tomadyna 21.11.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 tomadyna a na jaka zaprawę (klasa) murujesz swoje bloczki? pytasz o cement ?? - bo zaprawa jaka z tego powstanie to pewnie klasę trzyma w zależności od stanu machającego łopatą cement 32,5R jeśli to o to chodziło a mnie się wydawało że dociekliwy jestem , a tu jeszcze trzeba było sprawdzać klasę Nie, pytam o klasę zaprawy czyli jej wytrzymałość na ściskanie. Ta zależy od proporcji cementu do piasku. No to to już 100% zależne od mieszacza , skoro ja finansuję i piasek i cement to może nie przesadzają , a jaki powinien być stosunek zapytam ich dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 21.11.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 tomadyna a na jaka zaprawę (klasa) murujesz swoje bloczki? pytasz o cement ?? - bo zaprawa jaka z tego powstanie to pewnie klasę trzyma w zależności od stanu machającego łopatą cement 32,5R jeśli to o to chodziło a mnie się wydawało że dociekliwy jestem , a tu jeszcze trzeba było sprawdzać klasę Nie, pytam o klasę zaprawy czyli jej wytrzymałość na ściskanie. Ta zależy od proporcji cementu do piasku. Nie wiedziałam, że coś takiego jest dobrze, że ja budowałam na klej Ja też będę budował na klej, ale tu pisaliśmy o zaprawie do bloczków fundamentowych, a te pewnie stawiałaś na zaprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 21.11.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 To już będąc w temacie szczegółów podajcie mi wymiary cegły Wiem, że podmurówka z 2 cegieł to 16cm, ale przeciez do tego dochodzi zaprawa. A sama cegła jakie ma wymiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 21.11.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 witam wszystkich-ufff-śmieci zabrane-a nazbierało się tego ,że ho ho w sobote mieliśmy dzień porządkowy-pracusie zapełniali kontener i rozebrali swoje zaplecze socjalne a przenieśli sie do domku-tylko dlaczego właśnie do sypialni?,ja z córcią do szopki wnioslyśmy całe drzewo pobudowlane ,synus z babcia dechy,a dziadekskosił całe zielsko i tak jakos dziwnie sie zrobiło -nie budowlanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 21.11.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Witam wszystkich Tomadyna a jaki BK wybrales Didi dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 21.11.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Witam wszystkich Tomadyna a jaki BK wybrales Didi dobre ALE JA O TE WYMIARY CEGłY PYTAM BARDZO POWAżNIE!!! CHCę ZROBIć PODMóRóWKę Z JEDNEJ CEGłY POD BRODZIK, BO MI HYDRAULICY źLE PUśCILI RURY I żEBY NIE CIąć SAMEGO BRODZIKA WYMYśLIłAM WłAśNIE Tą PODMURóWKę, KTóRą POTEM OBłOżę KAFELKAMI. TYLKO NIE WIEM CZY TO DOBRY POMYSł - RURA KANALIZACYJNA OD BRODZIKA IDZIE 5CM. PRZOSZę SZYBKO DAJCIE ODPOWIEDź BO ZARAZ SPOTYKAM SIę Z KAFELKARZEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Przeopraszam, że dużymi literami piszę ale to ważne dla mnie!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 21.11.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 jakie są Wasze opinie na temat bram przesuwnych Wiśniowskiego? do poniedziałku muszę podjąć decyzję, i tak przy okazji czy ktoś zna kogoś kto mógły nam zrobić fundament pod taką bramę? Agnieszka 1 gratulacje ja mam przesuwana wisniowskiego, całe jego ogrodzenie....polecam Braniborska jestem zadowolona. cena byla ok i obsluga tez. Witam wieczorkiem Pamietasz ile moze placilas za przeslo i bramy u mnie jest 30 m ogrodzenia za calosc 12 tysiecy. brama 3.80 przesła 4 dlugosc 3 m, dwa 160 i bramka wejsciowa 1 m. A jaka jest u ciebie szerokosc frontu ogrodzenia i moze pamietasz ile placilas za robocizne to było juz z robocizną tzn montazem i automatyką bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 21.11.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Zapomialam wam powiedziec . Slyszalam w radiu ze Ikea bedzie chciala rozmawiac z nowym prezydentem Szczecina super informacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 21.11.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 witam grupkę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 21.11.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Witam wszystkich Tomadyna a jaki BK wybrales Didi dobre ALE JA O TE WYMIARY CEGłY PYTAM BARDZO POWAżNIE!!! CHCę ZROBIć PODMóRóWKę Z JEDNEJ CEGłY POD BRODZIK, BO MI HYDRAULICY źLE PUśCILI RURY I żEBY NIE CIąć SAMEGO BRODZIKA WYMYśLIłAM WłAśNIE Tą PODMURóWKę, KTóRą POTEM OBłOżę KAFELKAMI. TYLKO NIE WIEM CZY TO DOBRY POMYSł - RURA KANALIZACYJNA OD BRODZIKA IDZIE 5CM. PRZOSZę SZYBKO DAJCIE ODPOWIEDź BO ZARAZ SPOTYKAM SIę Z KAFELKARZEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Przeopraszam, że dużymi literami piszę ale to ważne dla mnie!!!!!!!!! wszystkich wymiarów nie pamietam ale wysokość na pewno 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 21.11.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 witam wszystkich mam chorobe dziecięcą zapalenie oskrzeli faaajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 21.11.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Witam wszystkich Tomadyna a jaki BK wybrales Didi dobre ALE JA O TE WYMIARY CEGłY PYTAM BARDZO POWAżNIE!!! CHCę ZROBIć PODMóRóWKę Z JEDNEJ CEGłY POD BRODZIK, BO MI HYDRAULICY źLE PUśCILI RURY I żEBY NIE CIąć SAMEGO BRODZIKA WYMYśLIłAM WłAśNIE Tą PODMURóWKę, KTóRą POTEM OBłOżę KAFELKAMI. TYLKO NIE WIEM CZY TO DOBRY POMYSł - RURA KANALIZACYJNA OD BRODZIKA IDZIE 5CM. PRZOSZę SZYBKO DAJCIE ODPOWIEDź BO ZARAZ SPOTYKAM SIę Z KAFELKARZEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Przeopraszam, że dużymi literami piszę ale to ważne dla mnie!!!!!!!!! Element murowy ceramiczny pionowo drążony (cegielnia Bydgoszcz) dł. 250mm, szer. 120mm, wys. 65mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 21.11.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 a w ogóle to dzień dobry bryta, masz na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 21.11.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 witam wszystkich mam chorobe dziecięcą zapalenie oskrzeli faaajnie oststnio tez miałam...okropnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 21.11.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 tomadyna a na jaka zaprawę (klasa) murujesz swoje bloczki? pytasz o cement ?? - bo zaprawa jaka z tego powstanie to pewnie klasę trzyma w zależności od stanu machającego łopatą cement 32,5R jeśli to o to chodziło a mnie się wydawało że dociekliwy jestem , a tu jeszcze trzeba było sprawdzać klasę Nie, pytam o klasę zaprawy czyli jej wytrzymałość na ściskanie. Ta zależy od proporcji cementu do piasku. No to to już 100% zależne od mieszacza , skoro ja finansuję i piasek i cement to może nie przesadzają , a jaki powinien być stosunek zapytam ich dziś. Na pewno nie przesadzają, co najwyżej oszczędzają. A jaka powinna być zaprawa stoi w projekcie. U mnie np. M10. Taką zaprawę robi się w stosunku objętościowym 1:3 suchych składników. W praktyce oznacza to 45 kg cementu na 100l gotowej zaprawy. Z praktyki wiem, że zwykle dają połowę mniej cementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 21.11.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 To już będąc w temacie szczegółów podajcie mi wymiary cegły Wiem, że podmurówka z 2 cegieł to 16cm, ale przeciez do tego dochodzi zaprawa. A sama cegła jakie ma wymiary? 25x12x6,5 lub 24x11,5x7,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 21.11.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Witam wszystkich Tomadyna a jaki BK wybrales Didi dobre ALE JA O TE WYMIARY CEGłY PYTAM BARDZO POWAżNIE!!! CHCę ZROBIć PODMóRóWKę Z JEDNEJ CEGłY POD BRODZIK, BO MI HYDRAULICY źLE PUśCILI RURY I żEBY NIE CIąć SAMEGO BRODZIKA WYMYśLIłAM WłAśNIE Tą PODMURóWKę, KTóRą POTEM OBłOżę KAFELKAMI. TYLKO NIE WIEM CZY TO DOBRY POMYSł - RURA KANALIZACYJNA OD BRODZIKA IDZIE 5CM. PRZOSZę SZYBKO DAJCIE ODPOWIEDź BO ZARAZ SPOTYKAM SIę Z KAFELKARZEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Przeopraszam, że dużymi literami piszę ale to ważne dla mnie!!!!!!!!! wszystkich wymiarów nie pamietam ale wysokość na pewno 5 cm Pudło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 21.11.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Na pewno nie przesadzają, co najwyżej oszczędzają. A jaka powinna być zaprawa stoi w projekcie. U mnie np. M10. Taką zaprawę robi się w stosunku objętościowym 1:3 suchych składników. W praktyce oznacza to 45 kg cementu na 100l gotowej zaprawy. Z praktyki wiem, że zwykle dają połowę mniej cementu. Ja mam bloczki M4 na zaprawie 5M kurczę to jakie powinienem mieć proporcje. Teraz Sąsiedzie dostałem gęsiej skórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 21.11.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Witam wszystkich Tomadyna a jaki BK wybrales Didi dobre Wszystko wskazuje że będę budował z Solbet-u Kujawskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 21.11.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Na pewno nie przesadzają, co najwyżej oszczędzają. A jaka powinna być zaprawa stoi w projekcie. U mnie np. M10. Taką zaprawę robi się w stosunku objętościowym 1:3 suchych składników. W praktyce oznacza to 45 kg cementu na 100l gotowej zaprawy. Z praktyki wiem, że zwykle dają połowę mniej cementu. Ja mam bloczki M4 na zaprawie 5M kurczę to jakie powinienem mieć proporcje. Teraz Sąsiedzie dostałem gęsiej skórki Bloczki to chyba raczej masz B20 albo B15. M4 to oznaczenie klasy zaprawy. Klasę betonu podaje się z literką B. Zresztą co by to były za bloczki M4 - rozpadające się w rękach chyba. A jakie kupiłeś? Powinno być napisane na aprobacie. Co do zaprawy murarskiej oraz betonów polecam lekturę: http://www.muratordom.pl/ekspert_budowa.htm?advices=198872,16959 http://www.muratordom.pl/7637_11860.htm http://muratordom.pl/ekspert_budowa.htm?advices=198872,19844 http://www.muratordom.pl/ekspert_budowa.htm?advices=198872,16959 http://www.muratordom.pl/7637_11860.htm http://www.muratordom.pl/6645_5255.htm oraz http://www.lafarge-cement.pl/baza_wiedzy/pdfy/Poradnik%20budowlanca.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts