Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

wtedy powinno być dużo taniej - odpadają roboty ziemne, które trzeba prowadzić oddzielnie - nie wolno puścić prądu razem z gazem :). a i koszt materiału przy 10 metrach przyłącza jest zdecydowanie inny niz przy 70....

powinno stanąc z robocizna na 4-5 tysiącach, ale dużo zależy od ekip... większym problemem będzie chyba papierkologia i oczekiwanie - 2-3 miesiące....

wtedy powinno być dużo taniej - odpadają roboty ziemne, które trzeba prowadzić oddzielnie - nie wolno puścić prądu razem z gazem :). a i koszt materiału przy 10 metrach przyłącza jest zdecydowanie inny niz przy 70....

powinno stanąc z robocizna na 4-5 tysiącach, ale dużo zależy od ekip... większym problemem będzie chyba papierkologia i oczekiwanie - 2-3 miesiące....

Dzięki za info.

Pozdrawiam

strzelam, ale licz się z wydatkiem koło 30 tysięcy

a gdy media znajdują się tuż przy działce?

Witam

U mnie wszystkie media (prąd, gaz, woda, kanalizacja) są w granicy działki. Do budynku jest w prostej lini 30m. Przyłącza mają od ok. 35m (wod,kan,gaz) do 45m (prąd). Ich łączny koszt to 14500zł. Uwzględnione są koszty projektów, uzgodnień, warunków, nadzoru, opłat przyłączeniowych, materiałów i wykonania. Do tego trzeba doliczyć jeszcze koszt inwentaryzacji powykonawczej.

PS. Przyłącze kanalizacyjne zrobię samodzielnie i zaoszczędze dodatkowo 1000zł na robociźnie.

pozdrawiam

Konrad

Witam

U mnie wszystkie media (prąd, gaz, woda, kanalizacja) są w granicy działki. Do budynku jest w prostej lini 30m. Przyłącza mają od ok. 35m (wod,kan,gaz) do 45m (prąd). Ich łączny koszt to 14500zł. Uwzględnione są koszty projektów, uzgodnień, warunków, nadzoru, opłat przyłączeniowych, materiałów i wykonania. Do tego trzeba doliczyć jeszcze koszt inwentaryzacji powykonawczej.

PS. Przyłącze kanalizacyjne zrobię samodzielnie i zaoszczędze dodatkowo 1000zł na robociźnie.

pozdrawiam

Konrad

Witam

A jeżeli jest kilka działek (4) obok siebie czy koszty będą wyrażnie niższe na jednego ludka?

Pozdrawiam

Nie ma to znaczenia ile jest działek, bo wszystkie przyłącza są na Twojej. Chyba, że wykonawca za hurtową robotę weźmie mniej (w przeliczeniu na jedną działkę).

Czyli za 70metrów przyjdzie mi wyłożyć ok30tys.? Generalnie chcę kupić ziemię po 50 zł/m ale właśnie bez tego uzbrojenia - kurde czy odpuścić- takie fajne miejsce.

pozdrawiam

W piątek zapłaciłem 3700zł za wykonanie przyłącza wodnego. Rurociąg przy granicy działki.

:o :o :o :o to takie drogi?? W przyszłym tygodniu umówiona jestem z facetem, który ma mi doprowadzić wodę na działkę, aż się boję ile zaśpiewa. Ta cena to materiały + robocizna??

Nie ma to znaczenia ile jest działek, bo wszystkie przyłącza są na Twojej. Chyba, że wykonawca za hurtową robotę weźmie mniej (w przeliczeniu na jedną działkę).

Czyli za 70metrów przyjdzie mi wyłożyć ok30tys.? Generalnie chcę kupić ziemię po 50 zł/m ale właśnie bez tego uzbrojenia - kurde czy odpuścić- takie fajne miejsce.

pozdrawiam

Wg moich obliczeń, to do kwoty którą podałem (14500zł) musiałbym doliczyć 180zł (mat.+rob.) za każdy dodatkowy metr budowy wszystkich przyłączy.

Wygladałoby to mniej więcej tak:

-40zł gaz

-40zł woda

-40zł prąd

-60zł kanalizacja

W piątek zapłaciłem 3700zł za wykonanie przyłącza wodnego. Rurociąg przy granicy działki.

:o :o :o :o to takie drogi?? W przyszłym tygodniu umówiona jestem z facetem, który ma mi doprowadzić wodę na działkę, aż się boję ile zaśpiewa. Ta cena to materiały + robocizna??

Drogo, dlatego że sama studzienka jest droga (porządna od 1500zł). Poza tym jest ciężka i trzeba dźwigu aby ją posadowić.

U mnie przyłącze wodociagowe (jakies 35m) wyszło 3600zł + 200zł projekt

Drogo, dlatego że sama studzienka jest droga (porządna od 1500zł). Poza tym jest ciężka i trzeba dźwigu aby ją posadowić.

U mnie przyłącze wodociagowe (jakies 35m) wyszło 3600zł + 200zł projekt

u mnie na docelowej działce brak jest kanalizy także na razie o tych kosztach nie myslę , natomiast reasumując czy za podciągniecie mediów (woda,prąd,gaz) do działki na odległość 70m mogę zakładać ok.10 tys. zł - prosze cie o radę bo jakby to jest wyznacznikiem czy kupie tą działkę czy odpuszcze

Pozdrawiam

Marcin

Minimum na materiały wydasz 8500zł za wszystkie przyłącza. Ze względu na odległość na pewno bedziesz potrzebować studni wodomierzowej, studni kanalizacyjnej i ze dwóch studzienek rewizyjnych (jedną na wyjściu z budynku, a drugą gdzieś posrodku). I same te studzienki wyjdą ze 4000zł. Same rury do gazu i wody są tanie (2,5-4zł za mb) . Rura kanalizacyjna o grubszych ściankach to jakieś 24zł za mb. Kabel na przyłącze YKY 5x10mm to od 13,50zł za mb. Dochodzą jeszcze skrzynki na gaz, na prąd. Dojdzie jeszcze trochę drobnych innych materiałów.

Jesli nie robisz kanalizacji, to możesz odjąć jakieś 4300zł (same materiały).

pozdrawiam

U mnie było tak (2004r) woda w drodze czyli przyłącza jakieś 20m a gaz na skrzyżowaniu czyli dokładnie 72m

za przyłączenie do domu zapłaciłam za obie rzeczy 6000,00

u mnie na docelowej działce brak jest kanalizy także na razie o tych kosztach nie myslę , natomiast reasumując czy za podciągniecie mediów (woda,prąd,gaz) do działki na odległość 70m mogę zakładać ok.10 tys. zł - prosze cie o radę bo jakby to jest wyznacznikiem czy kupie tą działkę czy odpuszcze

Pozdrawiam

Marcin

A co z ceną projektów przyłączy? Jeśli zależy Ci na czasie i chcesz przyspieszyc działania właścicieli sieci, to także trzeba doliczyc. Te koszty można zmniejszyc współdziałając z innymi właścicielami działek. (Myślę głównie o wersji, w której media są 70 m od działki.)

pozdrawiam

U mnie było tak (2004r) woda w drodze czyli przyłącza jakieś 20m a gaz na skrzyżowaniu czyli dokładnie 72m

za przyłączenie do domu zapłaciłam za obie rzeczy 6000,00

dodam, że 3600 musiałam podarować gazowni

Witam w niedzielę.

Pesymistą FORUM-owym to tu jestem ja :lol: i wydaje mi się że 3 miesiące na załatwianie papierów to delikatnie mówiąc przesada. Szydas chyba nie chcesz przejąć mojego stanowiska pesymisty 8)

We wszystkich już chyba mediach można złożyć dokumenty pocztą (ja tak robiłem z kanalizą, wodą, prądem) i szacuję że wykonując 1 telefon (a może i bez niego) po 2-3 ale TYGODNIACH mamy na miejscu papiery i możemy działać.

Jelik i właśnie jak byś się zorientował jakie są warunki przyłączenia do sieci na działce którą planujesz zakupić (wizyta osobista u każdego dostawcy mediów z mapką ) bedziesz z dużym przybliżeniem wiedział :

1) Czy w ogóle jest możliwość podpięcia - bo czasami kabel idzie przy działce, a nie można się do niego wpiąć.

2) Będziesz mógł może nie sam ale z jakimś wykonawcą oszacować mocno przybliżone koszty wybudowania przyłączy.

P.S.

Mam wrażenie że czasami forum-owicze mówiąc o przyłączach opowiadają o 2 różnych rzeczach. Przyłącze to wg. mnie odcinek do studni wodomierzowej + studnia; skrzynki gazowej; w kanalizie natomiast do studni przykanalikowej. Natomiast to co jest za tymi miejscami to już wewnętrzna instalacja.