bryta 10.08.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 http://images4.fotosik.pl/85/fd34ad401d6f76b7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 10.08.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 A co tam z ogrzewaniem wybrales juz firme (grzejniki czy podlogowka ) i jaki piec jeszcze mamy trochę czasu na zastanowienie się, ale chyba zostaniemy przy klasycznym ogrzewaniu grzejnikowym, poza kuchnią i łazienkami, gdzie zzrobimy podłogówkę. piec kondensacyjny, mamy zaproponowane vailanty i buderusa, do tego na pewno kominek z płaszczem i najprawdopodobniej solary. wszystko kwestia pieniążków Do full wypasu brakuje Wam tylko rekuperatora i wentylacji mechanicznej ale czy to przeliczyliście? Straszne wydatki. Czy jest sens inwestowac w piec kondensacyjny i kominek z płaszczem? A ja o takim zestawie tez myslalam Tylko sie zastanawiam nad kominkiem z plaszczem mam duza odleglosc salonu od kotlowni u nas też kawałek ale podobno nie ma problemu. Kominek jest trochę na zasadzie kaprysu, bo zawsze chcieliśmy mieć, ale nie będzie podstawowym źródłem ciepła. Podstawa to kociołi solary. Kominek to tak na początku jesieni, gdy słońce wieczorkiem już nie grzeje, żeby rozpalić, było romantycznie a przy okazji podgrzewał wodę do kąpieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 10.08.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 A czy jak mieszasz systemy podlogowka + grzejniki jest drozej niz np same grzejniki lub sama podlogowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 10.08.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 A czy jak mieszasz systemy podlogowka + grzejniki jest drozej niz np same grzejniki lub sama podlogowka hmmm. to zależy od proporcji chyba, bo w takim układzie potrzebujesz dodatkowych mieszaczy do podłogówki, żeby zbyt gorąca woda do niej nie szła. ale cenowo jest to raptem kilka dosłownie procen różnicy, co spokojnie można zniwelować jakimś upustem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 10.08.2006 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 A czy jak mieszasz systemy podlogowka + grzejniki jest drozej niz np same grzejniki lub sama podlogowka hmmm. to zależy od proporcji chyba, bo w takim układzie potrzebujesz dodatkowych mieszaczy do podłogówki, żeby zbyt gorąca woda do niej nie szła. ale cenowo jest to raptem kilka dosłownie procen różnicy, co spokojnie można zniwelować jakimś upustem Ja sie zastanawiam nad calosc podlogowka . Tylko czy to ma sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 10.08.2006 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 A czy jak mieszasz systemy podlogowka + grzejniki jest drozej niz np same grzejniki lub sama podlogowka hmmm. to zależy od proporcji chyba, bo w takim układzie potrzebujesz dodatkowych mieszaczy do podłogówki, żeby zbyt gorąca woda do niej nie szła. ale cenowo jest to raptem kilka dosłownie procen różnicy, co spokojnie można zniwelować jakimś upustem Ja sie zastanawiam nad calosc podlogowka . Tylko czy to ma sens nie ma. w sypialni przynajmniej powinny być zwykłe grzejniki, bo podłogówka jest za mało dynamiczna w zmianach temperatury. podobnie w łazienkach powinien być grzejnik ścienny (może być elektryczny), do suszenia ręczników choćby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 10.08.2006 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 A czy jak mieszasz systemy podlogowka + grzejniki jest drozej niz np same grzejniki lub sama podlogowka hmmm. to zależy od proporcji chyba, bo w takim układzie potrzebujesz dodatkowych mieszaczy do podłogówki, żeby zbyt gorąca woda do niej nie szła. ale cenowo jest to raptem kilka dosłownie procen różnicy, co spokojnie można zniwelować jakimś upustem Ja sie zastanawiam nad calosc podlogowka . Tylko czy to ma sens nie ma. w sypialni przynajmniej powinny być zwykłe grzejniki, bo podłogówka jest za mało dynamiczna w zmianach temperatury. podobnie w łazienkach powinien być grzejnik ścienny (może być elektryczny), do suszenia ręczników choćby Ale kilka opini bylo takich ze zaluja ze nie dali na calosci podlogowego no i u mnie parterowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilusiek 10.08.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 W hotelu na wakacjach mieli okna ( chyba tak sie to pisze) schüco rewelacyjne jak one i dzwi balkonowe pieknie chodzily rewelacja . Ale czy one sa u nas i po ile to trudno mi powiedziec Tak jak pisalam wczesnie Pan z ktorym wspolpracuje odnosnie okien wlasnie ma Shuco i takowe mam w mieszkaniu:) I tez takowe z okleina jedno i dwustronna bede miala w domu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 10.08.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 W hotelu na wakacjach mieli okna ( chyba tak sie to pisze) schüco rewelacyjne jak one i dzwi balkonowe pieknie chodzily rewelacja . Ale czy one sa u nas i po ile to trudno mi powiedziec Tak jak pisalam wczesnie Pan z ktorym wspolpracuje odnosnie okien wlasnie ma Shuco i takowe mam w mieszkaniu:) I tez takowe z okleina jedno i dwustronna bede miala w domu pozdrawiam A jestescie z nich zadowoleni i jak cenowo . Czy oni maja tylko plastiki w ofercie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 10.08.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 A gdzie je mozna w szczecinie dokladnie zobaczyc i otrzymyc oferte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilusiek 10.08.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 A gdzie je mozna w szczecinie dokladnie zobaczyc i otrzymyc oferte Zapytam i dam Ci znac - chyba drewniane tez maja bo mialam oferte na jedne i drugie , spytam tez gdzie teraz ma biuro bo ostatniona przeclawiu mial wzorcownie ale chyba sie przeniosl do podjuch Jezeli chodzi o ceny to nie porownywalam ale ja za swoje gdzie mam nastepujace okna to co podaje to chyba otwory bo z projektu: 206x145 2szt 150x145 3szt 175x145 1szt 180x145 3szt 98x145 1szt w opcji najprosztszej czyli biale plastiki kosztowaly okolo 7000PLN, jak dorzucilam szyby antywlamaniowe i po 4 bolceantywlamaniowe i duzo szprosow to uroslo do 11 000PLN a docelowo jeszcze zrobilam z okleina drewnopodobna to doplacilam jeszcze 3750PLN Ale to wyceny z grudnia a wiem ze od stycznia mieli podwyzke na 3 komorowe a promocje na 5 komorowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 10.08.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 witam grupe szczecinska, wprawdzie sie nie buduje ale chyba tez moge dolaczyc? jestem po raz pierwszy wiec krotko sie przedstawie ja juz mieszkam "na swoim" 12 lat -Mierzyn, teraz robie drobne remonty wiec oczywiscie sledze forum i gdzies mi wpadł w oko temat pt. poszukiwanie osoby do pilnowania budowy na zime, u mnie własnie pracuje pan( starszy), pracowity itd. osoby znajace Go dluzej mowia ze solidny, tylko ma problem z mieszkaniem wiec chetnie by sie podjal pilnowania, on jest wprawdzie z tej "gorszej" strony Szczecina, bo z Zalomia ale pewnie mu wszystko jedno gdzie.. gdyby ktos miał zapotrzebowanie to prosze o kontakt No wiesz! Toż to jedyna słuszna strona!!! i to jeszcze Załom...phi...jak można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 10.08.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 podciągnę wieczorkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 10.08.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 podciągnę wieczorkiem i znów opadło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 10.08.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 A czy jak mieszasz systemy podlogowka + grzejniki jest drozej niz np same grzejniki lub sama podlogowka hmmm. to zależy od proporcji chyba, bo w takim układzie potrzebujesz dodatkowych mieszaczy do podłogówki, żeby zbyt gorąca woda do niej nie szła. ale cenowo jest to raptem kilka dosłownie procen różnicy, co spokojnie można zniwelować jakimś upustem Ja sie zastanawiam nad calosc podlogowka . Tylko czy to ma sens nie ma. w sypialni przynajmniej powinny być zwykłe grzejniki, bo podłogówka jest za mało dynamiczna w zmianach temperatury. podobnie w łazienkach powinien być grzejnik ścienny (może być elektryczny), do suszenia ręczników choćby Ale kilka opini bylo takich ze zaluja ze nie dali na calosci podlogowego no i u mnie parterowiec Ja zamierzam dać podłogówkę na parterze (pokój dzienny, kuchnia, hall i wc) i w górnej łazience, a w sypialniach grzejniki ścienne. A jakie planujecie kotły? Czy do podłogowego musi być kondensat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 10.08.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Ja zamierzam dać podłogówkę na parterze (pokój dzienny, kuchnia, hall i wc) i w górnej łazience, a w sypialniach grzejniki ścienne. A jakie planujecie kotły? Czy do podłogowego musi być kondensat? z tego co się zorientowalam to nie musi być kondesat, ale ten natomiast najlepiej wspólpracuje z podłogówką. Ja planuję podobnie rozmieszczenie podłogówki, w sypialniach grzejniki, tylko łazienka u gory nie przekonuje mojego męża do podłogówki, bo jak cos nawali to sufit zalany i godzi się na elektryczne, ale żadnej podlogówki na poddaszu A tak wogóle maggie spójrz na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 10.08.2006 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 A czy jak mieszasz systemy podlogowka + grzejniki jest drozej niz np same grzejniki lub sama podlogowka hmmm. to zależy od proporcji chyba, bo w takim układzie potrzebujesz dodatkowych mieszaczy do podłogówki, żeby zbyt gorąca woda do niej nie szła. ale cenowo jest to raptem kilka dosłownie procen różnicy, co spokojnie można zniwelować jakimś upustem Ja sie zastanawiam nad calosc podlogowka . Tylko czy to ma sens nie ma. w sypialni przynajmniej powinny być zwykłe grzejniki, bo podłogówka jest za mało dynamiczna w zmianach temperatury. podobnie w łazienkach powinien być grzejnik ścienny (może być elektryczny), do suszenia ręczników choćby Ale kilka opini bylo takich ze zaluja ze nie dali na calosci podlogowego no i u mnie parterowiec Ja zamierzam dać podłogówkę na parterze (pokój dzienny, kuchnia, hall i wc) i w górnej łazience, a w sypialniach grzejniki ścienne. A jakie planujecie kotły? Czy do podłogowego musi być kondensat? Wg. mojej wiedzy: Kondensat - to piec zasilający niskimi temperaturami (tzn. przy niskich temperaturach jest najbardziej oszczędny). Przy systemie mieszanym czyli podłogówka + kaloryfery -> ciężko to uzyskać gdyż zmuszeni byśmy byli zastosować bardzo duże grzejniki by były one w stanie ogrzać pomieszczenie niską temperaturą zasilania. Moim zdaniem do systemu mieszanego nie ma sensu przepłacać za kondensata. W łazience prócz podłogówki muszą być grzejniki nie tylko po to by można było wysuszyć ręczniki ale przede wszystkim po to by można było ogrzac pomieszczenie gdyż podłogówka na mniejszej powierzchni niż 12 m2 nie jest w stanie ogrzać pomieszczenia, a w łazience raczej wszyscy lubią mocno ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 10.08.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 gdyż podłogówka na mniejszej powierzchni niż 12 m2 nie jest w stanie ogrzać pomieszczenia, a w łazience raczej wszyscy lubią mocno ciepło. ja uwielbiam ciepełko, do tej pory stosuję starą farelkę w łazience i z tego co wiem są specjalne na prąd dmuchawy do lazienek co daje szybkie ciepło, niestety nawet latem może byc zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 10.08.2006 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 gdyż podłogówka na mniejszej powierzchni niż 12 m2 nie jest w stanie ogrzać pomieszczenia, a w łazience raczej wszyscy lubią mocno ciepło. ja uwielbiam ciepełko, do tej pory stosuję starą farelkę w łazience i z tego co wiem są specjalne na prąd dmuchawy do lazienek co daje szybkie ciepło, niestety nawet latem może byc zimno Polecam w grzejniku drabinkowym grzałkę elektryczną - można w chłodne dni podgrzać łązienkę lub wysuszyć ręczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 10.08.2006 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 A czy jak mieszasz systemy podlogowka + grzejniki jest drozej niz np same grzejniki lub sama podlogowka hmmm. to zależy od proporcji chyba, bo w takim układzie potrzebujesz dodatkowych mieszaczy do podłogówki, żeby zbyt gorąca woda do niej nie szła. ale cenowo jest to raptem kilka dosłownie procen różnicy, co spokojnie można zniwelować jakimś upustem Ja sie zastanawiam nad calosc podlogowka . Tylko czy to ma sens nie ma. w sypialni przynajmniej powinny być zwykłe grzejniki, bo podłogówka jest za mało dynamiczna w zmianach temperatury. podobnie w łazienkach powinien być grzejnik ścienny (może być elektryczny), do suszenia ręczników choćby Ale kilka opini bylo takich ze zaluja ze nie dali na calosci podlogowego no i u mnie parterowiec Ja zamierzam dać podłogówkę na parterze (pokój dzienny, kuchnia, hall i wc) i w górnej łazience, a w sypialniach grzejniki ścienne. A jakie planujecie kotły? Czy do podłogowego musi być kondensat? Wg. mojej wiedzy: Kondensat - to piec zasilający niskimi temperaturami (tzn. przy niskich temperaturach jest najbardziej oszczędny). Przy systemie mieszanym czyli podłogówka + kaloryfery -> ciężko to uzyskać gdyż zmuszeni byśmy byli zastosować bardzo duże grzejniki by były one w stanie ogrzać pomieszczenie niską temperaturą zasilania. Moim zdaniem do systemu mieszanego nie ma sensu przepłacać za kondensata. W łazience prócz podłogówki muszą być grzejniki nie tylko po to by można było wysuszyć ręczniki ale przede wszystkim po to by można było ogrzac pomieszczenie gdyż podłogówka na mniejszej powierzchni niż 12 m2 nie jest w stanie ogrzać pomieszczenia, a w łazience raczej wszyscy lubią mocno ciepło. Dlatego oprócz podłogówki warto chyba pomyśleć o elektrycznym grzejniku drabinkowym, na te przysłowiowe ręczniki, który można uruchomić również poza sezonem grzewczym. A jeśli nie kondensat to jakie rozwiązanie? Kocioł dwufunkcyjny turbo z zasobnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts