Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam

sobotnio Miraśka pytanie czy zakładacie okna dachowe od razu z dachówką czy potem .... troche sie boje że zanim zamkne dom reszta okien i drzwi te z dachu juz znikna???musze podjąć decyzje do środy bo zaczynaja klaść dachówke

witam i dopiero dzisiaj mamy czynna neostrade :evil: jesli chodzi o okna to właśnie kierownik kazał mi je kupić bo musza wiedziec gdzie kłaść dachówki i tez mi sie to nie widzi ale chyba zrobimy jak radzi Dzióbek chyba ,że kiero wymysli co innego,u nas tez wtorek lub sroda zaczynaja klaść dachówkę,jeszcze zostały im rynny które musze kupić w poniedziałek :lol:

Witam wszystkich. Mam pytanko czy ktoś się orientuje gdzie w necie jest jakaś mapka na której można zobaczyć którędy bedzie przebiagała ta słynna zachodnia obwodnica Szczecina. Jak ktoś zna jakiś link to poproszę

Cześć.

W załączeniu przesyłam link:

http://bip.dobraszczecinska.pl/strony/menu/13.dhtml

na dole strony są załączniki w których są mapki.

Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? :o

Tak, w pewnych sytuacjach jest to dopuszczalne. Pomyśl jednak o elewacji. :-?

Nie zauważyłam, że sama znalazłaś odpowiedź wcześniej. Ponawiam jednak radę - pomyśl o elewacji!

a w jakim sensie? wyprowadzenie ma określoną minimalną długość, więc spaliny jej nie zniszczą. sama rura jest dość estetyczna (ale fakt, nie najładniejsza).

Owszem, sama zastanawiałam się nad wpływem uchodzących spalin na elewację. W sumie to pisząc posta miałam nadzieję, że może widzieliście u kogoś takie rozwiązanie i byłam ciekawa, jak wyglądają ściany po jakimś czasie użytkowania.

Kotłownia jest u mnie taką jakby przybudówką do garażu pod przedłużoną połacią dachu dwuspadowego. Wejście jest właśnie przez garaż, więc nie jest to jakaś specjalnie reprezentacyjna lokalizacja. :-?

Komin, do którego ewentualnie miałabym podłączyć piec ma prawie 8m długości, więc dość sporo. Dlatego przemyśliwuję nad innym rozwiązaniem.

Rysunki z linku od szydasa podsunęły mi myśl o wyprowadzeniu spalin zamiast przez ścianę boczną to przez dach bezpośrednio nad kotłownią zdecydowanie krótszym przewodem koncentrycznym ze stali niż musiałby iść w kominie. :)

Witam wszystkich forumowiczow, jako ze jestem nowy, powiem kilka slow o sobie; urodzilem sie w lipcu, dokladnie to w polowie lipca :D A serio to zakupilismy dzialke na/w Bezrzeczu, 800 m2, wlasnie chyba wybralismy projekt Dom w rododendronach Archona i szykujemy sie do rozpoczecia tej nierownej walki...Chcialbym zalatwic kredyt w tym roku a budowe rozpoczac na wiosne. System polzlecony ;) Ze wzgledu na prace (sprzedaje samochody ciezarowe) znam sporo firm od hurtowni budowlanych, przez fabryki okien, transportowcow i firmy budowlena i mam zamiar to wykorzystac, na tyle na ile sie da. Mam nadziej ze zasymilujecie jeszcze jedno komorke budowlana i w razie czego wspomozecie rada. Na razie lakne wszystkiego co istotne na tym przedinwestycyjnym etapie, tu niestety mam ograniczone mozliwosci bo nikt z architektow ani urzednikow ciezarowek nie nabywa ;) Wiec poszukuje rozsadnych (tzn ani najlepszych ani najtanszych) firm architektonicznych do adaptacji oraz jakis wszkazowk ktore leza Wam na sercu, za wszystkie z gory dziekuje. Coz, na poczatek tyle, poloneza czas zaczac...pozdr.

Witam grupkę :p

Co to za firma Jumar, nie można ich zmienić czy mają wyłączność na ten teren :roll: :roll:

Nie, nie mają wyłączności, a byli baaardzo konkurencyjni cenowo (połowę tańsi niż MPO) i termin wywozu bardzo mi odpowiadał, bo jest to piątek i zawsze na weekend mam czyściutko. Teraz są tylko 20zł tańsi od MPO (rocznie).