Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Hej, dawno mnie nie było.

Mam pytanie- ktoś ostatnio sprzedawał mieszkanie- czy oświadzczenie do US o przeznaczeniu otrzymanej kasy na cele mieszkaniowe można znaleźć gdzieś w internecie czy muszę jechać do US?? Z góry dziękuję za odpowiedź. :lol:

Ja sprzedawalam :p

Oswiadczenie piszesz sama na kartce papieru :) nie ma na to drukow.

wlasnie tydzien temu skladalam :)

pozdr.

czy to jest obligatoryjne ???

ja sprzedawałem ale nikt nic o oświadczeniu nie mówił :o

Jak nie składałeś oświadczenia, to zapłacisz podatek

Boddeku

a ile lat posiadałeś mieszkanie?

ustawa mówi tak: jeśli od dnia zakupu mieszkania do jego odsprzedania nie minęło pięć lat to nalezy zapłacić podatek od jego wartości w wysokości 10%

od 1992 roku

wy mnie nie straszcie bo zawał gotowy !

jednym słowem uratowałm Ci życie :D

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Aha to jak rozumiem musze się okazać rachunkami na część tych wydatków i pewnie musi to być jakaś rozsądna część nie tylko 10% ale pewnie min 70 % czy dobrze kumam :wink: ?

czyli: aby w ogóle nie zapłacić podatku musisz wydatkować pełną kwotę w ciągu dwóch lat, bo od podatku jest wolna tylko ta część, która jest przeznaczona na zakup gruntów, budowę itd. od reszty musiałbyć zapłacić podatek

Aha to jak rozumiem musze się okazać rachunkami na część tych wydatków i pewnie musi to być jakaś rozsądna część nie tylko 10% ale pewnie min 70 % czy dobrze kumam :wink: ?

czyli: aby w ogóle nie zapłacić podatku musisz wydatkować pełną kwotę w ciągu dwóch lat, bo od podatku jest wolna tylko ta część, która jest przeznaczona na zakup gruntów, budowę itd. od reszty musiałbyć zapłacić podatek

Trochę żle zinterpretowałem to co wcześniej napisałaś, teraz wiem że podatku nie zapłacę i nie muszę skaładać oświadczenia ok. Tylko cały czas rozchodzi mi się o to czy urząd bedzie mnie rozliczał potem z kasy za mieszkanie którą wydam na budowę domu i czy będzie wymagał rachunki na wszystko co do złotówki czy jest jakaś kwota czy procentowa wielkośc na jaką musze mieś potwierdzenie w postaci faktur że wydałem to na budowę np 70,80 % kwoty jak to jest?.

Dobrze, ze mecz jest będzie pusto :lol: :lol: Jak gdzieś zobaczycie zielony samochód jadący pomału i rozgladających sie w nim ludków tzn że to my oglądamy słupki i elewacje. A gdzie pojedziemy to niewiem :lol: :lol:

A jak zobaczysz koło swojej budowy zielonego kombiaka to nie rzucaj kamieniami to ja będę podglądał postępy :wink:

Dobrze, ze mecz jest będzie pusto :lol: :lol: Jak gdzieś zobaczycie zielony samochód jadący pomału i rozgladających sie w nim ludków tzn że to my oglądamy słupki i elewacje. A gdzie pojedziemy to niewiem :lol: :lol:

A jak zobaczysz koło swojej budowy zielonego kombiaka to nie rzucaj kamieniami to ja będę podglądał postępy :wink:

oj samochodem nie radzę, dziury jak diabli :-? , szkoda autka :roll:

Dziś u nas (czyt. prawobrzeże) otwarcie Castoramy. Uff! No to teraz już mam wszystko pod ręką :D

ja tez :lol: -byłam ok 10 ale tylko na chwilke wpadłam zobaczyc w jakiej cenie maja cement-1zł taniej a musze dokupic jeszcze ok1 t to 40 zł w kieszeni na co nieco :lol: reszta nie wiem ,na spokojnie pojadę w piatek

Ja też tak mam :wink: . I jeszcze czasem ukradkiem robię zdjęcia ...

to mi podpowiedziałaś :D , jakoś na to nie wpadłam, nie mam cyfrówki i przez tą budowę szybko nie kupimy, ale mam kamerę to pofilmujemy z ukrycia, dobrze że mam czarne szyby, przynajmniej właściciele nie poszczują nas pieskami :lol: :lol:

oj samochodem nie radzę, dziury jak diabli :-? , szkoda autka :roll:

Już tamtędy jeździłem fakt dziury niezłe , lepszy na ten teren rower :wink:

I znów pozbyłam sie kaski, tym razem na sciany działowe i jeszcze piasek w drodze :x :x

super sie wydaje no nie? :lol: -mi został jeszcze tydzien zeby zdecydoawać sie jakie kominy-jeden napewno murowany do kominka a le nie mozemy sie zdecydowac na drugi w kotłowni :evil: o kolorze klinkieru na kominy nie wspomne