Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Ktoś może się orientuje gdzie można wykopać wnioski w wersji elektronicznej:

1) o pozwolenie na budowę

2) o wyłączenie gruntów rolnych

3) oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością

???

Na stronach Starostwa Polickiego jest trochę druków ale akurat tych BRAK :evil:

rozne wzory sa na stronie muratora.

ulanka

Ula co u was????

wykańczamy sie;-) mieszkanie sprzedane wiec trzeba szybko przygotowac dom do zamieszkania. a jeszcze jest duzo do zrobienia.

zapraszamy jak bedziesz przejazdem! :-)

wstyd sie przyznac...ale nie wiem gdzie :cry: :cry:

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Ponieważ pierwsze koszenie nową kosiarką mam juz za soba (kąpiel na szczęście już też :wink: ) podzielę się z wami opinią na jej temat:

(ze względu na przyjęty kobiecy punkt widzenia, uprasza się panów o ominięcie tego postu - chyba, że któryś ma jeszcze ludzki stosunek do swojej żony, to wtedy tak :wink: )

Mowa o kosiarce Partner (marka Husqvarny) z silnikeim Brigs&"ten drugi" o mocy 5 kM, z opcją mulczowania, z koszem, o szerokości koszenia 53 cm i 8 wysokościach koszenia, samojezdnej; cena 1500 PLN (+ 2 oleje gratis, a jak 8) ).

wrażenie ogólne:

kosiarka ma bardzo solidną sylwetke, jest czarna i bardzo proporcjonalnie zbudowana (nie wygląda, jak wystrzyżony kundelek, jak niektóre); koła są łożyskowane i zakryte z zewnątrz; rączkę można składać; bardzo łatwy dostęp do wlewu oleju i paliwa; gruby stalowy korpus kosiarki

wady:

jest ciężka, naprawdę; do tego łożyskowane koła utrudniają jazdę wyłączona kosiarką (chociaż wydawało mi się, że zdecydowanie łatwiejsza do pchania zrobiła sie po skoszeniu 800 m trawnika); moc, która posiada i moja, niesprawna jeszcze dzisiaj, ręka sprawiały, że kosiarka czasami paliła gumy na moim trawniku :o :D , ale trening czyni mistrza, i pod koniec udało sie nad "buksowaniem" zapanować.

zalety:

ślicznie wygląda, ma materiałowy kosz, który jest zdecydowanie łatwiejszyw obsłudze, niz plastikowy, a ponadto podczas skręcania kosiarką, kiedy podnosimy przednie koła (w zasadzie powinno sie przy tylnym napędzie podnosić tylnie, ale często zdarzało mi sie robić na odwrót) i opieramy się na tylnych i często troszkę na koszu, nie ma obawy, że go połamiemy i nie ma oporu; trzeba sie mniej nabiegać ze względu na szerokość koszenia; bardzo wygodne są regulowane wysokości koszenia; linka do włączania silnika jest na stałe przyczepiona do rączki - nie trzeba się schylać; istnieje regulacja wysokości samej rączki; nie straszne jej ślady na trawniku po nornicach i kretach oraz chwasty - nie spadają obroty, jak się wjedzie w "cóś"

reasumując:

kosiarka świetna dla nieco silniejszych pań, te drobniejsze moga się nieźle upocić, ale przecież czasami właśnie o to chodzi :wink: ; dobra na świeże trawniki, czyli dopiero co założone z pozostałościami po poprzednikach-chwaściorach i różnymi kamykami i patykami naniesionymi przez psy i dzieci; odradzam do małych ogródków z dużą ilością skarp, drzewek, krzaczków i innych obiektów wystajacych z ziemi - można się namęczyć, ale można równiez zakupić i oddać koleżance karnet na fitness.

A za dwa dni sobie pomulczuje 8)

Witam wszystkich

Mirlandia a jak tam twoja budowa , jestes zadowolona z ekipy .

Ja narazie zbieram dokumenty :lol:

Budowa sie posuwa :) Za moment zaczna klasc dachowke. Tfu tfu nie chce zapeszac, ale poki co ekipa ekstra. Zreszta przetestowal ich wczesniej moj przyjaciel, gosc wymagajacy, wiec jak u niego przeszli, to ja z zamknietymi oczyma ich wzialem :)

Jak skoncza (za ok miesiac) wtedy z koncowa opinia zglosze sie do Klausa.

Skoro szukasz na prawobrzezu to polecam Osade Lesna. Miedzy Wielgowem a Dabiem. Dzialki uzbrojone we wszystko procz kanalizy, ok 1200m, o aktualna cene musisz zapytac wlasciciela,ktory tam mieszka (kazdy Ci go wkaze). Jesli nie kupisz w tym roku to zaliczkujac zaklepiesz sobie na przyszly rok. Jesli Cie nie przeraza 1300m do przystanku autobusowego, to w zamian dostaniesz super miejsce o oazie ciszy. Przejedz sie, to tylko troche benzyny :D No i bedziemy sasiadami, polecam.

A który to twój domek? Moja przyjaciółka już tam mieszka i często tam bywam, aktualnie powstaje tam domek blisko lasu, taka duża parterówka, to twój? Czy ten na początku z garażem doczepionym? Z porothermu?

Zgadza sie, to ten pod lasem z silki. To taka oszukana parterowka, co prawda wszystkie pomieszczenia mieszkalne sa na dole, ale szkoda nam bylo tej sporej przestrzeni jaka sie zrobila pod dachem ( w WZ narzucili dach 30 stopni) i wyszlo tam spore pomieszczenie. Przypadkiem spelni sie jeszcze jedno moje marzenie - jak dozyje to wstawie tam bilard.

A Twoja przyjaciolka to moze Ania?

Skoro szukasz na prawobrzezu to polecam Osade Lesna. Miedzy Wielgowem a Dabiem. Dzialki uzbrojone we wszystko procz kanalizy, ok 1200m, o aktualna cene musisz zapytac wlasciciela,ktory tam mieszka (kazdy Ci go wkaze). Jesli nie kupisz w tym roku to zaliczkujac zaklepiesz sobie na przyszly rok. Jesli Cie nie przeraza 1300m do przystanku autobusowego, to w zamian dostaniesz super miejsce o oazie ciszy. Przejedz sie, to tylko troche benzyny :D No i bedziemy sasiadami, polecam.

A który to twój domek? Moja przyjaciółka już tam mieszka i często tam bywam, aktualnie powstaje tam domek blisko lasu, taka duża parterówka, to twój? Czy ten na początku z garażem doczepionym? Z porothermu?

Zgadza sie, to ten pod lasem z silki. To taka oszukana parterowka, co prawda wszystkie pomieszczenia mieszkalne sa na dole, ale szkoda nam bylo tej sporej przestrzeni jaka sie zrobila pod dachem ( w WZ narzucili dach 30 stopni) i wyszlo tam spore pomieszczenie. Przypadkiem spelni sie jeszcze jedno moje marzenie - jak dozyje to wstawie tam bilard.

Ano Ania :D

Ostatnio byłam u niej na urodzinach jej córki i u was jakaś imprezka była, czyżby "Wiecha"?

Ano Ania :D

Ostatnio byłam u niej na urodzinach jej córki i u was jakaś imprezka była, czyżby "Wiecha"?

Dokladnie tak. Sasiedzi tez byli zaproszeni ale z wiadomych przyczyn nie dopisali. Mam nadzieje,ze bedzie jeszcze niejedna okazja na wspolne fifko :) OK, to bede wypatrywal tego Galaxiaka :) Dobranoc

Witam Niedzielnie

no i mamy 0-1

Hurrraaa!!!!!!

a 3:0 to niełaska :evil: no to pojechali chłopcy, ech, szkoda gadać, nawet Dudek "śjakiś-takiś"..

a wszystko przez Teskę! :wink:

Teska czemu nam to zrobilas !!

Wynika z tego z anglik nauczyl finow wiecej niz holender naszych. Holender jasny !!

wynika z tego że naszych sie juz nie da nic nauczyć panowie do wymiany sie nadaja na nowszy model

Witam niedzielnie :lol: :lol:

witaj

robi sie u ciebie więżba?

ano robi, w czwartek dotarły zareklamowane krokwie :lol: :lol: A u Ciebie?? :roll:

u mnie zaczynaja w poniedziałek dopiero mam zalany drugi wieniec i schody wewnątrz

eehhhhh, a u mnie w poniedziałek dopiero dojadą szalunki na strop.....

i tak masz tempo powalajace ja zaczęłam pod koniec maja a dopiero dochodzimy do więźby :-?

Witam niedzielnie :lol: :lol:

witaj

robi sie u ciebie więżba?

ano robi, w czwartek dotarły zareklamowane krokwie :lol: :lol: A u Ciebie?? :roll:

u mnie zaczynaja w poniedziałek dopiero mam zalany drugi wieniec i schody wewnątrz

eehhhhh, a u mnie w poniedziałek dopiero dojadą szalunki na strop.....

i tak masz tempo powalajace ja zaczęłam pod koniec maja a dopiero dochodzimy do więźby :-?

chyba za dużo oglądałem starych Polskich Kronik Filmowych i wydaje mi się, że robota straaaasznie się ślimaczy.... :-?