Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Mi podobaly sie niektore domki tylko ta powierzchnia :-? Tyle ani nie potrzebuje i te rosnace koszty energi .

dokladnie....podobno gaz ma okropnie podrozec od nowego roku.... :cry:

też zaczynamy się wachać, nastawiliśmy się na gazowe, ale niedługo będzie to strasznie drogie i mój cos przebakuje o kolektorach w ogrodzie :roll: :roll:

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Mi podobaly sie niektore domki tylko ta powierzchnia :-? Tyle ani nie potrzebuje i te rosnace koszty energi .

Fakt z ta energia robi sie cos okropnego

Wiec wybudowac dom to jedno a utrzymac to co innego

nawet drewno do kominka podrozało....rece opadaja :cry: :cry:

Witam!

ale oplotkowalyscie moj projekt.

ja nie zrobie wszystkiego zgodnie z projektem - projekt jest tylko wstepem - i tak jak w poprzednim - srodki czyli scianki dzialowe i rozklad - zrobie po swojemu. Lazienka niestety zostaje, ale powiem szczerze mialam juz tej wielkosci i jest wystarczajaca (aczkolwiek marzylby mi sie pokoj kapielowy, ale moze w trzecim domku... :wink: ) - chyba ze macie pomysl jak ja powiekszyc????,

pokoje powieksze, ale dopiero jak beda sciany nosne, gdyz musze sprawdzic na zywca... po prostu zrezygnuje z jednego, no chyba ze, sie zmieszcze....

garderoba????starczy mi mala szafeczka - przeciez ja nie mam ciuchow, wszystko wydalam i wydam na styropian, tynki, bloczki itp. :lol: :lol: :lol:

sciany miedzy jadalnia a salonem nie bedzie - temat sprawdzony i czuc przestrzen...

moj garaz bedzie mial 6 m szerokosci i dlugosci ok. 7m - mam pytanie do tych co takie maja - wystarczy???????

dzieki za uwagi - prosze o jeszcze...

bylo cos o kominach, ale co???? zaraz doczytam

podrożało ale i go brak, bo mamy jakieś limity a kominków przybywa, wiem to od osoby która od lat szykowała i sprzedawała drewno do kominka a w tym roku dostała tak mało że tylko co dla siebie i dobrych znajomych, najlepiej zaopatrzyć się chyba już na wiosnę :roll:

A tak wogóle tozostł mi stos desek i najróżniejszego drewna, mogę tym palić w kominku czy nie za bardzo??? :roll:

też zaczynamy się wachać, nastawiliśmy się na gazowe, ale niedługo będzie to strasznie drogie i mój cos przebakuje o kolektorach w ogrodzie :roll: :roll:

Ale taki kolektor to chyba tylko wspomagajaco do c.o. - udzial prmieni slonecznych z takiego kolektora daje chyba jakies 20 czy 25 % ogrzewania.

A reszta procent to musi byc inne zrodlo ciepla - np. wlasnie gaz.

Ostatnio czytam ze ogrzewanie domu pradem ale w II taryfie jest ok.

II taryfa to 50% taniej od I .

II taryfa jest w godzinach od 13-15 i od 22-6 .

My wlasnie bedziemy II taryfe wykorzystywac do grzania domy gdy nie bedzie czasu napalic w kominku.

podrożało ale i go brak, bo mamy jakieś limity a kominków przybywa, wiem to od osoby która od lat szykowała i sprzedawała drewno do kominka a w tym roku dostała tak mało że tylko co dla siebie i dobrych znajomych, najlepiej zaopatrzyć się chyba już na wiosnę :roll:

A tak wogóle tozostł mi stos desek i najróżniejszego drewna, mogę tym palić w kominku czy nie za bardzo??? :roll:

my palimy takimi od czasu do czasu, ale czy to dobrze czy zle - nie wiem.

Zostalo nam wiec palimy.

Fajnie sie nimi rozpala 1-szy ogien :wink:

raczej nie bardzo.....ale slyszalam ze ludziska pala...

no wlasnie a`propos ogrzewania!

JAKI WYBRAC...

sklaniam sie ku gazowi, ale mnie teraz przerazilyscie... w kominku czasu palic nie bede miala, bo wracam do domu ok. 18-19, rano wyjezdzam ok. 7-8, a zatrudnic palacza??? :wink:

na pellety juz nie chce, bo zawala mi to caly garaz - wychodzi fajnie i nie trzeba pilnowac, bo sam sobie podaje, tylko co 3-4 dni trza dokladac, ci co kupilo ode mnie dom opalaja teraz w tym piecu ekogroszkiem, ale wygasili teraz piec, bo w chalupie mieli 26°!!!! tylko ze ekogroszek trzymac trzeba na dworze - no i brudno by bylo.... chyba...

co proponujecie - oprocz pradu, bo tego najbardziej sie boje i nie dam sie przekonac, nawet jesli byloby taniej... chyba ze wkrotce oprocz ENEA bedzie inny dostawca ...

co WY wybraliscie ... i jak myslicie ile was to wyniesie miesiecznie...

Prognozowanie cen różnych nośników energii za kilka lat przypomina wróżenie z fusów: przykręcą Ruskie kurek z gazem, czy nie? A wydobycie ropy? A limity na drewno?

My myślimy jednak o gazowym - przy dobrym piecu kondensacyjnym i porządnym ociepleniu budynku zużycie nie powinno nas zrujnować. Do tego kominek - chyba jednak z płaszczem wodnym :wink: .

Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? :o

sciany miedzy jadalnia a salonem nie bedzie - temat sprawdzony i czuc przestrzen...

hmm ja bym chyba zostawila te sciane, ale skrocila bym ja , tak zeby kuchnia laczyla sie z salonem ,ale zeby tez bylo cos co pokaze ze to oddzielna strefa.

Salon i tak masz wielki - 41 mkw.

Chyba ze szafki kuchenne stalyby tylem do salonu , blat bylby nizej , tak ze z salony nie byloby widac blatu lecz scianke - tyl mebli nieco podwyzszony ponad blat. Widzialam takie rozwiazanie - fajnie to wygladalo.

Stolik z krzeselkami wtedy pod sciane .

Bo tak likwidujac ta sciane a reszta tak jak na projekcie to powstanie jedna wielka przestrzen, bez wyodrebnionych stref. W kuchni nie moze juz wtedy stac ani jeden brudny talerz, bo z salonu widac balagan.

To moje tylko takie przemyslenia, oczywiscie nie musza byc trafne.

no wlasnie a`propos ogrzewania!

JAKI WYBRAC...

sklaniam sie ku gazowi, ale mnie teraz przerazilyscie... w kominku czasu palic nie bede miala, bo wracam do domu ok. 18-19, rano wyjezdzam ok. 7-8, a zatrudnic palacza??? :wink:

na pellety juz nie chce, bo zawala mi to caly garaz - wychodzi fajnie i nie trzeba pilnowac, bo sam sobie podaje, tylko co 3-4 dni trza dokladac, ci co kupilo ode mnie dom opalaja teraz w tym piecu ekogroszkiem, ale wygasili teraz piec, bo w chalupie mieli 26°!!!! tylko ze ekogroszek trzymac trzeba na dworze - no i brudno by bylo.... chyba...

co proponujecie - oprocz pradu, bo tego najbardziej sie boje i nie dam sie przekonac, nawet jesli byloby taniej... chyba ze wkrotce oprocz ENEA bedzie inny dostawca ...

co WY wybraliscie ... i jak myslicie ile was to wyniesie miesiecznie...

jesli nie na opal staly ( drewno,pelety,wegiel) to albo gaz ziemny bym wziela albo prad w II taryfie.

Witam!

ale oplotkowalyscie moj projekt.

ja nie zrobie wszystkiego zgodnie z projektem - projekt jest tylko wstepem - i tak jak w poprzednim - srodki czyli scianki dzialowe i rozklad - zrobie po swojemu. Lazienka niestety zostaje, ale powiem szczerze mialam juz tej wielkosci i jest wystarczajaca (aczkolwiek marzylby mi sie pokoj kapielowy, ale moze w trzecim domku... :wink: ) - chyba ze macie pomysl jak ja powiekszyc????,

pokoje powieksze, ale dopiero jak beda sciany nosne, gdyz musze sprawdzic na zywca... po prostu zrezygnuje z jednego, no chyba ze, sie zmieszcze....

garderoba????starczy mi mala szafeczka - przeciez ja nie mam ciuchow, wszystko wydalam i wydam na styropian, tynki, bloczki itp. :lol: :lol: :lol:

moj garaz bedzie mial 6 m szerokosci i dlugosci ok. 7m - mam pytanie do tych co takie maja - wystarczy???????

dzieki za uwagi - prosze o jeszcze...

bylo cos o kominach, ale co???? zaraz doczytam

Pokoj kompielowy to chyba marzenie nie jednej z nas :D

Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? :o

nigdy o czymś takim nie słyszałam przy kondensatach, a jak wybór kominów, zdecydowani?? :wink:

Czy napewno spaliny bo mi sie wydawalo ze z zewnatrz bierze sie powietrze a odprowadza to kondensat ale moze cos nie zrozumialam :roll: