Teska 13.10.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 najlepsze jest ,ze tez jezdżę cały rok na swiatłach istne zacmienie Bimbelt-dał ci mój kierownik wycene-nie przeraź sie ale powiedział ,ze ceny ida w góre a ma tyle roboty ,ze hej. bo mi juz sie chyba myli...u ciebie leja ławy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 13.10.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Z tego co wiem to masz grzejniki z kondensatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 13.10.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 kurcze czy ja sie wyrobie z tymi papierkami do wiosny bo chcemy zacząć kolo kwietnia,a tu sie rozciąga wszystko w czasie. Pociesze cie, ze ja sie z papierami bujam od kwietnia. Jak dobrze pojdzie, to w poniedzialek zloze wniosek o pozwolenie. Poczatkowo myslalem, ze wczesna jesienia zaczne, jednak urzednicy szybko zweryfikowali moje plany :/ pol roku??? Uwierz mi, ze mozna. Ostatni miesiac czekalem na przyklad na uzgodnienie wyjazdu na droge i przejscia mediow w ZDiTM. Zeby to jeszcze byla jakas skomplikowana sytuacja, ale droge mam nieutwardzona, a "przejscie mediow" to 30cm kabla od skrzynki do granicy dzialki :/ Szkoda slow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 13.10.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 najlepsze jest ,ze tez jezdżę cały rok na swiatłach istne zacmienie Bimbelt-dał ci mój kierownik wycene-nie przeraź sie ale powiedział ,ze ceny ida w góre a ma tyle roboty ,ze hej. bo mi juz sie chyba myli...u ciebie leja ławy? u kogo? bo u mnie robia dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 13.10.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Bimbelt-dał ci mój kierownik wycene-nie przeraź sie ale powiedział ,ze ceny ida w góre a ma tyle roboty ,ze hej. Jeszcze nie, ale to dlatego, ze mu powiedzialem, ze do wiosny jeszcze troche czasu Zaraz go pospiesze, dobrze, ze mi przypomnialas. A co do cen, to juz sie troche pogodzilem. Nie poddaje sie jednak. W najgorszym przypadku wykonczenie domu bede musial nieco przeciagnac w czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 13.10.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 najlepsze jest ,ze tez jezdżę cały rok na swiatłach istne zacmienie Bimbelt-dał ci mój kierownik wycene-nie przeraź sie ale powiedział ,ze ceny ida w góre a ma tyle roboty ,ze hej. bo mi juz sie chyba myli...u ciebie leja ławy? A u mnie ciągle szczere pole :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.10.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Prognozowanie cen różnych nośników energii za kilka lat przypomina wróżenie z fusów: przykręcą Ruskie kurek z gazem, czy nie? A wydobycie ropy? A limity na drewno? My myślimy jednak o gazowym - przy dobrym piecu kondensacyjnym i porządnym ociepleniu budynku zużycie nie powinno nas zrujnować. Do tego kominek - chyba jednak z płaszczem wodnym . Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? slyszalam...o czym takim.....ale spaliny z kondensata to ja mam odprowadzone przez komin... chyba o to chodzi... Teska a jakiego masz kondensata czy jestes zadowolona mam Viessmanna. jestem zadowolona, spala naprawde malo gazu. tzn przy temp 22 stopnie w dzien i 18 noca najwyzszy rachunek to cos byl 280 zł. a ja miałam niefirmowego - TORUSA. W srodku mieszanka z Viessmanna, Buderusa i innych drogich firmowych kotlow. Dzialal u mnie prawie 6 lat bez zastrzezen. A koszty zakupu tego kotla byly o polowe mniejsze niz firmowych. Rachunki - w zaleznosci od mrozów od 250-350 zł/miesiac. Ale to tez zalezy od jakosci calej instalacji - jakosci grzejnikow, rur itp. Mialam ustawiona temp. - 21 stopni w dzien, 18 ( lub 19) w nocy ( grzanie w godzinach 15-22 oraz 6-7). Aga taka niby mieszanke innych drogich kotłow mieli moi wujkowie...mieszkaja w starej kamienicy mieszkanie 100m2...rachunki...rzedu 400 -500 zł....i temperatura nastawiona 20 st noc nastawiali minimum... nie zebym negowala tego co piszesz... Usmieszek na koncu podpowiada jakos jednak negacje, ale skoro piszesz ze nie to oki, bo wiesz , nie pisze z kapelusza tylko z wlasnych doswiadczen Ale, calkiem mozliwe ze tak mieli. Slyszalam nie raz od ludzi ze placa wiecej niz ja. Dlatego pisalam, ze to ile gazu pojdzie zalezy od calej instalacji a nie tylko od kotla. Rodzaj grzejnikow, rur gra duza role. Moze Twoi wujkowie mieli stare zeliwne grzejniki? No bynajmniej u mnie bylo tak: Mieszkanie mialam w starej kamienicy, pow. mieszkania 100 mkw o wysokosci 3,60m. W godzinach takich jak podawalam nizej piec mi grzal do 21,5 st. Gdy temp spadla o 1 st. wlaczal sie sam (oczywiscie tylko w zadanych godzianach - pisalam o nich w poprzednim poscie). W nocy 18 ( lub 19st) - nie pamietam dokladanie- raz dawalismy 18 a raz 19 - w zaleznosci od mrozow i tego jak szybko spadala temp. Moc kotla byla ustawiona na srednia - a wiec kociol grzal dluzej ale ze srednia moca ( o i tu tez moja obserwacja - gdy kociol grzal krocej ale z duza moca rachunki byly nieco wyzsze a przy tym wahania temp. byly duze ). Przy tym nowe grzejniki plytowe i nowa instalacja na miedzi. Rachunki jak pisalam - od 250 - 350 . 500 zl nie zaplacilam nigdy. Aha mialam tez nowe okna pcv i nowe drzwi wejsciowe, mieszkanie bylo srodkowe - ogrzewane z kazdej strony - to tez wazne. Najgorzej maja Ci nad piwnica nieogrzewana - rachunki napewno wieksze. A TORUS sprawowal nam sie bezblednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 13.10.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Wygląda to tak, że przez ścianę przechodzi taki stalowy kołnierz, a z niego kolanko stalowe będące wyrzutnią spalin. Szkoda, że nigdzie nie mogę znaleźć obrazka. zobacz tutaj - na przedostatniej stronie są różne warianty podłączania kondensatów vaillanta, pewnie inne też tak można... http://www.vaillant.pl/linebreak/mod/netmedia_pdf/data/ecoCOMPACT_2006.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.10.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Z tego co wiem to masz grzejniki z kondensatem mam przewymiarowane prawie 100% grzejniki Purmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.10.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 najlepsze jest ,ze tez jezdżę cały rok na swiatłach istne zacmienie Bimbelt-dał ci mój kierownik wycene-nie przeraź sie ale powiedział ,ze ceny ida w góre a ma tyle roboty ,ze hej. bo mi juz sie chyba myli...u ciebie leja ławy? u kogo? bo u mnie robia dach hmm...no wlasnie u kogo leja lawy???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.10.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 nie zebym negowala tego co piszesz... no ale pomysl...jak tanim kosztem wstawiaja czesci firmowych koltlow.... a ta koncowke nie zauwazylam, chyba dokleilas - to negowania w 1-szej wersji bylo do rachunkow A otoz normalnie Tesko Viessmann czy Buderus sa drogie ze wzgledu na sama firme. Kupujac taki firmowy kociol na czesci i skladajac sama - mialabys taniej . W taki oto sposob Torusik jest produktem polskim. A zreszta to nie jest wazne co ma w srodku, wazne ze 6 lat dzialal bez zarzutu a kosztowal nas duzo mniej niz firmowka. Nie wiem jakby bylo dalej - byc moze firmowka pociagnie dluzej - tego nie moge stwierdzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.10.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Prognozowanie cen różnych nośników energii za kilka lat przypomina wróżenie z fusów: przykręcą Ruskie kurek z gazem, czy nie? A wydobycie ropy? A limity na drewno? My myślimy jednak o gazowym - przy dobrym piecu kondensacyjnym i porządnym ociepleniu budynku zużycie nie powinno nas zrujnować. Do tego kominek - chyba jednak z płaszczem wodnym . Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? slyszalam...o czym takim.....ale spaliny z kondensata to ja mam odprowadzone przez komin... chyba o to chodzi... Teska a jakiego masz kondensata czy jestes zadowolona mam Viessmanna. jestem zadowolona, spala naprawde malo gazu. tzn przy temp 22 stopnie w dzien i 18 noca najwyzszy rachunek to cos byl 280 zł. a ja miałam niefirmowego - TORUSA. W srodku mieszanka z Viessmanna, Buderusa i innych drogich firmowych kotlow. Dzialal u mnie prawie 6 lat bez zastrzezen. A koszty zakupu tego kotla byly o polowe mniejsze niz firmowych. Rachunki - w zaleznosci od mrozów od 250-350 zł/miesiac. Ale to tez zalezy od jakosci calej instalacji - jakosci grzejnikow, rur itp. Mialam ustawiona temp. - 21 stopni w dzien, 18 ( lub 19) w nocy ( grzanie w godzinach 15-22 oraz 6-7). Aga taka niby mieszanke innych drogich kotłow mieli moi wujkowie...mieszkaja w starej kamienicy mieszkanie 100m2...rachunki...rzedu 400 -500 zł....i temperatura nastawiona 20 st noc nastawiali minimum... nie zebym negowala tego co piszesz... Usmieszek na koncu podpowiada jakos jednak negacje, ale skoro piszesz ze nie to oki, bo wiesz , nie pisze z kapelusza tylko z wlasnych doswiadczen Ale, calkiem mozliwe ze tak mieli. Slyszalam nie raz od ludzi ze placa wiecej niz ja. Dlatego pisalam, ze to ile gazu pojdzie zalezy od calej instalacji a nie tylko od kotla. Rodzaj grzejnikow, rur gra duza role. Moze Twoi wujkowie mieli stare zeliwne grzejniki? No bynajmniej u mnie bylo tak: Mieszkanie mialam w starej kamienicy, pow. mieszkania 100 mkw o wysokosci 3,60m. W godzinach takich jak podawalam nizej piec mi grzal do 21,5 st. Gdy temp spadla o 1 st. wlaczal sie sam (oczywiscie tylko w zadanych godzianach - pisalam o nich w poprzednim poscie). W nocy 18 ( lub 19st) - nie pamietam dokladanie- raz dawalismy 18 a raz 19 - w zaleznosci od mrozow i tego jak szybko spadala temp. Moc kotla byla ustawiona na srednia - a wiec kociol grzal dluzej ale ze srednia moca ( o i tu tez moja obserwacja - gdy kociol grzal krocej ale z duza moca rachunki byly nieco wyzsze a przy tym wahania temp. byly duze ). Przy tym nowe grzejniki plytowe i nowa instalacja na miedzi. Rachunki jak pisalam - od 250 - 350 . 500 zl nie zaplacilam nigdy. Aha mialam tez nowe okna pcv i nowe drzwi wejsciowe, mieszkanie bylo srodkowe - ogrzewane z kazdej strony - to tez wazne. Najgorzej maja Ci nad piwnica nieogrzewana - rachunki napewno wieksze. A TORUS sprawowal nam sie bezblednie. Aga usmieszki mi sie pomyliły... mieszkaja na 3 pietrze nad nimi adaptacja wiec mieszkaja ludzie.boki tez zamieszkane, nowe okna , nowa instalacja, nowe grzejniki, piec ustawiony... a teraz jaki masz piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.10.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 nie zebym negowala tego co piszesz... no ale pomysl...jak tanim kosztem wstawiaja czesci firmowych koltlow.... a ta koncowke nie zauwazylam, chyba dokleilas - to negowania w 1-szej wersji bylo do rachunkow A otoz normalnie Tesko Viessmann czy Buderus sa drogie ze wzgledu na sama firme. Kupujac taki firmowy kociol na czesci i skladajac sama - mialabys taniej . W taki oto sposob Torusik jest produktem polskim. A zreszta to nie jest wazne co ma w srodku, wazne ze 6 lat dzialal bez zarzutu a kosztowal nas duzo mniej niz firmowka. Nie wiem jakby bylo dalej - byc moze firmowka pociagnie dluzej - tego nie moge stwierdzic. tez tego nie neguje...... ale jednak uwazam ze na takich waznych akurat sprawach jak kociol nie nalezy oszczedzac, ale to jest moje jedynie zdanko:) widzisz dlatego tez kupilam kominek za cale 5 tysiakow...a moglam za 1000.. i to na tyle w kwestii ogrzewanka... nareszcie wyszło słoneczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.10.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Prognozowanie cen różnych nośników energii za kilka lat przypomina wróżenie z fusów: przykręcą Ruskie kurek z gazem, czy nie? A wydobycie ropy? A limity na drewno? My myślimy jednak o gazowym - przy dobrym piecu kondensacyjnym i porządnym ociepleniu budynku zużycie nie powinno nas zrujnować. Do tego kominek - chyba jednak z płaszczem wodnym . Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? slyszalam...o czym takim.....ale spaliny z kondensata to ja mam odprowadzone przez komin... chyba o to chodzi... Teska a jakiego masz kondensata czy jestes zadowolona mam Viessmanna. jestem zadowolona, spala naprawde malo gazu. tzn przy temp 22 stopnie w dzien i 18 noca najwyzszy rachunek to cos byl 280 zł. a ja miałam niefirmowego - TORUSA. W srodku mieszanka z Viessmanna, Buderusa i innych drogich firmowych kotlow. Dzialal u mnie prawie 6 lat bez zastrzezen. A koszty zakupu tego kotla byly o polowe mniejsze niz firmowych. Rachunki - w zaleznosci od mrozów od 250-350 zł/miesiac. Ale to tez zalezy od jakosci calej instalacji - jakosci grzejnikow, rur itp. Mialam ustawiona temp. - 21 stopni w dzien, 18 ( lub 19) w nocy ( grzanie w godzinach 15-22 oraz 6-7). Aga taka niby mieszanke innych drogich kotłow mieli moi wujkowie...mieszkaja w starej kamienicy mieszkanie 100m2...rachunki...rzedu 400 -500 zł....i temperatura nastawiona 20 st noc nastawiali minimum... nie zebym negowala tego co piszesz... Usmieszek na koncu podpowiada jakos jednak negacje, ale skoro piszesz ze nie to oki, bo wiesz , nie pisze z kapelusza tylko z wlasnych doswiadczen Ale, calkiem mozliwe ze tak mieli. Slyszalam nie raz od ludzi ze placa wiecej niz ja. Dlatego pisalam, ze to ile gazu pojdzie zalezy od calej instalacji a nie tylko od kotla. Rodzaj grzejnikow, rur gra duza role. Moze Twoi wujkowie mieli stare zeliwne grzejniki? No bynajmniej u mnie bylo tak: Mieszkanie mialam w starej kamienicy, pow. mieszkania 100 mkw o wysokosci 3,60m. W godzinach takich jak podawalam nizej piec mi grzal do 21,5 st. Gdy temp spadla o 1 st. wlaczal sie sam (oczywiscie tylko w zadanych godzianach - pisalam o nich w poprzednim poscie). W nocy 18 ( lub 19st) - nie pamietam dokladanie- raz dawalismy 18 a raz 19 - w zaleznosci od mrozow i tego jak szybko spadala temp. Moc kotla byla ustawiona na srednia - a wiec kociol grzal dluzej ale ze srednia moca ( o i tu tez moja obserwacja - gdy kociol grzal krocej ale z duza moca rachunki byly nieco wyzsze a przy tym wahania temp. byly duze ). Przy tym nowe grzejniki plytowe i nowa instalacja na miedzi. Rachunki jak pisalam - od 250 - 350 . 500 zl nie zaplacilam nigdy. Aha mialam tez nowe okna pcv i nowe drzwi wejsciowe, mieszkanie bylo srodkowe - ogrzewane z kazdej strony - to tez wazne. Najgorzej maja Ci nad piwnica nieogrzewana - rachunki napewno wieksze. A TORUS sprawowal nam sie bezblednie. Aga usmieszki mi sie pomyliły... mieszkaja na 3 pietrze nad nimi adaptacja wiec mieszkaja ludzie.boki tez zamieszkane, nowe okna , nowa instalacja, nowe grzejniki, piec ustawiony... a teraz jaki masz piec? a teraz kurcze nie mam gazu ( zaluje bardzo) ale jakbym miala na gaz to moze tez firmowka by poszla Teraz mam kociol na prad Kospela. A tak sobie jeszcze mysle - pode mna byla piekarnia - oni mnie troche mocniej grzali niz zwykli sasiedzi. Ale ze 500zl przy 20st - szok. Nie wiem od czego to wiec zalezy skoro mieli cala instalacje nową. Ja 5 stow nigdy nie zaplacilam a 20st to dla mnie zimno bryyyyy Ciekawe ile teraz mi bedzie przychodzic za prad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.10.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Prognozowanie cen różnych nośników energii za kilka lat przypomina wróżenie z fusów: przykręcą Ruskie kurek z gazem, czy nie? A wydobycie ropy? A limity na drewno? My myślimy jednak o gazowym - przy dobrym piecu kondensacyjnym i porządnym ociepleniu budynku zużycie nie powinno nas zrujnować. Do tego kominek - chyba jednak z płaszczem wodnym . Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? slyszalam...o czym takim.....ale spaliny z kondensata to ja mam odprowadzone przez komin... chyba o to chodzi... Teska a jakiego masz kondensata czy jestes zadowolona mam Viessmanna. jestem zadowolona, spala naprawde malo gazu. tzn przy temp 22 stopnie w dzien i 18 noca najwyzszy rachunek to cos byl 280 zł. a ja miałam niefirmowego - TORUSA. W srodku mieszanka z Viessmanna, Buderusa i innych drogich firmowych kotlow. Dzialal u mnie prawie 6 lat bez zastrzezen. A koszty zakupu tego kotla byly o polowe mniejsze niz firmowych. Rachunki - w zaleznosci od mrozów od 250-350 zł/miesiac. Ale to tez zalezy od jakosci calej instalacji - jakosci grzejnikow, rur itp. Mialam ustawiona temp. - 21 stopni w dzien, 18 ( lub 19) w nocy ( grzanie w godzinach 15-22 oraz 6-7). Aga taka niby mieszanke innych drogich kotłow mieli moi wujkowie...mieszkaja w starej kamienicy mieszkanie 100m2...rachunki...rzedu 400 -500 zł....i temperatura nastawiona 20 st noc nastawiali minimum... nie zebym negowala tego co piszesz... Usmieszek na koncu podpowiada jakos jednak negacje, ale skoro piszesz ze nie to oki, bo wiesz , nie pisze z kapelusza tylko z wlasnych doswiadczen Ale, calkiem mozliwe ze tak mieli. Slyszalam nie raz od ludzi ze placa wiecej niz ja. Dlatego pisalam, ze to ile gazu pojdzie zalezy od calej instalacji a nie tylko od kotla. Rodzaj grzejnikow, rur gra duza role. Moze Twoi wujkowie mieli stare zeliwne grzejniki? No bynajmniej u mnie bylo tak: Mieszkanie mialam w starej kamienicy, pow. mieszkania 100 mkw o wysokosci 3,60m. W godzinach takich jak podawalam nizej piec mi grzal do 21,5 st. Gdy temp spadla o 1 st. wlaczal sie sam (oczywiscie tylko w zadanych godzianach - pisalam o nich w poprzednim poscie). W nocy 18 ( lub 19st) - nie pamietam dokladanie- raz dawalismy 18 a raz 19 - w zaleznosci od mrozow i tego jak szybko spadala temp. Moc kotla byla ustawiona na srednia - a wiec kociol grzal dluzej ale ze srednia moca ( o i tu tez moja obserwacja - gdy kociol grzal krocej ale z duza moca rachunki byly nieco wyzsze a przy tym wahania temp. byly duze ). Przy tym nowe grzejniki plytowe i nowa instalacja na miedzi. Rachunki jak pisalam - od 250 - 350 . 500 zl nie zaplacilam nigdy. Aha mialam tez nowe okna pcv i nowe drzwi wejsciowe, mieszkanie bylo srodkowe - ogrzewane z kazdej strony - to tez wazne. Najgorzej maja Ci nad piwnica nieogrzewana - rachunki napewno wieksze. A TORUS sprawowal nam sie bezblednie. Aga usmieszki mi sie pomyliły... mieszkaja na 3 pietrze nad nimi adaptacja wiec mieszkaja ludzie.boki tez zamieszkane, nowe okna , nowa instalacja, nowe grzejniki, piec ustawiony... a teraz jaki masz piec? a teraz kurcze nie mam gazu ( zaluje bardzo) ale jakbym miala na gaz to moze tez firmowka by poszla Teraz mam kociol na prad Kospela. A tak sobie jeszcze mysle - pode mna byla piekarnia - oni mnie troche mocniej grzali niz zwykli sasiedzi. Ale ze 500zl przy 20st - szok. Nie wiem od czego to wiec zalezy skoro mieli cala instalacje nową. Ja 5 stow nigdy nie zaplacilam a 20st to dla mnie zimno bryyyyy Ciekawe ile teraz mi bedzie przychodzic za prad za prad moze bedzie mniej???? tzn masz druga taryfe??? no piekarnia to pewnie ze bedziesz miala ogrzana podloge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.10.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Agnieszka kupiliscie cos??? no wiesz na 4 kolach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.10.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 nie zebym negowala tego co piszesz... no ale pomysl...jak tanim kosztem wstawiaja czesci firmowych koltlow.... a ta koncowke nie zauwazylam, chyba dokleilas - to negowania w 1-szej wersji bylo do rachunkow A otoz normalnie Tesko Viessmann czy Buderus sa drogie ze wzgledu na sama firme. Kupujac taki firmowy kociol na czesci i skladajac sama - mialabys taniej . W taki oto sposob Torusik jest produktem polskim. A zreszta to nie jest wazne co ma w srodku, wazne ze 6 lat dzialal bez zarzutu a kosztowal nas duzo mniej niz firmowka. Nie wiem jakby bylo dalej - byc moze firmowka pociagnie dluzej - tego nie moge stwierdzic. tez tego nie neguje...... ale jednak uwazam ze na takich waznych akurat sprawach jak kociol nie nalezy oszczedzac, ale to jest moje jedynie zdanko:) widzisz dlatego tez kupilam kominek za cale 5 tysiakow...a moglam za 1000.. i to na tyle w kwestii ogrzewanka... nareszcie wyszło słoneczko za 1000? to chyba taki bez plaszcza i bez rozprowadzenia dgp. Poprostu kominek podlaczony do komina. A z kominkami to tez tak sprawa , czy chcesz aby byl glownym cieplem zrodla czy aby byl tylko takim milym pktem przy wieczornej kolacji Bo jesli glownym zrodlem ciepla to za 5 tyz owszem, owszem. Ale jesli by mialbyc tylko milym akcentem to bezsensu 5 tys w niego ladowac... To i tyle na temat ogrzewania P.S. Teska a jak samochod? sprzedany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.10.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Agnieszka kupiliscie cos??? no wiesz na 4 kolach patrz nie widzialam Twojego postu wczesniej, a tez zagadnelam Ciebie o autko czyzby telepatia? nie kupilismy nic czekamy jeszcze na kase, bank sie spoznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.10.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 II taryfa - tak wystepujemy o nia. Wczesniej pisalam o tym . Teraz pranko, odkurzanko i grzejonko bedzie pomiedzy 13-15 albo po 22 do 6 rano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.10.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 nie zebym negowala tego co piszesz... no ale pomysl...jak tanim kosztem wstawiaja czesci firmowych koltlow.... a ta koncowke nie zauwazylam, chyba dokleilas - to negowania w 1-szej wersji bylo do rachunkow A otoz normalnie Tesko Viessmann czy Buderus sa drogie ze wzgledu na sama firme. Kupujac taki firmowy kociol na czesci i skladajac sama - mialabys taniej . W taki oto sposob Torusik jest produktem polskim. A zreszta to nie jest wazne co ma w srodku, wazne ze 6 lat dzialal bez zarzutu a kosztowal nas duzo mniej niz firmowka. Nie wiem jakby bylo dalej - byc moze firmowka pociagnie dluzej - tego nie moge stwierdzic. tez tego nie neguje...... ale jednak uwazam ze na takich waznych akurat sprawach jak kociol nie nalezy oszczedzac, ale to jest moje jedynie zdanko:) widzisz dlatego tez kupilam kominek za cale 5 tysiakow...a moglam za 1000.. i to na tyle w kwestii ogrzewanka... nareszcie wyszło słoneczko za 1000? to chyba taki bez plaszcza i bez rozprowadzenia dgp. Poprostu kominek podlaczony do komina. A z kominkami to tez tak sprawa , czy chcesz aby byl glownym cieplem zrodla czy aby byl tylko takim milym pktem przy wieczornej kolacji Bo jesli glownym zrodlem ciepla to za 5 tyz owszem, owszem. Ale jesli by mialbyc tylko milym akcentem to bezsensu 5 tys w niego ladowac... To i tyle na temat ogrzewania P.S. Teska a jak samochod? sprzedany? tak...drugie ogloszonko przyjechali zobaczyli i kupili, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts