Didi 05.04.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Bardzo ciekawa dyskusja niestety prawda jest ze polska fabryka jedzie na starej technologi i starym parku maszynowym . Te testy akurat wykazały, że jakością polskie pustaki Porotherm nie ustępują niemieckim. Co więcej są od nich mocniejsze. a co na to "amerykańscy uczeni"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 05.04.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Technicznie OK, co do "dogadywania" to już gorzej. Zmienił zasady rozliczania po tym jak już robota była na ukończeniu. Stwierdził, że nasze wcześniejsze dogadanie nie miało miejsca i że musiałem źle go zrozumieć... oczywiści chodziło o kasę.... W cenie bierze 18 zł/m2 dając gips Knaufa a nie żadne polskie g... Ściany są rzeczywiście wykonane dobrze, choć zdarzają mu się też "wpadki". Na szczęście nie ucieka i realizuje poprawki. A cementowo wapienne też robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 05.04.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Bardzo ciekawa dyskusja niestety prawda jest ze polska fabryka jedzie na starej technologi i starym parku maszynowym . Te testy akurat wykazały, że jakością polskie pustaki Porotherm nie ustępują niemieckim. Co więcej są od nich mocniejsze. Tak tylko sie akurat od porowatej ceramiki powoli odchodzi .Ciekawe ile tylko kosztuje ten nowy cieply pustak kosztuje i kedy bedzie on w sprzedazy u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 05.04.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Tak tylko sie akurat od porowatej ceramiki powoli odchodzi .Ciekawe ile tylko kosztuje ten nowy cieply pustak kosztuje i kedy bedzie on w sprzedazy u nas Bryta co ty dzisiaj za głupoty wygadujesz. Od ceramiki poryzowanej się odchodzi? Raczej na nią się przechodzi. A te twoje super pustaczki to tosamo co do tej pory tylko kanały wypełnione styropianem. Nie ma w ty żadnej nowej jakości. To to samo co ściana 2W ocieplona styropianem czyli termosik gwarantowany. Naprawdę nie ma się czym zachwycać. To czysty marketing tak jak Silka E. Mój dziadek ma z takiego materiału stodołę, która ma już 100 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 05.04.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! Czy komuś obiło się o uszy nazwisko Przybylski (Roman)? Jeśli ktoś coś wie o tym wykonawcy, bardzo proszę o informację. U mnie robił jako podwykonawca. Więcej na priv a czy on nie jest Polanowski? u mnie robił Uuuupsss … - mamy chyba małe nieporozumienie - Nasz góral od dachu, który jest super nazywa się Andrzej Polański .. i pozytywna opinia z mojej strony (i GrześkaB) dotyczy tego i tylko tego wykonawcy. Klaus - no problem możesz się poprzekomarzać - to mnie nie rusza - JA I TAK SWOJE WIM pozdr / Piotr w/w wykonawca robił u mnie więźbę nie polecam bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 05.04.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Tak tylko sie akurat od porowatej ceramiki powoli odchodzi .Ciekawe ile tylko kosztuje ten nowy cieply pustak kosztuje i kedy bedzie on w sprzedazy u nas Bryta co ty dzisiaj za głupoty wygadujesz. Od ceramiki poryzowanej się odchodzi? Raczej na nią się przechodzi. A te twoje super pustaczki to tosamo co do tej pory tylko kanały wypełnione styropianem. Nie ma w ty żadnej nowej jakości. To to samo co ściana 2W ocieplona styropianem czyli termosik gwarantowany. Naprawdę nie ma się czym zachwycać. To czysty marketing tak jak Silka E. Mój dziadek ma z takiego materiału stodołę, która ma już 100 lat. Oczywiscie ze sie odchodzi poniewaz standardy sa juz znacznie wyzsze dla sciany 1 warstwowej nowe produkty osiagaja 0,18 . I to nie jest zaden termos w srodku oni nie proponuja stropiany http://www.wienerberger.de oczywiscie ceramike tez sie sprzedaje bo musza do konca zuzyc linie technologiczne . Co do silki to wybacz ogladam programy budowlane juz od trzech lat i nigdy nie widzialam scian zewnetrznych z silki zbyt slaba izolacyjnosc swietnie za to nadaje sie jako sciany dzialowe bo tlumi chalasy lepiej niz beton Oczywiscie kazdy moze budowac z czego mu sie podoba . i pewnie w wypadku silki duza role gra cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 05.04.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 O Klaus ale ceramika poryzowata jak sama nazwa mowi to nie to samo co ceramika z wypelnieniem (ona nie ma w sobie przegrod z powietrzem ) i ma zupelnie inne parametry . Co do termosu to wybacz to okreslenie troche smieszne teraz jest tyle mozliwosci wentylacji ze ho ho... co do silki to nie twierdze ze jest to material nietrwaly tylko poprostu nie zbyt cieply Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 05.04.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 co do silki szczeze mowiac w niemczech stosuje sie ja glownie do scian dzialowach a nie nosnych do nosnych uzywa sie betonu poniewaz jest cieplejszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 05.04.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Co do silki szczeze mowiac w niemczech stosuje sie ja glownie do scian dzialowach a nie nosnych do nosnych uzywa sie betonu poniewaz jest cieplejszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 05.04.2006 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 I w takiej wersji tak przynajmniej rownierz w niemczech i holandi sie buduje Sciany zewnetrzne ytong Sciany wewnetrzne silka http://www.xella.pl/html/pol/pl/silka_i_ytong_domow_pracowni_archetron.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 05.04.2006 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 I w takiej wersji tak przynajmniej rownierz w niemczech i holandi sie buduje Sciany zewnetrzne ytong Sciany wewnetrzne silka http://www.xella.pl/html/pol/pl/silka_i_ytong_domow_pracowni_archetron.php No ale i co z tego wynika? A w Skandynawi z drewna sie buduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzesiekB 05.04.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 GrzesiekB dziekuję za opinie własnie u mnie zaczynają kłaść i dobrze mieć opinie od kogoś u kogo robili ,a co do" dogadywania "to czy chodzi o okna czy jeszcze o jakieś inne detale ? inne... dogadałem się z nim na"robotę" - a on póniej przeszedł na cenę za metr... i wciskał że nie było o tym mowy ... poza tym, tu przyznam było trochę mojej winy - tynki kładzie się bez posadzek, a więc trzeba pamiętać (a je tego nie brałem od uwagę), że do wymiaru ciany (pionowego) trzeba dodawac około 17 cm... niby nic, ale ostatecznie to robi dużš różnicę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzesiekB 05.04.2006 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Technicznie OK, co do "dogadywania" to już gorzej. Zmienił zasady rozliczania po tym jak już robota była na ukończeniu. Stwierdził, że nasze wcześniejsze dogadanie nie miało miejsca i że musiałem źle go zrozumieć... oczywiści chodziło o kasę.... W cenie bierze 18 zł/m2 dając gips Knaufa a nie żadne polskie g... Ściany są rzeczywiście wykonane dobrze, choć zdarzają mu się też "wpadki". Na szczęście nie ucieka i realizuje poprawki. A cementowo wapienne też robi? z tego co wiem - to nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 05.04.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 I w takiej wersji tak przynajmniej rownierz w niemczech i holandi sie buduje Sciany zewnetrzne ytong Sciany wewnetrzne silka http://www.xella.pl/html/pol/pl/silka_i_ytong_domow_pracowni_archetron.php No ale i co z tego wynika? A w Skandynawi z drewna sie buduje Poprostu Klaus mi zarzuca ze gadam glupoty ze ceramika poryzowata powoli wychodzi . A poprostu technologie caly czas sie zmieniaja i ida naprzod . U nas prawdopodobnie zauwazymy to z jakims 4 -5 letnim okresie . Co do silki niektorzy pewnie sie oburza bo pobudowali z tego materialu sciany zewnetrzne oczywiscie to ich sprawa ja tylko stwierdzam ze to nie wszedzie sie praktykuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 05.04.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Bodekku, Peterz, Monka, ponieważ porobiło się trochę zamieszania w ocenie wykonawców proponuję, żebyście wysłali swoje opinie Klausowi do rankingu. To jest naprawdę ogromnie ważne. Oczywiście każdy z nas wie, że najlepsi też się psują a źli dla jednego, mogą byc dobrzy dla innego, więc każdy sam musi podejśc z dystansem do przeczytanych opinii i sam ocenic ryzyko. Niemniej możliwośc konfrontacji ze zdaniem innych jest bardzo pomocna. Moje wieści z frontu. Zadzwonił dotychczasowy wykonawca i przekazał, że ściąga drugą swoją ekipę, ponoc doświadczonych ludzi o "... innych cechach charakteru..." i gwarantuje tempo oraz jakośc robót. Wycofuje również zarzuty wobec kierownika, kładąc je na karb "rozwydrzenia" poprzednich podwładnych. W tej sytuacji nie mam podstaw do zerwania umowy. Zobaczymy, jak będzie. Mam nadzieję, że ten nieprzyjemny incydent zmobilizuje go do lepszej pracy i wszystko zakończy się dobrze. Dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 05.04.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Co do silki niektorzy pewnie sie oburza bo pobudowali z tego materialu sciany zewnetrzne oczywiscie to ich sprawa ja tylko stwierdzam ze to nie wszedzie sie praktykuje To prawda. Materiał wymaga większego wysiłku przy budowie i rzeczywiście ogromnej dyscypliny przy ocieplaniu. Nie każdy go kocha , szczególnie wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombi 05.04.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 powitać grupę I WIADOMOŚĆ Z OSTATNIEJ CHWILI CENY STALI ZNÓW POSZŁY W GÓRĘ NIE DUZO ALE ZAWSZE TO W GÓRE DALEJ TO JA NIE BEDĘ KOMĘTOWAŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 05.04.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Bodekku, Peterz, Monka, ponieważ porobiło się trochę zamieszania w ocenie wykonawców proponuję, żebyście wysłali swoje opinie Klausowi do rankingu. To jest naprawdę ogromnie ważne. Oczywiście każdy z nas wie, że najlepsi też się psują a źli dla jednego, mogą byc dobrzy dla innego, więc każdy sam musi podejśc z dystansem do przeczytanych opinii i sam ocenic ryzyko. Niemniej możliwośc konfrontacji ze zdaniem innych jest bardzo pomocna. Moje wieści z frontu. Zadzwonił dotychczasowy wykonawca i przekazał, że ściąga drugą swoją ekipę, ponoc doświadczonych ludzi o "... innych cechach charakteru..." i gwarantuje tempo oraz jakośc robót. Wycofuje również zarzuty wobec kierownika, kładąc je na karb "rozwydrzenia" poprzednich podwładnych. W tej sytuacji nie mam podstaw do zerwania umowy. Zobaczymy, jak będzie. Mam nadzieję, że ten nieprzyjemny incydent zmobilizuje go do lepszej pracy i wszystko zakończy się dobrze. Dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Bedziemy trzymac kciuki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosikk 05.04.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 GrzesiekB dziekuję za opinie własnie u mnie zaczynają kłaść i dobrze mieć opinie od kogoś u kogo robili ,a co do" dogadywania "to czy chodzi o okna czy jeszcze o jakieś inne detale ? inne... dogadałem się z nim na"robotę" - a on póniej przeszedł na cenę za metr... i wciskał że nie było o tym mowy ... poza tym, tu przyznam było trochę mojej winy - tynki kładzie się bez posadzek, a więc trzeba pamiętać (a je tego nie brałem od uwagę), że do wymiaru ciany (pionowego) trzeba dodawac około 17 cm... niby nic, ale ostatecznie to robi dużš różnicę ... to chyba moja wizyta na twojej budowie narobiła trochę zamieszania ,ale nie wiedziałam, że jest ona bez twojej zgody a chciałam zobaczyć jak te tynki wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 05.04.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 I w takiej wersji tak przynajmniej rownierz w niemczech i holandi sie buduje Sciany zewnetrzne ytong Sciany wewnetrzne silka http://www.xella.pl/html/pol/pl/silka_i_ytong_domow_pracowni_archetron.php No ale i co z tego wynika? A w Skandynawi z drewna sie buduje Poprostu Klaus mi zarzuca ze gadam glupoty ze ceramika poryzowata powoli wychodzi . A poprostu technologie caly czas sie zmieniaja i ida naprzod . U nas prawdopodobnie zauwazymy to z jakims 4 -5 letnim okresie . Co do silki niektorzy pewnie sie oburza bo pobudowali z tego materialu sciany zewnetrzne oczywiscie to ich sprawa ja tylko stwierdzam ze to nie wszedzie sie praktykuje No oczywiscie ze nie wszedzie, jest tyle technologii do wyboru ze byloby dziwne gdyby wszyscy nagle zdecydowali sie na jedna. Ale rozumiem ze to byly dwa tematy - ceramika i silka. Bo silka przeciez nie jest ceramiką. SIlka jest ciezka i nie kazdy umie murowac z niej sciany na klej - i to jest bolaczka wykonawcow i to jest powod ,dla ktorych odradzaja budowe domu z tego materialu ,a nie dlatego ze jest zly czy nie nadaje sie na sciany nosne czy inne konstrukcje. Plusy silki to niewatpliwie naturalny material, grzyba w takim domu nie uwidzimy , rowniutkie sciany co punktuje przy wykanczaniu ( tynkowaniu). Rowne bloczki wynagradzaja ich ciężkosc przy murowaniu. I dlaczego ktos ma sie oburzac ze Tobie ten material na sciany nosne nie odpowiada, kazdy ma swoje zdanie - ja np. nie chcialabym domu drewnianego ale nie oznacza to ze jest on zly i ze ktos za moje upodobania mialby sie oburzac To jest tylko indywidualna ocena . Ja jeszce co do zmian opinni o wykonawcach. Jeszcze tydzien i zmienie zdanie o Anbudzie Byli tacy solidni a teraz doprosic sie ich nie mozna o skonczenie tego co im do skonczenia zostalo. Się zastanawiam czy nastapila u nich zmiana ludzi ( ekipy) - najmocniejszej strony kazdego wykonawcy jakby nie bylo, czy maja tyle roboty. Dam znac Klausowi jesli uznam ze nalezaloby w rankingu wykasowac ich z listy solidnych wykonawcow. Milej nocy wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts