Teska 22.11.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 KOMU KOMU KOMU http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1495184#1495184 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.11.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Mecz się zaczął. Czy będzie kolejna wygrana? Didi jaki mecz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 22.11.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Witam wszystkich. Od dłuższego czasu czytam to forum i wreszcie odwazyłam się coś sama napisać. Mieszkam w Stargardzie szcz. i od wiosny planujemy z męzem zacząć przygodę z budowaniem. Może bedzie jeszcze czas na pisanie cos o sobie ale głównie chciałabym zapytac co myślicie o wycenie jaką dostałam od firmy na wybudowanie stanu surowego. Może najpierw krótko o domku:Dom z poddaszem uzytkowym, 144m2plus 33 garaż, dach kopertowy, jedna lukarna, powierzchnia dachu 251m2, sciana dwuwarstwowa, strop terriva Firma z polecenia która budowała kilka domów na tej wiosce wyceniła za robociznę 45tyś. w tym schody zewnetrzne i wewnetrzne, taras oraz zrobią porządne ogrodzenie na podmurówce. Zdajemy sobie sprawe że ceny poszły w górę, nasz dom nie jest tani, ale to nie jedyna wycena firm jaka robilismy. Dwie inne ceniły sie na 10tys drożej. Byłabym wdzieczna za waszą opinię. Witaj w grupie Pewnie ci co obecnie budują pomogą Tobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 22.11.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Jak to jaki jmecz? Z Japonią w siatkę !!! Na rzaie prowadzimy, ale to pierwszy set. Czupurku, no niestety, na Duńską jej za daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 22.11.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Witam wszystkich. Od dłuższego czasu czytam to forum i wreszcie odwazyłam się coś sama napisać. Mieszkam w Stargardzie szcz. i od wiosny planujemy z męzem zacząć przygodę z budowaniem. Może bedzie jeszcze czas na pisanie cos o sobie ale głównie chciałabym zapytac co myślicie o wycenie jaką dostałam od firmy na wybudowanie stanu surowego. Może najpierw krótko o domku:Dom z poddaszem uzytkowym, 144m2plus 33 garaż, dach kopertowy, jedna lukarna, powierzchnia dachu 251m2, sciana dwuwarstwowa, strop terriva Firma z polecenia która budowała kilka domów na tej wiosce wyceniła za robociznę 45tyś. w tym schody zewnetrzne i wewnetrzne, taras oraz zrobią porządne ogrodzenie na podmurówce. Zdajemy sobie sprawe że ceny poszły w górę, nasz dom nie jest tani, ale to nie jedyna wycena firm jaka robilismy. Dwie inne ceniły sie na 10tys drożej. Byłabym wdzieczna za waszą opinię. Witaj Ceny bardzo przyzwoite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.11.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 no to ogladam tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 22.11.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Mecz się zaczął. Czy będzie kolejna wygrana? Didi jaki mecz? jakto jaki? SIATKÓWKA z Japonia gramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martelia 22.11.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 witam wszystkich w środę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 22.11.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 1:0 dla nas.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martelia 22.11.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 czy możecie mi podpowiedzieć na co zwrócić uwagę przy wyborze okien połaciowych ? Słyszalam, że są z klamką na górze i na dole ? Jakieś praktyczne doświadczenia/uwagi ? Jakich firm okna macie zamontowane/planujecie Vellux/Fakro ? dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 22.11.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 jesli masz okna zamontowane nisko (niska ścianka kolankowa), to możesz wziąć klamke u góry, ale jesli masz ścianke powyżej metra, to proponuje jednak klamke nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 22.11.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 2:0.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 22.11.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Witam wszystkich. Od dłuższego czasu czytam to forum i wreszcie odwazyłam się coś sama napisać. Mieszkam w Stargardzie szcz. i od wiosny planujemy z męzem zacząć przygodę z budowaniem. Może bedzie jeszcze czas na pisanie cos o sobie ale głównie chciałabym zapytac co myślicie o wycenie jaką dostałam od firmy na wybudowanie stanu surowego. Może najpierw krótko o domku:Dom z poddaszem uzytkowym, 144m2plus 33 garaż, dach kopertowy, jedna lukarna, powierzchnia dachu 251m2, sciana dwuwarstwowa, strop terriva Firma z polecenia która budowała kilka domów na tej wiosce wyceniła za robociznę 45tyś. w tym schody zewnetrzne i wewnetrzne, taras oraz zrobią porządne ogrodzenie na podmurówce. Zdajemy sobie sprawe że ceny poszły w górę, nasz dom nie jest tani, ale to nie jedyna wycena firm jaka robilismy. Dwie inne ceniły sie na 10tys drożej. Byłabym wdzieczna za waszą opinię. Moim zdaniem (jak na warunki szczecińskie) cena OK. Pytanie: po czyjej stronie : 1) szalunki 2) koparka 3) geodeta 4) zagęszczarki 5) wibrator do betonu oczywiście 6) WC i pomieszczenie socjalne 7) rozładunek materiałów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 22.11.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Polskaaaa! Polskaaaa! Polska, Polska, Pooolskaaa! 3:0!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 22.11.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Klaus Z Twoich opisów wyniaka że powinienem zgodnie z projektem budować na zaprawę cementową 1:5 (cement:piach), a oni murują chyba na 1:1:6 cementowo wapienną, ale dziś ich przepytam Te marki M ozanczają wytrzymałość na ściskanie No co Ty? Fundament muruje się bez wapna bo taka zaprawa jest wrażliwa na wilgoć. Zamiast wapna można stosować plastyfikator, tylko trzeba to robić z głową. M (Mortel) B (Beton) Cyferka oznacza wytrzymałość na ściskanie w MPa. Właśnie oni leją jakiś płyn - ale nie wiem czy to czasem nie jest wapno w płynie Kur............ ciekawe jak dużo domów stoi na zaprawie cementowo:piskowo+płyn i czy tylko my Klaus się tak przejmujemy ?? Ja się załamię - dobrze że taki upierdliwy jestem w kwestii izolacji - choć pewnie tam też jakieś błędy się znajdą No to jak płyn to OK, żeby tylko nie przedawkowali no i żeby badziewia nie lali np. Cement Plusa. Sprawdza się natomiast CemaPlast. Ale jestem doświadczony budowniczy, co? I to wszystko na własnej skórze. Życzę powodzenia i kontroluj wszystko co się tylko da. Jak chcesz to możemy się na nasze pole razem wybrać i zrobimy inspekcję u ciebie i u mnie. Klaus i Tomek Teraz to chyba generalnie nikt nie używa wapna tylko własnie cemeplast. Ja w 2003 budowałam i już wtedy to był standard. Oj używa, używa tylko nie do murowania fundamentów. Wszędzie indziej warto stosować wapno. Zaprawa ma dużo lepsze własności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 22.11.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Klaus Z Twoich opisów wyniaka że powinienem zgodnie z projektem budować na zaprawę cementową 1:5 (cement:piach), a oni murują chyba na 1:1:6 cementowo wapienną, ale dziś ich przepytam Te marki M ozanczają wytrzymałość na ściskanie No co Ty? Fundament muruje się bez wapna bo taka zaprawa jest wrażliwa na wilgoć. Zamiast wapna można stosować plastyfikator, tylko trzeba to robić z głową. M (Mortel) B (Beton) Cyferka oznacza wytrzymałość na ściskanie w MPa. Właśnie oni leją jakiś płyn - ale nie wiem czy to czasem nie jest wapno w płynie Kur............ ciekawe jak dużo domów stoi na zaprawie cementowo:piskowo+płyn i czy tylko my Klaus się tak przejmujemy ?? Ja się załamię - dobrze że taki upierdliwy jestem w kwestii izolacji - choć pewnie tam też jakieś błędy się znajdą No to jak płyn to OK, żeby tylko nie przedawkowali no i żeby badziewia nie lali np. Cement Plusa. Sprawdza się natomiast CemaPlast. Ale jestem doświadczony budowniczy, co? I to wszystko na własnej skórze. Życzę powodzenia i kontroluj wszystko co się tylko da. Jak chcesz to możemy się na nasze pole razem wybrać i zrobimy inspekcję u ciebie i u mnie. Klaus i Tomek Teraz to chyba generalnie nikt nie używa wapna tylko własnie cemeplast. Ja w 2003 budowałam i już wtedy to był standard. Nie moge tego znalezsc w wykazie a mam takie pozycje zaprawa cementowa M7 M zaprawa klejowa Ceresit Ct 85 zaprawa wapienna M 0,6 Ale o co pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 22.11.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 W swoim zestawieniu mam najwiecej produktow firmy Ceresit Czy to dobry jakosciowo i finansowo wybor czy projektant lubi ta firme Potraktuj to jako niezobowiązującą sugestię. Jakościowo Ceresit jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 22.11.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Na pewno nie przesadzają, co najwyżej oszczędzają. A jaka powinna być zaprawa stoi w projekcie. U mnie np. M10. Taką zaprawę robi się w stosunku objętościowym 1:3 suchych składników. W praktyce oznacza to 45 kg cementu na 100l gotowej zaprawy. Z praktyki wiem, że zwykle dają połowę mniej cementu. Ja mam bloczki M4 na zaprawie 5M kurczę to jakie powinienem mieć proporcje. Teraz Sąsiedzie dostałem gęsiej skórki Bloczki to chyba raczej masz B20 albo B15. M4 to oznaczenie klasy zaprawy. Klasę betonu podaje się z literką B. Zresztą co by to były za bloczki M4 - rozpadające się w rękach chyba. A jakie kupiłeś? Powinno być napisane na aprobacie. Co do zaprawy murarskiej oraz betonów polecam lekturę: http://www.muratordom.pl/ekspert_budowa.htm?advices=198872,16959 http://www.muratordom.pl/7637_11860.htm http://muratordom.pl/ekspert_budowa.htm?advices=198872,19844 http://www.muratordom.pl/ekspert_budowa.htm?advices=198872,16959 http://www.muratordom.pl/7637_11860.htm http://www.muratordom.pl/6645_5255.htm oraz http://www.lafarge-cement.pl/baza_wiedzy/pdfy/Poradnik%20budowlanca.pdf Z tego co pamietam to BK ma oznaczenia M, D i U - które oznaczają , że bloczek jest do układania na klej, zaprawę i kształtki a symbol cyfrowy oznacza odpowiednio te wskaźniki 400, 500, 600. Więc jeśli Tomek kupił bloczek M4 to znaczy, że wybrał bloczek do klejenia o odmianie 400. Didi, obudź się! Już ranek mamy. Rozmawiamy o bloczkach betonowych nie o BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 22.11.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Witam wszystkich. Od dłuższego czasu czytam to forum i wreszcie odwazyłam się coś sama napisać. Mieszkam w Stargardzie szcz. i od wiosny planujemy z męzem zacząć przygodę z budowaniem. Może bedzie jeszcze czas na pisanie cos o sobie ale głównie chciałabym zapytac co myślicie o wycenie jaką dostałam od firmy na wybudowanie stanu surowego. Może najpierw krótko o domku:Dom z poddaszem uzytkowym, 144m2plus 33 garaż, dach kopertowy, jedna lukarna, powierzchnia dachu 251m2, sciana dwuwarstwowa, strop terriva Firma z polecenia która budowała kilka domów na tej wiosce wyceniła za robociznę 45tyś. w tym schody zewnetrzne i wewnetrzne, taras oraz zrobią porządne ogrodzenie na podmurówce. Zdajemy sobie sprawe że ceny poszły w górę, nasz dom nie jest tani, ale to nie jedyna wycena firm jaka robilismy. Dwie inne ceniły sie na 10tys drożej. Byłabym wdzieczna za waszą opinię. Moim zdaniem (jak na warunki szczecińskie) cena OK. Pytanie: po czyjej stronie : 1) szalunki 2) koparka 3) geodeta 4) zagęszczarki 5) wibrator do betonu oczywiście 6) WC i pomieszczenie socjalne 7) rozładunek materiałów itp. Do nas nalezy geodeta, co do rozładunku materiałów to jeszcze musimy ustalić. Pozostałe zapewnia firma. Jesli ktoś buduje lub planuje budowe w Grzedzicach to chetnie nawiąże kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 22.11.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Witam wszystkich. Od dłuższego czasu czytam to forum i wreszcie odwazyłam się coś sama napisać. Mieszkam w Stargardzie szcz. i od wiosny planujemy z męzem zacząć przygodę z budowaniem. Może bedzie jeszcze czas na pisanie cos o sobie ale głównie chciałabym zapytac co myślicie o wycenie jaką dostałam od firmy na wybudowanie stanu surowego. Może najpierw krótko o domku:Dom z poddaszem uzytkowym, 144m2plus 33 garaż, dach kopertowy, jedna lukarna, powierzchnia dachu 251m2, sciana dwuwarstwowa, strop terriva Firma z polecenia która budowała kilka domów na tej wiosce wyceniła za robociznę 45tyś. w tym schody zewnetrzne i wewnetrzne, taras oraz zrobią porządne ogrodzenie na podmurówce. Zdajemy sobie sprawe że ceny poszły w górę, nasz dom nie jest tani, ale to nie jedyna wycena firm jaka robilismy. Dwie inne ceniły sie na 10tys drożej. Byłabym wdzieczna za waszą opinię. Cena jest git ale to dopiero początek sprawy. 20 tys. w tą czy tamtą stronę nie ma większego znaczenia w porównaniu do tego jak się ta ekipa będzie sprawdzała na budowie. Ale tego nigdy nie wiesz przed tylko dopiero po niezależnie jak silne referencje ma dana ekipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts