Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

gdyż podłogówka na mniejszej powierzchni niż 12 m2 nie jest w stanie ogrzać pomieszczenia, a w łazience raczej wszyscy lubią mocno ciepło.

ja uwielbiam ciepełko, do tej pory stosuję starą farelkę w łazience i z tego co wiem są specjalne na prąd dmuchawy do lazienek co daje szybkie ciepło, niestety nawet latem może byc zimno :-? :roll: :roll:

Polecam w grzejniku drabinkowym grzałkę elektryczną - można w chłodne dni podgrzać łązienkę lub wysuszyć ręczniki.

ale z tym kondensatem to mi dałeś do myslenia, a my juz mamy komin pod kondesat :x :x

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

gdyż podłogówka na mniejszej powierzchni niż 12 m2 nie jest w stanie ogrzać pomieszczenia, a w łazience raczej wszyscy lubią mocno ciepło.

ja uwielbiam ciepełko, do tej pory stosuję starą farelkę w łazience i z tego co wiem są specjalne na prąd dmuchawy do lazienek co daje szybkie ciepło, niestety nawet latem może byc zimno :-? :roll: :roll:

Polecam w grzejniku drabinkowym grzałkę elektryczną - można w chłodne dni podgrzać łązienkę lub wysuszyć ręczniki.

ale z tym kondensatem to mi dałeś do myslenia, a my juz mamy komin pod kondesat :x :x

Komin to jeszcze pół biedy, ale same kotły to cholerycznie drogie

Wg. mojej wiedzy:

Kondensat - to piec zasilający niskimi temperaturami (tzn. przy niskich temperaturach jest najbardziej oszczędny).

Przy systemie mieszanym czyli podłogówka + kaloryfery -> ciężko to uzyskać gdyż zmuszeni byśmy byli zastosować bardzo duże grzejniki by były one w stanie ogrzać pomieszczenie niską temperaturą zasilania.

Moim zdaniem do systemu mieszanego nie ma sensu przepłacać za kondensata.

W łazience prócz podłogówki muszą być grzejniki nie tylko po to by można było wysuszyć ręczniki ale przede wszystkim po to by można było ogrzac pomieszczenie :D gdyż podłogówka na mniejszej powierzchni niż 12 m2 nie jest w stanie ogrzać pomieszczenia, a w łazience raczej wszyscy lubią mocno ciepło.

to też nie do końca tak. Kondensaty są najoszczędniejsze przy temp. zasilania do jakiś 50 C, bo do takiej temp. są w stanie odzyskać ciepło spalin. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zasilały instalację wyższą temperaturą, trochę stracą na oszczędności. Dlatego dodajemy solary, żeby to sobie odbić. Duże grzejniki nie są potrzebne, bo do nich idzie woda o wysokiej temperaturze prosto z pieca. To do podłogówki są potrzebne miszalniki, które będą mieszały wodę prosto z pieca z tą wracającą, chłodną, żeby podłogówka się nie przegrzała. Generalnie fakt, zysk z kondensata przy tradycyjnych grzejnikach nie jest tak widoczny ja przy podłogówce. Ale zawsze należy pamiętać, że CWU potrzebuje wyższej temperatury, bo lubimy ciepełko :)

witam grupe szczecinska, wprawdzie sie nie buduje ale chyba tez moge dolaczyc?

jestem po raz pierwszy wiec krotko sie przedstawie

ja juz mieszkam "na swoim" 12 lat -Mierzyn, teraz robie drobne remonty wiec oczywiscie sledze forum i gdzies mi wpadł w oko temat pt. poszukiwanie osoby do pilnowania budowy na zime, u mnie własnie pracuje pan( starszy), pracowity itd. osoby znajace Go dluzej mowia ze solidny, tylko ma problem z mieszkaniem wiec chetnie by sie podjal pilnowania, on jest wprawdzie z tej "gorszej" :lol: strony Szczecina, bo z Zalomia ale pewnie mu wszystko jedno gdzie.. gdyby ktos miał zapotrzebowanie to prosze o kontakt

cześć aliarte

nareszcie :D :D

ja juz mieszkam "na swoim" 12 lat -Mierzyn, teraz robie drobne remonty wiec oczywiscie sledze forum i gdzies mi wpadł w oko temat pt. poszukiwanie osoby do pilnowania budowy na zime, u mnie własnie pracuje pan( starszy), pracowity itd. osoby znajace Go dluzej mowia ze solidny, tylko ma problem z mieszkaniem wiec chetnie by sie podjal pilnowania, on jest wprawdzie z tej "gorszej" :lol: strony Szczecina, bo z Zalomia ale pewnie mu wszystko jedno gdzie.. gdyby ktos miał zapotrzebowanie to prosze o kontakt

cześć aliarte

czesc bodekku :D

ja jestem, czytuje i sie ucze, bo sie okazalo ze przy byle remoncie moja wiedza budowlana tez musi byc na odpowiednim poziomie :o

cześć aliarte

czesc bodekku :D

ja jestem, czytuje i sie ucze, bo sie okazalo ze przy byle remoncie moja wiedza budowlana tez musi byc na odpowiednim poziomie :o

i to niestety tak jest

człek uczy się całe życie :D

A czy jak mieszasz systemy podlogowka + grzejniki jest drozej niz np same grzejniki lub sama podlogowka

hmmm. to zależy od proporcji chyba, bo w takim układzie potrzebujesz dodatkowych mieszaczy do podłogówki, żeby zbyt gorąca woda do niej nie szła. ale cenowo jest to raptem kilka dosłownie procen różnicy, co spokojnie można zniwelować jakimś upustem

Ja sie zastanawiam nad calosc podlogowka . Tylko czy to ma sens :lol:

nie ma. w sypialni przynajmniej powinny być zwykłe grzejniki, bo podłogówka jest za mało dynamiczna w zmianach temperatury. podobnie w łazienkach powinien być grzejnik ścienny (może być elektryczny), do suszenia ręczników choćby

Ale kilka opini bylo takich ze zaluja ze nie dali na calosci podlogowego :lol: no i u mnie parterowiec

Ja zamierzam dać podłogówkę na parterze (pokój dzienny, kuchnia, hall i wc) i w górnej łazience, a w sypialniach grzejniki ścienne.

A jakie planujecie kotły? Czy do podłogowego musi być kondensat?

Wg. mojej wiedzy:

Kondensat - to piec zasilający niskimi temperaturami (tzn. przy niskich temperaturach jest najbardziej oszczędny).

Przy systemie mieszanym czyli podłogówka + kaloryfery -> ciężko to uzyskać gdyż zmuszeni byśmy byli zastosować bardzo duże grzejniki by były one w stanie ogrzać pomieszczenie niską temperaturą zasilania.

Moim zdaniem do systemu mieszanego nie ma sensu przepłacać za kondensata.

W łazience prócz podłogówki muszą być grzejniki nie tylko po to by można było wysuszyć ręczniki ale przede wszystkim po to by można było ogrzac pomieszczenie :D gdyż podłogówka na mniejszej powierzchni niż 12 m2 nie jest w stanie ogrzać pomieszczenia, a w łazience raczej wszyscy lubią mocno ciepło.

Dobrze mówi, dać mu wódki.

Witam wszystkich

tak sobie czytam i analizuje te piece ogrzewanie człowiek miał jakieś pomysły które wcale nie muszą byc najlepsze chyba przy dzisiajszej rozpietości zastosowań każdy system sie sprawdzi tylko ......... ile trzeba za to zapłacić , bo pewne rozwiazania moga zwracać sie latami :-? to chyba jest tak jak z cegłami kto co woli rozpietość kosztów jest tylko mniejsza :D

Kacha 72-masz wylany strop jak pisałaś,że w środę? bo u mnie dopiero dzisiaj a tu pogoda do d.... :evil:

witam wszystkich -i mam nadzieje że ok 14 nie będzie padało :cry:

A ja pamietam, że jak wylewaliśmy strop, to właśnie padało. Panowie domieszali mniejszą ilość wody i tyle. A potem codziennie trochę padało więc nie musieliśmy chodzić i polewać stropu