KAS01 14.09.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 ... Problem w tym że po pierwsze ich warunki są ważne rok i jak nie podpisze umowy to będę musiał wystąpić o nowe i projekt w części gazowej (mam go w projekcie budowlanym) będę robił i zatwierdzał od nowa... To, ze warunki sa wazne tylko rok, to nie jest problem. Natepne jakie wydadza beda takie same. Wydanie tych warunkow nic nie kosztuje. Projektu nie trzeba przerabiac. Wystarczy tylko zaktualizowac uprawnienia projektanta. Wkrotce przekonam sie jak to jest z tymi karami za nieodbieranie gazu. Mam juz wykonane przylacze i siec z odbiornikiem wewnatrz budynku, ale wciaz nie mam pozwolenia na budowe zewnetrznej sieci zasilajacej (z powodu nieznajomosci prawa oraz wyjatkowej zlosliwosci pewnej urzedniczki z mojego starostwa). Pozwolenie to otrzymam w ciagu dwoch tygodni, ale gaz mam odbierac od poczatku pazdziernika (umowa pod koniec marca). Wiem, ze sie nie wyrobie do tego czasu, mimo ze mam juz wykonawce. pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 14.09.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Krzyspx Rzuć okiem na PRIV. Witam wieczorkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 14.09.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 czy ktoś miał kontakty z gazownikami w sprawie umowy przylączeniowej? Byłem u nich dzisiaj ale wyszedlem z niczem bo dali mi do podpisu umowę że mam mieć za pól roku instalacje a jak nie to kara 0,5% za kazdy dzień. Ja na to grzecznie ze chcę by wybudowali mi przyłacze wcześniej a ja potem od niego pociągne sobie instalacje tak jak mi jest wygodnie(tak robię w przypadku przyłacza energetycznego). Na co pan się obśmial że nie interesuje ich uzbrajanie mojej działki (za moje pieniądzę !!) - ich celem jest sprzedawanie gazu wiec jak nie mam do czego podłączyć to mogę spadać. Problem w tym że po pierwsze ich warunki są ważne rok i jak nie podpisze umowy to będę musiał wystąpić o nowe i projekt w części gazowej (mam go w projekcie budowlanym) będę robił i zatwierdzał od nowa. Po drugie dają sobie w umowie bezwzględne prawo do opóźnienia budowy przyłącza z powodów zewnętrznych /administracyjnych/ bez żadnych konsekwencji jeśli nie wyrobią się w czasie a ja będę potrzebował gazu do grzania. Oczywiście klient nie ma żadnej możliwości zmiany terminu przyłączenia. Czy to nie nazywa się dyktat monopolisty inie może być czasem zaskarzone do URE ? może ktoś słyszał czy można ich przeskoczyć ? W jakim punkcie masz zapisana kare bo ro ze sa wazne to sie zgadza nie podam ci paragrafu bo na odchodnym pan nie dal mi umowy do ręki - ale 0,5% jest na bank bo sam mi zwrócił uwagę na ten punkt gdy wytłumaczyliśmi sobie o co mnie się rozchodzi. Umowa jest pewnie typowa i można ją odszukać na necie -jak bedę miał chwilkę .... Chodzi mi o punkt w umowie bo wlasnie wzielam moje warunki przylaczeniowe i nie znalazlam nic o karach a byly niedawno brane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 14.09.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 [ W jakim punkcie masz zapisana kare bo ro ze sa wazne to sie zgadza nie podam ci paragrafu bo na odchodnym pan nie dal mi umowy do ręki - ale 0,5% jest na bank bo sam mi zwrócił uwagę na ten punkt gdy wytłumaczyliśmi sobie o co mnie się rozchodzi. Umowa jest pewnie typowa i można ją odszukać na necie -jak bedę miał chwilkę .... Chodzi mi o punkt w umowie bo wlasnie wzielam moje warunki przylaczeniowe i nie znalazlam nic o karach a byly niedawno brane kochanieńka nie denerwuj się przedwcześnie - masz dopiero warunki. O 0,5% dowiesz się przy wizycie w zakładzie gdy dostaniesz do podpisu umowę. Bardzo gorąco radzę dokładnie przeczytać przed podpisaniem. Pan powiedział mi o tych 0,5% dopiero jak zacząłm uważnie czytać i zadawać "dziecinne" pytania. Na początku mówił że standardowa umowa i mogę ją spokojnie podpisać bo i tak nic nie zmienię a gaz przecież chcę mieć no nie? chyba ze mnie upierdliwa szuja jest bo mu nie całkiem uwierzyłem. No i skończyło się że wyszedłem bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 14.09.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Klaus Bardzo dobry pomysł. Technicznie można zrealizować to takze jako umieszczenie tej listy w katalogu na indywidualne haslo, wtedy mialbys mniej roboty z prosbami o wyslanie aktualnej listy. Mysle ze maksiu zgodzil by sie hostowac taka liste i technicznie by pomogl to zrealizowac. Pozdrawiam .:MaTaM:. Dzięki, coś takiego zrobię. Dogaduję się z tomadyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 14.09.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 i jeszcze jedno pytanie - czy ktoś w swoje warunki zabudowy ma wpisane nadzór archeologiczny?. Mam coś takiego i wynająłem archeologa do nadzoru przy kopaniu ale chciałbym zapytać na co zwrócić uwagę by konserwator zabytków się nie czepiał gdy skończę budowę. Czy macie jakieś złe doświadczenia lub uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulamach 14.09.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Klaus Bardzo dobry pomysł. Technicznie można zrealizować to takze jako umieszczenie tej listy w katalogu na indywidualne haslo, wtedy mialbys mniej roboty z prosbami o wyslanie aktualnej listy. Mysle ze maksiu zgodzil by sie hostowac taka liste i technicznie by pomogl to zrealizowac. Pozdrawiam .:MaTaM:. Dzięki, coś takiego zrobię. Dogaduję się z tomadyną. Witam wszystkich wiczorkim MAM NA ZBYCIU JAKIEŚ 4 WYWROTKI ZIEMI OGRODOWEJ TEL.506012729 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 14.09.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Klaus Bardzo dobry pomysł. Technicznie można zrealizować to takze jako umieszczenie tej listy w katalogu na indywidualne haslo, wtedy mialbys mniej roboty z prosbami o wyslanie aktualnej listy. Mysle ze maksiu zgodzil by sie hostowac taka liste i technicznie by pomogl to zrealizowac. Pozdrawiam .:MaTaM:. Dzięki, coś takiego zrobię. Dogaduję się z tomadyną. Witam wszystkich wiczorkim MAM NA ZBYCIU JAKIEŚ 4 WYWROTKI ZIEMI OGRODOWEJ TEL.506012729 Chętnie wezmę za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 14.09.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witamprzedłuzony weekend rozpasał mnie tak że teraz na włąściwe tory nie moge powrócicwidze ze świetnie sie bawiliście ... i na zdrowie ..... pozdrawaim wszystkich" więźba sie robi " niebawem punkt .."postaw kierowniczko wiecha przecież " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 14.09.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam przedłuzony weekend rozpasał mnie tak że teraz na włąściwe tory nie moge powrócic widze ze świetnie sie bawiliście ... i na zdrowie ..... pozdrawaim wszystkich " więźba sie robi " niebawem punkt .."postaw kierowniczko wiecha przecież " pewnie się naraże ale zapytam skąd /albo lepiej czemu/ tyle przedstawicielek płci delikatnej /wnioskuję z wpisów na forum/ zajmuje sie budowaniem domu? chyba jestem starej daty ...ale ten dom to drzewo ten syn - menczyzna jak nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 14.09.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam przedłuzony weekend rozpasał mnie tak że teraz na włąściwe tory nie moge powrócic widze ze świetnie sie bawiliście ... i na zdrowie ..... pozdrawaim wszystkich " więźba sie robi " niebawem punkt .."postaw kierowniczko wiecha przecież " pewnie się naraże ale zapytam skąd /albo lepiej czemu/ tyle przedstawicielek płci delikatnej /wnioskuję z wpisów na forum/ zajmuje sie budowaniem domu? chyba jestem starej daty ...ale ten dom to drzewo ten syn - menczyzna jak nic zdecydowanie lepiej radzimy sobie ze stresem...... a nikt nie zaprzeczy ze to baaardzo denerwujace zajecie poza tym ja akurat skonczyłam politechnike wiec z załozenia mam techniczne zainteresowania.... czasami z wyboru , czasami dlatego ze męzowie zarabiaja na to by było z czego budowac rózne sa powody ... ja akurat to lubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 14.09.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam przedłuzony weekend rozpasał mnie tak że teraz na włąściwe tory nie moge powrócic widze ze świetnie sie bawiliście ... i na zdrowie ..... pozdrawaim wszystkich " więźba sie robi " niebawem punkt .."postaw kierowniczko wiecha przecież " pewnie się naraże ale zapytam skąd /albo lepiej czemu/ tyle przedstawicielek płci delikatnej /wnioskuję z wpisów na forum/ zajmuje sie budowaniem domu? chyba jestem starej daty ...ale ten dom to drzewo ten syn - menczyzna jak nic hmmm, może dlatego, że: 1. kobiety są gorzej opłacane, a w Szczecinie nie ma gdzie się wykazać zaradnym asertywnym paniom, coby mogły sowicie być nagradzane (jak w wa-wie na przykład), 2. faceci są leniuchami i wolą wykonać wspomniany plan w jego przyjemniejszej części, ale za to podwójnie, żeby sztuki się zgadzały i płodzą dwóch synów, 3. mieszkamy w regionie pełnym marynarzy, a przedstawicelkom płci pieknej nieco ciężej się w tej dziedzinie przebija (sprawdziłam), 4. jesteśmy wszechstronne, 5. szybko się uczymy trudnej sztuki negocjowania niskich cen przy maksymalnej jakości usług, 6. bo tak (a, gdy jestesmy w ciąży, to tym bardziej: bo taaaaaaaak!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 14.09.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam przedłuzony weekend rozpasał mnie tak że teraz na włąściwe tory nie moge powrócic widze ze świetnie sie bawiliście ... i na zdrowie ..... pozdrawaim wszystkich " więźba sie robi " niebawem punkt .."postaw kierowniczko wiecha przecież " pewnie się naraże ale zapytam skąd /albo lepiej czemu/ tyle przedstawicielek płci delikatnej /wnioskuję z wpisów na forum/ zajmuje sie budowaniem domu? chyba jestem starej daty ...ale ten dom to drzewo ten syn - menczyzna jak nic hmmm, może dlatego, że: 1. kobiety są gorzej opłacane, a w Szczecinie nie ma gdzie się wykazać zaradnym asertywnym paniom, coby mogły sowicie być nagradzane (jak w wa-wie na przykład), 2. faceci są leniuchami i wolą wykonać wspomniany plan w jego przyjemniejszej części, ale za to podwójnie, żeby sztuki się zgadzały i płodzą dwóch synów, 3. mieszkamy w regionie pełnym marynarzy, a przedstawicelkom płci pieknej nieco ciężej się w tej dziedzinie przebija (sprawdziłam), 4. jesteśmy wszechstronne, 5. szybko się uczymy trudnej sztuki negocjowania niskich cen przy maksymalnej jakości usług, 6. bo tak (a, gdy jestesmy w ciąży, to tym bardziej: bo taaaaaaaak!) Ad 1 - po urlopie zapraszam do mnie na rozmowę - poważnie Ad 2 - całe życie się człowiek uczy - a to takie proste ... i przyjemne Ad 3 eeeeeee tam Ad 4 fakt Ad 5 za szybko Ad 6 i to jest wystarczający argument Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 15.09.2006 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Witam porannie. Wstawac śpiochy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 15.09.2006 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Witam porannie. Wstawac śpiochy! też witam, ale spać to ja dopiero się wybieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 15.09.2006 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 ale nikt nie śpi tu nie spiWitam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 15.09.2006 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Witam wszystkich Kacha pytalas sie moze kierownika o prawobrzeze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 15.09.2006 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Witam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 15.09.2006 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Witam wszystkich Kacha pytalas sie moze kierownika o prawobrzeze wstyd przyznać ale nie , bo ostatnio mijamy sie na budowie , on był a ja jestem , konsultacje tylko telefoniczne ale ja tylko go spotkam to pamiętam o Twoim pytaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 15.09.2006 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 czy ktoś miał kontakty z gazownikami w sprawie umowy przylączeniowej? Byłem u nich dzisiaj ale wyszedlem z niczem bo dali mi do podpisu umowę że mam mieć za pól roku instalacje a jak nie to kara 0,5% za kazdy dzień. Ja na to grzecznie ze chcę by wybudowali mi przyłacze wcześniej a ja potem od niego pociągne sobie instalacje tak jak mi jest wygodnie(tak robię w przypadku przyłacza energetycznego). Na co pan się obśmial że nie interesuje ich uzbrajanie mojej działki (za moje pieniądzę !!) - ich celem jest sprzedawanie gazu wiec jak nie mam do czego podłączyć to mogę spadać. Problem w tym że po pierwsze ich warunki są ważne rok i jak nie podpisze umowy to będę musiał wystąpić o nowe i projekt w części gazowej (mam go w projekcie budowlanym) będę robił i zatwierdzał od nowa. Po drugie dają sobie w umowie bezwzględne prawo do opóźnienia budowy przyłącza z powodów zewnętrznych /administracyjnych/ bez żadnych konsekwencji jeśli nie wyrobią się w czasie a ja będę potrzebował gazu do grzania. Oczywiście klient nie ma żadnej możliwości zmiany terminu przyłączenia. Czy to nie nazywa się dyktat monopolisty inie może być czasem zaskarzone do URE ? może ktoś słyszał czy można ich przeskoczyć ? to jest stara praktyka gazowni - sfrustrowana tymi wiadomościami trafiłam nawet do samego dyrektora działu dystrybucji , powiedział to samo, a potem........potem trafiłam na faceta, który pracuje w gazowni i on powiedział co robić. Otóż trzeba sobie na podstawie pozwolenia na budowę znaleźć ekipę (najlepiej związaną z gazownią czytaj mającą znajomości) samemu wybudować przyłącze zgodnie z warunkami a potem w odpowiednim momencie podpisać umowę. Cymesik jest jeszcze taki, że wystarczy mieć w domu jakiś odbiorni gazu (piec, kuchenka) i to coś będziesz raz na tydzień odpalał i już. Gaz zużywasz? Zużywasz. Płacisz abonament? Płacisz. Więc odbiór jest. Ja wystąpiłam o warunki w 2000roku , pozwolenie miałam w 2001 (bo ma pozwolenie gazowe mi się nie spieszyło) a umowę podpisałam w marcu 2004r. Ważna jest data zawarcia umowy na dostawę gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts