeciw, 4 za :o

Petycja będzie przygotowywana. Nasz sąsiad drugi dom postawił w tym regionie, bo w pierwszym po 2 latach ludzie z balkonów zaczęli mu w ogródek zagladać, a teraz kolejny kwiatek...

Odnośnie jakiego terenu odbywa się dyskusja ? :roll:

Mierzyn

Petycja będzie przygotowywana. Nasz sąsiad drugi dom postawił w tym regionie, bo w pierwszym po 2 latach ludzie z balkonów zaczęli mu w ogródek zagladać, a teraz kolejny kwiatek...

myślałam że wszyscy będa przeciw :roll: a tu proszę...

jak to wygląda pod względem prawnym? jest jakaś szansa?

Hej :p

ja polecam skład drzweny na Ku Słońcu - Kudra i Spółka .

Ale jesli masz gdzies dostep aby tanio kupic drewno, to sa ruchome tartaki, ktore przyjezdzaja do Ciebie na budowę i na miejscu tna i przygotowują Ci więźbę ( z Twojego drzewa) - wychodzi dużo taniej niż zakupić gotową więźbę w składzie drzewnym.

A co z suszeniem i impregnacją? Jakoś ciężko mi uwierzyc, że można kupic dobre drewno sezonowane (i to jeszcze w atrakcyjnej cenie), no chyba że ktoś ma własny las.

Czy brałaś drewno z tego składu przy Ku Słońcu?

oczywiscie musisz drzewo kupic wysuszone i zaimpregnowane - powiesz ze nie masz pewnosci ze jest to zrobione - a czy masz pewnosc ze kupujac w jakims skladzie gotowa wiezbe to jest dobrze zaimpregnowana i wysuszona?

Moj sasiad zrobil tak z tym ruchomym tartakiem - wyszlo mu duzo taniej niz nam. Z tym ze on ma bardzo dobry dostep do drzewa. No wiecej zachodu z tym niz kupic gotowa, ale jak ktos chce zaoszczedzic to moze warto .....

A my? Tak bralismy wiezbe z Kudra i Spolka :p

Bikosa; Didi

Dziękuję serdecznie za info.

Zobaczymy jak będzie ze mną :evil: Jak na razie przyjęli mnie bardzo miło i rzeczowo. Troszkę tylko gadatliwy ten szef :lol: .

Niesamowicie mi się podoba ta ich więźba. Ciekawe czy gdzieś można dostać klasyczną więźbę z takiego materiału i tak obrobioną :roll:

Wyglad to nie wszystko, pamietaj aby ta więźba była dobrze zaimpregnowana i (jak to się mówi?) sezonowana?

Niektórym więźba "strzela", a niektórzy mają korniki

Didi :oops:

A Ty widziałaś ich więźbę o której pisałem ?

Dużo bardziej wolałbym suchą więźbę czterostronnie struganą z fazowanymi kantami niż pomalowaną na zielono rzekomo zaimpregnowaną.

ta co stoi w środku? w "sklepie"?

O właśnie 8)

to w 2002 roku już stała

Oj bo się zaraz zdenerwuję :wink:

Co do tej więźby to na 100% jest to najlepszy materiał z jakiego można robić więźby.

Jeżeli chodzi o ten wygląd to on jest właśnie wynikiem dobrej jakości drewna, bo jest suszone komorowo a nie gdzieś tam "sezonowane". Zaletą takiego suszenia jest oprócz oczywiście małej wilgotności drewna także ich poddawanie wysokim temperaturom, które zabijają wszelkie "ustrojstwa" znajdujące się w drewnie, czyli np. kołatki i spuszczele, i ch jajeczka i larwy a także ewentualne drobnoustroje stanowiące ich pożywienie. wysoka temperatura zabija także grzybnie i pleśnie.

A tak odnośnie tej "super impregnacji" drewna z tartaków, to traktowanie nawet najlepszym impregnatem drewna, które jest mokre nie ma najmniejszego sensu. Nawet impregnacja ciśnieniowa nie zdaje egzaminu ponieważ efekt wtłaczania dodatkowej wilgoci do już pełnego wody materiału jest mierny.

Z czystym sumieniem moge polecić ich więźbę i sama też taką na 100% procent kupię. Przy mojej parterówce to musiałabym chyba na głowę upaść żeby podrażać konstrukcję dachu i stropu, co bym zrobiła gdybym zdecydowała się na tradycyjną ciesiółkę.

Ufff

A tak pozatym to witam wszystkich piątkowo :) :D

Bikosa; Didi

Dziękuję serdecznie za info.

Zobaczymy jak będzie ze mną :evil: Jak na razie przyjęli mnie bardzo miło i rzeczowo. Troszkę tylko gadatliwy ten szef :lol: .

Niesamowicie mi się podoba ta ich więźba. Ciekawe czy gdzieś można dostać klasyczną więźbę z takiego materiału i tak obrobioną :roll:

Wyglad to nie wszystko, pamietaj aby ta więźba była dobrze zaimpregnowana i (jak to się mówi?) sezonowana?

Niektórym więźba "strzela", a niektórzy mają korniki

Didi :oops:

A Ty widziałaś ich więźbę o której pisałem ?

Dużo bardziej wolałbym suchą więźbę czterostronnie struganą z fazowanymi kantami niż pomalowaną na zielono rzekomo zaimpregnowaną.

ta co stoi w środku? w "sklepie"?

O właśnie 8)

to w 2002 roku już stała

Oj bo się zaraz zdenerwuję :wink:

Co do tej więźby to na 100% jest to najlepszy materiał z jakiego można robić więźby.

Jeżeli chodzi o ten wygląd to on jest właśnie wynikiem dobrej jakości drewna, bo jest suszone komorowo a nie gdzieś tam "sezonowane". Zaletą takiego suszenia jest oprócz oczywiście małej wilgotności drewna także ich poddawanie wysokim temperaturom, które zabijają wszelkie "ustrojstwa" znajdujące się w drewnie, czyli np. kołatki i spuszczele, i ch jajeczka i larwy a także ewentualne drobnoustroje stanowiące ich pożywienie. wysoka temperatura zabija także grzybnie i pleśnie.

A tak odnośnie tej "super impregnacji" drewna z tartaków, to traktowanie nawet najlepszym impregnatem drewna, które jest mokre nie ma najmniejszego sensu. Nawet impregnacja ciśnieniowa nie zdaje egzaminu ponieważ efekt wtłaczania dodatkowej wilgoci do już pełnego wody materiału jest mierny.

Z czystym sumieniem moge polecić ich więźbę i sama też taką na 100% procent kupię. Przy mojej parterówce to musiałabym chyba na głowę upaść żeby podrażać konstrukcję dachu i stropu, co bym zrobiła gdybym zdecydowała się na tradycyjną ciesiółkę.

Ufff

A tak pozatym to witam wszystkich piątkowo :) :D

Przecież ja nie mówię, że ta więźba jest zła

Tylko, że trzeba uważać na wszystko

A może jest ktoś, kto zastosował w swoim domu tę właśnie więźbę?

[

Odnośnie jakiego terenu odbywa się dyskusja ? :roll:

Witam piątkowo, nareszcie :)

Tomadyna możesz być spokojny chodzi o Mierzyn.

A co z Twoją sprawą, masz jakieś przecieki?

Po 15.03.2006 ma być oficjalne stanowisko Wójta :evil:

No to nie pozostaje nic innego jak czekać :-?

Rozumiem że Wójt w tym czasie pertraktuje z wnioskodawcą. Z tego co zrozumiałam to właśnie on chce się wycofać bo znalazł inwestora na ten teren.

Ciekawe czy gdzieś można dostać klasyczną więźbę z takiego materiału i tak obrobioną :roll:

Partnera se odpuść. To nie dla Ciebie. Ta kratownica z cienkich deseczek

może być co najwyżej na parterówkę gdzie pod dachem mieszkać nie będziesz. A poza tym drogie to jak cholera. Zresztą chce Ci się teraz zmiany do projektu wprowadzać.

myślałam że wszyscy będa przeciw :roll: a tu proszę...

jak to wygląda pod względem prawnym? jest jakaś szansa?

Nie wiem jak sprawa wyglada w szczegółach w świetle prawa - nie wbijam się w to - za dużo jest ewidentnych przypadków łamania i naciągania prawa pod kogoś - ręce opadają. Ale myślę, że szanse są :wink:

Ciekawe czy gdzieś można dostać klasyczną więźbę z takiego materiału i tak obrobioną :roll:

Partnera se odpuść. To nie dla Ciebie. Ta kratownica z cienkich deseczek

może być co najwyżej na parterówkę gdzie pod dachem mieszkać nie będziesz. A poza tym drogie to jak cholera. Zresztą chce Ci się teraz zmiany do projektu wprowadzać.

parterowka ma wieksze rozpietosci wiec na nia tym bardziej sie deseczki nie nadaja :lol:

Jeżeli chodzi o ten wygląd to on jest właśnie wynikiem dobrej jakości drewna, bo jest suszone komorowo a nie gdzieś tam "sezonowane".

Oj mój dziadek, który przepracował pół życia w tartaku by się uśmiał.

A potem by powiedział: suszenie komorowe jest tylko nędzną namiastką

prawdziwego sezonowania.

A tak odnośnie tej "super impregnacji" drewna z tartaków, to traktowanie nawet najlepszym impregnatem drewna, które jest mokre nie ma najmniejszego sensu.

Czy Daria wie co to jest osmoza? To niech Daria się dowie. :D

A potem się zastanowi, które drewno ma szansę wchłonąć lepiej

impregnat suche czy mokre.

Przy mojej parterówce to musiałabym chyba na głowę upaść żeby podrażać konstrukcję dachu i stropu, co bym zrobiła gdybym zdecydowała się na tradycyjną ciesiółkę.

Ale zapytałaś najpierw o cenę jednego i drugiego żeby się przypadkiem

nie rozczarować?

Daria, tylko mi się tu nie obraź przypadkiem na te moje słowa krytyki.

:D :D :D

Jeżeli chodzi o ten wygląd to on jest właśnie wynikiem dobrej jakości drewna, bo jest suszone komorowo a nie gdzieś tam "sezonowane".

Oj mój dziadek, który przepracował pół życia w tartaku by się uśmiał.

A potem by powiedział: suszenie komorowe jest tylko nędzną namiastką

prawdziwego sezonowania.

A tak odnośnie tej "super impregnacji" drewna z tartaków, to traktowanie nawet najlepszym impregnatem drewna, które jest mokre nie ma najmniejszego sensu.

Czy Daria wie co to jest osmoza? To niech Daria się dowie. :D

A potem się zastanowi, które drewno ma szansę wchłonąć lepiej

impregnat suche czy mokre.

Przy mojej parterówce to musiałabym chyba na głowę upaść żeby podrażać konstrukcję dachu i stropu, co bym zrobiła gdybym zdecydowała się na tradycyjną ciesiółkę.

Ale zapytałaś najpierw o cenę jednego i drugiego żeby się przypadkiem

nie rozczarować?

Daria, tylko mi się tu nie obraź przypadkiem na te moje słowa krytyki.

:D :D :D

Ale przyznasz, że to była ostra krytyka :roll: