Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

KAS01 nie moge sie powstrzymać aby po oglądnięciu zdjęć z Twojego placu budowy nic tylko pozazdrościc takiego urokliwego miejsca - naprawde gratuluje!

daj znać jak będą gdzieś tak urokliwe działki na sprzedaż jak twoja

pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszej części budowy

Dzieki za gratulacje i zyczenia :)

W mojej okolicy już prawie wszystko sprzedane, a działek podobnych do mojej było niewiele. Jeszcze dwa lata temu gmina sprzedawała na przetargach działki w lesie pobliżu jeziora. Ale ja bym tam domu całorocznego nie budował - za duży hałas w sezonie.

Osoby prywatne, które miały działki na zbyciu, już się ich pozbyły. Kilka ofert mają jeszcze agencje.

PS. Miejsce gdzie się buduje należy do mojej rodziny od lat 50tych.

Witam wszystkich w to deszczowe popołudnie

Jestem na etapie poszukiwań działki na terenie prawobrzeża. Udało mi sie namierzyć faceta który ma spore podwórze i jest w stanie je odsprzedać do celów budowy (50 arów). Zainteresowałem sie tym bo dobra cena no i lokalizacja odpowiednia.

Oczywiscie chciałbym nabyc tylko częśc tej powierzchni , no ale zeby docelową działeczke nabyć to chciałbym aby była ona w pełni wyznaczona jako działka budowlana. Facet nie rusza tyłka aby załatwiać te formalności a mi mimo wszystko zależy na tym miejscu.

Za radą pewnej pani geodetki kupiłem mapę tego terenu i udałem sie do przecudownego Udziału Urbanistyki z wnioskiem o ustalenie warunków zabudowy ( nie ma planu zagospodarowania przestrzennego) ale cóz tam okazało sie jeszcze ze potzrzeba dostarczyć odpowiednie załączniki,tzn.:okreslenie zapotrzebowania na wode, enenrgie oraz sposobu odprowadzania zanieczyszczen, okreslenie planowanego sposobu zagospodarowania terenu oraz charakterystyki zabudowy , wykazanie dostepu działki do drogi publicznej ( dostep mozliwy przez działkę gospodarza która tez bedzie sprzedana i bedzie zrobiona współwłasnośc),

okreslenie charakterystycznych parametrów technicznych inwestycji oraz dane charakteryzujace jej wpływ na środowisko.

Kurcze pomóżcie jak to wszystko ugryźć? czy ktoś z was był już w takiej lub podobnej sytuacji a jeśli tak prosze o pomocną dłoń.

Pozdrawiam

Jesli nie ma planu to trzeba spelnic wszystkie warunki aby zakwalfikowano to jako budowlany teren tzn brane pod uwage jest dostep do uzbrojenia i sasiadujaca zabudowe . ten teren wcale nie musi spelniac tych warunkow ale moze . Dziwne jest to ze facet chce sprzedac a nie wystapil o warunki zabudowy .

U nas sa jeszcze kilka dzialek na prawobrzezu ale sa czesciowo uzbrojone ii drozsze .Swietne miejsce w otulinie lasu i sama nowa zabudowa .Jesli mial bys ochote zobaczyc to podam adres na priv

Chłopacy zorganizują ognisko i miejsca do siedzenia.

Dziewczyny kiełbaski i bezalkoholowe napoje :wink:

Dzieciaki przyjdą rozrabiać.

Chyba nic więcej nam do spotkania nie będzie potrzebne ??

Jak to nic, dobry nastrój. :wink:

To jest gwarantowane !

tez sie piszę razem z bandą ... ( mąż i dzieci )

gdzie zamwialiście stal?

bylam w 2-óch miejscach na prawobrzerzu

moze gdzies jeszcze?

Elgeron bezkonkurencyjny potwierdzam

Promix ok tylko bardzo naciska na współpracę :))

Psb ... jeszcze nie mam zdania , ale pierwsze wrażenie średnie

Witam wszystkich nidrogo było swego czasu na Tamie Pomorzańskiej

Chłopacy zorganizują ognisko i miejsca do siedzenia.

Dziewczyny kiełbaski i bezalkoholowe napoje :wink:

Dzieciaki przyjdą rozrabiać.

Chyba nic więcej nam do spotkania nie będzie potrzebne ??

Jak to nic, dobry nastrój. :wink:

To jest gwarantowane !

tez sie piszę razem z bandą ... ( mąż i dzieci )

gdzie zamwialiście stal?

bylam w 2-óch miejscach na prawobrzerzu

moze gdzies jeszcze?

Elgeron bezkonkurencyjny potwierdzam

Promix ok tylko bardzo naciska na współpracę :))

Psb ... jeszcze nie mam zdania , ale pierwsze wrażenie średnie

Witam wszystkich nidrogo było swego czasu na Tamie Pomorzańskiej

no i w dabiu wcentrostalu :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/q21v2hf92wynkjs0.html

jeszcze tylko pochwale sie nasza działeczka .a kiedys jak naucze sie zakładać dziennik to pokaze o wiele wiece bo tutaj nie bede wam przynudzać :lol:

Miraśka, czy jako etatowy malkontent :wink: mogę miec uwagi do Waszego domku?

Zastanawia mnie otwarcie salonu na strefę wejściową. Wyobrażam sobie sytuację, w której na sofie siedzą niezapowiedziani goście a Ty wpadasz do chałupy i z siatami w rękach usiłujesz przemknąc sie do kuchni (spiżarni) przy akompaniamencie raosnych: Ach, nareszcie jest nasza gospodyni.... (A może by tak zrobic przejście od strony sieni?)

Czy salon nie jest trochę mały? (Może się czepiam, bo optycznie powiększa go otwarcie na hall i jadalnię - sama nie wiem.)

Nie pamietam, czy masz dużą rodzinę. Czy jedna łazienka na poddaszu jest dla Was wystarczająca? Zawsze mam przed oczyma niepokojącą wizję porannych kolejek w celu odwodnienia mózgowia.

Nie bierz sobie moich uwag do serca, bo ogólnie dom mi się podoba. :D

Co do działki, to może warto wysadzic ten betonowy płot sąsiada widniejący w tle? Szkoda, że ludzie stawiają takie ustrojstwa.

TROBE-uwagi sa mile widziane i te złe i dobre :lol: napewno niebede miała otwartej przestrzeni na dole chcemy wstawic drzwi do salonu potem ukośnie scianke z luksferów lub jakąś fikuśna z kg z póleczka podswietlana ,a nas jest 4 dzieci bedą miały na górze swoja łazienke a my swoje imperium mamy na dole przy sypialni i garderobie, do tego w salonie obnizam okna do wys.50cm nad podłoga no i w sypialni tez bo to jedna elewacja ale w syp.troszke za to zwezimy okno :lol: proponowałam mezowi zeby zrobic potajemne przejście z sieni w szfie zabudowanej tylko my byśmy tam chodzili ale szkoda mi spizarki -jeszcz e sie zastanawiamy nad tym zdecydujemy jak urśnie parter i bedzie kolej na scianki dzialowe :lol: :lol:

TROBE-uwagi sa mile widziane i te złe i dobre :lol: napewno niebede miała otwartej przestrzeni na dole chcemy wstawic drzwi do salonu potem ukośnie scianke z luksferów lub jakąś fikuśna z kg z póleczka podswietlana ,a nas jest 4 dzieci bedą miały na górze swoja łazienke a my swoje imperium mamy na dole przy sypialni i garderobie, do tego w salonie obnizam okna do wys.50cm nad podłoga no i w sypialni tez bo to jedna elewacja ale w syp.troszke za to zwezimy okno :lol: proponowałam mezowi zeby zrobic potajemne przejście z sieni w szfie zabudowanej tylko my byśmy tam chodzili ale szkoda mi spizarki -jeszcz e sie zastanawiamy nad tym zdecydujemy jak urśnie parter i bedzie kolej na scianki dzialowe :lol: :lol:

Zmiany zasadniczo OK. Tylko salon może stac się jednak zbyt mały.

Witam

W moim przypadku dla podobnego wielkością domu, istalacja elektryczna, telefoniczna, telewizyjna i komputerowa wyniosła ok. 7500 zł. Materiały (bez gniazdek i włączników) to ok. 4700zł (w tym za ok. 1000zł materiały na wlz). Robocizna razem z wlz to 2800zł i nie zależy od ilosci i rodzajów punktów.

Instalacje alarmową mam robioną osobno. Na razie na materiały wydałem 3400zł, a na robocizne 1600zł. W przyszłości bedzie jeszcze rozbudowana, a koszt tego oceniam na ok. 1000zł.

pozdrawiam

Konrad

Czy Twój wykonawca elektryki jest godny polecenia?

Witam wszystkich w to deszczowe popołudnie

Jestem na etapie poszukiwań działki na terenie prawobrzeża. Udało mi sie namierzyć faceta który ma spore podwórze i jest w stanie je odsprzedać do celów budowy (50 arów). Zainteresowałem sie tym bo dobra cena no i lokalizacja odpowiednia.

Oczywiscie chciałbym nabyc tylko częśc tej powierzchni , no ale zeby docelową działeczke nabyć to chciałbym aby była ona w pełni wyznaczona jako działka budowlana. Facet nie rusza tyłka aby załatwiać te formalności a mi mimo wszystko zależy na tym miejscu.

Za radą pewnej pani geodetki kupiłem mapę tego terenu i udałem sie do przecudownego Udziału Urbanistyki z wnioskiem o ustalenie warunków zabudowy ( nie ma planu zagospodarowania przestrzennego) ale cóz tam okazało sie jeszcze ze potzrzeba dostarczyć odpowiednie załączniki,tzn.:okreslenie zapotrzebowania na wode, enenrgie oraz sposobu odprowadzania zanieczyszczen, okreslenie planowanego sposobu zagospodarowania terenu oraz charakterystyki zabudowy , wykazanie dostepu działki do drogi publicznej ( dostep mozliwy przez działkę gospodarza która tez bedzie sprzedana i bedzie zrobiona współwłasnośc),

okreslenie charakterystycznych parametrów technicznych inwestycji oraz dane charakteryzujace jej wpływ na środowisko.

Kurcze pomóżcie jak to wszystko ugryźć? czy ktoś z was był już w takiej lub podobnej sytuacji a jeśli tak prosze o pomocną dłoń.

Pozdrawiam

Jesli nie ma planu to trzeba spelnic wszystkie warunki aby zakwalfikowano to jako budowlany teren tzn brane pod uwage jest dostep do uzbrojenia i sasiadujaca zabudowe . ten teren wcale nie musi spelniac tych warunkow ale moze . Dziwne jest to ze facet chce sprzedac a nie wystapil o warunki zabudowy .

U nas sa jeszcze kilka dzialek na prawobrzezu ale sa czesciowo uzbrojone ii drozsze .Swietne miejsce w otulinie lasu i sama nowa zabudowa .Jesli mial bys ochote zobaczyc to podam adres na priv

Bryta bardzo chętnie skorzystam.

pozdrawiam

Witam

W moim przypadku dla podobnego wielkością domu, istalacja elektryczna, telefoniczna, telewizyjna i komputerowa wyniosła ok. 7500 zł. Materiały (bez gniazdek i włączników) to ok. 4700zł (w tym za ok. 1000zł materiały na wlz). Robocizna razem z wlz to 2800zł i nie zależy od ilosci i rodzajów punktów.

Instalacje alarmową mam robioną osobno. Na razie na materiały wydałem 3400zł, a na robocizne 1600zł. W przyszłości bedzie jeszcze rozbudowana, a koszt tego oceniam na ok. 1000zł.

pozdrawiam

Konrad

Czy Twój wykonawca elektryki jest godny polecenia?

Zdecydowanie tak, ale tylko w obszarze działania stargardzkiego oddziału Enea. Więcej publicznie nie mogę napisać. Gdyby ktos był z tego obszaru, to na PW mogę podać namiary (o ile elektryk się na to zgodzi).

Robił u wielu moich znajomych (przekazujemy go sobie z rąk do rak) i wszyscy byli z niego bardzo zadowoleni.

Zdecydowanie tak, ale tylko w obszarze działania stargardzkiego oddziału Enea. Więcej publicznie nie mogę napisać. Gdyby ktos był z tego obszaru, to na PW mogę podać namiary (o ile elektryk się na to zgodzi).

Robił u wielu moich znajomych (przekazujemy go sobie z rąk do rak) i wszyscy byli z niego bardzo zadowoleni.

Bardzo szkoda.