Teska 30.04.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 cześć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 30.04.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Podciągam i przy okazji zapytam o kominy. Czy kupowaliście systemowe? Jeśli tak, to jakie, gdzie i za ile? Potrzebuję jeden do kominka, drugi do pieca kondensacyjnego. my mamy murowane, i do kominka i do kondensacyjnego pieca; próbowałas na Pomorskiej z tymi szalunkami? Nie wiem, jakich szukasz, bo ja brałam jeszcze z Przestrzennej (ale to te najprostsze Peri, czy jakos tak na A...), a najwięcej dostałam w Koraxie w Policach. Nie były doskonałe, ale były - ja też trafiłam na boom przed Vatem i nigdzie nie było szalunków. Nie bierzcie szalunków z KORAXU większego badziewia nie ma w całej okolicy. My z kolesiem też wzieliśmy do ogrodzenia. Nie było ani jednej równej płyty . namordowaliśmy się jak cholera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 30.04.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 maro74 zerknij na privka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 30.04.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 witam i o słoneczko pytam bo dostałam w spadku troszke roślinek i musze jechac wsadzic-ciocia sie przeprowadza i nie bedzie miała ogródka a ma doskonała reke do roślin i mam nadzieje ze u mnie tez tak pieknie bedzie rosło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 30.04.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 witam i o słoneczko pytam bo dostałam w spadku troszke roślinek i musze jechac wsadzic-ciocia sie przeprowadza i nie bedzie miała ogródka a ma doskonała reke do roślin i mam nadzieje ze u mnie tez tak pieknie bedzie rosło niestety...deszcz pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 30.04.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 a moze sie rozpogodzi? co?????? ale ponoc dopiero w srode ma byc ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 30.04.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 a moze sie rozpogodzi? co?????? ale ponoc dopiero w srode ma byc ładnie mial byc grillek, piwko....a tu nic...zostaje net i kanapa....aha i tv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 30.04.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Witam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 30.04.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 a moze sie rozpogodzi? co?????? ale ponoc dopiero w srode ma byc ładnie mial byc grillek, piwko....a tu nic...zostaje net i kanapa....aha i tv a my mimo to zrobiliśmy grilka a co trochę w kurtkach na dworku, a reszta w domku ale atmosfera grillowa i to się liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 30.04.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Podciągam i przy okazji zapytam o kominy. Czy kupowaliście systemowe? Jeśli tak, to jakie, gdzie i za ile? Potrzebuję jeden do kominka, drugi do pieca kondensacyjnego. Ja oczywiście jeszcze też nie stawiałem - ale już troszkę temat ćwiczyłem. Do kotła nie opłaca się systemowego. Najczęściej teraz piece mają zamkniętą komorę, a co za tym idzie przez komin pobierają powietrze do spalania i najlepiej to rozwiązać wpuszczoną do zwykłego kanału kominowego rurą dwuścienną danego producenta kotła. Systemowe kominy w takim zakresie będą strasznie drogie, a i podobno są problemy z podejściem z kotła. Oczywiście to było moje zdanie My zarówno do pieca, jak i do kominka mamy systemowy i na pewno teraz w tej drugiej budowie też takowy postawię. po dwóch latach użytkowania gdy przyszedł kominiarz powiedział, że przyyjemnie jest przychodzić do takich kominów, bo jest czyściutko i widać że ładnie się spala. Sąsiad postawił tradycyjne - już mu pękł i takie tam inne cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 30.04.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Podciągam i przy okazji zapytam o kominy. Czy kupowaliście systemowe? Jeśli tak, to jakie, gdzie i za ile? Potrzebuję jeden do kominka, drugi do pieca kondensacyjnego. my mamy murowane, i do kominka i do kondensacyjnego pieca; próbowałas na Pomorskiej z tymi szalunkami? Nie wiem, jakich szukasz, bo ja brałam jeszcze z Przestrzennej (ale to te najprostsze Peri, czy jakos tak na A...), a najwięcej dostałam w Koraxie w Policach. Nie były doskonałe, ale były - ja też trafiłam na boom przed Vatem i nigdzie nie było szalunków. Ja miałam te z Pomorskiej - super. Trochę dużo formalności papierkowych przy wypożyczeniu, ale I klasa - Baum cośtam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 30.04.2006 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Witam wieczorkiem z pięknego ale trochę pochmurnego Kołobrzegu. Kurde taki weekend a pogoda do kitu . Maro to może odhacz wizyty w moim imieniu zarówno u rodzinki w Dźwirzynie jak i u znajomych ze szkoły średniej, bo ja kompletnie nie mam czasu i zaniedbałam się w Kołobrzegu towarzysko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chokie 30.04.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Pozrawiam i przesylam Wam troche ciepla z drugiego końca globu.http://www.animowane-gify.com/gify/rozne/pogoda/80.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 30.04.2006 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Pozrawiam i przesylam Wam troche ciepla z drugiego końca globu. http://www.animowane-gify.com/gify/rozne/pogoda/80.gif troche????? wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martelia 30.04.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 witam wieczorkiem, pierwsze dyskusje z projektantem mamy za sobą Pilnie do rozwiązania pozostaje kwestia : POŚ czy szambo ? Co stawialibyście na działce 936 m2, dom ok 150 m2 pow.użytkowej, 4 osoby, glina spoista, działka położona najniżej w stosunku do sąsiednich, widoki na skanalizowanie terenu ok 2010, sąsiedzi mają szamba? Mąż upiera się przy POŚ, większość straszy kosztami montaż (np. wymiana gruntu i inne). Biorąc pod uwagę powyższe co poroponujecie? Miłej majówki marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 30.04.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Dzięki za odpowiedzi w sprawie kominów. Didi, jakie systemowe masz?Co do szalunków - zapisałam się w kolekę w kilku miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 30.04.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Pilnie do rozwiązania pozostaje kwestia : POŚ czy szambo ? Co stawialibyście na działce 936 m2, dom ok 150 m2 pow.użytkowej, 4 osoby, glina spoista, działka położona najniżej w stosunku do sąsiednich, widoki na skanalizowanie terenu ok 2010, sąsiedzi mają szamba? Mąż upiera się przy POŚ, większość straszy kosztami montaż (np. wymiana gruntu i inne). Biorąc pod uwagę powyższe co poroponujecie? Miłej majówki marta Przerabiałam ten temat, bo u mnie też glina oraz ił. Ostatecznie zdecydowałam się na szambo. Dużą rolę odegrał fakt, że nie mam gdzie odprowadzic oczyszczonej wody z POŚ. Są różne systemy oczyszczalni , nie każda wymaga wymiany gruntu ale zawsze trzeba gdzieś odprowadzic wodę. Najlepiej przelicz, co bardziej Ci się kalkuluje - spróbuj podzwonic po firmach asenizacyjnych i policz, ile miesięcznie będziesz płacic za opróżnianie szamba - włos jeży się na głowie, z drugiej strony opłaty za odprowadzanie ścieków do kanalizacji są wysokie. .Pamiętaj, nie masz obowiązku podłączenia do kanalizacji, jeśli masz POŚ. Jeśli masz namiary na rzetelnego wykonawcę, który daje wieloletnią gwarancję chyba warto zdecydowac się na POŚ na stałe. Jeśli ma to byc rozwiązanie tymczasowe, do momentu podłączenia do kanalizacji, ma sens tylko wtedy, gdy koszt zbiornika i wywozu nieczystości przez kilka lat będzie większy, niż POŚ (a jest to prawdopodobne przy założeniu opłat około 200-300 zł miesięcznie za opróżnianie szamba). A, jeszcze jedno. Jeśli gmina wykona kanalizację, to OK. Gorzej, jeśli będziecie musieli sami wyłożyc kasę. Może się okazac, że z racji najniższego położenia trzeba będzie wykonac przepompownię, której koszt zaczyna się od 15 tys. zł, chyba że zdecydujesz się na indywidualną, obsługującą tylko Twoją działkę, wówczas cena około 10 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 30.04.2006 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Podciągam i przy okazji zapytam o kominy. Czy kupowaliście systemowe? Jeśli tak, to jakie, gdzie i za ile? Potrzebuję jeden do kominka, drugi do pieca kondensacyjnego. Ja oczywiście jeszcze też nie stawiałem - ale już troszkę temat ćwiczyłem. Do kotła nie opłaca się systemowego. Najczęściej teraz piece mają zamkniętą komorę, a co za tym idzie przez komin pobierają powietrze do spalania i najlepiej to rozwiązać wpuszczoną do zwykłego kanału kominowego rurą dwuścienną danego producenta kotła. Systemowe kominy w takim zakresie będą strasznie drogie, a i podobno są problemy z podejściem z kotła. Oczywiście to było moje zdanie My zarówno do pieca, jak i do kominka mamy systemowy i na pewno teraz w tej drugiej budowie też takowy postawię. po dwóch latach użytkowania gdy przyszedł kominiarz powiedział, że przyyjemnie jest przychodzić do takich kominów, bo jest czyściutko i widać że ładnie się spala. Sąsiad postawił tradycyjne - już mu pękł i takie tam inne cuda A bo taki komin miał. W czasie wojny po zbombardowanych domach tylko kominy zostawały. Taki by na pewno nie pękł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Florek i Jadzia 01.05.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Pilnie do rozwiązania pozostaje kwestia : POŚ czy szambo ? Co stawialibyście na działce 936 m2, dom ok 150 m2 pow.użytkowej, 4 osoby, glina spoista, działka położona najniżej w stosunku do sąsiednich, widoki na skanalizowanie terenu ok 2010, sąsiedzi mają szamba? Mąż upiera się przy POŚ, większość straszy kosztami montaż (np. wymiana gruntu i inne). Biorąc pod uwagę powyższe co poroponujecie? Miłej majówki marta Przerabiałam ten temat, bo u mnie też glina oraz ił. Ostatecznie zdecydowałam się na szambo. Dużą rolę odegrał fakt, że nie mam gdzie odprowadzic oczyszczonej wody z POŚ. Są różne systemy oczyszczalni , nie każda wymaga wymiany gruntu ale zawsze trzeba gdzieś odprowadzic wodę. Najlepiej przelicz, co bardziej Ci się kalkuluje - spróbuj podzwonic po firmach asenizacyjnych i policz, ile miesięcznie będziesz płacic za opróżnianie szamba - włos jeży się na głowie, z drugiej strony opłaty za odprowadzanie ścieków do kanalizacji są wysokie. .Pamiętaj, nie masz obowiązku podłączenia do kanalizacji, jeśli masz POŚ. Jeśli masz namiary na rzetelnego wykonawcę, który daje wieloletnią gwarancję chyba warto zdecydowac się na POŚ na stałe. Jeśli ma to byc rozwiązanie tymczasowe, do momentu podłączenia do kanalizacji, ma sens tylko wtedy, gdy koszt zbiornika i wywozu nieczystości przez kilka lat będzie większy, niż POŚ (a jest to prawdopodobne przy założeniu opłat około 200-300 zł miesięcznie za opróżnianie szamba). A, jeszcze jedno. Jeśli gmina wykona kanalizację, to OK. Gorzej, jeśli będziecie musieli sami wyłożyc kasę. Może się okazac, że z racji najniższego położenia trzeba będzie wykonac przepompownię, której koszt zaczyna się od 15 tys. zł, chyba że zdecydujesz się na indywidualną, obsługującą tylko Twoją działkę, wówczas cena około 10 tys. Witam My mamy podobny problem ale projektant zaproponowal POŚ obecnie mozna oczyscic scieki do takiego stopnia ze mozna zasilic oczko wodne a koszt przy nawet super srodkach to max 300zl rocznie. Jezeli macie dzialke w naj nizszym punkcie to przepompownie postawia wlasnie tam i scieki od sasiadow beda splywac do was przepompownia wiaze sie tez z zapachami awariami serwisem itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 01.05.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Podciągam i przy okazji zapytam o kominy. Czy kupowaliście systemowe? Jeśli tak, to jakie, gdzie i za ile? Potrzebuję jeden do kominka, drugi do pieca kondensacyjnego. my mamy murowane, i do kominka i do kondensacyjnego pieca; próbowałas na Pomorskiej z tymi szalunkami? Nie wiem, jakich szukasz, bo ja brałam jeszcze z Przestrzennej (ale to te najprostsze Peri, czy jakos tak na A...), a najwięcej dostałam w Koraxie w Policach. Nie były doskonałe, ale były - ja też trafiłam na boom przed Vatem i nigdzie nie było szalunków. Nie bierzcie szalunków z KORAXU większego badziewia nie ma w całej okolicy. My z kolesiem też wzieliśmy do ogrodzenia. Nie było ani jednej równej płyty . namordowaliśmy się jak cholera. zdecydowanie się z tym zgadzam, ale jesli nigdzie indziej nie ma, albo terminy są 3 miesięczne, to jedyną alternatywą jest szalunek z desek, albo można jeszcze łapkami własnymi potrzymać..albo wziąć z Koraxu. Bazując na swoim doświadczeniu, proponuję jednak dobrze je pospinać, popodpierać z zewnątrz i poprosić pana betoniarkowego, żeby tą pompką tak nie szarżował i trochę delikatniej beton wlewał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts