Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Małgolinka, wysłałam

Kacha72, przy Twoim metrażu i gazie jako głównym źródle ciepła inwestycja w kondensat wydaje się być uzasadniona.

tak sie włąsnie głupio łudze że jeżeli zainwestuje teraz w kondensat to moze troszke mniej bede potem płakać nad rachunkami.... po za tym zostawiam sobie w zapasie druga funkcję pieca moze z czasem cos tam dołącze ... nie ma na razie zbyt szerokiego spektrum ale zawsze cos można wykombinowac

hmm kurczę ... wybór miedzy zwykłym z regulatorem pogodowym a kondensatem to mi spędza sen z powiek

mam dwie łazienki parter i poddasze uzytkowe odrzewanie kaloryferami oprócz łazienek i holu gdzie planuje podłogówkę

dom ocieplony 14 cm styropianem platinum termo organiki , wybudowany z ceramiki 25 PW

dodatkowo bedzie kominek w salonie , taki zwykły rekreacyjny nie bedzie stanowił raczej dodatkowego źródła ciepła

..... to tak konkretniej czego mam szukać?

ja wychodzę z założenia, że gaz tańszy już nie będzie, i to co nie opłaca się dzisiaj będzie się opłacać za 5 lat. dlatego też biorę gazowy kondensat a do niego instalacja solarna. z tego co napisałaś wynika, że będziesz potrzebować minimum 21 kW do ogrzewania i cwu, bez nadmiaru mocy. program vaillanta wyliczył i wykalkulował kilka kotłów, m.in. ecoTEC VC 246/3-5 z zasobnikiem 200 l. tyle, że nie jest w promocji i wyjdzie drożej..... to tyle jeśli chodzi o vaillanta, innych firm nie sprawdzałem.

hmm kurczę ... wybór miedzy zwykłym z regulatorem pogodowym a kondensatem to mi spędza sen z powiek

mam dwie łazienki parter i poddasze uzytkowe odrzewanie kaloryferami oprócz łazienek i holu gdzie planuje podłogówkę

dom ocieplony 14 cm styropianem platinum termo organiki , wybudowany z ceramiki 25 PW

dodatkowo bedzie kominek w salonie , taki zwykły rekreacyjny nie bedzie stanowił raczej dodatkowego źródła ciepła

..... to tak konkretniej czego mam szukać?

ja wychodzę z założenia, że gaz tańszy już nie będzie, i to co nie opłaca się dzisiaj będzie się opłacać za 5 lat. dlatego też biorę gazowy kondensat a do niego instalacja solarna. z tego co napisałaś wynika, że będziesz potrzebować minimum 21 kW do ogrzewania i cwu, bez nadmiaru mocy. program vaillanta wyliczył i wykalkulował kilka kotłów, m.in. ecoTEC VC 246/3-5 z zasobnikiem 200 l. tyle, że nie jest w promocji i wyjdzie drożej..... to tyle jeśli chodzi o vaillanta, innych firm nie sprawdzałem.

dzięki bardzo ta odpowiedź mnie satysfakcjonuje i rozjaśnia szare strefy budowania domu :D :D

Witajcie wieczorkowo.

Po dzisiejszej inspekcji rodzinnej pochwalę się.

Niestety zdjęcie zrobione telefonem więc jakość taka sobie.

http://tomek.xcomp.pl/photos/dom/DSC00080.JPG

Oczywiście zapraszam do galerii :D

Witaj Tomadyna.

Widzę, że u Ciebie robota idzie z gazem! Kurka, przydałby mi się korepetycje z budowania (przynajmniej z tej fazy wstępnej) u Ciebie :-)

Ja mam na razie chaos w głowie.

Mozna Cię "aatakować" np. na gg?

Witaj Tomadyna.

Widzę, że u Ciebie robota idzie z gazem! Kurka, przydałby mi się korepetycje z budowania (przynajmniej z tej fazy wstępnej) u Ciebie :-)

Ja mam na razie chaos w głowie.

Mozna Cię "aatakować" np. na gg?

Pewnie że można, ale ja mam też chaos w głowie :D, i by nam się nie powieliło :lol:

Witam Was Serdecznie :D

Trochę długo się nie odzywałam ale wróciłam do pracy i cierpię na chroniczny brak czasu i ciągle jestem zmęczona.

U nas jeszcze zbroją. A my zastanawiamy się nad innym projektem po wizji lokalnej na naszej działce (mamy już paliki na działce - przynajmniej do czasu kiedy ich jakieś dzieci nie poprzestawiają - to taka zabawa).

Teraz wybór padł na Orzechówkę. :o Ja chyba oszaleję albo w końcu kupię projekt pierwszy z brzegu.

Asia