Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Złozyłam dokumenty o warunki przyłączy gazu jakis czas temu i czekam i czekam i nie mogę sie doczekać,ale jak juz to bedę miała to juz sie mapa bedzie robic i cos bedzie sie juz dziać :wink: :wink: :wink:

Te papierki mnie wykończą :evil: :evil:

pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

oj pozniej dopiero się wykancza :wink: :wink:

Czy ktoś może jeszcze polecić jakiegoś producenta uszczelniających mas poza Deitermann ?? interesuje mnie chemoutwardzalna powłoka bitumiczna do zastosowania na górę ściany fundamentowej (izolacja pozioma), którą to na wiosnę przykryję folią/papą pod bloczki BK.

A po co Ci to. Pomaluj Dysperbitem i przyklej na gorąco papę

termozgrzewalną. Tylko weź dobrą, grubą, modyfikowaną SBSem,

zbrojoną polietylenem papę podkładową.

Jak się przekonasz trudno taką kupić bo nikt z racji na jej cenę (12zł

zamiast 8zł) taką nie handluje.

Mnie się udało kupić tylko Zdunbita f-my Icopal. Nie jest to mistrzostwo świata ale ostatecznie może być. Możesz ewentualnie dać dwie warstwy i będzie git.

Czy ktoś może jeszcze polecić jakiegoś producenta uszczelniających mas poza Deitermann ?? interesuje mnie chemoutwardzalna powłoka bitumiczna do zastosowania na górę ściany fundamentowej (izolacja pozioma), którą to na wiosnę przykryję folią/papą pod bloczki BK.

A po co Ci to. Pomaluj Dysperbitem i przyklej na gorąco papę

termozgrzewalną. Tylko weź dobrą, grubą, modyfikowaną SBSem,

zbrojoną polietylenem papę podkładową.

Jak się przekonasz trudno taką kupić bo nikt z racji na jej cenę (12zł

zamiast 8zł) taką nie handluje.

Mnie się udało kupić tylko Zdunbita f-my Icopal. Nie jest to mistrzostwo świata ale ostatecznie może być. Możesz ewentualnie dać dwie warstwy i będzie git.

Ale nie chciałem kłaść papy na zimę by później nie było problemów podczas robienia chudziaka jednak chciałem zabezpieczyć górę ściany fundamentowej na zimę. Na gorąco - a to ekipy jeszcze potrafią robić :D

Witam wszystkich. Od dłuższego czasu czytam to forum i wreszcie odwazyłam się coś sama napisać. Mieszkam w Stargardzie szcz. i od wiosny planujemy z męzem zacząć przygodę z budowaniem. Może bedzie jeszcze czas na pisanie cos o sobie ale głównie chciałabym zapytac co myślicie o wycenie jaką dostałam od firmy na wybudowanie stanu surowego.

Może najpierw krótko o domku:Dom z poddaszem uzytkowym, 144m2plus 33 garaż, dach kopertowy, jedna lukarna, powierzchnia dachu 251m2, sciana dwuwarstwowa, strop terriva

Firma z polecenia która budowała kilka domów na tej wiosce wyceniła za robociznę 45tyś. w tym schody zewnetrzne i wewnetrzne, taras oraz zrobią porządne ogrodzenie na podmurówce.

Zdajemy sobie sprawe że ceny poszły w górę, nasz dom nie jest tani, ale to nie jedyna wycena firm jaka robilismy. Dwie inne ceniły sie na 10tys drożej. Byłabym wdzieczna za waszą opinię.

Moim zdaniem (jak na warunki szczecińskie) cena OK. Pytanie:

po czyjej stronie :

1) szalunki

2) koparka

3) geodeta

4) zagęszczarki

5) wibrator :oops: do betonu oczywiście

6) WC i pomieszczenie socjalne

7) rozładunek materiałów

itp.

Zapisane w kajeciku! :-) Dziękuję

Witam wszystkich. Od dłuższego czasu czytam to forum i wreszcie odwazyłam się coś sama napisać. Mieszkam w Stargardzie szcz. i od wiosny planujemy z męzem zacząć przygodę z budowaniem. Może bedzie jeszcze czas na pisanie cos o sobie ale głównie chciałabym zapytac co myślicie o wycenie jaką dostałam od firmy na wybudowanie stanu surowego.

Może najpierw krótko o domku:Dom z poddaszem uzytkowym, 144m2plus 33 garaż, dach kopertowy, jedna lukarna, powierzchnia dachu 251m2, sciana dwuwarstwowa, strop terriva

Firma z polecenia która budowała kilka domów na tej wiosce wyceniła za robociznę 45tyś. w tym schody zewnetrzne i wewnetrzne, taras oraz zrobią porządne ogrodzenie na podmurówce.

Zdajemy sobie sprawe że ceny poszły w górę, nasz dom nie jest tani, ale to nie jedyna wycena firm jaka robilismy. Dwie inne ceniły sie na 10tys drożej. Byłabym wdzieczna za waszą opinię.

Cena jest git ale to dopiero początek sprawy.

20 tys. w tą czy tamtą stronę nie ma większego znaczenia

w porównaniu do tego jak się ta ekipa będzie sprawdzała na budowie.

Ale tego nigdy nie wiesz przed tylko dopiero po niezależnie jak silne

referencje ma dana ekipa.

Cena nie ma znaczenia? Referencje też nie???? - Wobec tego warto chyba wybrac najtańszych?

Cena jest git ale to dopiero początek sprawy.

20 tys. w tą czy tamtą stronę nie ma większego znaczenia

w porównaniu do tego jak się ta ekipa będzie sprawdzała na budowie.

Ale tego nigdy nie wiesz przed tylko dopiero po niezależnie jak silne

referencje ma dana ekipa.

Cena nie ma znaczenia? Referencje też nie???? - Wobec tego warto chyba wybrac najtańszych?

no nie do końca - jeśli chodzi o referencje to nie mogą być tylko od ludzi polecanych przez wykonawcę, bo poleci przecież takich, którzy są zadowoleni. trzeba popytać komu jeszcze w okolicy budował i odwiedzić wszystkich inwestorów. co do ceny to w skali budowy 20 tysięcy to faktycznie niedużo... tak że bierz najtańszych, o ile są najlepsi :D :D :D :D

Witam

Zgadzam sie że, referencje to niestety za mało i byle jakim sie udaje czegos nie zapsuć i potem maja dobra opinie np jedna a ty trafiasz akurat na tę własnie jedna jedyna opinie i klops.... sama to przerabiam na własnej skórze wiec wiem co pisze :D :D :D

popieram, tych moich pseudo... też wiele osób zachwalało i co najgorsze to jeszcze niedawno jedna z tych osób mi mówi że z żoną podziwiali jakich miałam dobrych wykonawców :o :o :evil: Poprostu trafilam na same osoby które się albo nic nie znały albo nie przykładają wagi do wykonania a najważniejsze, że mury do góry idą i się nie rozpadają - narazie :x :x

Budując drugi byłby już prawie idealny bez błędów :wink: :wink: i kaski bym więcej zaoszczędziła :roll: