Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Witam wszystkich z Grupy SZCZECINSKIEJ.

Na wstepie sie pochwale ze nareszcie bede sie budowac :)

Moj wybor, a wlasciwie nasz czyli moj i mojej piekniejszej polowy

padl na projekt SEWERYNA z Archipelagu.

http://archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=432

Bedziemy mieszkali w Dobrej.

Czy ktos z was budowal juz ten domek, albo jest w trakcie?

Chetnie skorzystalbym z dowswiadczen :)

no to witaj w grupie :D :D :D

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

HEJ POZDRAWIAM WSZYSTKICH!

APEL do wszystkich, którzy już tynkowali!!!!!!!!!!!

Mam prośbę może jesteście mi w stanie podać namiary na swoich tynkarzy(z cena jaką brali). Potrzebuję pilnie tynkarzy do tynków cementowo wapiennych od zaraz. Fachmani, którzy mieli nam tynkować zostawili nas na lodzie i udali się na zagraniczne wojarze. Agnieszka

zerknij na privka

Józiu.....i co u Was????

Cześć Teska,

ano mieszkamy :D ale taki zap......, że nie ma kiedy załadować.

Głaskamy domek, głaskamy i jeszcze się domaga, i ....... kasiory.

Chyba za bardzo szalałam i zabrakło. Ale mam nadzieję do końca roku wykończyć wykończeniówkę.

:lol: :lol: to super

Witam wszytkich w swoim pierszym poscie nie przywitalem sie wiec bardzo przepraszam. Mam pytanie do bodekku bo widzilem ze postawiles dom szkieletowy. Szukam wlasnie opini o domach szkiletowych ale z pierwszej reki. Powiedz mi czy jak bys budowal drugi raz to tez bys wybral ta metode. Ile kosztowal Cie twoj dom stan surowy zamkniety wraz z wszystkimi instalacjami, poza tym bardzo ladny domek postawiles

Witam wszystkich z Grupy SZCZECINSKIEJ.

Na wstepie sie pochwale ze nareszcie bede sie budowac :)

Moj wybor, a wlasciwie nasz czyli moj i mojej piekniejszej polowy

padl na projekt SEWERYNA z Archipelagu.

http://archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=432

Bedziemy mieszkali w Dobrej.

Czy ktos z was budowal juz ten domek, albo jest w trakcie?

Chetnie skorzystalbym z dowswiadczen :)

witaj w grupce...... ladny dom:lol:

Witam wszytkich w swoim pierszym poscie nie przywitalem sie wiec bardzo przepraszam. Mam pytanie do bodekku bo widzilem ze postawiles dom szkieletowy. Szukam wlasnie opini o domach szkiletowych ale z pierwszej reki. Powiedz mi czy jak bys budowal drugi raz to tez bys wybral ta metode. Ile kosztowal Cie twoj dom stan surowy zamkniety wraz z wszystkimi instalacjami, poza tym bardzo ladny domek postawiles

witaj :D

drugi raz też stawiał bym szkieletowy

gdybym znalazł właściwą firmę wykonawczą;

niestety z poprzednim wykonawcą to była pomyłka :evil:

wszystko na skróty - gdybyśmy nie pilnowali to .........

domek był budowany pod klucz przez firmę

http://www.canadasystem.pl

za 1450/m2 +7%VAT

mnie się też podoba :wink:

oczywiście że przenośnia, choć nie do końca. wielu z nas naprawdę zakasało rękawy, nawet panie, a domki wyszły super. :p

oczywiście mnie chodziło o zaangażowanie typu kupno materiału, negocjacje, pilnowanie, etc.

ok 65-100 zł za metr to, napewno w lewobrzeżnej części szczecina w gminie dobra (koscino, dołuje, dobra szczecińska, wołczkowo) czyli po naszej, właściwej stronie. :lol:

Hmmm, może okaże się, że ja też jednak mam do tego talent ;)

Te działki 65-100 to uzbrojone ? Z uzbrojeniem w drodze?

Masz może jakies namiary na konkretne?

Z tą właściwością stron to jak widzę zdania są podzielone ;))

z tego co mi wiadomo raczej tak (bynajmniej dołuje). tel. proszę bardzo 423-30-38, 602531435 invest-grunt (facet ma biuro i wybudował też chatkę u nas)

jeszcze w sprawie działek. wiem że jedna z mieszkanek dołuj chce bezpośrednio sprzedać działkę (może być 500-1000 m do dogadania). spróbuj może będzie taniej. tel. 609-451-310

Czupurku,

dziękuję pięknie za namiary!

Na pewno sprawdzę.

Pozdrawiam wszystkich i przepraszam, że tak mało się (tymczasem) udzielam. Sezon urlopowy ... ktoś musi pracować by urlopować mógł się ktoś ;))

witaj w grupce...... ladny dom:lol:

Wielkie dzieki,

"troche" bedziemy w nim zmieniac w srodku.

Chcialbym zobaczyc jak wyglada na zywo,

ale to raczej malo popularny projekt wiec pewnie sie nie uda :)

tak czy inaczej jestesmy zdecydowani.

ale projekt to bylo latwo wybrac, teraz dopiero zaczely sie schody.

Co, jak, z czego ... czyli instalacje, technologie, materialy.

Sciane bedziemy raczej stawiac 1W z Ytonga

Teraz jestem na etapie wyboru instalacji CO i CWU

Do wyboru: uklad Piec gazowy + Solar + Kominek z plaszczem wodnym.

lub powietrzna pompa ciepla, lub gruntowa pompa ciepla

i do tego wentylacja z reku.

Ma ktos jakies doswiadczenia w tej kwesti ?

moze chcialby sie nimi podzielic ? :)

ale projekt to bylo latwo wybrac, teraz dopiero zaczely sie schody.

Co, jak, z czego ... czyli instalacje, technologie, materialy.

Sciane bedziemy raczej stawiac 1W z Ytonga

Teraz jestem na etapie wyboru instalacji CO i CWU

Do wyboru: uklad Piec gazowy + Solar + Kominek z plaszczem wodnym.

lub powietrzna pompa ciepla, lub gruntowa pompa ciepla

i do tego wentylacja z reku.

Ma ktos jakies doswiadczenia w tej kwesti ?

moze chcialby sie nimi podzielic ? :)

powiem tak - wszystko kwestai pieniędzy. My byliśmy zdecydowani na wariant identyczny z twoim : piec kondensacyjny, solar i kominek z płaszczem. Po rozmowie z fachowcem zrobiłem to co zaproponował: wziąłem ołówek i zacząłem liczyć. w efekcie na razie rezygnujemy z solarów, zrobimy tylko instalację "na przyszłość". Porównanie kosztów zamontowania solarów z potencjalnymi oszczędnościami wykazała, że ich koszt zwróci się najwcześniej po 10 latach, pod warunkiem, że ich eksploatacja będzie zupełnie darmowa. A nie będzie. Gaz musiałby zdrożeć ok. 150%, żeby opłacało się montować je już teraz.

Co do rekuperatorów, pomp ciepła itp - nie wiem jak to się kalkuluje, może lepiej niż solary....[/url]

powiem tak - wszystko kwestai pieniędzy. My byliśmy zdecydowani na wariant identyczny z twoim : piec kondensacyjny, solar i kominek z płaszczem. Po rozmowie z fachowcem zrobiłem to co zaproponował: wziąłem ołówek i zacząłem liczyć. w efekcie na razie rezygnujemy z solarów, zrobimy tylko instalację "na przyszłość". Porównanie kosztów zamontowania solarów z potencjalnymi oszczędnościami wykazała, że ich koszt zwróci się najwcześniej po 10 latach, pod warunkiem, że ich eksploatacja będzie zupełnie darmowa. A nie będzie. Gaz musiałby zdrożeć ok. 150%, żeby opłacało się montować je już teraz.

Co do rekuperatorów, pomp ciepła itp - nie wiem jak to się kalkuluje, może lepiej niż solary....[/url]

Jesli chodzi o reku to bardziej kwestia komfortu (swieze czyste powietrze, bez pylkow, much, komarow itp.) ale tez odzysk ciepla czyli oszczednosci a sam reku nie jest az tak drogi.

Z PC jest zupelnie inaczej bo to droga sprawa ale za montowana zamiast pieca i solarow, a oprocz tego nie jest potrzeba duza kotlowanie, nie trzeba budowac dodatkowego komina itp. a podobno w polaczeniu z reku jest jeszcze bardziej wydajna ...

Na razie zbieram opinie i oferty na rozne systemy.

A z czego bedzies stawial swoj dom? jakie ocieplenie, okna itd?

Jesli chodzi o reku to bardziej kwestia komfortu (swieze czyste powietrze, bez pylkow, much, komarow itp.) ale tez odzysk ciepla czyli oszczednosci a sam reku nie jest az tak drogi.

Z PC jest zupelnie inaczej bo to droga sprawa ale za montowana zamiast pieca i solarow, a oprocz tego nie jest potrzeba duza kotlowanie, nie trzeba budowac dodatkowego komina itp. a podobno w polaczeniu z reku jest jeszcze bardziej wydajna ...

ściana 2W ceramika+styropian (albo wełna, jak mnie kierownik budowy do tego przekona). okna "drzewniane" z roletami, dachówka cementowa.

Józiu.....i co u Was????

Cześć Teska,

Chyba za bardzo szalałam i zabrakło. Ale mam nadzieję do końca roku wykończyć wykończeniówkę.

JóziaS

to kiedy zaczynasz nową budowę? :D :D :D :D :D

ściana 2W ceramika+styropian (albo wełna, jak mnie kierownik budowy do tego przekona). okna "drzewniane" z roletami, dachówka cementowa.

mnie do wełny przekonał widok dwóch domów po pożarze w Grzybowie kilka lat temu - jeden był ocieplony styropianem - styropian odpadł a dom poszedł z dymem, a drugi ocieplony wełną był tylko nadpalony. Śledztwo policyjne wykazało, że oba zostały podpalone.

mnie do wełny przekonał widok dwóch domów po pożarze w Grzybowie kilka lat temu - jeden był ocieplony styropianem - styropian odpadł a dom poszedł z dymem, a drugi ocieplony wełną był tylko nadpalony. Śledztwo policyjne wykazało, że oba zostały podpalone.

skoro odpadl styropian to co sie zapalilo?

chociaz styropian to tez chyba niepalny jest ... a moze sie myle

skoro odpadl styropian to co sie zapalilo?

chociaz styropian to tez chyba niepalny jest ... a moze sie myle

co najwyzej sie stopi :cry:

Józiu.....i co u Was????

Cześć Teska,

JóziaS

to kiedy zaczynasz nową budowę? :D :D :D :D :D

Didi

no co Ty kobiecie zyczysz :lol: :lol: niech troszke pomieszka :lol: