Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Dzięki czupurek, kurcze za pozno Pańkę dojrzałam na rankingu.

Własnie od dzis działa u nas Pan Kuleta ( pozdrawiam :D ) - zna ktos? Dopiero zaczyna wiec jesli trzeba na cos zwracac szczegolna uwage przy Jego pracy to chętnie sie dowiem na co :lol:

pewnie z purmo można się samemu dogadać.

a ten pan to, hydraulik? to co w końcu wybrałaś na podłogę? grzejniki też będą?

W części ( jakoś na połowie) bedzie podlogowka - kuchnia, lazienki, przedsionek, hol, korytarze, garderoba ( tam gdzie plytki).

Salon i pokoje - grzejniki.

Aha w lazience jednej dodatkowo jeden grzejnik drabinkowy.

Ten pan to hydraulik - tzn. ma robic hydraulike i całe c.o. tez ( lacznie z podlaczeniem kominka).

Czy ktos go zna? :roll: Odezwal sie do nas przez forum wlasnie ( no pozdrawiam jak czyta pozdrawiam :D - <podobno czyta> :D )

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

mamy zaćmienie słoneczka :D :lol: 8) 8)

właśnie chciałam to zobaczyć, ale mnie poraziło

jak skutecznie spojrzeź w słońce i nie oślepnąć?

sprawdzony sposób - np. przez dyskietkę (odsuwasz okienko - i patrzysz przez dysk ..)

albo przez brązową butelkę ..

kto dziś używa dyskietek ? :o :lol:

mamy zaćmienie słoneczka :D :lol: 8) 8)

właśnie chciałam to zobaczyć, ale mnie poraziło

jak skutecznie spojrzeź w słońce i nie oślepnąć?

sprawdzony sposób - np. przez dyskietkę (odsuwasz okienko - i patrzysz przez dysk ..)

albo przez brązową butelkę ..

kto dziś używa dyskietek ? :o :lol:

ja mam jeszcze stare zapasy i stare dokumenty nagrane więc mam

trzeba być przezornym

W części ( jakoś na połowie) bedzie podlogowka - kuchnia, lazienki, przedsionek, hol, korytarze, garderoba ( tam gdzie plytki).

Salon i pokoje - grzejniki.

Aha w lazience jednej dodatkowo jeden grzejnik drabinkowy.

Ten pan to hydraulik - tzn. ma robic hydraulike i całe c.o. tez ( lacznie z podlaczeniem kominka).

Czy ktos go zna? :roll: Odezwal sie do nas przez forum wlasnie ( no pozdrawiam jak czyta pozdrawiam :D - <podobno czyta> :D )

niestety gościa nie znam. zastanawiałam się na co powinnaś uważać, ale niestety hydraulikiem nie jestem i jedyne co mi przychodzi do głowy to:

- żeby wszystko było dobrze zwymiarowane (moc grzejników, moc podłogówki, odpowiednich parametrów piec)

- nie kładź podłogówki pod meble (stałe), wannę, najlepiej na styropianie z ekranem (czy on rozrysował ci i przeliczył moc grzewczą podłogówki? - bo jak nie i korzyść z tego może być średnia - albo będzie za gęsto i może być za ciepło, albo co gorsza odwrotnie),

- najlepiej by każde z pomieszczeń stanowiło osobny obieg (dot. podłogówki),

- i uważaj na termostat (główny regulator pokojowy) - musi współgrać z danym modelem pieca bo, inaczej to tylko ozdoba.

ja mam jeszcze stare zapasy i stare dokumenty nagrane więc mam

trzeba być przezornym

Didi - zgraj to wszystko na płyty. wiem niestety z doświadczenia, że jak chce się odtworzyć z dyskietki po dłuższym czasie, to potrafi zrobić psikusa i nic nie zobaczysz.

te stare dokumenty są już na tyle nieaktualne, że mogą sobie leżeć na dyskietce i służyć jako okno do oglądania zaćmienia słońca

no wiesz, nie pisałam żeby błyszczeć bo tu nic fachowego nie było.

a z tym zwymiarowaniem to nie przelewki - kolega wprowadził się do ładnego nowiutkiego apatamentu i stwierdził że zimo. piec hulał na okrągło i nic. okazało się że grzejników miał na połowę tego metrażu. cóż mu pozostało - zainwestować ponownie. :cry: