Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

tomadyna na jakim jesteś etapie i co z twoimi wykonawcami?

Wycofali się czy Ty ich wyeliminowałeś?

2 ekipy które wybrałem w castingu obecnie powiedziała TAK - ale nie z BK :x . Otwarcie mówią nawet wolimy z Porotermu bo się łatwiej buduje i nie trzeba być takim dokładnym :o

Ciekawe, bo BK wprawdzie wymaga dokładności ale łatwo się go

koryguje przez szlifowanie.

Ale się rozbestwiła wiara. To z twardej Silki na klej już chyba nikt nie

będzie chciał budować.

A może rozważysz murowanie na "grubą" zaprawę? Ma to kilka swoich

zalet a pozwala łatwo korygować niedokładności.

Ale właściwie to Cię dobrze rozumiem. Też by mnie to wkużało

jakby wykonawca z góry zakładał, że będzie krzywo budował.

Krzak też taki wygodny jest?

A swoją drogą jak tak dalej pójdzie to już niedługo tylko Wienerberger na

rynku zostanie, tak jest promowany przez wykonawców. Czyżby

oni tak jak (niektórzy) lekarze w kieszeni u producentów siedzieli.

Ciekawe, bo BK wprawdzie wymaga dokładności ale łatwo się go

koryguje przez szlifowanie.

Ale się rozbestwiła wiara. To z twardej Silki na klej już chyba nikt nie

będzie chciał budować.

A może rozważysz murowanie na "grubą" zaprawę? Ma to kilka swoich

zalet a pozwala łatwo korygować niedokładności.

Ale właściwie to Cię dobrze rozumiem. Też by mnie to wkużało

jakby wykonawca z góry zakładał, że będzie krzywo budował.

Krzak też taki wygodny jest?

A swoją drogą jak tak dalej pójdzie to już niedługo tylko Wienerberger na

rynku zostanie, tak jest promowany przez wykonawców. Czyżby

oni tak jak (niektórzy) lekarze w kieszeni u producentów siedzieli.

Może to tylko ja trafiam na takich rozbestwionych :evil:

Krzak też tylko Poroterm :x - choć on nigdy nie mówił mi że z BK będzie chciał budować :oops:

Generalnie ceny działek to koszmar : 150-200 zł - tragedia!!!!!

Tylko patrzeć jak za chwilkę mozna będzie zapomnieć o wybudowanie chaty 150 m w cenie 300 tys. zł

300 tys? z działką?

Dodaj jeszcze 300 to pogadamy na jakie kompromisy bedziesz musiał pujść aby zbudować tą chatę.

Klaus bez przesady!!!! Sa rozne standardy budowania domu - moj wcale nie najgorszy - bez dzialki, ale z meblami i z formalnosciami kosztowal do dzis 260 tys.!!! wiec wszystko zalezy od standardu wykonania, co nie znaczy, ze moj za tyle kasy jest gorszy, albo ze dach przecieka, albo ze zimno, po prostu nie mam super drogich rzeczy, a calkiem przyzwoite, ktore akurat w moim przypadku nie zmniejszaja uciechy mieszkania w takim domu.

Generalnie ceny działek to koszmar : 150-200 zł - tragedia!!!!!

Tylko patrzeć jak za chwilkę mozna będzie zapomnieć o wybudowanie chaty 150 m w cenie 300 tys. zł

300 tys? z działką?

Dodaj jeszcze 300 to pogadamy na jakie kompromisy bedziesz musiał pujść aby zbudować tą chatę.

Witam

Pisząc o 300tys. zakładałem budowe samego domu oczywiście bez fajerwerków nie uwzględniając działki.

Sam jestem na etapie finalizacji zakupu działki i jestem dosyć mocno na bieżąco z cenami także widzę co się dzieje.

Nie jestem jeszcze na etapie obliczeń finalnych środków potrzebnych na chatę rzędu 140 m ale obecnie można zmieścić się w 300 tys. (kolega wybudował w tej kwocie 160 m. uż w dosyć dobrym standardzie - oczywiście nie wliczając kosztów zakupu działki).

Zależało mi tylko na podjęciu wątku dotyczącego pędu cen na materiały budowlane i robociznę , stąd wiedząc że niektórzy z was są już na etapie budowy chciałem się tylko dowiedzieć czy w parze z tak dużym wzrostem cen na działki zaobserwowaliście również spory wzrost cen na materiały budowlane oraz robociznę - chodzi oczywiście o średnią.

Pozdrawiam

Witam jestem tu nowa nosze się z zamiarem kupna działki i budowy w niedalekiej przyszłosci a ścislej mam jedną na oku.Dzis jadę z maklerem obejrzeć połatko.Co o niej myślicie?http://www.prestige.info.pl/pl/okienko_oferta.php?offer_id=5318&cat_id=9&params=cat_id%3D9

Witaj

Mysle ze cos za tanio, wiec media sa daleko, brak planu zagospodarowania, wiec jezeli chcesz sie budowac w dalszym czasie to inwestycja moze byc ciekawa, ale jezeli szybko to bezszans. Ale pojedz i zobacz. To kosztuje tylko czas, a przynajmniej nie bedziesz zalowala ze nie zobaczylas.

.:MaTaM:.

Dzieki ze ktos odpowiedział:) Tak własnie mam zamiar budowac sie za 2-3 lata.Działka jeść nie woła niech sobie lezy odłogiem póki co i nabiera mocy urzedowej;-) O 17tej spotykam sie z maklerem,nie licząc kilku godzin spedzonych tutaj "inkognito" na chłonieciu wiedzy;-) jestem kompletnym laikiem.Gdyby ktos miał jakies sugestie o co pytać,co sprawdzic przed kupnem byłabym dozgonnie wdzięczna.

Pozdrawiam Anka

ale ostatnio mi ciagoty do forum wrocily!

1 raz trawke skosilam - jejciu jak nie-moj domek sie zmienia - wszystko juz prawie dopiete na ostatni guziczek, tylko w furtce jeszcze klamke zamocowac i tam takie pierdolki.... ale wyglada fajnie!

aha - Delf - i co, bylas??? mocno Cie telepalo na tych kamieniach - czy jednak zmienialas zdanie i co innego ukladasz????