Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Hej, dawno mnie nie było.

Mam pytanie- ktoś ostatnio sprzedawał mieszkanie- czy oświadzczenie do US o przeznaczeniu otrzymanej kasy na cele mieszkaniowe można znaleźć gdzieś w internecie czy muszę jechać do US?? Z góry dziękuję za odpowiedź. :lol:

Ja sprzedawalam :p

Oswiadczenie piszesz sama na kartce papieru :) nie ma na to drukow.

wlasnie tydzien temu skladalam :)

pozdr.

czy to jest obligatoryjne ???

ja sprzedawałem ale nikt nic o oświadczeniu nie mówił :o

Jak nie składałeś oświadczenia, to zapłacisz podatek

Boddeku

a ile lat posiadałeś mieszkanie?

ustawa mówi tak: jeśli od dnia zakupu mieszkania do jego odsprzedania nie minęło pięć lat to nalezy zapłacić podatek od jego wartości w wysokości 10%

od 1992 roku

wy mnie nie straszcie bo zawał gotowy !

to spij spokojnie mineło 5 pełnych kalendarzowych lat ....dlatego nawet notariusz cie nie poinformowal...

Nie zaplacilby podatku jesli nie zlozyl oswiadczenia jesli ma faktury na to ze wydal ta kase na dom.

Sa dwie mozliwosci

- zlozenie oswiadczenia - wtedy US przez 2 lata nie ma prawa wezwac do udokumntowania wydania kasy na dom/mieszkanie nowe. Tak wiec mozna przez 2 lata spokojnie zbierac faktury.

- Nie zlozenie oswiadczenia, US moze w kazdej chwili, nawet za tydzien wezwac i kazac pokazac faktury

Co do tego ze jak minelo 5 lat to spoko, to nie wiem, ale skoro mowicie pewnie tak jest .

Agnieszka

na złożenie oświadczenia jest 14 dni od podpisania umowy, jeśli się nie zrobi tego w tym terminie to grozi normalne postępowanie administacyjno podatkowe i kara za niezłożenie deklaracji + oczywiście karne odsetki od kwoty zaległości podatkowej. Ale zawsze jest lepiej jeśli to podatnik zauważy błąd bo wtedy zostają mu do zapłacenia TYLKO podatki z odsetkami a już nie ma kary

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Teska

ja w sprawie tej Twojej robini! Mam pytanko czy ona była sadzona jesienią? Jeśli tak to wiem co jej może być na 90%, a jeśli teraz wiosną to prześlij mi na maila jej zdjęcie

Didi

ona była sadzona w lipcu.....podlewam ja teraz i liscie te nie zwiedniete sa oki....suche obciełam...

To powiem Ci, że to są objawy jej przemarznięcia. Pozwól jej odżyć.

My przed wejściem do domu mieliśmy piekny ostrokrzew - przemarzł strasznie :evil: , ale zaczyna odżywać. Więc trzeba cierpliwości.

Teska

ja w sprawie tej Twojej robini! Mam pytanko czy ona była sadzona jesienią? Jeśli tak to wiem co jej może być na 90%, a jeśli teraz wiosną to prześlij mi na maila jej zdjęcie

Didi

ona była sadzona w lipcu.....podlewam ja teraz i liscie te nie zwiedniete sa oki....suche obciełam...

To powiem Ci, że to są objawy jej przemarznięcia. Pozwól jej odżyć.

My przed wejściem do domu mieliśmy piekny ostrokrzew - przemarzł strasznie :evil: , ale zaczyna odżywać. Więc trzeba cierpliwości.

to mnie pocieszyłaś.....kwaitki ma piekne.....podlewam...mysle ze bedzie oki

Teska

A może znasz Crinodendron hookerianum

http://www.holehirdgardens.org.uk/gallery/albums/userpics/crinodendron_50.jpg

Pasuje mi do kąta ale nie wiem gdzie kupić.

Hej, dawno mnie nie było.

Mam pytanie- ktoś ostatnio sprzedawał mieszkanie- czy oświadzczenie do US o przeznaczeniu otrzymanej kasy na cele mieszkaniowe można znaleźć gdzieś w internecie czy muszę jechać do US?? Z góry dziękuję za odpowiedź. :lol:

Ja sprzedawalam :p

Oswiadczenie piszesz sama na kartce papieru :) nie ma na to drukow.

wlasnie tydzien temu skladalam :)

pozdr.

czy to jest obligatoryjne ???

ja sprzedawałem ale nikt nic o oświadczeniu nie mówił :o

Jak nie składałeś oświadczenia, to zapłacisz podatek

Boddeku

a ile lat posiadałeś mieszkanie?

ustawa mówi tak: jeśli od dnia zakupu mieszkania do jego odsprzedania nie minęło pięć lat to nalezy zapłacić podatek od jego wartości w wysokości 10%

od 1992 roku

wy mnie nie straszcie bo zawał gotowy !

to spij spokojnie mineło 5 pełnych kalendarzowych lat ....dlatego nawet notariusz cie nie poinformowal...

Nie zaplacilby podatku jesli nie zlozyl oswiadczenia jesli ma faktury na to ze wydal ta kase na dom.

Sa dwie mozliwosci

- zlozenie oswiadczenia - wtedy US przez 2 lata nie ma prawa wezwac do udokumntowania wydania kasy na dom/mieszkanie nowe. Tak wiec mozna przez 2 lata spokojnie zbierac faktury.

- Nie zlozenie oswiadczenia, US moze w kazdej chwili, nawet za tydzien wezwac i kazac pokazac faktury

Co do tego ze jak minelo 5 lat to spoko, to nie wiem, ale skoro mowicie pewnie tak jest .

Agnieszka

na złożenie oświadczenia jest 14 dni od podpisania umowy, jeśli się nie zrobi tego w tym terminie to grozi normalne postępowanie administacyjno podatkowe i kara za niezłożenie deklaracji + oczywiście karne odsetki od kwoty zaległości podatkowej. Ale zawsze jest lepiej jeśli to podatnik zauważy błąd bo wtedy zostają mu do zapłacenia TYLKO podatki z odsetkami a już nie ma kary

14 dni masz na zlozenie PIT-u a nie oswiadczenia do pitu :) a mowa byla o oswiadczeniach

Agnieszka

Tu cytat:

Oświadczenie w urzędzie

Podatnik, który chce skorzystać ze zwolnienia z 10-proc. podatku od sprzedaży nieruchomości ze względu na planowaną inwestycję mieszkaniową, powinien złożyć w urzędzie skarbowym w ciągu 14 dni od dnia sprzedaży oświadczenie o przeznaczeniu przychodu ze sprzedaży na wskazane wyżej cele. Jeżeli oświadczenia nie składa, musi w tym samym terminie zapłacić podatek w wysokości 10 proc. od przychodu uzyskanego ze sprzedaży (na PIT-23). Nie wolno czekać na wezwanie z urzędu. Obowiązuje zasada samoopodatkowania, czyli samemu trzeba obliczyć i wpłacić daninę.

Jest to podatek ryczałtowy. Przychodu ze sprzedaży nie dolicza się do innych przychodów sprzedającego i nie uwzględnia w zeznaniu rocznym.

Jeśli podatnik nie przeprowadzi inwestycji mieszkaniowych lub nie uczyni tego w ciągu dwóch lat, musi najpóźniej następnego dnia po upływie tego terminu zapłacić podatek wraz z odsetkami. Odsetki te pobierane są za okres od 14. dnia po sprzedaży, w związku z którą ten podatek się należy. Aż do upływu dwu lat od sprzedaży wynoszą połowę karnych odsetek za zwłokę w płaceniu podatków. Po upływie dwu lat od sprzedaży od niezapłaconego podatku należą się odsetki w pełnej wysokości odsetek za zwłokę w zapłacie podatków.

I w innym miejscu w orzecznictwie izby skarbowej:

Zgodnie z art. 28 cytowanej ustawy podatek od przychodu ustala się w formie ryczałtu w wysokości 10% uzyskanego przychodu. Podatek ten jest płatny bez wezwania w terminie 14dni od dnia dokonania odpłatnego zbycia na rachunek urzędu skarbowego właściwego wg miejsca zamieszkania podatnika. Zasada ta nie ma zastosowania do podatników dokonujących sprzedaży nieruchomości i praw majątkowych określonych w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a)-c), którzy w terminie 14 dni od dnia dokonania tej sprzedaży złożą oświadczenie, że przychód uzyskany ze sprzedaży przeznaczą na cele określone w art.21 ust 1 pkt 32 lit. a) lub lit.e). Jeżeli nie zostaną spełnione warunki, o których mowa w art. 21 ust.1 pkt 32 lit. a) lub lit. e), podatek jest płatny najpóźniej następnego dnia po upływie terminów określonych w tym przepisie wraz z odsetkami

I znów pozbyłam sie kaski, tym razem na sciany działowe i jeszcze piasek w drodze :x :x

super sie wydaje no nie? :lol: -mi został jeszcze tydzien zeby zdecydoawać sie jakie kominy-jeden napewno murowany do kominka a le nie mozemy sie zdecydowac na drugi w kotłowni :evil: o kolorze klinkieru na kominy nie wspomne

kolor klinkieru to wiedziałam od razu gorzej teraz ze słupami :lol: Co do kominow to też jeszcze nie zdecydowalam, murarze namawiaja na gotowce - ale wiadomo bo im łatwiej), ale sama nie wiem

no właśnie,patzrą zeby jak najmniej sie narobic,ja dzisiaj usłyszałam ,ze mogłam kupuc wapno w płynie(bo przeciez ciezko nasypac do beczki i zalas woda)wystarczy ze kupiłam dysperbit i nie musza topic smoły,ale o dziwo na kominy systemowe mnie nie namawiają :lol:

Didi nie moge znalezc odpowiedniej strony ale znalazlam inna:

http://www.parcela.jaw.pl/index.php?option=content&task=view&id=10&Itemid=2

na koncu czytamy :

Warto wiedzieć też, że Ministerstwo Finansów w piśmie nr. PB2/MK-033-0923-4/02 skierowanym do izb, urzędów skarbowych i urzędów kontroli skarbowej przyznaje, że nie złożenie oświadczenia w terminie 14 dni od daty sprzedaży nie wyłącza możliwości zwolnienia uzyskanego przychodu z podatku, jeżeli podatnik w ciągu 2 lat wyda uzyskane pieniądze na cele mieszkaniowe.

Tak samo poinformowal mnie nasz US.

Z tym ze ja d....y dałam, po cholerę składałam to wsio skoro mieszkanie kupiłam ponad 5 lat temu ?

czy w zwiazku z tym jak wezwie mnie urzad po 2 latach abym udowodnila faktury a ja powiem ze ich nie mam, i ze niepotrzebnie zlozylam to wszystko bo mieszkanie kupilam ponad 5 lat temu - bedzie ok?

Dobry Wieczór,

Dzięki seedeczne za tak żywy odzew. W tzw. międzyczasie dotarłam jednak do US nr 1.; Okazuje sie, że mają specjalne formularze oświadczeń i jeszcze dodtakowo każą wypoełnić PIT 23 i co dziwne jeśli mieliśmy mieszkanie kupine jako wspólność małżeńska to musimy wypełnić 2 oświadczenia i dwa PITy czyli po jednym na łebka po polowie sumy :o

Miłego długiego weekendu. :lol:

Witam świątecznie :lol: :lol:

Ale pusto :roll: pewnie wszyscy wybrali się na wycieczki, pogoda super 8) 8) Chętnie też pojechałabym nad morze :D

Ja wybieram sie w lipcu do tym razem do kolobrzegu :D

Kołobrzeg jest cool ja co co najmniej 2 razy w roku jestem z rodzinką w Kołobrzegu.

Ja tez lubie Kolobrzeg , fajnie tez jest w Ustce a tak super podoba mi sie w Dzwizynie (rewelacyjne polaczenie plazy z lasem sosnowym ) niestety nie chca z psami :cry:

Dźwirzyno jest super tylko trzeba się do plaży przez ten las przebijać ale to szczegół :wink: , my tam zawsze jeździmy na plażę bo w samym Kołobrzegu to ludzie jak sardynki leżą jeden na drugim, no i w sezonie do portu wq Dźwirzynie na świeżą rybkę obowiązkowo. :). Ja jeżdzę tam z psem ale tobie chyba chodzi o nocleg że tam nie chcą tak?. Ja na szczęście mam ciotkę w Koobrzegu więc u niej się instalujemy :wink: .

Dźwirzyno jest super tylko trzeba się do plaży przez ten las przebijać ale to szczegół :wink: , my tam zawsze jeździmy na plażę bo w samym Kołobrzegu to ludzie jak sardynki leżą jeden na drugim, no i w sezonie do portu wq Dźwirzynie na świeżą rybkę obowiązkowo. :). Ja jeżdzę tam z psem ale tobie chyba chodzi o nocleg że tam nie chcą tak?. Ja na szczęście mam ciotkę w Koobrzegu więc u niej się instalujemy :wink: .

fajnie masz z tą ciocią, my niestety nie mamy rodzinki nad morzem, jedynie w górach :( :(

fajnie masz z tą ciocią, my niestety nie mamy rodzinki nad morzem, jedynie w górach :( :(

A ja za to w górach nie mam :(

Rodzinke tez mam nad morzem w Gdyni 1o min spacerkiem przez las

Tylko u rodziny nie bardzo sie odpoczywa bo kawki ,obiadki sami rozumiecie :D