Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Witam :lol:

Czy ktoś stawiał ściany zewnętrzne z porotonu?? Opinie takie różne, że już mozna zgłupieć :-?

Moja sąsiadka jest architektem i właśnie z Porotonu będzie stawiac dom ale sprowadza go z Niemiec. Co do wyboru marteriału, to nie przejmuj się zanadto - każdy ma zalety i wady, z każdego da się postawic zarówno dobry, jak zły dom, każdy też ma gorących zwolenników i równie zażartych przeciwników.

Ktoś tu, na Forum ma sensowne motto : Słuchaj innych ale trzymaj się własnego rozumu.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

A co z dzialkami kolo Teski w Koscinie

Też się wybieram. Tylko muszę się umówić z Teską na przyszły tydzień. Tylko sama muszę wiedzieć jak stoję z czasem. Nie chcę blokować Teski jakimś terminem.

A z ostatnich doniesień to mąż słyszał, że w Tanowie jakaś spółdzielnia wykupiła teren pod szeregowce. Asia

Witam z wieczora. Ale się rozpisaliście przez dwa dni... aż zaległosci mi się porobiły w czytaniu :wink:

U nas walki z tynkami i tynkarzami ciąg dalszy. Sytuacja napięta. :wink: Tak to jest jak się trafi majster co baby-inwestorki nie doceni ("a co mi tu baba bedzie rządzić..." ):evil: :evil: Do potulnych baranków nie należę i nogą tupnąć potrafię jak trzeba postawić na swoim.

A co z dzialkami kolo Teski w Koscinie

Też się wybieram. Tylko muszę się umówić z Teską na przyszły tydzień. Tylko sama muszę wiedzieć jak stoję z czasem. Nie chcę blokować Teski jakimś terminem.

A z ostatnich doniesień to mąż słyszał, że w Tanowie jakaś spółdzielnia wykupiła teren pod szeregowce. Asia

Witam,

a wie mąż gdzie w Tanowie te szeregowce?

Swego czasu parę działek mieli przy ul. Szkolnej, widziałam tablice

...

Moja sąsiadka jest architektem i właśnie z Porotonu będzie stawiac dom ale sprowadza go z Niemiec...

Witam

Cały sprzedawany w Polsce Poroton pochodzi z Niemiec :lol:

Cytat ze strony Robena:

W Reetz ( Brandenburgia ) powstał zakład produkujący Poroton, a w Środzie Śląskiej ( Polska ) zbudowano fabrykę cegły klinkierowej i dachówki ceramicznej.

pozdrawiam

Konrad

Witaj Mirlandio

Co tam u ciebie slychac masz juz podlaczona wode

Witaj,

Rosną pomalutku ścianki fundamentowe, czyli ciągle jeszcze siedzę w dole :) Wode mam juz na działce ale jeszcze nie wprowadzoną do domu bo.... nie ma domu :lol:

Ponawiam pytanie wcześniejsze - czy naprawdę nikt kto ma szambo nie ma zainstalowanej szybkozłączki do podłączenia szambiarki? Gdzie tego w ogóle szukać.

Pozdrawiam, :wink:

...

Moja sąsiadka jest architektem i właśnie z Porotonu będzie stawiac dom ale sprowadza go z Niemiec...

Witam

Cały sprzedawany w Polsce Poroton pochodzi z Niemiec :lol:

Cytat ze strony Robena:

W Reetz ( Brandenburgia ) powstał zakład produkujący Poroton, a w Środzie Śląskiej ( Polska ) zbudowano fabrykę cegły klinkierowej i dachówki ceramicznej.

pozdrawiam

Konrad

Ale ona autentycznie kupiła w Niemczech, przynajmniej tak twierdzi. :roll:

Cz nie wiecie przypadkiem co zrobić z ziemią wykopana z fundamentów jest gliniasta i nie nadaje sie do rozsypania wokół domu

kto to wywozi , czy trzeba samemu załatwić miejsce zrzutu no i ile to kosztuje

Ja płaciłam za wywóz 100,00 od "Mana", nie interesowało mnie, gdzie jest wywożona - facet podpisał oświadczenie, że wywozi na swój teren i bierze za to odpowiedzialnośc. Ja też mam samą glinę i iły. Częśc ziemi posłużyła do obsypania fundamentów z zewnątrz - do tego się nadaje, chyba, że zamierzasz robic drenaż opaskowy, wtedy trzeba wymienic. Częśc jeszcze jest na działce, tworząc kopiec ale oddam sąsiadowi, który będzie podwyższał swój teren.

Witaj Mirlandio

Witaj,

Rosną pomalutku ścianki fundamentowe, czyli ciągle jeszcze siedzę w dole :) Wode mam juz na działce ale jeszcze nie wprowadzoną do domu bo.... nie ma domu :lol:

Ponawiam pytanie wcześniejsze - czy naprawdę nikt kto ma szambo nie ma zainstalowanej szybkozłączki do podłączenia szambiarki? Gdzie tego w ogóle szukać.

mirlandia, ja bym na początek popytała w firmach sprzedających szamba, np.

--------------------------------------------------------------------------------

KI. Sp. z o.o. Studnie kanalizacyjne, wodomierzowe, zbiorniki betonowe

70-760 Szczecin, 0 602 70 50 08

--------------------------------------------------------------------------------

Gryf-Plast. Art. sanitarno - instalacyjne. Kuźma D.

74-100 Gryfino, 0 91 416 34 36

Witaj Mirlandio

Witaj,

mirlandia, ja bym na początek popytała w firmach sprzedających szamba, np.

KI. Sp. z o.o. Studnie kanalizacyjne, wodomierzowe, zbiorniki betonowe

70-760 Szczecin, 0 602 70 50 08

Gryf-Plast. Art. sanitarno - instalacyjne. Kuźma D.

74-100 Gryfino, 0 91 416 34 36

dzięki Maggie, od tego zacznę,

pozdrowionka

witam wszystkich i ponawiam PROŚBE o tanich fachowców od przyłacz wody bo moi - drodzy -sami oceńcie czy to niedrogo 4,5 tys +500 za podlicznik na ogród :evil:

U nas w ubieglym roku 3800 plus 600 za podlicznik (materialy i robocizna).

chokie-a mozesz dać namiar na tych swoich od przyłacza wody?

WITAM GRUPKĘ,

wczoraj byłam w salonie M&S okna na Gdańskiej - bardzo kompetentna i symapatyczna obsługa. Polecam wszystkim, którzy chcą mieć orientację w temacie okien.

Mają fajne parapety zewnętrzne z granitu (wcześniej sądziłam, że nigdy w życiu takich) rudo-brązowe, które według mnie super komponują się z oknami ciemny orzech.