bryta 13.10.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Witam! ale oplotkowalyscie moj projekt. ja nie zrobie wszystkiego zgodnie z projektem - projekt jest tylko wstepem - i tak jak w poprzednim - srodki czyli scianki dzialowe i rozklad - zrobie po swojemu. Lazienka niestety zostaje, ale powiem szczerze mialam juz tej wielkosci i jest wystarczajaca (aczkolwiek marzylby mi sie pokoj kapielowy, ale moze w trzecim domku... ) - chyba ze macie pomysl jak ja powiekszyc????, pokoje powieksze, ale dopiero jak beda sciany nosne, gdyz musze sprawdzic na zywca... po prostu zrezygnuje z jednego, no chyba ze, sie zmieszcze.... garderoba????starczy mi mala szafeczka - przeciez ja nie mam ciuchow, wszystko wydalam i wydam na styropian, tynki, bloczki itp. sciany miedzy jadalnia a salonem nie bedzie - temat sprawdzony i czuc przestrzen... moj garaz bedzie mial 6 m szerokosci i dlugosci ok. 7m - mam pytanie do tych co takie maja - wystarczy??????? dzieki za uwagi - prosze o jeszcze... bylo cos o kominach, ale co???? zaraz doczytam Moj garaz ma 7,40 dl bez scian w srodku 6,62 Transporter typu dlugi transit ma 5,30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA.S. 13.10.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Ponawiam zapytanie!!! Odsprzedam potrzebujacym porotherm 25 p+w, zostalo nam 1,5 palety, ktos reflektuje?? Chetni najlepiej z okolic zalomia:) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 13.10.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 raczej nie bardzo.....ale slyszalam ze ludziska pala... to co ja zrobie z taką ilością drewna - chyba wielkie ognicho szkoda na ognicho-my myslimy o takim picyku cos ala koza ,w nim bedziemy spalas drzewo te gorsze,brudniejsze od zapraw(po szalunkach),podłaczymy pod komin w kotłowni ,a w salonie moze uda sie wstawic tylko sam kominek i tam te ładniejsze drzewko z więźby witam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 13.10.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Witam! ale oplotkowalyscie moj projekt. ja nie zrobie wszystkiego zgodnie z projektem - projekt jest tylko wstepem - i tak jak w poprzednim - srodki czyli scianki dzialowe i rozklad - zrobie po swojemu. Lazienka niestety zostaje, ale powiem szczerze mialam juz tej wielkosci i jest wystarczajaca (aczkolwiek marzylby mi sie pokoj kapielowy, ale moze w trzecim domku... ) - chyba ze macie pomysl jak ja powiekszyc????, pokoje powieksze, ale dopiero jak beda sciany nosne, gdyz musze sprawdzic na zywca... po prostu zrezygnuje z jednego, no chyba ze, sie zmieszcze.... garderoba????starczy mi mala szafeczka - przeciez ja nie mam ciuchow, wszystko wydalam i wydam na styropian, tynki, bloczki itp. sciany miedzy jadalnia a salonem nie bedzie - temat sprawdzony i czuc przestrzen... moj garaz bedzie mial 6 m szerokosci i dlugosci ok. 7m - mam pytanie do tych co takie maja - wystarczy??????? dzieki za uwagi - prosze o jeszcze... bylo cos o kominach, ale co???? zaraz doczytam Moj garaz ma 7,40 dl bez scian w srodku 6,62 Transporter typu dlugi transit ma 5,30 Bryta - czyli wystarczy???? no chyba jednak gaz - tak jak Wy wszyscy, a jak ruscy kurek przekreca - to sie zbierzemy i .... Agnieszka - z ta sciana to przemysle - jak juz zbuduje, bo wiesz takiej powierzchni to ja nie mialam i nie widzialam u nikogo, no chyba ze w kosciele.... zobacze i przemysle, coby nie przesadzic z ta otwartoscia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 13.10.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Tak tu sobie o Jolly projekcie plotkujecie, że też go obejrzałam dokładniej. Moje uwagi są następujące: 1. chyba troche za małe łązienki, to zanczy, mała jest ok, ale wieksza, powinna być większa (no i sa strasznie blisko siebie) trzeba cos z tym zrobic, ale co???? 2. za mała część sypialniana w stosunku do dziennej, ja bym poszerzyła dom do słupów na tarasie, czyli żeby powstała jedna ściana, bez uskoku; a może i to samoa z drugiej strony od frontu. bardzo dobry pomysl - tym samym powieksze pokoje no i wieksza szafa sie zmiesci - lub garderoba - gdyby mi sie dziwnym sposobem zachcialo na zakupy odziezowe isc... Poza tym wszytsko jest fajne Jolly do boju! dzieki, coby tylko sil nie zabraklo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 13.10.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 powinno osobowka np mercedes E klasy ma 4,76 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 13.10.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 powinno osobowka np mercedes E klasy ma 4,76 m no jak merc sie zmiesci, to moje skromniutkie autko toze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 13.10.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? nigdy o czymś takim nie słyszałam przy kondensatach, a jak wybór kominów, zdecydowani?? Czy napewno spaliny bo mi sie wydawalo ze z zewnatrz bierze sie powietrze a odprowadza to kondensat ale moze cos nie zrozumialam ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. & 175. 1. Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż: 1) 21 kW - w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej, 2) 5 kW - w pozostałych budynkach mieszkalnych. Wygląda to tak, że przez ścianę przechodzi taki stalowy kołnierz, a z niego kolanko stalowe będące wyrzutnią spalin. Szkoda, że nigdzie nie mogę znaleźć obrazka. Kurczę już dwie osoby - instalator i hurtownik wspominały mi o takim rozwiązaniu. No i myślę - kotłownię mam obok garażu, w mało eksponowanym miejscu. Tylko, czy to się sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 13.10.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 kochani,napiszcie czy dostane prawie od reki rynny ,najlepiej kanion pcvchyba sie same zakładaja ,ze tak je chca) i gdzie najlepiej prawobrzeże-mam namiar od kierownika do veldachu na cukrowej ale od rana nie moge sie dodzwonic a musze miec na poniedziałek moze ktoś kupował w castoramie rynny i wie czy sa dobre i jkiej firmy,ja mam wycene na Cellfast-ale kiero nie słyszał o nich i skoro tak tanio mi wyszło czyli do kitu(a moze dostałam ciekawy rabat ) dzisiaj 13 i nie wyłaze z domu wystarczy ,ze wczoraj sie wyrznęłam na budowie i to ostro-szczęście ,że nogi w kostce nie złamałam a wracająć z budowy-było jasno facet pokazał mi jakiś gest reka i kiedy zorientowałam sie ,ze chodzi o właczenie swiateł to amnezja kompletna-zapomniałam gdzie po 5 latach jeżdzenia tym autkiem ,chyba z nerwów bo wiem jak czesto lubia stac niebiescy na mojej drodze do domciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 13.10.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Witam! MiraśkaNie Ty jedna zapominasz o światłach. Ja cały rok jeżdżę na światłach, więc mam włączanie ich we krwi, ale dziś rano - a mgła była przecież przeogromna - masa ludzi jeździła bez świateł. Koszmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 13.10.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Witam! Miraśka Nie Ty jedna zapominasz o światłach. Ja cały rok jeżdżę na światłach, więc mam włączanie ich we krwi, ale dziś rano - a mgła była przecież przeogromna - masa ludzi jeździła bez świateł. Koszmar. Ja tez prawie przez calo rok na swiatlach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.10.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Prognozowanie cen różnych nośników energii za kilka lat przypomina wróżenie z fusów: przykręcą Ruskie kurek z gazem, czy nie? A wydobycie ropy? A limity na drewno? My myślimy jednak o gazowym - przy dobrym piecu kondensacyjnym i porządnym ociepleniu budynku zużycie nie powinno nas zrujnować. Do tego kominek - chyba jednak z płaszczem wodnym . Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? slyszalam...o czym takim.....ale spaliny z kondensata to ja mam odprowadzone przez komin... chyba o to chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 13.10.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Prognozowanie cen różnych nośników energii za kilka lat przypomina wróżenie z fusów: przykręcą Ruskie kurek z gazem, czy nie? A wydobycie ropy? A limity na drewno? My myślimy jednak o gazowym - przy dobrym piecu kondensacyjnym i porządnym ociepleniu budynku zużycie nie powinno nas zrujnować. Do tego kominek - chyba jednak z płaszczem wodnym . Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? slyszalam...o czym takim.....ale spaliny z kondensata to ja mam odprowadzone przez komin... chyba o to chodzi... Teska a jakiego masz kondensata czy jestes zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.10.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Prognozowanie cen różnych nośników energii za kilka lat przypomina wróżenie z fusów: przykręcą Ruskie kurek z gazem, czy nie? A wydobycie ropy? A limity na drewno? My myślimy jednak o gazowym - przy dobrym piecu kondensacyjnym i porządnym ociepleniu budynku zużycie nie powinno nas zrujnować. Do tego kominek - chyba jednak z płaszczem wodnym . Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? slyszalam...o czym takim.....ale spaliny z kondensata to ja mam odprowadzone przez komin... chyba o to chodzi... Maggie ale czy to jest mozliwe przy went. grawitacyjnej? Przy mechanicznej chyba tak, ale czy piece kondens. wspoldzialaja z went. mechaniczna? Moze podpytaj jakiego kominiarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.10.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Prognozowanie cen różnych nośników energii za kilka lat przypomina wróżenie z fusów: przykręcą Ruskie kurek z gazem, czy nie? A wydobycie ropy? A limity na drewno? My myślimy jednak o gazowym - przy dobrym piecu kondensacyjnym i porządnym ociepleniu budynku zużycie nie powinno nas zrujnować. Do tego kominek - chyba jednak z płaszczem wodnym . Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? slyszalam...o czym takim.....ale spaliny z kondensata to ja mam odprowadzone przez komin... chyba o to chodzi... Teska a jakiego masz kondensata czy jestes zadowolona mam Viessmanna. jestem zadowolona, spala naprawde malo gazu. tzn przy temp 22 stopnie w dzien i 18 noca najwyzszy rachunek to cos byl 280 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 13.10.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 kurcze czy ja sie wyrobie z tymi papierkami do wiosny bo chcemy zacząć kolo kwietnia,a tu sie rozciąga wszystko w czasie. Pociesze cie, ze ja sie z papierami bujam od kwietnia. Jak dobrze pojdzie, to w poniedzialek zloze wniosek o pozwolenie. Poczatkowo myslalem, ze wczesna jesienia zaczne, jednak urzednicy szybko zweryfikowali moje plany :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.10.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 kurcze czy ja sie wyrobie z tymi papierkami do wiosny bo chcemy zacząć kolo kwietnia,a tu sie rozciąga wszystko w czasie. Pociesze cie, ze ja sie z papierami bujam od kwietnia. Jak dobrze pojdzie, to w poniedzialek zloze wniosek o pozwolenie. Poczatkowo myslalem, ze wczesna jesienia zaczne, jednak urzednicy szybko zweryfikowali moje plany :/ pol roku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.10.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Prognozowanie cen różnych nośników energii za kilka lat przypomina wróżenie z fusów: przykręcą Ruskie kurek z gazem, czy nie? A wydobycie ropy? A limity na drewno? My myślimy jednak o gazowym - przy dobrym piecu kondensacyjnym i porządnym ociepleniu budynku zużycie nie powinno nas zrujnować. Do tego kominek - chyba jednak z płaszczem wodnym . Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? slyszalam...o czym takim.....ale spaliny z kondensata to ja mam odprowadzone przez komin... chyba o to chodzi... Teska a jakiego masz kondensata czy jestes zadowolona mam Viessmanna. jestem zadowolona, spala naprawde malo gazu. tzn przy temp 22 stopnie w dzien i 18 noca najwyzszy rachunek to cos byl 280 zł. a ja miałam niefirmowego - TORUSA. W srodku mieszanka z Viessmanna, Buderusa i innych drogich firmowych kotlow. Dzialal u mnie prawie 6 lat bez zastrzezen. A koszty zakupu tego kotla byly o polowe mniejsze niz firmowych. Rachunki - w zaleznosci od mrozów od 250-350 zł/miesiac. Ale to tez zalezy od jakosci calej instalacji - jakosci grzejnikow, rur itp. Mialam ustawiona temp. - 21 stopni w dzien, 18 ( lub 19) w nocy ( grzanie w godzinach 15-22 oraz 6-7). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 13.10.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 najlepsze jest ,ze tez jezdżę cały rok na swiatłach istne zacmienie Bimbelt-dał ci mój kierownik wycene-nie przeraź sie ale powiedział ,ze ceny ida w góre a ma tyle roboty ,ze hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.10.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Prognozowanie cen różnych nośników energii za kilka lat przypomina wróżenie z fusów: przykręcą Ruskie kurek z gazem, czy nie? A wydobycie ropy? A limity na drewno? My myślimy jednak o gazowym - przy dobrym piecu kondensacyjnym i porządnym ociepleniu budynku zużycie nie powinno nas zrujnować. Do tego kominek - chyba jednak z płaszczem wodnym . Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? slyszalam...o czym takim.....ale spaliny z kondensata to ja mam odprowadzone przez komin... chyba o to chodzi... Teska a jakiego masz kondensata czy jestes zadowolona mam Viessmanna. jestem zadowolona, spala naprawde malo gazu. tzn przy temp 22 stopnie w dzien i 18 noca najwyzszy rachunek to cos byl 280 zł. a ja miałam niefirmowego - TORUSA. W srodku mieszanka z Viessmanna, Buderusa i innych drogich firmowych kotlow. Dzialal u mnie prawie 6 lat bez zastrzezen. A koszty zakupu tego kotla byly o polowe mniejsze niz firmowych. Rachunki - w zaleznosci od mrozów od 250-350 zł/miesiac. Ale to tez zalezy od jakosci calej instalacji - jakosci grzejnikow, rur itp. Mialam ustawiona temp. - 21 stopni w dzien, 18 ( lub 19) w nocy ( grzanie w godzinach 15-22 oraz 6-7). Aga taka niby mieszanke innych drogich kotłow mieli moi wujkowie...mieszkaja w starej kamienicy mieszkanie 100m2...rachunki...rzedu 400 -500 zł....i temperatura nastawiona 20 st noc nastawiali minimum... nie zebym negowala tego co piszesz... no ale pomysl...jak tanim kosztem wstawiaja czesci firmowych koltlow.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts