Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

A grzeje sie czy masz wode w silniku bo czasami sa drobnostki np (termostat ) najlepiej to miec zaufany warsztat :D

jak silnik się nagrzeje i otworzy coś tam, to wzrasta temp i wyrzuca wodę ze zbiornika (tego od chłodnicy)

na szczęście taki warsztat mam zaufany, długoletni, nie za drogi i znają się na robocie

Witam wszystkich :)

Mam małe pytanko: Czy hurtownie szczecińskie mają jakieś cenniki materiałów ?? Przymierzamy się do zrobienia kosztorysu i zastanawiam się jak się za to najlepiej zabrać :roll: Chodzi mi na pierwszy rzut o koszty materiałów, robocizną później będziemy się martwić 8)

Jaca_1, matam robiliście już coś w tym kierunku ??

Pozdrawiam

Mam małe pytanko: Czy hurtownie szczecińskie mają jakieś cenniki materiałów ?? Przymierzamy się do zrobienia kosztorysu i zastanawiam się jak się za to najlepiej zabrać :roll: Chodzi mi na pierwszy rzut o koszty materiałów, robocizną później będziemy się martwić 8)

Pozdrawiam

małgolinka - masz dwa wyjścia. Pierwsze to oczywiście zrzucić zaopatrzenie na wykonawcę - ma to swoje wady, ale jak się go pilnuje, kontroluje faktury zakupu i kierownik budowy potwierdza takie a nie inne zapotrzebowanie na materiał to można na tym dobrze wyjść - materiał jest na czas na budowie, nie ma przestojów itp. Drugie wyjście to jeździć osobiście po hurtowniach i zbierać oferty - w niektórych przypadkach możecie dostać jakiś towar dużo taniej, niż kupiłby go w innej hurtowni wykonawca. My zrobiliśmy przetarg otwarty na zaopatrzenie i faktycznie ceny podawali nam dosyć korzystne. Ale teraz okazuje się, że owszem ceny są ok, ale na towar musielibyśmy czekać po kilka tygodni. Do tego oczywiście czas na to jeżdżenie i czas na targowanie upustów - teraz z tym ciężko, bo każdy towar schodzi na pniu. No i ryzyko, że jakaś hurtownia padnie, co niektórzy z forum odczuli na swojej skórze.

Pozdrawiam

małgolinka - masz dwa wyjścia. Pierwsze to oczywiście zrzucić zaopatrzenie na wykonawcę - ma to swoje wady, ale jak się go pilnuje, kontroluje faktury zakupu i kierownik budowy potwierdza takie a nie inne zapotrzebowanie na materiał to można na tym dobrze wyjść - materiał jest na czas na budowie, nie ma przestojów itp. Drugie wyjście to jeździć osobiście po hurtowniach i zbierać oferty - w niektórych przypadkach możecie dostać jakiś towar dużo taniej, niż kupiłby go w innej hurtowni wykonawca. My zrobiliśmy przetarg otwarty na zaopatrzenie i faktycznie ceny podawali nam dosyć korzystne. Ale teraz okazuje się, że owszem ceny są ok, ale na towar musielibyśmy czekać po kilka tygodni. Do tego oczywiście czas na to jeżdżenie i czas na targowanie upustów - teraz z tym ciężko, bo każdy towar schodzi na pniu. No i ryzyko, że jakaś hurtownia padnie, co niektórzy z forum odczuli na swojej skórze.

Dzięki szydas za odpowiedź :) Mi w tej chwili chodzi o orientacyjne policzenie kosztów materiałów i porównanie np. dwóch projektów. Wiem, że kosztorysy podawane przez biura projektowe odbiegają od rzeczywiśtości dlatego chcemy sami przeliczyć na podstawie zestawienia materiałów jak to się odniesie do naszego terenu a nie jakiś średnich cen z przed kilku miesięcy ...

Wiem, że rabaty i upusty trzeba sobie wydreptać :lol: ale w tej chwili chcemy oszacować pi razy drzwi koszty samych materiałów zakupionych u nas w Szczecinie... i dlatego zastanawiałam się głośno na forum ;) czy hurtownie udostępniają jakieś cenniki czy za każdym materiałem trzeba pobiegać osobno i wypytać...

... no i przy okazji może nam doradzicie jakie hurtownie wogóle brać pod uwagę a jakich się wystrzegać ... 8)

Z góry dziękujemy ślicznie :)

Wiem, że rabaty i upusty trzeba sobie wydreptać :lol: ale w tej chwili chcemy oszacować pi razy drzwi koszty samych materiałów zakupionych u nas w Szczecinie... i dlatego zastanawiałam się głośno na forum ;) czy hurtownie udostępniają jakieś cenniki czy za każdym materiałem trzeba pobiegać osobno i wypytać...

... no i przy okazji może nam doradzicie jakie hurtownie wogóle brać pod uwagę a jakich się wystrzegać ... 8)

Z góry dziękujemy ślicznie :)

generalnie nawet jeśli jest cennik to dotyczy detalu, pojedyńczych rzeczy. Każdy negocjuje tak naprawdę swoją cenę, swoje upusty i dwie kolejne osoby w tej samej hurtowni mają je zupełnie inne :wink: Nawet cenniki producentów w internecie nie są cenami po jakich towar kupuja hurtownie czy wykonawcy....

Mi w tej chwili chodzi o orientacyjne policzenie kosztów materiałów i porównanie np. dwóch projektów. Wiem, że kosztorysy podawane przez biura projektowe odbiegają od rzeczywiśtości dlatego chcemy sami przeliczyć na podstawie zestawienia materiałów jak to się odniesie do naszego terenu a nie jakiś średnich cen z przed kilku miesięcy ...

Wydaje mi sie, że takie postepowanie w celu porównania projektów jest bezcelowe. Po pierwsze ceny produktów zmieniają się dosyć szybko, np. z każdą kolejna dostawą i jeden z projektów pozwoliłby ci zakupić jakies tam materiały szybciej, a akurat w tym czasie jakis plityk coś powie, albo zdrożeje paliwo i ceny podskoczą. Poza tym troche szkoda czasu i zachodu na takie szacunki.

Uważam, że duzo łatwiej rozientujesz się w kosztochłonności projektu porównując ich powierzchnie (zakładam, że sposób ogrzewania, dach i cały standard będzie jednakowy w tych projektach), a w drugim etapie stopień skomplikowania dachu, rozczłonkowanie domu, obecność nietypowych rozwiązań typu: okragłe okna, ogród zimowy itp.

Chodzi ci o szacunki, a więc mysle, że takie podejście będzie szybsze i da takie same efekty.

Moi drodzy, właśnie uaktualniłem naszą listę rankingową. Jak zwykle

przepraszam współpracujących korespondentów, którzy długo czekali na

moją reakcję.

Myślę, że wszyscy uważamy istnienie listy za bardzo potrzebne bo

informacja o dobrych i złych wykonawcach jest dla nas bardzo ważna.

Docierają do mnie także sygnały od zadowolonych fachowców, którzy

odnotowali wzrost liczby zleceń między innymi dzięki istnieniu naszego

rankingu. Klienci, którzy się do nich zgłaszają często powołują się

na nasze rekomendacje z Internetu. Lista została już zaideksowana

przez przeglądarki i trafiają do niej także osoby zupełnie niezwiązane

z forum, często o jego istnieniu nawet nie wiedzące. Wiem bo

zgłaszają się do mnie chcąc dokonywać wpisów.

A więc fajnie , co? Wszyscy są zadowoleni, prawda?

Otóż nie bo są także w całej tej sytuacji osoby poszkodowane i to

bardzo. Któż to taki? ...to My, twórcy tej listy.

Dlaczego? Ano dlatego, że nasi wspaniali wykonawcy coraz częściej

nie mają już dla nas czasu, podnoszą ceny bo mają nadmiar zleceń,

robią się kapryśni, chcą budować tylko z porothermu, w pośpiechu

obniżają jakość, itd, itp...

Podjąłem więc decyzję o utajnieniu listy. Nie zamierzam dłużej działać na

swoją i Waszą niekorzyść. Od jutra "zdejmuję" listę i będę ją

udostępniał e-mailem, wyłącznie znanym członkom forum. Na żądanie i po

każdym uaktualnieniu.

Żywię nadzieję, że moje stanowisko znajdzie u Was zrozumienie i

poparcie i że nadal będziemy wspólnie rozwijać nasz ranking wykonawców

ale dla własnej korzyści a nie na własną szkodę.