Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiam sie nad tym przodem czy nie robic prowizorycznie .tak jak maja inni zbita z desek brama ja i tak mam wiekszosc dzialki ogrodzonej przez sasiadow musze sie tylko z nimi rozliczyc :D

Jeden mój sąsiad przyszedł do nas i się rozliczył, drugi nie, nawet nie zapytał.

Może to nasz błąd, że my też o tym nie wspominaliśmy, ale uważamy, że zwyczaje dobrosąsiedzkie nakazywałyby chociaż symbolicznie "rozliczyć się" z sąsiadem.

Ale.......szkoda gadać, jest ok :wink:

będę teraz bardziej czujna :roll:

Najgorsze jest to, że szukasz ich miesiacami, płacisz mniejszą lub większą kasę i nie wiesz jak dobrze będą sie bawić. Co raz częsciej słyszę, że ci którzy się nie bawią lecz pracują - robią to w Londynie lub Dublinie.

Zastanawiam sie nad tym przodem czy nie robic prowizorycznie .tak jak maja inni zbita z desek brama ja i tak mam wiekszosc dzialki ogrodzonej przez sasiadow musze sie tylko z nimi rozliczyc :D

Bryta, tylko licz sie z tym, że jeśli działka bez dozoru, to i ogrodzenie może zniknąc. Co do drzewek, dobrze się zastanów, czy później przeżyją budowę. Wcale nie tak prosto je uchowac przed zniszczeniem.

Mam nadzieje ze nie sasiedzi juz mieszkaja to jest spokojne kameralne osiedle jak na razie odpukac nic nikomu nie zginelo (do starej zabudowy wielgowa jest bardzo daleko )

A drzewka to posadze tylko przy granicy dzialka ma 1200 m wiec mam nadzieje ze ich nie zniszcze a choinki rosna wolno

Mam nadzieje ze nie sasiedzi juz mieszkaja to jest spokojne kameralne osiedle jak na razie odpukac nic nikomu nie zginelo (do starej zabudowy wielgowa jest bardzo daleko )

A drzewka to posadze tylko przy granicy dzialka ma 1200 m wiec mam nadzieje ze ich nie zniszcze a choinki rosna wolno

Aby nie z przodu sadzić, a jak z tyłu i to najlepiej od strony gdzie już sąsiedzi są pobudowani to nie powinno się nic stać tylko zanaczyć fachowcom, że mają uważać i tyle. Też o tym myślałam, ale naokoło dopiero ruszały budowy więc nie było sensu. :roll:

Aby nie z przodu sadzić, a jak z tyłu i to najlepiej od strony gdzie już sąsiedzi są pobudowani to nie powinno się nic stać tylko zanaczyć fachowcom, że mają uważać i tyle. Też o tym myślałam, ale naokoło dopiero ruszały budowy więc nie było sensu. :roll:

Słuchajcie, tak z z ogrodzeniem jak i nasadzeniami trzeba bardzo rozważnie bo trzeba uwzględnić docelowy poziom i ukształtowanie gruntu na działce. Ma na to wpływ między innymi głębokość posadowienia domu

oraz poziom sąsiednich działek a zwłaszcza drogi, której przy nowo zabudowanych działkach zwykle jeszcze nie ma.

Też myślałem kiedyś o wcześniejszym ogrodzeniu i zagospodarowaniu działki ale dobrze, że tego nie zrobiłem. Drogę mi np. podnieśli o metr do góry.