monka 14.09.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam grupę no znowu się zacinają drzwi zacinają się dopiero w okolicy 30 postu na stronie ale widziałam, że pospolite ruszenie było to może wreszcie ktoś coś z tym zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 14.09.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam grupę no znowu się zacinają drzwi zacinają się dopiero w okolicy 30 postu na stronie ale widziałam, że pospolite ruszenie było to może wreszcie ktoś coś z tym zrobi pożyjemy, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 14.09.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Jak by to byla uszczelka to nie najgorzej z kosztami gorzej jak glowica a no pożyjemy zobaczymy. tak czy inaczej trza wsio wyjąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 14.09.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 witam wszystkich i zapytuje na wstępie....czy podzielicie się namiarami na ekipę-ślusarza- do wykonania barierki schodowej-stal nierdzewna,i balustardy balkonowej -ocynk...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek i Ania 14.09.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam grupę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek i Ania 14.09.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Ale fajnie zmienił mi się status forumowicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 14.09.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Jak by to byla uszczelka to nie najgorzej z kosztami gorzej jak glowica a no pożyjemy zobaczymy. tak czy inaczej trza wsio wyjąć A grzeje sie czy masz wode w silniku bo czasami sa drobnostki np (termostat ) najlepiej to miec zaufany warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 14.09.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 A grzeje sie czy masz wode w silniku bo czasami sa drobnostki np (termostat ) najlepiej to miec zaufany warsztat jak silnik się nagrzeje i otworzy coś tam, to wzrasta temp i wyrzuca wodę ze zbiornika (tego od chłodnicy) na szczęście taki warsztat mam zaufany, długoletni, nie za drogi i znają się na robocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 14.09.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Ja tez staram sie nie dawac do przypadkowego warsztatu no chyba ze na podlaczenie do komputera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 14.09.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Ale fajnie zmienił mi się status forumowicza no to gratuluję awansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 14.09.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 a tak właściwie to zapomniałem się przywitać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 14.09.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam wszystkich, oj dawno nie zaglądałem a tu tyle nowych forumowiczów . A jakie fajne ognicho mieliście kurcze szkoda ,że nie mogłem zajechać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 14.09.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam wszystkich Mam małe pytanko: Czy hurtownie szczecińskie mają jakieś cenniki materiałów ?? Przymierzamy się do zrobienia kosztorysu i zastanawiam się jak się za to najlepiej zabrać Chodzi mi na pierwszy rzut o koszty materiałów, robocizną później będziemy się martwić Jaca_1, matam robiliście już coś w tym kierunku ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 14.09.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 matam co do zdjęcia to pod numerem 7 ukryła się moja Julka a mąż Małgolinki to Marcin A Jasiowi nie chciało się pozować do zdjęcia grupowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 14.09.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam wszystkich Mam małe pytanko: Czy hurtownie szczecińskie mają jakieś cenniki materiałów ?? Przymierzamy się do zrobienia kosztorysu i zastanawiam się jak się za to najlepiej zabrać Chodzi mi na pierwszy rzut o koszty materiałów, robocizną później będziemy się martwić Jaca_1, matam robiliście już coś w tym kierunku ?? Pozdrawiam małgolinka - masz dwa wyjścia. Pierwsze to oczywiście zrzucić zaopatrzenie na wykonawcę - ma to swoje wady, ale jak się go pilnuje, kontroluje faktury zakupu i kierownik budowy potwierdza takie a nie inne zapotrzebowanie na materiał to można na tym dobrze wyjść - materiał jest na czas na budowie, nie ma przestojów itp. Drugie wyjście to jeździć osobiście po hurtowniach i zbierać oferty - w niektórych przypadkach możecie dostać jakiś towar dużo taniej, niż kupiłby go w innej hurtowni wykonawca. My zrobiliśmy przetarg otwarty na zaopatrzenie i faktycznie ceny podawali nam dosyć korzystne. Ale teraz okazuje się, że owszem ceny są ok, ale na towar musielibyśmy czekać po kilka tygodni. Do tego oczywiście czas na to jeżdżenie i czas na targowanie upustów - teraz z tym ciężko, bo każdy towar schodzi na pniu. No i ryzyko, że jakaś hurtownia padnie, co niektórzy z forum odczuli na swojej skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 14.09.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam wszystkich Mam małe pytanko: Czy hurtownie szczecińskie mają jakieś cenniki materiałów ?? Przymierzamy się do zrobienia kosztorysu i zastanawiam się jak się za to najlepiej zabrać Chodzi mi na pierwszy rzut o koszty materiałów, robocizną później będziemy się martwić Jaca_1, matam robiliście już coś w tym kierunku ?? Pozdrawiam małgolinka - masz dwa wyjścia. Pierwsze to oczywiście zrzucić zaopatrzenie na wykonawcę - ma to swoje wady, ale jak się go pilnuje, kontroluje faktury zakupu i kierownik budowy potwierdza takie a nie inne zapotrzebowanie na materiał to można na tym dobrze wyjść - materiał jest na czas na budowie, nie ma przestojów itp. Drugie wyjście to jeździć osobiście po hurtowniach i zbierać oferty - w niektórych przypadkach możecie dostać jakiś towar dużo taniej, niż kupiłby go w innej hurtowni wykonawca. My zrobiliśmy przetarg otwarty na zaopatrzenie i faktycznie ceny podawali nam dosyć korzystne. Ale teraz okazuje się, że owszem ceny są ok, ale na towar musielibyśmy czekać po kilka tygodni. Do tego oczywiście czas na to jeżdżenie i czas na targowanie upustów - teraz z tym ciężko, bo każdy towar schodzi na pniu. No i ryzyko, że jakaś hurtownia padnie, co niektórzy z forum odczuli na swojej skórze. Dzięki szydas za odpowiedź Mi w tej chwili chodzi o orientacyjne policzenie kosztów materiałów i porównanie np. dwóch projektów. Wiem, że kosztorysy podawane przez biura projektowe odbiegają od rzeczywiśtości dlatego chcemy sami przeliczyć na podstawie zestawienia materiałów jak to się odniesie do naszego terenu a nie jakiś średnich cen z przed kilku miesięcy ... Wiem, że rabaty i upusty trzeba sobie wydreptać ale w tej chwili chcemy oszacować pi razy drzwi koszty samych materiałów zakupionych u nas w Szczecinie... i dlatego zastanawiałam się głośno na forum czy hurtownie udostępniają jakieś cenniki czy za każdym materiałem trzeba pobiegać osobno i wypytać... ... no i przy okazji może nam doradzicie jakie hurtownie wogóle brać pod uwagę a jakich się wystrzegać ... Z góry dziękujemy ślicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 14.09.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Wiem, że rabaty i upusty trzeba sobie wydreptać ale w tej chwili chcemy oszacować pi razy drzwi koszty samych materiałów zakupionych u nas w Szczecinie... i dlatego zastanawiałam się głośno na forum czy hurtownie udostępniają jakieś cenniki czy za każdym materiałem trzeba pobiegać osobno i wypytać... ... no i przy okazji może nam doradzicie jakie hurtownie wogóle brać pod uwagę a jakich się wystrzegać ... Z góry dziękujemy ślicznie generalnie nawet jeśli jest cennik to dotyczy detalu, pojedyńczych rzeczy. Każdy negocjuje tak naprawdę swoją cenę, swoje upusty i dwie kolejne osoby w tej samej hurtowni mają je zupełnie inne Nawet cenniki producentów w internecie nie są cenami po jakich towar kupuja hurtownie czy wykonawcy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 14.09.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Mi w tej chwili chodzi o orientacyjne policzenie kosztów materiałów i porównanie np. dwóch projektów. Wiem, że kosztorysy podawane przez biura projektowe odbiegają od rzeczywiśtości dlatego chcemy sami przeliczyć na podstawie zestawienia materiałów jak to się odniesie do naszego terenu a nie jakiś średnich cen z przed kilku miesięcy ... Wydaje mi sie, że takie postepowanie w celu porównania projektów jest bezcelowe. Po pierwsze ceny produktów zmieniają się dosyć szybko, np. z każdą kolejna dostawą i jeden z projektów pozwoliłby ci zakupić jakies tam materiały szybciej, a akurat w tym czasie jakis plityk coś powie, albo zdrożeje paliwo i ceny podskoczą. Poza tym troche szkoda czasu i zachodu na takie szacunki. Uważam, że duzo łatwiej rozientujesz się w kosztochłonności projektu porównując ich powierzchnie (zakładam, że sposób ogrzewania, dach i cały standard będzie jednakowy w tych projektach), a w drugim etapie stopień skomplikowania dachu, rozczłonkowanie domu, obecność nietypowych rozwiązań typu: okragłe okna, ogród zimowy itp. Chodzi ci o szacunki, a więc mysle, że takie podejście będzie szybsze i da takie same efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 14.09.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Moi drodzy, właśnie uaktualniłem naszą listę rankingową. Jak zwykleprzepraszam współpracujących korespondentów, którzy długo czekali namoją reakcję. Myślę, że wszyscy uważamy istnienie listy za bardzo potrzebne boinformacja o dobrych i złych wykonawcach jest dla nas bardzo ważna.Docierają do mnie także sygnały od zadowolonych fachowców, którzyodnotowali wzrost liczby zleceń między innymi dzięki istnieniu naszegorankingu. Klienci, którzy się do nich zgłaszają często powołują sięna nasze rekomendacje z Internetu. Lista została już zaideksowanaprzez przeglądarki i trafiają do niej także osoby zupełnie niezwiązane z forum, często o jego istnieniu nawet nie wiedzące. Wiem bozgłaszają się do mnie chcąc dokonywać wpisów. A więc fajnie , co? Wszyscy są zadowoleni, prawda?Otóż nie bo są także w całej tej sytuacji osoby poszkodowane i tobardzo. Któż to taki? ...to My, twórcy tej listy. Dlaczego? Ano dlatego, że nasi wspaniali wykonawcy coraz częściejnie mają już dla nas czasu, podnoszą ceny bo mają nadmiar zleceń,robią się kapryśni, chcą budować tylko z porothermu, w pośpiechuobniżają jakość, itd, itp... Podjąłem więc decyzję o utajnieniu listy. Nie zamierzam dłużej działać naswoją i Waszą niekorzyść. Od jutra "zdejmuję" listę i będę jąudostępniał e-mailem, wyłącznie znanym członkom forum. Na żądanie i pokażdym uaktualnieniu. Żywię nadzieję, że moje stanowisko znajdzie u Was zrozumienie ipoparcie i że nadal będziemy wspólnie rozwijać nasz ranking wykonawcówale dla własnej korzyści a nie na własną szkodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 14.09.2006 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Temat jest mi znany i tak, jak wcześniej deklarowałam popieram decyzję. Rozumiem, że wystarczy teraz skopiowac sobie gdzieś tą Liste, a jak dotra do ciebie jakieś "nowości" dostane ja od ciebie mailem? Czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts