Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

witam piateczkowo...

nabyłam łupek....bede murek budowac.......no w kazdym razie mam taki zamiarek..... :lol: :lol:

Lupek czy to chodzi o takiego piaskowca w plytach na murki, czy to cos innego :lol:

bo kojazyl mi sie z dachami

łupek to taki piaskowiec :lol: ale nie w plytach, takie wieksze i mniejsze kawałki....od jutra zaczynam zabawe :lol:

Witam piątkowo. Zaczyna się chyba gorący weekend bo parówa dziś nie znośna. Ja się kochani na kilka dni z wami żegnam czas naprawić zepsuty kręgosłup i własnie za chwilkę jadę na Unii :( . Trzymajta kciuki żeby operacja się udała. :) .

Trzymam łapki...wracaj szybko do zdrowia!

ja też trzymam kciuki, powodzenia !!!

witam piateczkowo...

nabyłam łupek....bede murek budowac.......no w kazdym razie mam taki zamiarek..... :lol: :lol:

Lupek czy to chodzi o takiego piaskowca w plytach na murki, czy to cos innego :lol:

bo kojazyl mi sie z dachami

łupek to taki piaskowiec :lol: ale nie w plytach, takie wieksze i mniejsze kawałki....od jutra zaczynam zabawe :lol:

łupek, to łupek, a piaskowiec, to piaskowiec 8)

łupek, to skała metamorficzna, przeobrażona skała osadowa - się łupie i są różne, a piaskowiec, to skała osadowa- miękka (jak na skałę :wink: )

Ale nazwa zastrzeżona "Łupek" oznacza skałę przeobrażoną powstałą z iłów i pewnie stąd jej właściwości i fakt stosowania , jako pokrycia dachów, podłóg, wykonywania blatów itp.