Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

witam grupkę po długim niebycie

cóż wolne było i się skończyło

Teska - sorki ale nie było kiedy "taczki załadować" wciąż coś, a raczej ktoś najeżdżał wiochę naszą pomajować u nas. w sumie jestem zmęczona tym wolnym.

Super, że u ciebie prace tarasowe rozpoczęte.

pozdrawiam wszystkich

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Nie ma jak w domku (malym, ciasnym ale wlasnym), po co to się czlowiek po wiecie wlóczy. Dziesięć dni nas nie bylo, a wszystko sie pięknie wkolo zazielenilo. Kurcze, ale mi sie rymnelo :oops: :) Koniec laby, akumulatory naladowane. Pora wracać do pracy, a po pracy pchac budowe domu do przodu.[/code]

połaziłam sobie przez ubiegły tydzień po Beskidach. Dobrze, że u nas wiosna, bo tam, powyżej 1000m śnieg leży i nawet wyciąg koło schroniska chodzi. Ale było super i - o dziwo - mało ludzi.

Ledwie wróciłam, a tu telefony się urywają - projekty branżowe gotowe (= trzeba płacić :p ), tylko architekt i konstruktor jeszcze w tyle zostali.

Teska, ja też choruję na taras (na gruncie) i podjazdy z kostki granitowej, tylko mam wątpliwości, czy da się ją na tyle równo położyć, żeby się meble ogrodowe nie chwiały?

hello,

znowu piekny dzień ;)

Poszukuję kontaktu do kosztorysantów. Jeden złożył mi ofertę na kosztorys do banku za 1.200,00, drugi za 800,00. Sądziłam, ze w 500,00 się zamknę, a tu taka "niespodzianka".

Pomożecie?

Miłego dnia

Martelia zadzwon do biura projektow, w ktorym kupilas projekt, oni maja kosztorysy na kazdy projekt - kosztuje u nich jakies 300zl z tego co sie orientuję.

Agnieszka1, z mapki Biura Gospodarki przestrzennej wynika, że obwodnica biec będzie powyżej jeziora w Bartoszewie (swoją drogą szkoda, bo to fajna wieś letniskowa), potem pewnie na górce przed wjazdem do Tanowa przetnie drogę wojewódzką i połączy się z szosą na Police w okolicach obecnej krzyżówki.

Sądzę, że dokładne mapki powinni mieć w powiatowym zarządzie dróg w Policach.

Jak tam dzieciaczek? Poskładany?[/code]

Ja też glówkuje nad tarasem. "Podjazd" (nazwa troche na wyrost, bo naprawde niewielkich rozmiarów) będzie z kostki granitowej. Ale taras i ganek przed wejciem chcialabym miec oblożone lupkiem kwarcytowym.

http://kamieniarstwo.strefa.pl/index_pliki/Page1566.htm

Tylko nie za bardzo wiem gdzie w okolicy szukać tego materialu i solidnego wykonawcy :-? No i nie wiem czy robic taras bezporednio na utwardzonym gruncie czy wylewac fundamenty. Na dodatek wychodzi nam duza roznica w poziomie terenu, a miejsca na spadek niewiele.

Agnieszka1, z mapki Biura Gospodarki przestrzennej wynika, że obwodnica biec będzie powyżej jeziora w Bartoszewie (swoją drogą szkoda, bo to fajna wieś letniskowa), potem pewnie na górce przed wjazdem do Tanowa przetnie drogę wojewódzką i połączy się z szosą na Police w okolicach obecnej krzyżówki.

Wlaśnie mamę swoją wysyłam żeby mi tą obwodnicę sprawdzila. Jedna nitka to wlasnie tak jak mowisz, ale druga cos mi sie wydaje ze będzie biegła przez srodek Tanowa - tak gdzies zobaczylam,ale teraz nie mogę odszukac tej mapki. Mam nadzieję ze nie droga ktorą chodzą dzieci do szkoły.

Chirurg był na wizycie domowej - wszystko ok :p dzięki za zainteresowanie :p

Wlasnie mame swoja wysylam zeby mi ta obwodnice sprawdzila. Jedna nitka to wlasnie tak jak mowisz, ale druga cos mi sie wydaje ze bedzie biegla przez srodek Tanowa - tak gdzies zobaczylam,ale teraz nie moge odszukac tej mapki. Mam nadzieje ze nie droga ktora chodza dzieci do szkoly.

Chirurg byl na wizycie domowej - wszystko ok :p

Też mam taką nadzieję. Do tej trasy, która jest na mapce będzie ode mnie ok. 600m w prostej linii przez las i nie chciałabym bliżej. :(

witam grupkę po długim niebycie

cóż wolne było i się skończyło

Teska - sorki ale nie było kiedy "taczki załadować" wciąż coś, a raczej ktoś najeżdżał wiochę naszą pomajować u nas. w sumie jestem zmęczona tym wolnym.

Super, że u ciebie prace tarasowe rozpoczęte.

pozdrawiam wszystkich

no panowie robią....i wiesz...fajnie wyglada :lol: :lol:

połaziłam sobie przez ubiegły tydzień po Beskidach. Dobrze, że u nas wiosna, bo tam, powyżej 1000m śnieg leży i nawet wyciąg koło schroniska chodzi. Ale było super i - o dziwo - mało ludzi.

Ledwie wróciłam, a tu telefony się urywają - projekty branżowe gotowe (= trzeba płacić :p ), tylko architekt i konstruktor jeszcze w tyle zostali.

Teska, ja też choruję na taras (na gruncie) i podjazdy z kostki granitowej, tylko mam wątpliwości, czy da się ją na tyle równo położyć, żeby się meble ogrodowe nie chwiały?

hmm...a czemu nie??? sasiedzi z tej kostki maja taras...i w centrum kamienia kupione granitowe takie wieksze kafle jakby....super

do trobe : czy ten ktoś robił tobie kosztorys? Jesteś zadowolony?

Odp. I: tak

Odp. II: hm, to nie takie proste. Na wejściu usłyszałam, że mam "życiowo" 20% odjąć od sumy w kosztorysie. Jednak na etapie fundamentów wcelował się dokładnie. Pewna będę po budowie. Moja projektantka i kierownik twierdzą, że jest OK.