Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

pytanie o ogrodzenie budowy - chcialem ogrodzić jeśli nie biłoby mnie to mocno po kieszeni. Myslałem o siatce "leśnej" i okorkach z lasu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii. Jakie to są koszta. Może jakieś inne sugestie z cenami. Płotu mam ok 100m - oczywiście by nie wozic daleko szukam w okolicach Dobrej.

zastanów się tylko po co ogradzasz? dla złodziei żaden problem, przejdą. dla przepisów - raczej się nie czepiają. dla dobrego samopoczucia (MOJE!!!) - na krótką metę, bo w trakcie budowy ogrodzenie mocno przeszkadza, zwłaszcza jak ciężki sprzęt ma pracować. koszta zależą mocno od systemu ogrodzenia. prowizorka jest tania,, ale tylko na pokaz. każde lepsze ogrodzenia to już większy wydatek: systemowe ok 100 zł za mb., słupki i siatka z rolki 10-30 zł za metr, bo jeszcze podmurówkę trzeba zrobić. masz jeszcze do wyboru ogrodzenia betonowe, murowane z cegieł, kamieni itp....

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

dzięki za odpowiedzi, bardzo mi pomogły bo ten wykonawca nam odpowiada. dom jest z poddaszem, będzie z BK a dach ma być w całości, sprzęt i wygódka nas nie interesują, kupujemy dechy na szalunek.

Mam jeszcze pytanie, jakie ocieplenie macie lub planujecie, my chcieliśmy na ściany dać np 15 styropianu ale wykonawca nam odradza mówiąc że wskażniki są prawie takie same i nic nie zyskujemy, trudno mi się z tym zgodzić ale on we własnym domu ma 10 cm i mówi że to wystarcza

mi tez tak mowili i rechotali sie ze chcialam 15 teraz nie zaluje... :lol:

Ja tez mam zamiar duzo dawac :lol:

A najbardziej to podoba mi sie powiedzenie ze sobie termos zrobie :wink:

Ej ale to nie zarty, moze tak sie zdarzyc. Gdy wszystko bedzie zbyt szczelne, wtedy bedzie grzybek na scianach, woda sie bedzie skraplac po szybkach i grzybek gotowy.

hmm....Aga wiesz to ze słyszenia????

mieszkam przeszlo 2 lata...i czegos takiego nie zauwazylam...

z obserwacji niestety

widac nie masz za szczelnie :D :wink:

Agnieszka! To chyba u kogoś, kto od jesieni do wiosny nie otwiera okien, nie wietrzy domu, albo zwyczajnie nie zrobił wentylacji

Aga

okna mam szczelne...ale lubie je czesto otwierac, nawet zima....

pytanie o ogrodzenie budowy - chcialem ogrodzić jeśli nie biłoby mnie to mocno po kieszeni. Myslałem o siatce "leśnej" i okorkach z lasu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii. Jakie to są koszta. Może jakieś inne sugestie z cenami. Płotu mam ok 100m - oczywiście by nie wozic daleko szukam w okolicach Dobrej.

zastanów się tylko po co ogradzasz? dla złodziei żaden problem, przejdą. dla przepisów - raczej się nie czepiają. dla dobrego samopoczucia (MOJE!!!) - na krótką metę, bo w trakcie budowy ogrodzenie mocno przeszkadza, zwłaszcza jak ciężki sprzęt ma pracować. koszta zależą mocno od systemu ogrodzenia. prowizorka jest tania,, ale tylko na pokaz. każde lepsze ogrodzenia to już większy wydatek: systemowe ok 100 zł za mb., słupki i siatka z rolki 10-30 zł za metr, bo jeszcze podmurówkę trzeba zrobić. masz jeszcze do wyboru ogrodzenia betonowe, murowane z cegieł, kamieni itp....

my od razu po bokach działke ogrodziliśmy płotem docelowym, tylko przód był prowizowyczny i to nam się sprawdziło. Moim zdaniem na całą prowizorkę w około to szkoda kasy.

Bodeku ile moze kosztowac miesiecznie prad do reku i wiesz cos o funkcjach na lato (sa za doplata ) czy to taka oszukana klima :lol:

nie sprawdzałem kosztów :oops:

podobno w niektórych

są letnie bypassy!

A czy zrezygnowales z kominow ( u mnie sa trzy z czego jeden bym zostawila pod kominek)

u mnie został tylko komin do kominka :)

my od razu po bokach działke ogrodziliśmy płotem docelowym, tylko przód był prowizowyczny i to nam się sprawdziło. Moim zdaniem na całą prowizorkę w około to szkoda kasy.

Co do plotow. Czy konsultowaliscie z sasiadami plot, czy kazdy stawia na wlasna reke ?

Sąsiadów mam z dwóch stron. My jako pierwsi się grodziliśmy. Jeden sąsiad wiedział co kupujemy, a drugi - działka jeszcze była na sprzedaż. Ten pierwszy zapytał nas o koszty ogrodzenia i połowę za jego część zapłacił, a drugi do dziś nie zapytał czy ma partycypować w kosztach.

Didi

kobieto POMOCY!!!!

na moich piękniastych swierkach robią sie brazowe igły..nastepnie zółte...i schną gałązki....

kupiłam dzis magus na przedziorka....ale czy to to??????

zapytam męża jak wróci, bo teraz to nawet dodzwonić się do niego to jest problem, a jeszcze dobrze by było gdybyś przesłała na maila zdjęcia tego świerka.

dzięki za odpowiedzi, bardzo mi pomogły bo ten wykonawca nam odpowiada. dom jest z poddaszem, będzie z BK a dach ma być w całości, sprzęt i wygódka nas nie interesują, kupujemy dechy na szalunek.

Mam jeszcze pytanie, jakie ocieplenie macie lub planujecie, my chcieliśmy na ściany dać np 15 styropianu ale wykonawca nam odradza mówiąc że wskażniki są prawie takie same i nic nie zyskujemy, trudno mi się z tym zgodzić ale on we własnym domu ma 10 cm i mówi że to wystarcza

mi tez tak mowili i rechotali sie ze chcialam 15 teraz nie zaluje... :lol:

Ja tez mam zamiar duzo dawac :lol:

A najbardziej to podoba mi sie powiedzenie ze sobie termos zrobie :wink:

Ej ale to nie zarty, moze tak sie zdarzyc. Gdy wszystko bedzie zbyt szczelne, wtedy bedzie grzybek na scianach, woda sie bedzie skraplac po szybkach i grzybek gotowy.

hmm....Aga wiesz to ze słyszenia????

mieszkam przeszlo 2 lata...i czegos takiego nie zauwazylam...

z obserwacji niestety

widac nie masz za szczelnie :D :wink:

Agnieszka! To chyba u kogoś, kto od jesieni do wiosny nie otwiera okien, nie wietrzy domu, albo zwyczajnie nie zrobił wentylacji

Aga

okna mam szczelne...ale lubie je czesto otwierac, nawet zima....

no to super :wink:

Co do plotow. Czy konsultowaliscie z sasiadami plot, czy kazdy stawia na wlasna reke ?

Sąsiadów mam z dwóch stron. My jako pierwsi się grodziliśmy. Jeden sąsiad wiedział co kupujemy, a drugi - działka jeszcze była na sprzedaż. Ten pierwszy zapytał nas o koszty ogrodzenia i połowę za jego część zapłacił, a drugi do dziś nie zapytał czy ma partycypować w kosztach.

My mamy jednego sasiada. Przed rozpoczeciem stawiania ogrodzenia uzgodnilismy z nim czy jemu tez pasuje takie ogrodzenie jak nam.

Poniewaz sasiada mamy bardzo ugodowego nie bylo problemow.

Na wspolna strone skladamy sie finansowo.

a teraz?

teraz OK :lol: :lol:

Rzeczywiście tempo imponujące :lol: A kiedy planujecie przeprowadzkę??

hehehe, jak zaczynaliśmy, a był to początek marca, planowaliśmy święta we własnym domku :) potem urzędy i biurokracja nas przeczołgały, bo nie zdawaliśmy sobie sprawy, że tyle tego jest i tyle trzeba czekać na byle świstek. obecnieplanujemy święta we własnym domku, ale raczej wielkanocne :D

Czy stal kupowaliscie osobno czy w hurtowniach budowlanych tam np Bloczki

Dostalam kosztorys i wykaz materialow i chcialam sie spytac czy srodki (abizol,lakier xyladekorm, srodek grzybobojczy fobos,klej ponilent ) sa mocno duszace w zapachu Bo mam alergika w domu na farby i chemikalia

Ponowie bo to dla mnie wazne , Moze ktos z Was wie :lol:

Czy stal kupowaliscie osobno czy w hurtowniach budowlanych tam np Bloczki

Dostalam kosztorys i wykaz materialow i chcialam sie spytac czy srodki (abizol,lakier xyladekorm, srodek grzybobojczy fobos,klej ponilent ) sa mocno duszace w zapachu Bo mam alergika w domu na farby i chemikalia

Ponowie bo to dla mnie wazne , Moze ktos z Was wie :lol:

A Pani może?

dokładnie tych nie stosowaliśmy, ale były zastosowane w garażu grzybobójcze, a na zewnątrz przeciw glonom. Nie śmierdzą bardziej niż farba. Do tego i tak wykonywali to malarze, więc jak już zamieszkaliśmy to zdążyło wszystko wywietrzeć.