octopus 15.08.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
octopus 15.08.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Czy ktoś mnie może oświecić jaka powinna być kolejność prac wykończeniowych. Wiem, że najpierw elwktryka, żeby podłączyć alarm, potem okna, załączyć alarm i można robić dalej. Tzn. instalacja elektryczna najpierw, ale co potem??? Tynki - chyba nie, bo muszą być zakryte piony wod-kan i CO, ale całe instalacje c.o. i wod -kan tez chyba nie, bo jak będa tynkować jak będzie pełno rurek na podłodze??? A posadzki to przecież po tynkach. Jak to było u was podpowiedzcie proszę.Wiem, że pewnym problemem jest montowanie okien drewnianych przed tynkami, bo wilgoć im szkodzi i moga zostać zabrudzone, ale tak trzeba bo rozkradną wsio - to pewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 15.08.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Witam! Uff! Dziś miałam gości za gośćmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 15.08.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Czy ktoś mnie może oświecić jaka powinna być kolejność prac wykończeniowych. Wiem, że najpierw elwktryka, żeby podłączyć alarm, potem okna, załączyć alarm i można robić dalej. Tzn. instalacja elektryczna najpierw, ale co potem??? Tynki - chyba nie, bo muszą być zakryte piony wod-kan i CO, ale całe instalacje c.o. i wod -kan tez chyba nie, bo jak będa tynkować jak będzie pełno rurek na podłodze??? A posadzki to przecież po tynkach. Jak to było u was podpowiedzcie proszę. Wiem, że pewnym problemem jest montowanie okien drewnianych przed tynkami, bo wilgoć im szkodzi i moga zostać zabrudzone, ale tak trzeba bo rozkradną wsio - to pewne. u nas kolejność była taka: najpierw okna, potem elektryka ( jak położysz kable i skrzynkę to bez okien możesz na drugi dzień mieć goło) potem poszła cała hydraulika i dopiero tynki a potem posadzka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 15.08.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Czy ktoś mnie może oświecić jaka powinna być kolejność prac wykończeniowych. Wiem, że najpierw elwktryka, żeby podłączyć alarm, potem okna, załączyć alarm i można robić dalej. Tzn. instalacja elektryczna najpierw, ale co potem??? Tynki - chyba nie, bo muszą być zakryte piony wod-kan i CO, ale całe instalacje c.o. i wod -kan tez chyba nie, bo jak będa tynkować jak będzie pełno rurek na podłodze??? A posadzki to przecież po tynkach. Jak to było u was podpowiedzcie proszę. Wiem, że pewnym problemem jest montowanie okien drewnianych przed tynkami, bo wilgoć im szkodzi i moga zostać zabrudzone, ale tak trzeba bo rozkradną wsio - to pewne. w zasadzie większość alarmów przez parędziesiąt godzin może chodzić na zasilaniu akumulatorowym. w zasadzie można taki alarm zamontować razem z oknami, jeszcze bez elektryki. okna też mogą wymontować przecież.... a najlepiej to choćby na te parę dni zatrudnić kogoś do pilnowania - dobre ekipy położą instalacje w niecałe 2 tygodnie i tyle trzeba pilnować. nie orientuję się zupełnie w cenach, ale może jakaś firma ochroniarska za jakieś rozsądne pieniądze posadziłaby tam swojego człowieka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 15.08.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Witam stałych bywalców i nowych też Co do kolejności- u mnie w dniou wstawiania okien weszli elektrycy, któzy w 3 dni zrobili system alarmowy odebrany przez firme monitorującą. Przez te trzy dni budowy pilnował człowiek z ekipy budującej. Tak więc da się to zrobić właściwie równocześnie. A u mnie przy sprzyjającej pogodzie rośnie ogródek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
octopus 15.08.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 15.08.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Witam Działke mam na Warszewie przy Skandynawskiej. Na mojej Decyzji naskrobali max pow.zabudowy to 25% a dach od 30 do 45 stopni działeczka 700 m2,na takiej powierzchni to szałas mozna postawic a nie dom parterowy, P.S Ile czasu juz czekacie na decyzje o zabudowie Jeszcze nic nie składaliśmy. Na razie decydujemy się na projekt. Chcemy to zrobić w tym lub przyszłym miesiącu. Potem bierzemy się za papierki tak, żeby na wiosnę mieć wszystko gotowe. Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 15.08.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Witam Wszystkich po 3 czy 4 miesiacach nieobecnosci Mam pytanie do Asi i Roberta W decyzji o zabudowie jak maksymalny% powierzchni działki mozecie zabudować???? Decyzji jeszcze nie mamy ale w warunkach zagospodarowania przestrzennego widnieje: maksymalna powierzchnia zabudowy na działce budowlanej 30% inne np. max. wys w kalenicy 9m., dachy strome min. 25% Asia ale macie fajnie u nas pow .zabudowy nie moze przekraczać 10% To ile ty masz działki i gdzie tak jest? U nas też nie będzie dom na domu bo najmniejsze działki mają ponad 900m2 i min. 50% działki ma być "biologicznie czynna" A cały teren jest w"Ekologicznym Systemie Zieleni Miejskiej" Asia Przy takich parametrach działki to niestety dom na domu będzie. Uważam, że wcale działki nie są małe biorąc pod uwagę to, że jest to prawie centrum Szczecina. Po 900 m2 jest kilka większość ma 1000, 1200 m2. Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 15.08.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Witajcie Jakie informacje przekazywaliście hurtowniom budowlanym do wyceny materiałów oraz czy hurtownie wyliczały Wam ilości materiałów potrzebnych. Czy precyzowaliście tylko do jakiego stanu czy robiliście sami listę materiałów, a hurtownia dopisywała ilości i ceny. Jak to załatwialiście ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 15.08.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Witam, czy oprócz polecanego przez Bikosę (pozdrowienia ), macie namiary na brukarzy do kostki granitowej? I jeszcze jakis transport do 12-13 t? U nas: trawa wykoszona po miesiącu, znaczy wychapana, bo tyle mozna było zrobić z mokrą i dłuuugą trawą; podłoga się olejuje no i czas na podjazdy, żeby podłogi nie zabić przy pierwszym podejściu. pozdrawiam nowych i starszych budujących, dużo nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 15.08.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Witam, czy oprócz polecanego przez Bikosę (pozdrowienia ), macie namiary na brukarzy do kostki granitowej? I jeszcze jakis transport do 12-13 t? U nas: trawa wykoszona po miesiącu, znaczy wychapana, bo tyle mozna było zrobić z mokrą i dłuuugą trawą; podłoga się olejuje no i czas na podjazdy, żeby podłogi nie zabić przy pierwszym podejściu. pozdrawiam nowych i starszych budujących, dużo nas Jak tam po urlopie, chyba jeszcze mieliście dobrą pogodę? Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 15.08.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Witajcie Jakie informacje przekazywaliście hurtowniom budowlanym do wyceny materiałów oraz czy hurtownie wyliczały Wam ilości materiałów potrzebnych. Czy precyzowaliście tylko do jakiego stanu czy robiliście sami listę materiałów, a hurtownia dopisywała ilości i ceny. Jak to załatwialiście ?? ja dawałem listę materiałów z orientacyjną ilością ściągniętą z przedmiaru. zaznaczyłem, że rozrzut może być do 20%, bo projekt może się zmienić i tyle, hurtownie tylko dopisywały ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 15.08.2006 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Witajcie Jakie informacje przekazywaliście hurtowniom budowlanym do wyceny materiałów oraz czy hurtownie wyliczały Wam ilości materiałów potrzebnych. Czy precyzowaliście tylko do jakiego stanu czy robiliście sami listę materiałów, a hurtownia dopisywała ilości i ceny. Jak to załatwialiście ?? ja dawałem listę materiałów z orientacyjną ilością ściągniętą z przedmiaru. zaznaczyłem, że rozrzut może być do 20%, bo projekt może się zmienić i tyle, hurtownie tylko dopisywały ceny. O widzę, że jeszcze parę osób nie śpi . Szydas czy nic się nie zmieniło? Możemy jutro podjechać? Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 15.08.2006 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 no nie spimy dzień doberek we srode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 16.08.2006 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam, czy oprócz polecanego przez Bikosę (pozdrowienia ), macie namiary na brukarzy do kostki granitowej? I jeszcze jakis transport do 12-13 t? U nas: trawa wykoszona po miesiącu, znaczy wychapana, bo tyle mozna było zrobić z mokrą i dłuuugą trawą; podłoga się olejuje no i czas na podjazdy, żeby podłogi nie zabić przy pierwszym podejściu. pozdrawiam nowych i starszych budujących, dużo nas Jak tam po urlopie, chyba jeszcze mieliście dobrą pogodę? Asia Trafiliśmy z naszym urlopem w tydzień (znaczy Bemo zredukowało to do 5 dni ) pomiędzy upalnym lipcem a powodzią na początku sierpnia - tak więc chyba nieźle. A gdzie wy się wkońcu budujecie? Zmieniliscie ostatecznie lokalizację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 16.08.2006 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Paweł wcięło mi twój numer telefonu - możesz podesłać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 16.08.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 16.08.2006 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witajcie Jakie informacje przekazywaliście hurtowniom budowlanym do wyceny materiałów oraz czy hurtownie wyliczały Wam ilości materiałów potrzebnych. Czy precyzowaliście tylko do jakiego stanu czy robiliście sami listę materiałów, a hurtownia dopisywała ilości i ceny. Jak to załatwialiście ?? U mnie ilości wyliczył budowlaniec a ja z te dane faxowałam do hurtowni i prosiłam o wycenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 16.08.2006 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam wszystkich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts