Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Czy wszyscy już wgrali swoje zdjęcia z ogniska ???

Bo jakoś tak mało ich !! :evil:

Chciałem je zebrać do ku..... i przekazać naszemu PraOjcu by umieścił na swojej stronie.

Dla przypomnienia:

Miejsce do wrzucania zdjęć z ogniska

ja przesłałam od razu do Maksia

No cóż kobiety zawsze muszą robić odwrotnie :D

czy ktoś miał kontakty z gazownikami w sprawie umowy przylączeniowej? Byłem u nich dzisiaj ale wyszedlem z niczem bo dali mi do podpisu umowę że mam mieć za pól roku instalacje a jak nie to kara 0,5% za kazdy dzień. Ja na to grzecznie ze chcę by wybudowali mi przyłacze wcześniej a ja potem od niego pociągne sobie instalacje tak jak mi jest wygodnie(tak robię w przypadku przyłacza energetycznego). Na co pan się obśmial że nie interesuje ich uzbrajanie mojej działki (za moje pieniądzę !!) - ich celem jest sprzedawanie gazu wiec jak nie mam do czego podłączyć to mogę spadać.

Problem w tym że po pierwsze ich warunki są ważne rok i jak nie podpisze umowy to będę musiał wystąpić o nowe i projekt w części gazowej (mam go w projekcie budowlanym) będę robił i zatwierdzał od nowa.

Po drugie dają sobie w umowie bezwzględne prawo do opóźnienia budowy przyłącza z powodów zewnętrznych /administracyjnych/ bez żadnych konsekwencji jeśli nie wyrobią się w czasie a ja będę potrzebował gazu do grzania.

Oczywiście klient nie ma żadnej możliwości zmiany terminu przyłączenia.

Czy to nie nazywa się dyktat monopolisty inie może być czasem zaskarzone do URE ? może ktoś słyszał czy można ich przeskoczyć ?

to jest stara praktyka gazowni - sfrustrowana tymi wiadomościami trafiłam nawet do samego dyrektora działu dystrybucji , powiedział to samo, a potem........potem trafiłam na faceta, który pracuje w gazowni i on powiedział co robić. Otóż trzeba sobie na podstawie pozwolenia na budowę znaleźć ekipę (najlepiej związaną z gazownią czytaj mającą znajomości) samemu wybudować przyłącze zgodnie z warunkami a potem w odpowiednim momencie podpisać umowę. Cymesik jest jeszcze taki, że wystarczy mieć w domu jakiś odbiorni gazu (piec, kuchenka) i to coś będziesz raz na tydzień odpalał i już. Gaz zużywasz? Zużywasz. Płacisz abonament? Płacisz. Więc odbiór jest.

Ja wystąpiłam o warunki w 2000roku , pozwolenie miałam w 2001 (bo ma pozwolenie gazowe mi się nie spieszyło) a umowę podpisałam w marcu 2004r.

Ważna jest data zawarcia umowy na dostawę gazu

Czyli czy dobrze cie zrozumialam wczesniej stosowna ekipa powinna zrobic przylacze a pozniej podpisac umowe ( a co z odbiorem przylacza )

I jeszcze chcialam sie zapytac jak macie robione rolety zewnetrzne wpoczczane w nadproza ( tak mam u siebie w mieszkaniu )czy zewnetrznie montowane

w mieszkaniu mamy montowane na zewnątrz okna, bo "firmowo' nie były przewidziane w projekcie. w domku będziemy mieli nadstawione na oknie - to nazywa się jakoś TPS czy podobnie. W nadproża (RKS) nie montujemy bo jakikolwiek serwis jest mocno utrudniony. Zresztą właśnie jedziemy na budowe spotkać się z fachowcami od okien i fachowcami od rolet, będziemy uzgadniać szczegóły :D

I jeszcze chcialam sie zapytac jak macie robione rolety zewnetrzne wpoczczane w nadproza ( tak mam u siebie w mieszkaniu )czy zewnetrznie montowane

w mieszkaniu mamy montowane na zewnątrz okna, bo "firmowo' nie były przewidziane w projekcie. w domku będziemy mieli nadstawione na oknie - to nazywa się jakoś TPS czy podobnie. W nadproża (RKS) nie montujemy bo jakikolwiek serwis jest mocno utrudniony. Zresztą właśnie jedziemy na budowe spotkać się z fachowcami od okien i fachowcami od rolet, będziemy uzgadniać szczegóły :D

Ale u ciebie do projektu pasuja takie i takie rolety a umnie tradycyjny domek i z zewnatrz wygladaly by dziwnie z dostempem u mnie nie jest najgorzej wchodzi sie na parapet i odkreca sruby tylko troche je widac .

Ale z rolet jestem bardzo zadowolona super sprawa jak sa upaly to spuszczam i jest w domu chlodno :D

Czyli czy dobrze cie zrozumialam wczesniej stosowna ekipa powinna zrobic przylacze a pozniej podpisac umowe ( a co z odbiorem przylacza )

Odbiór przyłącza powinna robić ekipa która je buduje - inaczej może być problem 8)

u mnie tak właśnie było, ja tylko pojechałam wpłacić pieniążki za podpisanie umowy czy coś takiego - (chyba) 80zł a wszystko pozostałe załatwiał pan, który robił przyłącze i odbiory i wyzytację z gazowni na budowie i wodociągi

A ile kosztuje przylacze :lol:

Troszkę czynników się na to składa :D

Ja płace 2000 zł. do złączki PE/Stal wraz z odbiorem, reduktorem, szafką, podejściem do gazomierza.

To jak policzy sie jeszcze wode ,prad to sie tego nazbiera :-?

U mnie się nazbierało:

2000 gaz

2500 kanaliza (2 studnie)

3000 woda (studnia wodom.)

Ja płace 2000 zł. do złączki PE/Stal wraz z odbiorem, reduktorem, szafką, podejściem do gazomierza.

U mnie się nazbierało:

2000 gaz

Witam,

a jaką masz studnię wodomierzową? Z polimerobetonu, polietylenu czy jeszcze inszą? Podlegasz może pod ZWiK Police?

U mnie się nazbierało:

2000 gaz

Dojdzie jeszcze prad

Jeszcze ja doliczam instalacje antenowa do telewizji ??? ( moze ktos poda koszty )

Instalacja na pioruny (jak to sie nazywa :oops: po polsku )czy tez robiliscie moze znacie koszty

Instalacja alarmowa

Nic dziwnego ze domy tyle kosztuja :lol: