Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Dobry wszystkim w ten lekko mokry dzień

Mam małe pytanko

Zaczynając budowe w tym roku ( moze koniec wrzesnia lub pazdziernika ) stawiać dom w stanie surowym otwartym czy moze tylko stan zerowy????

oraz czy stawiać dom z jedną ekipą czyli pod klucz ??

Jeśli pogoda dopisze, uda się zrobic stan surowy z dachem ale to zawsze jest trochę loteria. Ja zaczynałam w połowie października i zatrzymałam się na fundamentach, bo ekipa nie miała już czasu - wracali do domu. Jednak gdybym wtedy miała innych budowlańców, zdążyłabym z dachem. Pamiętaj jednak, że budowlańcy są jeszcze mniej przewidywalni, niż pogoda. Moi zapowiadali się dobrze a wyszło totalne dno - od trzech miesięcy nie mogą zakończyc stanu surowego.

Co do jednej ekipy - w zamyśle - mniej zachodu ze strony inwestora (ale pilnowac trzeba!), wcale nie zawsze lepiej, na pewno zawsze drożej. Jeśli jednak się zdecydujesz, podpisz umowę z podziałem pracy i płacy na etapy oraz klauzulą odstąpienia od umowy w przypadku niedotrzymania terminów lub jakości prac.

moglabys sie wypowiedziec na ten temat - jako Znawca! - licze na Cie!

chociaz i tak juz po ptokach - skoro u notariusza podpisalam, ze ustalona cena to ... czyli wyzsza niz w tym protokole uzgodnien.... :cry:

to jest barbarzynstwo - ale uwazam ze jej biuro tez zawinilo - bo powinno ja uswiadomic o tym ze tak sie nie robi i co jej za to grozi - a ten gosciu widac bylo ze sie cieszy, bo zgarnie wieksza prowizje - nie lubie tego biura!!!

no to po ptokach....a jakie to biuro :-? :-? nie pisne, obiecuje...

generalnie...nawet na pare dni lepiej jest podpisac umowe przedwstepna, ja bynajmniej tak robiłam... bo np musilam wycenic grunt i takie tam inne pierdołki...gosciu z biura gada glupoty umowa przedwstepna jest obowiazujaca nie tylko u notariusza...

a kobiecie nie ma sie co dziwic...zgarnela wieksza kase....chodz zrobiła bardzo brzydko...

ENEA ma opóźnienie w wykonaniu mojego przyłącza :evil: :oops: :x . Pani z firmy która realizuje budowę na zlecenie ENEI spokojnym tonem oświadczyła że są po terminie :o . Szkoda że w naszym pięknym kraju nie można czegoś zrobić np. przed terminem :lol:

Przeczytaj umowę z Eneą. Jest skonstruowana, jak na monopolistę przystało - terminy bardzo płynne i zleżne od wielu czynników, ewentualne kary symboliczne. Ogólne dno. :evil:

My potrzebowalismy wycene do banku calej inwestycji ziemia + dom jaka bedzie mialo wartosc po zakonczeniu budowy wiec wyszlo drogo ale mysle ze wycena ziemi bedzie o wiele tansza

najlepiej wziac kogos z listy ktora ma bank i nie bedzie problemow zawsze daja taka

Przy pierwszej wizycie nie dali nam mowiac ze dowolnie, dzisiaj ide drugi raz zlozyc wiekszosc dokumentow to sie napewno dopytam.

.:MaTaM:.

No to bylem i dostalem namiar na rzeczoznawce, ale on moze dopiero za tydzien, a ja juz potrzebuje. Wiec jutro bede szukal i dzwonil wiec jezeli ktos moze kogos polecic to bedize milo.

Dzieki "Florek i Jadzia" za namiary :-)

PILNIE POSZUKUJĘ : kierownika budowy (proszę o namiary spoza listy) oraz namiarów gdzie zamówić więźbę dachową.

Ja brałam ze "Sławlandu" i jestem zadowolona, więźba była chwalona przez cieśli ale zamawiac trzeba z, co najmniej, cztero a nawet sześciotygodniowym wyprzedzeniem.

Czy to jest gdzies w Szczecinie

chociaz i tak juz po ptokach - skoro u notariusza podpisalam, ze ustalona cena to ... czyli wyzsza niz w tym protokole uzgodnien.... :cry:

to jest barbarzynstwo - ale uwazam ze jej biuro tez zawinilo - bo powinno ja uswiadomic o tym ze tak sie nie robi i co jej za to grozi - a ten gosciu widac bylo ze sie cieszy, bo zgarnie wieksza prowizje - nie lubie tego biura!!!

generalnie...nawet na pare dni lepiej jest podpisac umowe przedwstepna, ja bynajmniej tak robiłam... bo np musilam wycenic grunt i takie tam inne pierdołki...gosciu z biura gada glupoty umowa przedwstepna jest obowiazujaca nie tylko u notariusza...

a kobiecie nie ma sie co dziwic...zgarnela wieksza kase....chodz zrobiła bardzo brzydko...

ja kupowałam działkę równiez z " drugiej ręki" dość szybko znalazłam ofertę ( malutka karteczka na skrzynce gazowej) po 2 dniach byliśmy " po słowie" i uzgodnieniu ceny

umowy mieliśmy podpisac w przeciagu kolejnego tygodnia

po 3 dniach zadzwonila wlascicielka działki i powiada

sa inni chetni daja 20 tys wiecej i bioą od ręki ......lekko zamarłam bo juz wiecej nie moglam zapłacić.........

na to pani ale spokojnie ja sie tylko upewniam ze pani chce tą działke na 100% bo jak juz dałam słowo to koniec

takze sa ludzie i ludziska fajne babki i babiszcza

zgadzam się z Teską - umowa przedwstępna w zwykłej formie pisemnej też jest wiążąca, różnią się jedynie skutkiem w przypadku gdy druga strona uchyla się od podpisania umowy przyrzeczonej. Jak jest w formie aktu notarialnego to można oświadczenie drugiej strony zastąpić orzeczeniem sądowym i dokończyć transakcję, jak jest w zwykłej formie pisemnej to można tylko dochodzić naprawienia szkody.

Tylko ten protokół to zdecydowanie nie umowa przedwstępna - trudno z niego wywodzić jakiekolwiek skutki - szkoda zdrowia. Robert.

Witam!

a co powiecie na moje zdarzenie???!!!! :evil: :x

tydzien temu zdecydowalam sie na kupno dzialki - 1662 m2 - przez biuro posrednicze - cena wywolawcza - 105.tys!

- na dodatek gosciowa jest lawniczka w sadzie - nie dosc ze niemoralnie sie zachowala, bo cena byla ustalona i bylismy po slowie to jeszcze taki jezor ma ze o sprawach ktore teraz prowadzi z nazwiska ludzi wymienia itd.

No to teraz ja się przejadę po ławnikach. :wink:

Ławnicy przede wszystkim nie prowadzą spraw tylko siedzą jak 5 koło u wozu, bo dosyć, że nie znają się na przepisach, trzeba im wszystko tłumaczyć to jeszcze śpią (chrapią) i trzeba ich kopać pod stołem albo sędzia daje z łokcia, żeby nie było obciachu. :o Może wreszcie ktoś zrobi z nimi porządek. Czasami trafiają się i normalni ludzie. :lol:

PILNIE POSZUKUJĘ : kierownika budowy (proszę o namiary spoza listy) oraz namiarów gdzie zamówić więźbę dachową.

Ja brałam ze "Sławlandu" i jestem zadowolona, więźba była chwalona przez cieśli ale zamawiac trzeba z, co najmniej, cztero a nawet sześciotygodniowym wyprzedzeniem.

Czy to jest gdzies w Szczecinie

Tak, w Szczecinie. Mają siedzibę po drugiej stronie Odry, naprzeciw "Nowej Starówki". Najlepiej jechac z kierunku od Słonecznego do centrum, kilkadziesiąt metrów przed Mostem Długim w pobliżu nadziemnej nitki Trasy Zamkowej odbic w prawo i dojechac prawie do brzegu Odry.

Jolly z tymi nagłymi podwyzszonymi ofertami, to w szczecinie jakaś plaga, jesteś już 3, czy 4 osoba, od kt.órej słyszę o takim procederze, podejrzewam nawet, że to firmy pośredniczące namawiaja do takich praktyk, ciesz się, że nie na dużo więcej cie naciągneli. Gratulacje, witaj w Załomiu 8)

Dziewczyny z "grupy złotego dębu", mój złoty dąb drzwi, to Humdrex (zobaczcie w albumie zdjęciowym), brama, to Spin, a okna Urzędowski, natomiast podbitka i później płotek, Sadolin wisnia (chyba).

My potrzebowalismy wycene do banku calej inwestycji ziemia + dom jaka bedzie mialo wartosc po zakonczeniu budowy wiec wyszlo drogo ale mysle ze wycena ziemi bedzie o wiele tansza

najlepiej wziac kogos z listy ktora ma bank i nie bedzie problemow zawsze daja taka

Przy pierwszej wizycie nie dali nam mowiac ze dowolnie, dzisiaj ide drugi raz zlozyc wiekszosc dokumentow to sie napewno dopytam.

No to bylem i dostalem namiar na rzeczoznawce, ale on moze dopiero za tydzien, a ja juz potrzebuje. Wiec jutro bede szukal i dzwonil wiec jezeli ktos moze kogos polecic to bedize milo.

Dzieki "Florek i Jadzia" za namiary :-)

Moja burz odciela od swiata. :lol:

pora wracac do domku i pogonic troche to leniwe tpwarzystwo na budowie, od wtorku 5 tygodni udreki z ekipa, pozdrowienia dla wszystkich forumowiczow!!!

podaje liste rzeczoznawcow

http://www.zsrm.szczecin.pl/lista.htm

Czy ktoś mnie może oświecić jaka powinna być kolejność prac wykończeniowych.

Wiem, że najpierw elwktryka, żeby podłączyć alarm, potem okna, załączyć alarm i można robić dalej. Tzn. instalacja elektryczna najpierw, ale co potem??? Tynki - chyba nie, bo muszą być zakryte piony wod-kan i CO, ale całe instalacje c.o. i wod -kan tez chyba nie, bo jak będa tynkować jak będzie pełno rurek na podłodze??? A posadzki to przecież po tynkach. Jak to było u was podpowiedzcie proszę.

Wiem, że pewnym problemem jest montowanie okien drewnianych przed tynkami, bo wilgoć im szkodzi i moga zostać zabrudzone, ale tak trzeba bo rozkradną wsio - to pewne.

u nas w tym samym czasie, gdy panowie wstawiali okna, firma ochroniarska instalowała alarm, prąd był tylko doprowadzony do budynku pod alarm

a tak wogóle witam wszystkich!

Czy ktoś mnie może oświecić jaka powinna być kolejność prac wykończeniowych.

Wiem, że najpierw elwktryka, żeby podłączyć alarm, potem okna, załączyć alarm i można robić dalej. Tzn. instalacja elektryczna najpierw, ale co potem??? Tynki - chyba nie, bo muszą być zakryte piony wod-kan i CO, ale całe instalacje c.o. i wod -kan tez chyba nie, bo jak będa tynkować jak będzie pełno rurek na podłodze??? A posadzki to przecież po tynkach. Jak to było u was podpowiedzcie proszę.

Wiem, że pewnym problemem jest montowanie okien drewnianych przed tynkami, bo wilgoć im szkodzi i moga zostać zabrudzone, ale tak trzeba bo rozkradną wsio - to pewne.

u nas w tym samym czasie, gdy panowie wstawiali okna, firma ochroniarska instalowała alarm, prąd był tylko doprowadzony do budynku pod alarm

a tak wogóle witam wszystkich!

Witam i dzięki za odpowiedź.

A drzwi i bramę też montowaliście od razu tzn. razem z oknami?? Drzwi to nie jest problem, ale brama to musi być montowana do otynkowanego od wewnątrz garażu?

Dziewczyny z "grupy złotego dębu", mój złoty dąb drzwi, to Humdrex (zobaczcie w albumie zdjęciowym), brama, to Spin, a okna Urzędowski, natomiast podbitka i później płotek, Sadolin wisnia (chyba).

Delf, Ty jeszcze to pamiętasz?

To były dłuugie godziny rozważań i wyborów - nawet w moją króciutką pamięć się to wryło :wink: :D

Mam pytanie do posiadaczy bidetów wiszących:

jaki macie rozstaw zaworów ciepłej i zimnej wody, tak na oko, bardziej 14 cm, czy 36 cm? Wystaja wam wężyki z bidetu na zewnątrz? Bo okazuje sie, że mi zamontowali "typowy", do którego pasuje 1 (słownie: jeden) model bidetu z Koła, oczywiście nie ten, z którego mam już zamontowany wc. :evil:

Zrywać kafle, czy kupować nową serię wc i bidet....?